REVIEWS

JETS ‘N’ GUNS 2

"Cry 'Havoc!,' and let slip the dogs of war."

Ουκ ολίγες φορές ερχόμαστε στη θέση να κρίνουμε κάποιο παιχνίδι για την ποιότητα του σεναρίου του. Τη συνοχή που έχει αλλά και πώς αυτό συνδυάζεται αρμονικά με όλα τα στοιχεία του gameplay, ώστε να αποδώσουν την ιστορία του στους αποδέκτες (τους παίκτες). Αν εν τέλει καταφέρνει αυτόν το στόχο, μέσω της ενεργοποίησης των διαφόρων κέντρων ανάλυσης του εγκεφάλου μας που με τη σειρά τους διεγείρουν το θυμικό. Με άλλα λόγια αν μας “αγγίζουν”. Το Jets’n’Guns 2 (JnG2) δεν είναι ένα τέτοιο παιχνίδι. Το JnG2 δεν μπαίνει στον κόπο να έχει σενάριο. Στην πραγματικότητα χλευάζει τον παίκτη ότι έχει πολύ ελεύθερο χρόνο ώστε να διαβάζει κάθε fluff text που υπάρχει στα αντικείμενά του. Το JnG2 είναι TRVE.

Techno-kraken Jets'n'Guns2
Κυριλάτα, μεταλλικά, γιγάντια bosses. Ό,τι καλύτερο._

Δεν χρειάζεται να παραθέσω πάρα πολλά γύρω από το παιχνίδι. Η συνταγή του εξάλλου είναι πολύ απλή: βασισμένο πάνω στο κλασσικό πλέον R-Type, το JnG2 είναι ένας side-scrolling bullet-storm όλεθρος. Απλά τα πράγματα: εξαφανίστε ό,τι κινείται (ή όχι), φτάστε μέχρι το τέλος της πίστας, καταρρίψτε το μεγάλο κακούλη (boss) αν αυτός υπάρχει και προχωρείστε στον επόμενο πλανήτη.

Loadout Jets'n'Guns 2
Η επιλογή του load-out μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη επίπτωση στην αρχή δυσκολία (με ορισμένες ίσως εξαιρέσεις), αλλά η βέλτιση παραμετροποίηση είναι καθοριστική για τις μετέπειτα δυσκολίες.

Το παιχνίδι απαρτίζεται από 15 στο σύνολο επίπεδα (με ορισμένα κρυφά) ενώ η δράση του, πέραν του ότι είναι διαρκής και αναλέητη, χωρίζεται σε 10 επίπεδα δυσκολίας. Τερματίστε το πρώτο και έχετε την επιλογή να προχωρήσετε στο επόμενο ξεκινώντας από την αρχή, αλλά με περισσότερα εμπόδια και προσθήκες εχθρών. Το θετικό είναι ότι οποιαδήποτε πρόοδο είχατε κάνει στο προηγούμενο επίπεδο από πλευράς αποκάλυψης μυστικών (συνήθως υπάρχουν τουλάχιστον 2-3), αυτή μεταφέρεται αυτούσια και στο επόμενο.

Beer boss Jets'n'Guns 2
Μπύρα και λουκάνικα. Η νέμεσίς μου υλοποιημένη…

Εντούτοις, το JnG2 αποκτάει άλλο βάθος με τα load-outs και όσο προχωράμε στις αυξημένες δυσκολίες. Τολμώ να πω ότι επειδή είχα συνηθίσει ένα load-out με αρκετά υψηλό DPS, δεν έδωσα σημασία στο πώς είναι κατανεμημένη η ακτίνα βολής του πλοίου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στο boss που βλέπετε στην εικόνα παραπάνω να αφιερώσω σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να καταφέρω να το βγάλω. Μερικές μικρές αλλαγές στο loadout και στην επανάληψη του επιπέδου το μπυραφεντικό “έλιωσε” σε χρόνο dt.

Φυσικά όταν μιλάμε για load-outs αναφερόμαστε στο συνδυασμό όπλων που φορτώνουμε πάνω στο πλοίο μας. Και το οπλοστάσιο του JnG2 είναι αρκούντος πλούσιο! Με τέσσερις αναβαθμίσεις για κάθε όπλο, παράλληλες “ενισχύσεις” καθώς και ultimates σε συνδυασμό με ρουκέτες και βόμβες, έχουμε σωρεία επιλογών που εξυπηρετούν κάθε γούστο και τρόπο παιχνιδιού (μέχρι και melee ship μπορούμε να φτιάξουμε).

Revenge of the Sith Easter Egg Jets'n'Guns 2
Το παιχνίδι βρίθει videogame και pop culture αναφορών.

Η εντελώς χαβαλεδιάρικη διάθεση του παιχνιδιού τονίζεται ακόμη περισσότερο από τα διάσπαρτα easter eggs αλλά και από τις περιγραφές των αντικειμένων. Σε μία έξυπνη σχεδιαστική επιλογή, οι developers έχουν ενσωματώσει παλιά απλά παιχνίδια (φιδάκι, Tetris) ως διάλειμμα από την κυρίως δράση σε περίπτωση που θέλουμε να ξεκλειδώσουμε το φορτίο από τα σεντούκια μας.

Replay Jets'n'Guns 2
Στην επόμενη δυσκολία (δέκα το σύνολο) ακόμη και τα bosses ζορίζουν.

Οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τον κακό χαμό που διαδραματίζεται στην οθόνη το παίκτη, βρίσκω την εμπειρία του JnG2 άκρως χαλαρωτική. Αυτό διότι παρά τη φλυαρία από εφέ, εκρήξεις, σφαίρες κ.ό.κ. η φιλοσοφία αυτών των παιχνιδιών παραμένει απλή: απέφυγε όλα τα πυρά, όσο πυροβολείς ανελέητα. Εν τέλει η εύρεση του κενού μέσα σε αυτό το χάος είναι και η μόνη απαίτηση από το JnG2.

Όταν περιγράφεις ένα παιχνίδι όπως το JnG2, τα λόγια περιττεύουν καθώς μόνο η κινούμενη εικόνα μπορεί να απεικονίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον παντζουρλισμό και πανικό που κυριεύουν τις οθόνες σας. Επομένως θα κλείσουμε αυτό το review με ένα gameplay video, ώστε να καταλάβετε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Καλό καλοκαίρι!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Hot lead.

Οχετός από οπλοβολίδες που σπέρνουν όλεθρο. Ο-λα-λα.

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

One Comment

  1. Χαίρομαι που κράτησαν το art και τη μουσική από το πρώτο (metal από πραγματικά όργανα + από το τσιπάκι του Commodore 64). Αν και είχε κάποια σαμαράκια στη δυσκολία, είχα περάσει καλά. Θα τιμηθεί στο μέλλον.
    [MEDIA=youtube]G5-UCN3lmko[/MEDIA]

    Για όσους ψάχνουν κάτι παραπλήσιο (παραμετροποίηση σκάφους, πολλά επίπεδα δυσκολίας), υπάρχει το Tyrian 2000 που έδινε δωρεάν το GOG όταν έφτιαχνες account.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL