REVIEWS

WARHAMMER 40,000: ROGUE TRADER

Μέσω της ενασχόλησής της με τα old-school RPG της σειράς Pathfinder, η Owlcat Games έχει καθιερώσει πλέον μια φόρμουλα την οποία αναμένουν να βιώσουν οι φανς της σε κάθε νέα δημιουργία της εταιρείας. Η φόρμουλα αυτή περιλαμβάνει, πέρα από την isometric απεικόνιση, εκτενέστατη διάρκεια που ξεπερνάει (έως και κατά πολύ) τις 100 ώρες ανά playthrough, πάμπολλα quests με επιλογές για όλα τα πιθανά roleplay, εξερεύνηση ενός μεγάλου world map με μικρής και μεγάλης έκτασης επισκέψιμες υποπεριοχές, βαθύ σύστημα δημιουργίας χαρακτήρα, εξίσου μεγάλου βάθους επιμέρους μηχανισμούς gameplay ποικίλης υλοποίησης… και bugs. Το Warhammer 40,000: Rogue Trader, που κυκλοφόρησε επισήμως πριν λίγες ημέρες, εκπληρώνει ευτυχώς ή δυστυχώς στον υπερθετικό βαθμό όλα τα παραπάνω.

Rogue Trader Custom Portrait
In the Grim Darkness of the Far Future, There is Only Papaflessas.

Όπως είχε αναφερθεί και στο περσινό άρθρο σχετικά με την Alpha Version του game, και όπως μάλλον προϊδεάζει ο τίτλος του, στο game χειριζόμαστε έναν Rogue Trader, δηλαδή έναν πράκτορα στην υπηρεσία του Θεού-Αυτοκράτορα της Ανθρωπότητας, με αρκετά ελεύθερο ρόλο και δικαιοδοσία εξερεύνησης, εμπορίου, συνδιαλλαγής με Xenos, και ίδρυσης αποικιών στο όνομά Του. Μετά τα γεγονότα στον πρόλογο του game, ο χαρακτήρας μας καταλήγει να λαμβάνει το Warrant που τον εξουσιοδοτεί να ασκήσει το ρόλο του στον επικίνδυνο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο αστρικό τομέα του Koronus Expanse.

Καθαρά από πλευράς ατμόσφαιρας, το Rogue Trader προσφέρει οτιδήποτε θα ζητούσε ένας φαν του Warhammer 40,000 σε έναν τίτλο που λαμβάνει χώρα σε αυτό το σύμπαν, είτε επρόκειτο για RPG είτε όχι. Έχουμε τις γνώριμες φυλές του σύμπαντος, Voidships και επικίνδυνα ταξίδια μέσα απο το Warp, γνώριμη τεχνολογία και οπλικά συστήματα, Space Marines (και Chaos Space Marines), τους θεούς του Χάους και τους cultists τους, και, στον αντίποδα, την “επίσημη” Αυτοκρατορική Λατρεία. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως τα στοιχεία αυτά υλοποιούνται ως επί το πλείστον ομαλά και όχι “επιτηδευμένα”, και έτσι φαντάζουν οργανικό και πειστικό κομμάτι ενός κόσμου και όχι ένα λούνα παρκ 40k που απλά πετάει γνώριμες έννοιες και χαρακτήρες στα μούτρα των παικτών για να τους θυμίζει πως παίζουν ένα game σε αυτό το setting.

Rogue Trader Warp Travel
Το χρώμα του εκάστοτε αστρικού lane στον χάρτη του Expanse δηλώνει την επικινδυνότητά του (η οποία μπορεί να μειωθεί αν έχουμε το απαραίτητο resource). Το ταξίδι σε επικίνδυνα lanes μπορεί να οδηγήσει σε random events ή σε εισβολή πλασμάτων του Warp μέσα στο Voidship. Εδώ ενώ ετοιμάζομαι να ταξιδέψω στο σύστημα Αγαθός Αρχίδης.

