What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Πρόβλημα με Ubuntu, AMD ATI Radeon HD6790 και 21:9.

spgeo

Awakened Shrub
Joined
Jan 30, 2018
Messages
4
Έχω ένα αρκετά παλιό desktop με AMD chipset και integrated graphics card ATI RADEON HD6790. Έχω επίσης 2 monitor που σε windows τα δουλεύω σε αναλύσεις 1920x1080 και 2560x1080. Η μία κουμπώνει σε HDMI και η άλλη σε DP μέσω DP-to-HDMI αντάπτορα.<br><br>Σε οποιαδήποτε νεότερη έκδοση των Ubuntu (12.04 - 17.04) δεν έχω καταφέρει να κάνω την Ultra Widescreen οθόνη να παίξει σε 21:9 (2560x1080) πάρα μέχρι 16:9 κι εκεί με δυσκολίες και τεχνάσματα (xrandr, proprietary drivers κτλ).<br><br>Δοκίμασα να βάλω τα 17.10 και γαμήθηκε το σύμπαν. Οι οθόνες είναι mirrored, η ανάλυση χάλια (1400w) και δεν υπάρχει επιλογή στα Display settings να αλλάξω τις ρυθμίσεις.<br><br>Οπότε, θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις:<br><br>α) Επειδή δουλεύω σε Ubuntu και χρειάζομαι το environment, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσω τέτοια θέματα της κάρτας γραφικών; Να πάω σε παλαιότερη διανομή (π.χ. 16.04) και να ασχοληθώ με Mesa/AMDGPU drivers ή βρίσκεται λύση και με τα 17.10; Αν κ μάλλον για fallback με βλέπω.<br><br>β) Ποιο Linux Distribution έχει το καλύτερο support στην κάρτα γραφικών που διαθέτω (αρχικά σε AMD, έπειτα σε ATI και τέλος στο συγκεκριμένο μοντέλο HD6790); Θα ψηνόμουν να δοκιμάσω και κάποιο άλλο distro αρκεί να ξέρω ότι θα βάλω το καταλληλο και δε θα χάσω το χρόνο μου.<br><br>(το θέμα έχει Linux και Hardware issues, το έβαλα εδώ καθώς στα Windows παίζουν όλα πόπα οπότε είναι περισσότερο linux-related)
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,432
Η μικρή εμπειρία μου στο Linux, είναι με το Linux Mint. Με ανοικτούς drivers μια χαρά συμπεριφορά είχε, όσον αφορά παλαιότερες AMD κάρτες (Terrascale αρχιτεκτονική). Δεν δοκιμάζεις ένα LiveUSB με Mint;<br>
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
<blockquote><br>Έχω ένα αρκετά παλιό desktop με AMD chipset και integrated graphics card ATI RADEON HD6790. Έχω επίσης 2 monitor που σε windows τα δουλεύω σε αναλύσεις 1920x1080 και 2560x1080. Η μία κουμπώνει σε HDMI και η άλλη σε DP μέσω DP-to-HDMI αντάπτορα.<br><br>Σε οποιαδήποτε νεότερη έκδοση των Ubuntu (12.04 - 17.04) δεν έχω καταφέρει να κάνω την Ultra Widescreen οθόνη να παίξει σε 21:9 (2560x1080) πάρα μέχρι 16:9 κι εκεί με δυσκολίες και τεχνάσματα (xrandr, proprietary drivers κτλ).