What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Router σαν repeater. Γινεται;

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
Το router μου ειναι στο δωματιο Α. Στο ιδιο δωματιο ειχα και τον υπολογιστη αλλα για λογους, μετακινησα τον υπολογιστη μου στο δωματιο Γ.
Το δωματιο Γ δεν εχει τηλεφωνικο πριζακι και ετσι συνδεσα ενα wifi usb (Netgear WNA3100M N300). To συγκεκριμενο μου εδινε προβληματα απο την αρχη.
DC, δεν εβρισκε τον driver που ηταν εκει, εσβηνε. Καποιες φορες επρεπε να εγκαταστησω τον driver 4-5-6- χ-ψ φορες για να συνειδητοποιησει τον εαυτο του το usb.
Ειχα διαβασει απειρα πραγματακια για την αφεντομουτσουναδα του και τις κλασικες ενεργειακες ρυθμισεις. Συνεχιζει να μου δινει προβληματα σε random στιγμες.
Το εριστικο ειναι ενα extension (netgear) το οποιο μου δινει 2 εξτρα γραμμουλες στο σημα αλλα μετα απο μερικες ωρες πεθαινει. πρεπει να βγαλω drivers κτλ

Πριν καιρο ειχα σκεφτει να χρησιμοποιησω ενα παλιο router ως repeater αλλα επειδη επαιζα witcher 3 ποιος χρειαζεται ιντερνετ;
Χθες πηγα στο σπιτι Νο2 και βρηκα ενα router connex και ενα τηλεφωνικο καλωδιο πολλων μετρων που το ειχα για παλιοδουλειες. Συνδεσα το καλωδιο στο δωματιο Β αλλα την εφαγα και χωρις να το πολυψαξω ειπα να κανω την φαση router - repeater- το ιδιο συνδικατο.
Επειδη το ειχα ψιλο-ψαξει στο παρελθον θυμαμαι οτι ειχα πεσει σε κατι σκοπελους. Επειδη τα χρονια περνανε το εψαξα παλι και αυτη την φορα βρηκα πολυ υλικο.
Α. δεν γινεται, ξεχασε το μαν.
Β. γινεται αλλα πρεπει να εχεις software
Γ. γινεται, να πως το κανουμε. @@

Ντρεπομαι που το λεω, αλλα αυτο ειναι κατι που θα επρεπε να το ξερω. Eπειδη ΔΕΝ, μπουκαρα στο yt και βρηκα πολλα video τα οποια ενω στα σχολια ραινουν τον ινστρουχτορα με μπραβο, τα video ειναι κακα.

Λοιπον, εχετε την γνωση;

παραδειγμα video


ναι ο τυπος εχει cisco που ειναι παγοθραυστικα, ακομα και στις φτηνιαρικες εκδοσεις αλλα η ουσια ειναι μια. θα τα σπασω ολα.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Γίνεται. Τα περισσότερα ISP-provided routers θέλουν root access για ενεργοποίηση σχετικής δυνατότητας (πχ τα ZTE ZXHN H108N που δίνουν Nova και Vodafone στις απλές ADSL 24). Εναλλακτικά, θες να βρεις κάποιο exported configuration από root-accessed τέτοιο router (ίδιου revision και firmware) και να το φορτώσεις στο δικό σου. Άπαξ και κάνεις το παραπάνω, απλά απενεργοποιείς το DHCP στο "repeater".

Το δύσκολο σκέλος, είναι να βρεις config για root access. Για το παράδειγμα του ΖΤΕ, παλαιότερα κυκλοφορούσαν ελεύθερα root credentials (ακόμα και στο ADSL GR), αλλά μετά το v2.5 no luck.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
@mits@kos
Το καψιμο δεν με αφησε να δω την απαντηση.
Τωρα εβαλες πολυ δυσκολα θεματα στο τραπεζι.
Δηλαδη ειναι διαφορετικο απο το να κανεις login σαν root user ή αυτο σου επιτρεπει να κανεις login σαν root user.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
@lelos kounelos αν έχεις root credentials και το router σου έχει κατάλληλο firmware, τότε απλά κάνεις login και κάνεις τις αλλαγές σου κύριος. Αν όχι, τότε χρειάζεσαι ένα exported configuration, το οποίο έχει έτοιμες τις αλλαγές που θα έκανες ως root.