Η αιώνια μάχη ανάμεσα στους πράκτορες του Αυτοκράτορα και στις δυνάμεις του Χάους αναπόφευκτα καταλήγει να επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τόσο την εξέλιξη της πλοκής όσο και την ανάπτυξη του ίδιου του χαρακτήρα μας. Οι αποφάσεις και οι επιλογές μας στους διαλόγους και στα κύρια και δευτερεύοντα quests μάς οδηγούν προς ένα από τα τρία διαθέσιμα game paths, τα οποία αντιστοιχούν στην τυφλή πίστη προς τον Αυτοκράτορα, στην αιρετική συνδιαλλαγή με το Χάος, ή στην υιοθέτηση μιας πιο “neutral good” νοοτροπίας με γνώμονα το καλό των πολιτών του Expanse και όχι με βάση το δίπολο Αυτοκράτορας-Χάος. Προφανώς το παραπάνω δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους companion NPCs του παίκτη, ο καθένας εκ των οποίων έχει τις δικές του πεποιθήσεις και κοσμοθεωρίες, τις οποίες είναι παραπάνω από πρόθυμοι να μοιραστούν με τον παίκτη ως σχόλια πάνω στις πράξεις του.

Όπως θα περίμενε κανείς από ένα RPG της Owlcat, καθένα εκ των τριών αυτών μονοπατιών οδηγεί προφανώς σε διαφορετικές συγκινήσεις στο εκάστοτε playthrough (πχ ο αυτοκρατορικός χαρακτήρας μπορεί να εκτελέσει στυγνά companion NPCs που είναι xenos ή αιρετικοί, και ο αιρετικός μπορεί να εισάγει στο party διαφορετικούς, “κρυφούς” χαοτικούς NPCs!), επηρεάζει την εξέλιξη των quests και της πλοκής (έως και ριζικά κατά περιστάσεις) και καθορίζει το world state που διαμορφώνεται κατά τα γεγονότα του φινάλε.

Rogue Trader Convictions
Πολλές από τις παραπάνω επιλογές ξεκλειδώνονται στους διαλόγους και τα quests μόνο αν έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά προς το εκάστοτε μονοπάτι, οπότε μάλλον πρέπει να αποφασίσουμε από νωρίς στο παιχνίδι τι Rogue Trader θέλουμε να είμαστε.

Συγγραφικά, το Rogue Trader θα το χαρακτήριζα πολύ καλό αν και ελαφρώς άνισο σε κάποιες φάσεις. Το σενάριο είναι άκρως ενδιαφέρον ως 40k περιπέτεια, υπάρχουν ορισμένοι πραγματικά καλογραμμένοι NPCs (o Pasqal ο Tech Priest companion έχει αναδειχθεί σε ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ μπρο) και πολλά εξίσου καλογραμμένα quests που κρατουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Υπάρχουν ωστόσο κάποια θέματα με το “pacing” που λέμε εμείς οι άνθρωποι του κινηματογράφου, και σε φάσεις δίνεται η αίσθηση πως τα γεγονότα της πλοκής (αλλά και οι σχέσεις μας με τους companion NPCs) προχωρούν περισσότερο γρήγορα απ’όσο θα έβγαζε νόημα, ενώ αντιθέτως σε άλλες στιγμές όπου πλανάται στον αέρα μια αίσθηση απειλής και κατεπείγοντος, εντούτοις τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά πιο χαλαρά απ’ότι θα έπρεπε. Παίρνονται επίσης εδώ κι εκεί κάποιες αρκετά “game-y” συγγραφικές πρωτοβουλίες οι οποίες ίσως ενοχλήσουν τους φανατικούς οπαδούς του Warhammer. Μου έρχεται πχ στο νου ένα σκηνικό στο πρώτο Chapter του game όπου το πάρτι μας, αποτελούμενο από χαρακτήρες level 10 με το ζόρι, καλείται να αντιμετωπίσει (και να νικήσει) στη μάχη έναν πανίσχυρο Chaos Space Marine ο οποίος υπό νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να μπορεί να εξαφανίσει τον θλιβερό όχλο του πάρτι μας με ένα του φτάρνισμα.

