Ρεαλιζμος στα κειμς - χολέρα ή απλα καταρα?

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Χειρομαλάχτης

Death Knight
Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism
γνωστο το θεμα. εχουμε πλακωθει σε πολλα θρεντς γι αυτο. αναφερθηκε και σημερα σε αλλο θρεντ κι ετσι αποφασισα να γραψω γι ακομα μια φορα τα δικα μου και ας γραψει οποιος οτι θελει.
απλα, παρακληση: όποτε βγαινει κανενα κειμ με εχμ, υψηλα επιπεδα ρεαλιζμου να το αναφερετε σε τουτο δω το θρεντ για να μην μπαινουμε στον κοπο να το κατεβ..., εεε, αγοραζουμε εμεις οι παραξενοι.

τα δικα μου τα χω ξαναπει. σε χοντρες γραμμες, δεν αντεχω τον αυστηρο ρεαλισμο στα κειμς. με την λεξη ρεαλισμο εννοω:

- ειτε δραστηριοτητες "καθημερινες" στην rl που συμφωνα με την γνωμουλα μου δεν εχουν καμμια θεση σε ενα ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ιν μαι μπουκ, παραδειγματα τετοια ειναι το ΠΡΕΠΕΙ να φαω, να κοιμηθω/ξεκουραστω, να κουρευτω - ξυριστω κλπ.
ξερω γω να καταπινεις αμασητο οτι :
α) παιζεις σ εναν φανταζυ κοσμο που και καλα υπαρχουν δρακοι, μαγοι, μαγια, αναστασιμα σπελς, ελφς κλπ
βου) κουβαλας στο ινβεντορυ σου πεθαμενους, ντουλαπες, θερμοσιφωνες, 30 πανοπλιες, 80 σπαθια
γου) δγιαολε, υπαρχουν κουμπια λοουντ και σειβ
και απο την αλλη να απαιτεις κομματια "ρεαλισμου" απο τον παικτη.
- ειτε ενεργειες οπως κραφτινγκ, κουκινγκ, άλκεμινγκ (δική μου λεξαρα), η και αλλες που τελειωνουν σε -ινγκ (ουπς, δεν ειναι αυτο που νομιζεις) που αντι να ειναι υποθεση ενος η δυο κουμπιων, ο ντεβ κρινει σκοπιμο να ΜΑΘΕΙΣ σταληθεια να φτιαχνεις σπαθι π.χ., εκτελωντας τα ξερω γω 10 σταδια που χρειαζονται ή να γινεις μαστερ σεφ για να φτιασεις ενα γαμωφαι (εσενα κοιταω kcd)
- τις τάιμντ κουεστς. ξερα, λιτα και ξεκαθαρα. ειτε με ρολόι δίπλα, ειτε η αμπσολουτλυ χειροτερη κατηγορια, ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙΣ καν οτι ειναι ταιμντ και μετα απο καποιες ωρες να βλεπεις ενα μηνυμα που θα οδηγησει σε ρεη - ανινστω καθε λογικο αθρωπο.

επισης σ αυτο το θεμα ΛΑΤΡΕΥΩ τα διπλά στανταρντς που υιοθετουν εντελως αυθαιρετα και γελοία θα ελεγα οι ντεβς. π.χ. το γκειμ να εχει αυτα τα ωραια και αυστηρα για να ειναι λενε ιμερσιβ, αλλά συναμα να ειναι tb ας πουμε (η επιτομη του αντιρεαλιστικου συστηματος μαχης).
ή το αλλο ωραιο. να μην αρεσει σε καποιους κειμερς οτι στο Απολυτο δεν υπαρχει ρολοι και η μειν κουεστ μπαινει στο ραφι για οσο θες, αλλά οι ιδιοι να καθονται 3 ωρες στο καπηλειο και να παιζουν κολτσινα. ενω ειναι ξεκαθαρα κατι που ο Ασπρος Λυκος ΔΕΝ θα εκανε, ουτε σε χιλιες ζωες. ειναι τοσο αντιθετο στην προσωπικοτητα και απεικονιση του ειτε στα βιβλια ειτε στα κειμς, που δεν χρειαζεται παραπανω σχολιασμος.

αυτα. ευτυχως που υπαρχουν τα μοντς. καλα θα ηταν βεβαια να σου εδιναν οι ντεβς στα σετινγκς την δυνατοτητα να προσαρμοζεις στα γουστα σου (η στον ελαχιστο χρονο που εχεις αηρόνικλυ, στην rl 😁 ) αυτο το κομματι των κειμς, αλλα γινεται σπανια. (πρεπει να πω εδω οτι αν και δεν μ εχουν τραβηξει αρκετα για να τα προχωρησω, τα 2 παθφαιντερ παιγνιδια της ωουλκατ, ειναι προς τιμην της τα πιο customizable που εχω συναντησει με πληθωρα επιλογων που φερνουν το παιχνιδι στα μετρα του γκειμερ. μακαρι ν ακολουθησουν κι αλλοι το παραδειγμα της).

όλα είναι θέμα υλοποίησης.
Αν μου γίνει κακό σπυρί στον κώλο το σαρβάιβαλ ή ξέρω εγώ τι άλλο μηχανισμό ρεαλισμού, εεεεεε, να παίξω θέλω ρε...

Εμένα περισσότερο με ενοχλεί στα racing βασικά, θυμάστε παλιά που είχαμε arcade και simulation racings? Για κάποιο λόγο νιώθω ότι όλα προσπαθούν να είναι simulation πλέον και ξενερώνω.
Την ίδια φάση έχει να μπαίνεις με 200 στην στροφή και να σε ρωτάνε μαμά; και να μπαίνεις με γκάζι, φρένο, ωπ πάρταλιος ξέρω εγώ τι άλλο; Δεν θέλω να με εκπαιδεύσω για αγώνες ταχύτητας, θέλω να περάσω όμορφα.

Δηλαδή από ένα σημείο και μετά καταντάει αγγαρεία, δεν περνάς καλά, δεν ξεχνιέσαι, αγχώνεσαι και προσπαθείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου για να μπορέσεις να παίξεις με το στανιό.

Προσοχή τώρα, δεν μιλάω για απλοποίηση μηχανισμών απαραίτητα, αλλά να όπως έιπε για το pathfinder ο μαλάκης, ρε διάολε τον ήπια άσχημα με το kingdom management, μου έβγαλε το παιχνίδι μνμ "ρε μπρο, όχι απλά έχασες, αλλά γενικά δε το έχεις, θες να το κάνεις disable να μην χάνεις από αυτό και να συνεχίσεις" Ω ΝΑΙ ΠΛΙΖ.

Η αντίθεση ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ψυχαγωγία στα παιχνίδια είναι συχνό θέμα συζήτησης.
Πολλοί παίκτες, όπως και εσύ, βρίσκουν παράλογο να ενσωματώνονται μηχανισμοί που μιμούνται την καθημερινή ζωή, ενώ το ίδιο το παιχνίδι βασίζεται σε φανταστικά στοιχεία.
Για παράδειγμα, στο Kingdom Come: Deliverance, το οποίο επιμένει στον ρεαλισμό, απαιτεί να φας, να κοιμηθείς, ή να συντηρήσεις τον εξοπλισμό σου.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή μπορείς να κουβαλάς υπερβολικά πολλά αντικείμενα ή να χρησιμοποιείς game mechanics που παραβιάζουν τη λογική αυτή.