Για το ΖΤΕ του παραδείγματος το κοιτούσαμε πολύ πρόσφατα για φίλο.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
@lelos kounelos τα routers των παρόχων έχουν κάποια settings κλειδωμένα (για κανέναν σοβαρό λόγο) και θες root access για να τα χρησιμοποιήσεις (ή αυτό που λέει ο συνονόματος παραπάνω).
Έχω κάνει ένα ZTE ZXHN H108N (v. 2.3 αν θυμάμαι καλά) repeater (bridge mode) για να έχει ο αδερφός μου wifi στο δωμάτιο της εστίας του (έχουν ethernet τα συγκεκριμένα).

Αν δεν βρεις root κωδικούς, υπάρχει και το openwrt (δεν το έχω χρησιμοποιήσει), αλλά δεν ξέρω αν θες να μπεις σε τέτοια διαδικασία.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
Ειχε πεσει στα χερια μου router που εμπαινα με προσβαση root. Το firmware δεν καταλαβα τι ρολο βαραει.
Για το openwrt, ενοιωσα τοσο μικροσκοπικος και ασημαντος. Τουλαχιστον τωρα εχω κατευθηνση.
Ευχαριστω πολυ.

Edit
βρηκα καποιες οδηγιες αλλα ο τυπος που το εκανε εχει το baudtek blahblah-Β2 ενω εγω το baudtek blahblah-Α2.
Ενω στην αρχη ολοι εγραφαν δεν γινεται τραβα αγορασε repeater, πεταχτηκε ενας παππουλης και τους εβαλε τα γυαλια, επειδη ο τυπος ακολουθησε τις οδηγιες και δουλεψε.
Ο παππουλης ειχε εξτρα ρυθμισεις που αγνοει ολοκληρο το youtube.
Θα εμπαινα στην διαδικασια τωρα!!! για να δω αν λειτουργει και για μενα για να δωσω και πληροφοριες/how to αλλα ειναι μεσανυχτα και ωρα για two blades.
 
Last edited:

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Αν το firmware δεν κάνει expose κάποιο bridging functionality, ώστε να το ενεργοποιήσεις μέσω του web gui (ή και cli, στην περίπτωση που το gui το κρύβει), δεν έχει κάποια αξία το να συνδεθείς ως root/admin στο router.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
Εχει bridge setting. Στις οδηγιες που βρηκα, ο παππουλης εδωσε συγκεκριμενο range για IP, σε αντιθεση με τους κοπριτες στο youtube που ο Ινδος εβαλε εξωφρενικη IP για να μην εχει IPconflict.
Στο θεμα channel, ο Ινδος δεν ειπε κουβεντα ενω ο παππουλης δινει οδηγιες για το ποιο channel μπει.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
Λοιπον, σημερα αποφασισα να κινηθω οπως οταν δουλευω. Ξεκινησα φτιαχνοντας καφε.
Εκανα reset στο router για να τα παρω με την σειρα και να διαγραψω τα λαθη μου.
Στην αρχη ειχα προβληματα με το login στα settings του router.
Τσεκαρα το καλωδιο και τελικα επρεπε να το δεσω εξω, για να απλωνω κανενα βρακι και για να ερεθιζω τις γειτονισσες.

Τα βηματα
Συνδεουμε το router #2 και παμε στις LAN ρυθμισεις οπου απενεργοποιουμε το DHCP και βαζουμε καρφωτη IP. Εαν η IP του #1 ειναι 192.168.1.1 στο router #2 θα βαλουμε κατι σαν 192.168.1.10. Αυτο σημαινει οτι το 192.168.1 το αφηνουμε ως εχει και προσεχουμε να μην υπαρχει αλλη συσκευη με την ιδια IP γιατι IP conflict.
Εδω θα γινει ενα dc επειδη αλλαξαμε την IP και ετσι δεν χρειαζεται πανικος. Κανουμε ξανα login με την νεα IP.

Στις ρυθμισεις του internet ψαχνουμε για το encapsulation και βαζουμε το ISP στην ρυθμιση Bridge.
Παμε στις ρυθμισεις του firewall και το απενεργοποιουμε και μια ρυθμιση SPI πρεπει να ειναι και αυτη στο OFF.

Συνδεουμε με καλωδιο τα δυο router και κανουμε restart.

Κανουμε login στο #2 και βαζουμε τις ρυθμισεις του #1
ιδιο SSID, encryption, κωδικο αλλα αλλαζουμε το καναλι το οποιο πρεπει να ειναι + - 4 ψηφια. εαν το καναλι του #1 ειναι 6 θα βαλουμε το 2 ή 10.