<br><br>Δοκίμασα να βάλω τα 17.10 και γαμήθηκε το σύμπαν. Οι οθόνες είναι mirrored, η ανάλυση χάλια (1400w) και δεν υπάρχει επιλογή στα Display settings να αλλάξω τις ρυθμίσεις.<br><br>Οπότε, θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις:<br><br>α) Επειδή δουλεύω σε Ubuntu και χρειάζομαι το environment, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσω τέτοια θέματα της κάρτας γραφικών; Να πάω σε παλαιότερη διανομή (π.χ. 16.04) και να ασχοληθώ με Mesa/AMDGPU drivers ή βρίσκεται λύση και με τα 17.10; Αν κ μάλλον για fallback με βλέπω.<br><br>β) Ποιο Linux Distribution έχει το καλύτερο support στην κάρτα γραφικών που διαθέτω (αρχικά σε AMD, έπειτα σε ATI και τέλος στο συγκεκριμένο μοντέλο HD6790); Θα ψηνόμουν να δοκιμάσω και κάποιο άλλο distro αρκεί να ξέρω ότι θα βάλω το καταλληλο και δε θα χάσω το χρόνο μου.<br><br>(το θέμα έχει Linux και Hardware issues, το έβαλα εδώ καθώς στα Windows παίζουν όλα πόπα οπότε είναι περισσότερο linux-related)<br></blockquote><br><br>κατ&#039; αρχήν οπωσδήποτε απλά ξέχνα κλειστούς οδηγούς. Δηλαδή μόνο ανοικτοί ΑΤΙ/radeon με mesa. Και επίσης θα έλεγα όσο γίνεται πρόσφατη διανομή. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά με το 17.10 αλλά η λύση κανονικά θα έπρεπε να είναι εκεί.<br><br>Απορία: ποια γραφικά περιβάλλοντα δοκίμασες; Πχ  δοκίμασες Xubuntu ή Kubuntu;<br><br>Από άλλες διανομές θα έλεγα βασισμένες στο Arch (πχ Manjaro) και βασισμένες στο Debian (πχ Sparky Linux). Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να πειραματιστείς με Fedora που έχει κάνει default Wayland.<br><br>δεν χάνεις και να δοκιμάζεις Live μέσα να δεις πώς είναι.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Σίγουρα open source drivers όπως ειπώθηκε, από εκεί και πέρα, πολύ πιθανό στο 17.10 να είχες προβλήματα με Wayland. Η Canonical τον παρατάει και γυρνάει σε Xorg στο 18.04. Γενικώς καλύτερα να ΜΗΝ πειραματιστείς με Wayland, ειδικά από τη στιγμή που το μηχάνημα είναι εργαλείο δουλειάς.<br><br>Για μένα, πας προφανώς σε 16.04 και γενικά πας μόνο από LTS σε LTS. Ιδανικά, θα πρότεινα Xubuntu 16.04, για να απλουστευτεί και η μελλοντική μετάβαση στη 18.04, που θα είναι η επόμενη LTS (και που ακόμα είναι ασαφές αν θα προκύψει official Unity 7 flavor, οπότε προτιμότερο να πας σε XFCE desktop προς το παρόν).<br><br>Edit: Παρεπιπτόντως, τρέχω 16.04.3 με 4.15 kernel ΑΠΟΛΥΤΑ σταθερά.
 