Το crafting είναι άλλη μια πτυχή που συχνά διχάζει.
Στο Red Dead Redemption 2, το να πρέπει να μαγειρεύεις, να κυνηγάς και να φτιάχνεις αντικείμενα προσθέτει στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να κουράσει όσους θέλουν πιο άμεση δράση.
Το ίδιο ισχύει για παιχνίδια που απαιτούν από τον παίκτη να περάσει από χρονοβόρα και λεπτομερή διαδικασία για να φτιάξει ένα αντικείμενο, όπως στο The Long Dark ή το Kingdom Come. Είναι λογικό να ζητάς πιο απλουστευμένα συστήματα που δεν παραβιάζουν τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Ευτυχώς, υπάρχουν παιχνίδια όπως τα Pathfinder της Owlcat που επιτρέπουν εκτεταμένο customization, ώστε ο παίκτης να προσαρμόζει το παιχνίδι στις προτιμήσεις του.
Αυτές οι επιλογές δείχνουν σεβασμό προς τον παίκτη και είναι ένα παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότεροι developers.
Τέλος, τα mods σώζουν την κατάσταση σε πολλά παιχνίδια, δίνοντας τη δυνατότητα να παρακαμφθούν αυτά τα στοιχεία, αλλά το ιδανικό θα ήταν να παρέχονται τέτοιες επιλογές εξαρχής από τους δημιουργούς.

γνωστο το θεμα. εχουμε πλακωθει σε πολλα θρεντς γι αυτο. αναφερθηκε και σημερα σε αλλο θρεντ κι ετσι αποφασισα να γραψω γι ακομα μια φορα τα δικα μου και ας γραψει οποιος οτι θελει.
απλα, παρακληση: όποτε βγαινει κανενα κειμ με εχμ, υψηλα επιπεδα ρεαλιζμου να το αναφερετε σε τουτο δω το θρεντ για να μην μπαινουμε στον κοπο να το κατεβ..., εεε, αγοραζουμε εμεις οι παραξενοι.

τα δικα μου τα χω ξαναπει. σε χοντρες γραμμες, δεν αντεχω τον αυστηρο ρεαλισμο στα κειμς. με την λεξη ρεαλισμο εννοω:

- ειτε δραστηριοτητες "καθημερινες" στην rl που συμφωνα με την γνωμουλα μου δεν εχουν καμμια θεση σε ενα ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ιν μαι μπουκ, παραδειγματα τετοια ειναι το ΠΡΕΠΕΙ να φαω, να κοιμηθω/ξεκουραστω, να κουρευτω - ξυριστω κλπ.
ξερω γω να καταπινεις αμασητο οτι :
α) παιζεις σ εναν φανταζυ κοσμο που και καλα υπαρχουν δρακοι, μαγοι, μαγια, αναστασιμα σπελς, ελφς κλπ
βου) κουβαλας στο ινβεντορυ σου πεθαμενους, ντουλαπες, θερμοσιφωνες, 30 πανοπλιες, 80 σπαθια
γου) δγιαολε, υπαρχουν κουμπια λοουντ και σειβ
και απο την αλλη να απαιτεις κομματια "ρεαλισμου" απο τον παικτη.
- ειτε ενεργειες οπως κραφτινγκ, κουκινγκ, άλκεμινγκ (δική μου λεξαρα), η και αλλες που τελειωνουν σε -ινγκ (ουπς, δεν ειναι αυτο που νομιζεις) που αντι να ειναι υποθεση ενος η δυο κουμπιων, ο ντεβ κρινει σκοπιμο να ΜΑΘΕΙΣ σταληθεια να φτιαχνεις σπαθι π.χ., εκτελωντας τα ξερω γω 10 σταδια που χρειαζονται ή να γινεις μαστερ σεφ για να φτιασεις ενα γαμωφαι (εσενα κοιταω kcd)
- τις τάιμντ κουεστς. ξερα, λιτα και ξεκαθαρα. ειτε με ρολόι δίπλα, ειτε η αμπσολουτλυ χειροτερη κατηγορια, ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙΣ καν οτι ειναι ταιμντ και μετα απο καποιες ωρες να βλεπεις ενα μηνυμα που θα οδηγησει σε ρεη - ανινστω καθε λογικο αθρωπο.