Οι turn-based μάχες του game (και αποκλειστικά turn-based, σε αντίθεση με τα Pathfinder games της εταιρείας) θυμίζουν λίγο αρχέγονο Fallout ή XCOM. Τα cover mechanics, αλλά και ο τρόπος που υλοποιείται η κίνηση στις μάχες με τη χρήση ξεχωριστών Movement Points και Action points, ίσως φέρνουν τη σύγκριση πιο κοντά στο XCOM, αν και δυστυχώς απουσιάζει μια αντίστοιχη κίνηση Overwatch ή οι μηχανισμοί Suppression και Flanking που δίνουν εκεί μεγάλο τακτικό βάθος. Χωρίς να σημαίνει βέβαια πως οι μάχες στο Rogue Trader είναι χωρίς βάθος – αντιθέτως, το ιδιαίτερα βαθύ και περίπλοκο σύστημα ανάπτυξης χαρακτήρα (σε σημείο υπερβολής θα έλεγε κάποιος – περισσότερα ως προς αυτό παρακάτω) εγγυάται μια πληθώρα από combat skills, tactics και stratagems που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον παίκτη και τους NPCs του στο δρόμο προς τη νίκη.

Rogue Trader Combat
Στο πλαίσιο της περιπέτειας θα κληθούμε να αναμετρηθούμε (ή να τρέξουμε για να γλιτώσουμε από) κάθε είδους xenos, πειρατές, αιρετικούς, αυτοκρατορικούς, η λοιπούς γόνους του Χάους.

Το αντίστοιχο Owlcatικό σκέλος “Kingdom Management” του Rogue Trader είναι η λειτουργία Colony Management. Υπό το κόντεξτ αυτής, ο χαρακτήρας μας αναλαμβάνει στην πορεία των περιπετειών του τον έλεγχο ξεχωριστών πλανητών, τους οποίους πρέπει να αναπτύξει μέσω της κατασκευής μιας σειράς από structures. Η κατασκευή αυτών απαιτεί τη χρήση συγκεκριμένων resources, τα οποία συλλέγουμε εξερευνώντας το γαλαξία, πραγματοποιώντας διάφορα mini-quests/events ή μέσω των Contracts που εμφανίζονται σε ξεχωριστό tab του Journal μας. Τα structures αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν έξτρα resources, καθώς και άνοδο (ή πτώση) των τριών stats των πλανητών – Security, Complacency, Efficiency – παράλληλα με ξεκλείδωμα του επόμενου Tier διαθέσιμων κατασκευών. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα κτίρια είναι αλληλοαποκλειόμενα, και έτσι υπάρχουν ουσιαστικά 2 ή 3 ξεχωριστά build trees σε κάθε πλανήτη, οπότε δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν τα πάντα παντού και ο παικτης θα πρέπει να επιλέξει τα οφέλη που επιθυμεί ανάλογα με το συμφέρον του (ή με το roleplay προφανώς).

Τα Contracts και Colony Projects, παράλληλα με επιλογές στα quests, είναι και ο τρόπος που αυξάνεται η “νομισματική μονάδα” του game: το Profit Factor. Υπό το κόντεξτ του κόσμου, ο Rogue Trader είναι ήδη αδιανόητα πλούσιος και μεταχειρίζεται άπειρες ποσότητες χρημάτων, οπότε δεν υπάρχει νόημα για ύπαρξη παραδοσιακού Gold system. Αντ’ αυτού, η αγοραστική δύναμη της δυναστείας του πιστοποιείται από τον μετρητή Profit Factor, ο οποίος καθορίζει το τι μπορεί ο Trader να αγοράσει από κάποιον Vendor που ανήκει σε μια απο τις 5 factions του κόσμου.