spgeo

Awakened Shrub
Joined
Jan 30, 2018
Messages
4
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /> Οι πρόσφατες διανομές τελικά δεν είναι και οι καλύτερες, π.χ. το Wayland όπως λέει κ ο φίλος mits@kos είναι ο λόγος που δεν παίζει η φάση στα 17.10. Πάντως ελπιδοφόρο το ότι ξαναγυρνάει στην Xorg η Canonical. <br><br>Αλλά μέχρι τότε κλείνω κι εγώ σε 16.04, τα είχα πριν και τη δουλειά μου την έκανα γενικά, απλά ακόμα και τότε δεν είχα καταφέρει να δουλέψω 21:9 ανάλυση στην UWide οθόνη μου. Θα ξαναδοκίμαζα να δω εάν έκανα καμιά βλακεία με τους Mesa, από την άλλη θα με ενδιέφερε να δοκιμάσω και κάποια άλλη διανομή να αποκτήσω εμπειρία και κάπου αλλού, ειδικά δε αν έχει καλύτερο support σε drivers. Θέλω να δοκιμάσω άμεσα και Mint και Manjaro, αν δεν δουλέψει η φάση θα γυρίσω να ψάξω ξανά την τύχη μου στα 16.04 και θα επανέλθω (αλλιώς με βλέπω για αντικατάσταση της κάρτας γραφικών).
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
To Mint είναι φορτωμένο Ubuntu (με την καλή έννοια), το Ubuntu φορτωμένο Debian (αντίστοιχα). Βρίσκω το Mint παραφορτωμένο για τα γούστα μου, γι&#039; αυτό και συνιστώ γενικά Ubuntu. Αν και το Mint είναι πολύ καλή διανομή και αξίζει τη διαρκή του εξάπλωση στον κόσμο του Linux.<br><br>Ο λόγος που δεν τρέχουμε γυμνό Debian, εκτός κι αν έχουμε άπειρο ελεύθερο χρόνο, είναι γιατί σε ένα desktop που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, δε θέλουμε να ανακαλύπτουμε σε άκυρες στιγμές πως μας λείπει κάποιο package ή κάποιο dependency για να κάνουμε τη δουλειά μας. Κι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε Debian servers, για να τρέχουμε πάνω ακριβώς τα packages που χρειαζόμαστε και τίποτα περισσότερο.<br><br>Οι rolling release διανομές, μπορεί να είναι θεωρητικά πιο cutting-edge (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί, από τη στιγμή που τρέχω τελευταίο kernel και προσθαφαιρώ repositories κατά βούληση, αλλά anyway), ωστόσο αυξάνουν αχρείαστα τα points of failure κατά τη λειτουργία. Κι όταν κάποιος χρησιμοποιεί το PC με μια διανομή για να βγάζει το ψωμί του, θέλει σταθερότητα-ease of use-community και τίποτα περισσότερο.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
<blockquote><br>το Ubuntu φορτωμένο Debian (αντίστοιχα).<br></blockquote><br>Δεν συμφωνώ, το ubuntu έχει τα ίδια εργαλεία αλλά είναι άλλη διανομή.<br><br><blockquote><br>Ο λόγος που δεν τρέχουμε γυμνό Debian, εκτός κι αν έχουμε άπειρο ελεύθερο χρόνο, είναι γιατί σε ένα desktop που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, δε θέλουμε να ανακαλύπτουμε σε άκυρες στιγμές πως μας λείπει κάποιο package ή κάποιο dependency για να κάνουμε τη δουλειά μας. Κι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε Debian servers, για να τρέχουμε πάνω ακριβώς τα packages που χρειαζόμαστε και τίποτα περισσότερο.<br></blockquote><br>Ακόμα και για καθαρό Debian δεν είναι τόσο χρονοβόρο ή πρόβλημα όσο το κάνεις να ακούγεται και επιπλέον υπάρχουν διανομές που πατάνε στο Debian και είναι πιο έτοιμες για τον χρήστη (ανέφερα το Sparky πιο πάνω). Δεν θα έλεγα ότι αυτός είναι σημαντικός λόγος ούτε για να κλείνει κάποιος προς ubuntu είτε προς debian.<br><br><blockquote><br>Οι rolling release διανομές, μπορεί να είναι θεωρητικά πιο cutting-edge (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί, από τη στιγμή που τρέχω τελευταίο kernel και προσθαφαιρώ repositories κατά βούληση, αλλά anyway), ωστόσο αυξάνουν αχρείαστα τα points of failure κατά τη λειτουργία. Κι όταν κάποιος χρησιμοποιεί το PC με μια διανομή για να βγάζει το ψωμί του, θέλει σταθερότητα-ease of use-community και τίποτα περισσότερο.<br></blockquote><br>Κυρίως απαντώ για αυτό, επειδή διαφωνώ εντόνως. Αν κάποιος παίζει με repsitories τότε ειδικά για θέματα σταθερότητας και ασφάλειας είναι με τεράστια διαφορά καλύτερα αντί για αυτό να έχει μια κανονική ρέουσα διανομή. <br><br>Για μένα απλά αν θέλεις να αναβαθμίζεις διαρκώς είναι πολύ καλύτερα μια ρέουσα ενώ αν θέλεις να κάνεις συγκεκριμένη δουλειά και να μπορείς να «εγκαταλείπεις» τον υπολογιστή κατά χρονικά διαστήματα τότε είναι πολύ καλύτερα μια σταθερή διανομή.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Περί ορέξεως, προτιμώ να έχω μια fixed release με 5 <b>ελεγμένα</b> και <b>stable</b> repos παραπάνω, παρά μια rolling, αλλά ας μην εκτροχιάσουμε το topic με ένα τυπικό duel of the distros! <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> <br><br>Για τη σχέση Debian/Ubuntu, νομίζω το έθεσες καλύτερα απ&#039; ότι εγώ.<br><br>Either way, productivity = stability, ο καθένας το επιτυγχάνει δαπανώντας όσο χρόνο και κόπο θέλει, με όποια εργαλεία θέλει, εκεί βρίσκεται όλη η μαγεία!
 
Top Bottom