επισης σ αυτο το θεμα ΛΑΤΡΕΥΩ τα διπλά στανταρντς που υιοθετουν εντελως αυθαιρετα και γελοία θα ελεγα οι ντεβς. π.χ. το γκειμ να εχει αυτα τα ωραια και αυστηρα για να ειναι λενε ιμερσιβ, αλλά συναμα να ειναι tb ας πουμε (η επιτομη του αντιρεαλιστικου συστηματος μαχης).
ή το αλλο ωραιο. να μην αρεσει σε καποιους κειμερς οτι στο Απολυτο δεν υπαρχει ρολοι και η μειν κουεστ μπαινει στο ραφι για οσο θες, αλλά οι ιδιοι να καθονται 3 ωρες στο καπηλειο και να παιζουν κολτσινα. ενω ειναι ξεκαθαρα κατι που ο Ασπρος Λυκος ΔΕΝ θα εκανε, ουτε σε χιλιες ζωες. ειναι τοσο αντιθετο στην προσωπικοτητα και απεικονιση του ειτε στα βιβλια ειτε στα κειμς, που δεν χρειαζεται παραπανω σχολιασμος.

αυτα. ευτυχως που υπαρχουν τα μοντς. καλα θα ηταν βεβαια να σου εδιναν οι ντεβς στα σετινγκς την δυνατοτητα να προσαρμοζεις στα γουστα σου (η στον ελαχιστο χρονο που εχεις αηρόνικλυ, στην rl 😁 ) αυτο το κομματι των κειμς, αλλα γινεται σπανια. (πρεπει να πω εδω οτι αν και δεν μ εχουν τραβηξει αρκετα για να τα προχωρησω, τα 2 παθφαιντερ παιγνιδια της ωουλκατ, ειναι προς τιμην της τα πιο customizable που εχω συναντησει με πληθωρα επιλογων που φερνουν το παιχνιδι στα μετρα του γκειμερ. μακαρι ν ακολουθησουν κι αλλοι το παραδειγμα της).
❌γιατί όπως έχεις συντάξει το κείμενο, δίνει την εντύπωση ότι κατακρίνεις το TB, κάτι που δεν θα έκανε κανένας νοήμων άνθρωπος, οπότε σου δίνω τον χρόνο να το διορθώσεις.
Στο θέμα μας τώρα, πριν 30 χρόνια θα ήθελα απόλυτο ρεαλισμό. Στυλ eye of the beholder σκηνικά που φτιάχναμε μόνοι μας τον χάρτη στο σημειωματάριο.
Σήμερα παιχνίδι χωρίς βασικά QoL feature ούτε που θα τα ξεκινήσω.
Map και mini map? Yes please.
Journal, quest log, conversation history? Yes.
Μεγάλο, κατά προτίμηση unlimited inventory? Fast travel? Quick saves οπουδήποτε? Yes, yes, yes!
Quest markers? Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος?
Όταν ο gaming χρόνος είναι ελάχιστος, οτιδήποτε είναι αγγαρεία ή χασιμου χρόνου, είναι μειονέκτημα.
Οπότε ρεαλισμός? Μόνο σε δευτερεύοντα θέματα που μπορούν να αγνοηθούν (crafting πχ) ή μεμονωμένα όπως time limits σε κάποια side quests έτσι για την ποικιλία

Ωου, φακ.
δινεται τετοια εντυπωση για το ατομο μου? Δεν ξερω, νειμλε, με αφηνεις αλαλοθ (ασχετο, κατι για ένα ρηβιου ειχα ακουσει, αλλά μαλλον με το νέο ετος). Δεν ξερω από που το συμπεραινεις αυτό.