Rogue Trader Colony Projects
Η παρουσία της μπάρας με τα διαθέσιμα resources πάνω-πάνω δίνει μια εσάνς από grand strategy game.

Α ναι, οι Factions, και άλλος μηχανισμός! Το τι προσφέρει προς πώληση η κάθε Faction ορίζεται από το Reputation μας μαζί της, το οποίο αυξάνεται είτε από τις επιλογές μας στη διάρκεια του σεναρίου, είτε από το τι structures επιλέγουμε να κατασκευάσουμε στους πλανήτες, είτε, το κυριότερο, μέσω της δωρεάς Cargo Items, τα οποία είναι ουσιαστικά Junk Items που συλλέγουμε κατά την εξερεύνηση του γαλαξία. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες Cargo Items, και κάθε Faction επιθυμεί συγκεκριμένες εξ αυτών για να δώσει Reputation, οπότε επιβάλλεται πάλι ολίγη στρατηγική. Ας αναφερθεί και πως, πέρα από Junk Items, μπορούν να μεταφερθούν στο Cargo και αντικείμενα gear που συλλέγουμε πχ ως Loot μετά από μάχες, οπότε υπάρχει ένα βολικό outlet για τις χιλιάδες χιλιάδων από πανοπλίες και όπλα που θα καταλήξουμε να μαζεύουμε.

Ο χορός του τρελού πλήθους από gameplay mechanics που προσφέρει το Rogue Trader κλείνει με το σκέλος space combat. Αυτό είναι ουσιαστικά turn-based μάχες στο διάστημα, όπου το Voidship του Rogue Trader έρχεται αντιμέτωπο με σκάφη πειρατών, αιρετικών, Xenos ή λοιπών εξωγήινων και μη αντιπάλων. Υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης και αναβάθμισης του οπλισμού και της θωράκισης του Voidship μέσω της αγοράς ξεχωριστών components (ή της απόκτησής τους ως loot μετά απο κάποια μάχη). Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε τους companion NPCs μας ως μέλη του πληρώματος από το αντίστοιχο Voidship tab του UI, με τον καθένα να προσφέρει διαφορετικά οφέλη και combat skills ανάλογα με τα στατιστικά του.

Rogue Trader Space Combat
Το περιβάλλον space combat θυμίζει σχεδόν επιτραπέζιο παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι πως… κουράστηκα και μόνο που έγραψα όλα τα παραπάνω, και αυτή η στυγνή και μονοκόμματη παράθεση όλων αυτών των features ίσως αποθαρρύνει κάποιον κάζουαλ παίκτη ο οποίος θέλει απλά να εξερευνεί πλανήτες και να σκοτώνει αιρετικούς σε turn-based μάχες. Από την άλλη βέβαια, ξέρουμε τι να περιμένουμε πλέον από ένα game της Owlcat και, ως επί το πλείστον, οι παραπάνω μηχανισμοί εφαρμόζονται με τρόπο που δένει οργανικά με το ευρύτερο gameplay χωρίς να κουράζει. Εξαίρεση ίσως αποτελουν οι μάχες στο διάστημα, οι οποίες περιστασιακά η αλήθεια είναι πως κόβουν αρκετά άγαρμπα τη ροή της εξέλιξης της πλοκής ή της εξερεύνησης.