Και καπου εδω σηκωσα φρυδι επειδη παρατηρησα οτι καποιες φορες επρεπε να πατησω 2-3 φορες το save. Ειναι η στιγμη που ανακαλυψα οτι το #2 εχει θεματα και πηγε χαμενος ο κοπος μου για να δω εαν λειτουργει αυτο το project.
Μετα απο λιγα λεπτα λειτουργιας αρχιζει να κανει restart γιατι δεν θελει να παει χαμενη ουτε σταγονα απο το 2020.

Αυτη ειναι η διαδικασια αλλα για τεχνικους λογους δεν ξερω εαν λειτουργει.
 

Chosen Undead

Death Knight
Joined
Jul 14, 2015
Messages
3,532
Thanks @lelos kounelos θα το δοκιμάσω αυτό που έκανες γιατί άλλαξα πάροχο από forthnet σε cosmote και μου περισσεύει πλέον το router της forthnet. Επειδή ειδικά το διαμέρισμα μου είναι κολλητά από το σπίτι των γονιών μου θα ήταν ιδανικό να χρησιμοποιήσω το παλιό router σαν repeater, ειδικά για το wifi part. Γιατί ντάξει το PC το έχω ενώσει με powerline. Ακρως εκνευριστικό που έβαλα VDSL και το τηλέφωνο πρέπει να είναι ενωμένο στο ρούτερ της cosmote. Οπότε τώρα δεν έχω το ρούτερ της cosmote σε μένα αλλά στους γονείς μου. Eχουμε καμιά ιδέα αν γίνεται να μην είναι μαζί αυτές οι 2 συσκευές; Γιατί τότε θα έπαιρνα το νέο ρούτερ, θα αφηνα το τηλέφωνο δίπλα στους γονείς μου και όλα καλά. Δοκίμασα να ενώσω το τηλέφωνο σκέτο με φίλτρο ή χωρίς στην πρίζα του τηλεφώνου αλλά τζίφος δεν δούλευε. Τώρα δεν πιάνω καλά Wifi στο διαμέρισμα μου και με έχει εκνευρίσει η κατάσταση. Και έχω βάλει και ένα wifi repeater της tplink στους γονείς μου για ενίσχυση σήματος κιόλας, τι να πεις. Για τα μπάζα το ίντερνετ σε αυτή τη χώρα. Αναπολώ τις μέρες που είχα πάει διακοπές στο λονδίνο και το 4G έπιανε για πλάκα 30/40mbit όπου και αν ήσουν...
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,469
Eχουμε καμιά ιδέα αν γίνεται να μην είναι μαζί αυτές οι 2 συσκευές;

Εγω δεν καταφερα να το κανω να δουλεψει, ο λογος ηταν το παλιο router, ελειπε μια ρυθμιση απο τις προτεινομενες ρυθμισεις και γενικα το router εδειχνε να εχει θεματα.
Η διαδικασια απαιτει να ειναι το ενα διπλα στο αλλο. Η τοποθετηση γινεται σε διαφορετικα δωματια.
 

Chosen Undead

Death Knight
Joined
Jul 14, 2015
Messages
3,532
Τα κατάφερα και δουλεψε το δεύτερο ρούτερ να είναι extender του άλλου μέσω των δύο power lines. Όλη η μαγκιά ήταν να δώσεις διαφορετικό default gateway στο δεύτερο και να την κάνεις static μετά στη gateway του πρώτου για να μην υπάρχει conflict. Και εξαιρετικό wifi σήμα έχω τώρα στο διαμέρισμα και ίντερνετ μέσω ethernet για το pc. Μάλιστα το ίδιο ρούτερ το χρησιμοποιώ ταυτόχρονα και για lan μεταξύ pc-ps2 καθώς με softmod στην κονσόλα μπορείς να παίζεις παιχνίδια στην κονσόλα τα οποία τα διαβάζει από το σκληρό του pc και παίζουν και καλύτερα από τα original ps2 dvd games. Το μόνο που δεν μου δουλεύε αρχικά ήταν το ίντερνετ από το δεύτερο ρούτερ προς το pc αλλά τελικά απλά η πρώτη θύρα του ρούτερ ήταν χαλασμένη. Εύγε @lelos kounelos βοήθησες πολύ με όσα είπες!
 
Top Bottom