εγω ωστοσο θα σου βαλω θαμπσάπ γιατι συμφωνω σε όλα, εκτος απ το εγγενες σου ελαττωμα για το οποιο δεν μπορω να καμω κατι. Εισαι μπηγιοντ χελπ. :p

ωστοσο παρεξηγησες. θεωρω το tb συστημα συγκλονιστικο. μ εχει βοηθησει απιστευτα. εχω καμει εγω στα divos μπαθρουμ μπρεικς, σαβουριασμα μπρεικς, τηλεφωνα, εχω δει ματς ολοκληρα, κι εκει, υπομονετικα, να με περιμενει ο μαγος να κασταρει ενα σπελ 3 ωρες ή ο οχτρος με το 1 hp ζωης να περιμενει υπομονετικα τον ψηφιακο θανατο του....
παγωνει ο χρονος ρε παιδι μου με το tb. το ελιξηριο της ζωης..

πραγματικα υπεροχη αισθηση χιουμορ. χο χο χο.

παντα τετοια.

chat gpt ή replika??
Chat gpt. Όρεξη είχα να γράψω για τις κατεβατες (όχι ομοφοβικές) κ@λες του καθενός.
Σε 25 χρόνια, το ξανασυζητάμε
😂

καλα, μην νιωθεις υποχρεωμεν να γραψεις σε καθε θρεντ.
ειδικα σε οσα ξεκιναω εγω, καλο ειναι να μην κουραζεσαι να γραψεις την "αποψη" σου.
θα μου λειψει, αλλα θα το ξεπερασω.

Map: Ναι, υπο την προϋπόθεση οτι τον βρίσκεις/ αγοράζεις κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι
Mini map: Οχι
Journal: Ναι
Quest log: Ναι
Conversation history: Όχι
Unlimited inventory: Ναι
Fast travel: Ναι, σε περιορισμένα σημεία του χάρτη και σίγουρα οχι κάθε 15 μέτρα
Quick saves οπουδήποτε: Ναι, ποτέ όμως εν μέσω μάχης
Quest markers: ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ
Κραφτινγκ, κουκινγκ, άλκεμινγκ: Με 2 κλικ - αλλιώς άντε γεια
Ύπνος, κούρεμα, ξύρισμα, λούσιμο, χέσιμο: ΟΧΙ
Nα παίζεις ΥΠΕΡΑΤΟΥ ενω κινδυνεύει η Ciri: ΟΧΙ
Nα ψάχνεις το τηγάνι της γιαγιάς ενω κινδυνευει η Ciri: ΟΧΙ
Να σκοτώσεις τον λυκάνθρωπο που έχει ρημάξει το χωριό και ας κινδυνευει η Ciri: ΝΑΙ
Χρονόμετρο που μετράει αντίστροφα οτι σε 13 ώρες και 46 λεπτά η Ciri θα πεθάνει: ΟΧΙ
Τime limit 150 ημέρες για να πάρεις το τσιπ που είναι και η βασική αποστολή του παιχνιδιού: ΝΑΙ

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ειδάλλως ρε παλικάρια θα τρώγαμε κάθε μέρα φασολάδα.
Άλλο πράμα το Witcher, άλλο το Kingdom Come.
Άλλο το call of duty, άλλο το tarkov.