Το παραπάνω δίνει εξαιρετική πάσα για να καταπιαστώ με τα όποια ψεγάδια του τίτλου. Αν πρέπει κάποιος να επισημάνει αρνητικά στο Rogue Trader, αυτά είτε είναι τα τυπικά που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε έναν χαρακτηριστικά βαθύ και παραγεμισμένο με features τίτλο της Owlcat, είτε προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υπερβολικής φιλοδοξίας των δημιουργών σε σχέση με τις δυνατότητες των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους. Ξεκινώντας από τον εικαστικό τομέα, τα γραφικά των περιβάλλοντων χώρων, των τοποθεσιών και των χαρακτήρων είναι μεν πανέμορφα, ωστόσο η μηχανή του game (ή έστω ο τρόπος που υλοποιείται αυτή) ομολογουμένως δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για τη δημιουργία in-engine cutscenes, κάτι που όμως επιχειρείται να εφαρμοστεί διαρκώς. Και, το να βλέπεις εν έτει 2023 “cutscenes” στα οποία τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν ανοιγοκλείνουν καν το στόμα τους κατά τις ομιλίες πχ, όσο αμελητέο και να είναι ως ψεγάδι σε τελική ανάλυση, χτυπάει λίγο άσχημα. Για να είμαι ειλικρινής τα cutscenes αυτά μου θύμισαν λίγο τον καιρό που έπαιζα Lord of the Rings Online πίσω στο 2010.

Rogue Trader in-game cutscene
Κυριολεκτικά σα cutscene από MMO των 2000s.

Έτερο χαρακτηριστικό το οποίο θα μπορούσε να επισημανθεί, ίσως όχι ως “ψεγάδι” αλλά ως τομέας που χρήζει ελαφράς έστω βελτίωσης, είναι η ευρύτερη οργάνωση του συστήματος Leveling και η παράθεση των Skills/Talents σε αυτό. Είναι δεδομένο πως το βάθος του όλου συστήματος θα επιφέρει μια άλφα περιπλοκότητα, αλλά όταν πχ πρέπει να επιλέξεις ένα νέο Talent για το χαρακτήρα σου και η περιγραφή σχεδόν όλων είναι στο στυλ “Increases damage by [PER x0,2 + INT/5 + 2 per CHAR level + STR Bonus]“, σε πιάνει ένα σπαστικό γέλιο η αλήθεια είναι. Ίσως όσο γερνάω γίνομαι πιο filthy casual απ’ότι έχω συνηθίσει να είμαι, αλλά μετά από ένα σημείο η αλήθεια είναι πως, ειδικά στους companions που δεν είχα στο σύνηθες rotation του party μου, τα talents κατά το levelling τους τα διάλεγα σχεδόν στην τύχη απλά για να ξεμπερδέψω και να συνεχίσω το παιχνίδι. Θα βοηθούσε πολύ σε μια τέτοια περίπτωση έστω η ύπαρξη μιας επιλογής Auto-Level η οποία θα διαλέγει τα περισσότερο recommended Talents για το class archetype του κάθε χαρακτήρα, η οποία επιλογή παραδόξως προσφερόταν στα Pathfinder games της Owlcat αλλά απουσιάζει από το Rogue Trader.

book story CYOA
Ελλείψει των πόρων για δημιουργία high-budget κινηματογραφικών σκηνικών δράσης, ορισμένες σεκάνς αποδίδονται με τη μορφή ατμοσφαιρικού, “skill-based CYOA” λογοτεχνήματος.