Map: Ναι, υπο την προϋπόθεση οτι τον βρίσκεις/ αγοράζεις κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι
Mini map: ΝΑΙ
Journal: Ναι
Quest log: Ναι
Conversation history: ΝΑΙ
Unlimited inventory: Ναι
Fast travel: Ναι, σε περιορισμένα σημεία του χάρτη και σίγουρα οχι κάθε 15 μέτρα
Quick saves οπουδήποτε: Ναι, ποτέ όμως εν μέσω μάχης
Quest markers: ΝΑΙ, και οποιος θελει να μπορει να τα απενεργοποιει. (υπαρχει ωραιοτερο πραμα σε αρπιγκι απ το ερωτηματικο που κρεμεται σαν δαβλι πανω απ τα κεφαλια των αθρωπων???)
Κραφτινγκ, κουκινγκ, άλκεμινγκ: Με 2 κλικ - αλλιώς άντε γεια
Ύπνος, κούρεμα, ξύρισμα, λούσιμο, χέσιμο: ΟΧΙ
Nα παίζεις ΚΟΥΜ ΚΑΝ ενω κινδυνεύει η Ciri ή οποτε ναναι: ΠΟΤΈ ΧΑΡΤΙΑ, ΤΑΒΛΙ, ΖΑΡΙΑ σε κειμ. να πατε σε καφενέ αμα θετε τζογο.
Nα ψάχνεις το τηγάνι της γιαγιάς ενω κινδυνευει η Ciri: ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ. η γιαγια να μη φαει ρε ακαρδε??
Να σκοτώσεις τον λυκάνθρωπο που έχει ρημάξει το χωριό και ας κινδυνευει η Ciri: ΝΑΙ
Χρονόμετρο που μετράει αντίστροφα οτι σε 13 ώρες και 46 λεπτά η Ciri θα πεθάνει: ΟΧΙ
Τime limit 150 ημέρες για να πάρεις το τσιπ που είναι και η βασική αποστολή του παιχνιδιού: ΔΞ/ΔΑ (tb game, not existent in my realm)

repair στα οπλα, πανοπλιες,κατσαρόλια του ηρωος: ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ. εκτος αν γινεται μια φορα ξερωγω τον μηνα σε game time και μ ενα κλικ.
(Πηρα αφορμη απ τον αλαλο που εσκασε σημερα ο ρηβιούς)

Για εμένα το ιμμερσιο έχει να κάνει με το πώς ανταποκρίνονται οι NPCs, πχ το βίντεο που ανέβασε ο Ηελλιον με τον Χενρυ στο Kingdom Come που πετάει πέτρες στους NPCs. Τώρα, δρααστηριότητες όπως φαϊ, κακά, νάνυ ας υπάρχουν, αλλά να μην απαιτούνται κάθε 15 λεπτά από τον παίκτη.

Στο Stalker 1 που ξαναέπαιξα πρόσφατα, ο χρόνος μέχρι να σε βγάλει "λαμπάκι" πως πεινάς ήταν σχετικά μεγάλος. Δεν ενοχλούσε κάθε μισή ώρα, καιι όταν εμφανίζονταν απλά έκανα διπλό κλικ σε ένα σαλαμάκι κ ένα ψωμάκι και ένα μπουκάλι Στολικναγια και ήμουν φουλ του φουλ.

Οσον αφορά τους χρονικούς περιορισμούς δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να δίνουν ένα ικανοποιητικό χρονικό όριο, τόσο ώστε να μην αισθάνομαι υπό πίεση.

Τώρα, διευκολύνσεις όπως quick travel/save κλπ είμαι φουλ μέσα. Δεν έχω χρόνο μαναμ να ασχολούμαι.

Αυτοί που είναι φουλ του Ιμμέρσιο, αν είναι όντως τέτοιοι και έχουν και τα κάκαλα, ας κάνουν new game κάθε φορά που ψοφάνε.

Νομιζω, χωρις να θυμαμαι, οτι σε καποια παιχνιδια, υπνος, φαι, καποιες δραστηριοτητες κλπ ειχαν τη λογικη του συν/πλην μπονους σε στατιστικα αλλα δεν ηταν "απαραιτητα" με την εννοια οτι αν δεν τα κανεις θα πεθανεις. Υπο αυτη τη λογικη μπορω να τα ανεχθω και να φαω 2-3 φορες κατι στις 200 ωρες παιχνιδιου.

Απο την αλλη, οταν εγω μπορω να ζησω 15-20 ωρες χωρις υπνο και φαγητο ενω κουναω τον pixel χαρακτηρα, σιγουρα μπορει και ο pixel χαρακτηρας :p

Να ξεκουραστει και να φαει μονος του, οσο θα εχω κλειστο το PC :p

Back