Κυριότερο ψεγάδι το οποίο ήμουν έτοιμος να επισημάνω, και το οποίο μάλλον θα επηρέαζε σημαντικά και την τελική βαθμολογία του game, δεν είναι άλλο από τα bugs. Η Owlcat είχε συνηθίσει το κοινό στις ασταθείς κυκλοφορίες, και το running joke στα ίντερνετς λέει πως όλοι οι τίτλοι της εταιρείας κυκλοφορούν σε early access και αξίζει να παιχθούν μόνο κανένα χρόνο μετά την αρχική τους κυκλοφορία. Το Rogue Trader, μέχρι πριν λίγες ώρες έστω, δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Κατά το launch του το game ήταν ως επί το πλείστον polished μέχρι το chapter 3, εκεί που είχε τελειώσει και η closed beta δηλαδή εντελώς τυχαία. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν υπήρχαν σκόρπια εδώ κι εκεί bugs και glitches, κάποια εκ των οποίων σημαντικά, όπως το ότι τα μισά και βάλε Talents ήταν σπασμένα και δε λειτουργούσαν όπως έπρεπε, κάποια άλλα πραγματικά κωμικοτραγικά, όπως ένα quest reward που υποτίθεται πως σου έδινε 5% έκπτωση στους vendors μιας faction, όμως εν τέλει αντί για έκπτωση επέβαλε… ΑΥΞΗΣΗ σε όλες τις τιμές κατά 5%. Μπαίνοντας στο Chapter 4 όμως πραγματικά ένιωθες το game να καταρρέει προοδευτικά γύρω σου: τα 3/4 των companion quests περιείχαν bugs και δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν καν, το Colony Management σκέλος bugαρε τελείως και δε γινόταν καν να μπω στο αντίστοιχο tab του UI, κείμενο και art απουσίαζαν από τους διαλογους… και το αποκορύφωμα ήρθε στο Chapter 5, λίγο πριν το φινάλε, όπου ένα game-breaking bug δεν μου επέτρεπε καν να συνεχίσω το Main Quest. Εν τέλει αναγκάστηκα να καταφύγω στη χρήση μιας Cheat Engine της Unity μέσω της οποίας κατάφερα να παρακάμψω τα σπασμένα quest conditions ώστε να φτάσω εν τέλει ως το φινάλε, αλλά προφανώς δεν το λες και ιδανική λύση.

Εν τέλει, κυκλοφόρησε λίγες ώρες πριν από το ανέβασμα του review ένα patch αρκετών GB, το οποίο διορθώνει τα σοβαρότερα έστω από τα παραπάνω προβλήματα, και οι δημιουργοι δήλωσαν πως σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν και άλλα patches μέχρι το τέλος του 2023. Το οποίο το λες και σημαντική βελτίωση σε σχέση με το τι συνέβαινε με το Kingmaker πχ, αλλά… διάβολε, είναι το τρίτο game της εταιρείας, θα πίστευε κανένας πως κάποιες διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν βελτιστοποιηθεί περισσότερο ως τώρα. Από την άλλη βέβαια, σε ένα τοπίο όπου ΑΑΑ υπερπαραγωγές εκατομμυρίων από στούντιο-κολοσσούς κυκλοφορούν σπασμένες και unplayable, το να τα βάζει υπέρμετρα κανείς με την “μικρή” Owlcat φαντάζει λίγο υπερβολή.

Rogue Trader Ending Slides
Επιβεβλημένα ending slides με τα αποτελέσματα των επιλογών μας στο game. Με έξτρα Παπαφλέσσα για αισθητική απόλαυση.

Και η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να κρατήσω κακία στους δημιουργούς του game αναλογιζόμενος το πόσο ωραία πέρασα με το Rogue Trader όσο αυτό λειτουργούσε όπως πρέπει. Μπορεί να λαμβάνει χώρα σε ένα μαύρο, δυστοπικό μέλλον όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ωστόσο η εξερεύνηση του Koronus Expanse είναι μια μεγάλη περιπέτεια που με γεμίζει με αγαλλίαση και προσμονή. Παρά τα όποια ψεγάδια του, όπου κι αν οφείλονται αυτά, αλλά και τον όγκο των gameplay μηχανισμών του, το Rogue Trader αναμφίβολα δημιουργήθηκε από ανθρώπους με μεράκι, γνώστες του setting, οι οποίοι επιδίωξαν και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό Warhammer RPG.

Ο review κωδικός παραχωρήθηκε από την Owlcat Games, την οποία και ευχαριστούμε.
Follow us on Google News
 

Go to discussion...

Πιθανότητα επιτυχούς ταξιδιού μέσα από το Warp - 84%

84%

Safely back in Realspace

Παρά τα όποια ψεγάδια του, όπου κι αν οφείλονται αυτά, το Rogue Trader αναμφίβολα δημιουργήθηκε από ανθρώπους με μεράκι, γνώστες του setting, οι οποίοι επιδίωξαν και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό Warhammer CRPG.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

9 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL