Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

19 October 2017 Συντάκτης: Παναγιώτης Μητράκης

A HAT IN TIME

Hats off to Gears for Breakfast!

A HAT IN TIME

Τα 3d platforms είναι ένα είδος που δεν παίρνει αρκετή αγάπη στα PC μας. Ποιος θα το περίμενε όμως ότι μέσα σε μία μόνο χρονιά θα είχαμε μαζεμένους αρκετούς αξιόλογους τίτλους όπως τα Skylar & Plux, Yooka-Laylee, Snake Pass και Hob. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το εξαιρετικό A Hat in Time. Τέκνο του crowdfunding και υπερεπιτυχημένης καμπάνιας, αυτό το 3d platformer ξεδιπλώνει με χάρη τις αρετές του και προσφέρει ανόθευτη ψυχαγωγία για τις περίπου 20 ώρες που διαρκεί. Εκεί που διαφοροποιείται και θα σας κάνει να χαμογελάσετε, είναι πως ενώ νομίζατε ότι τα έχετε δει όλα, το παιχνίδι θα τα φέρνει τούμπα με μια νέα ιδέα, ξεφεύγοντας από τις νόρμες των collectathon παιχνιδιών.

Ενώ το Yooka-Laylee είχε απόλυτα εμπνευστεί από τα platforms της χρυσής περιόδου των 90’s και του Nintendo 64, το A Hat in Time αντλεί έμπνευση και από εκείνη την εποχή αλλά και από τη Gamecube εποχή των Action-Adventure (The Legend of Zelda: Windwaker, Luigi’s Mansion). Η βασική δομή του παιχνιδιού θυμίζει αρκετά το μεγαλειώδες Super Mario 64, με τη δράση να είχε χωρισμένα σε κεφάλαια με συγκεκριμένα objectives. Στο παιχνίδι ελέγχουμε την σκανδαλιάρα Hat Kid. Βρισκόμαστε στο διαστημόπλοιό μας και καθ΄οδόν για το σπίτι, όταν ένα «ατύχημα» συμβαίνει και εξανεμίζονται στο διάστημα όλα τα Time Pieces (κλεψύδρες) που αποτελούν την πηγή ενέργειας για το σκάφος μας. Έτσι, θα προσπαθήσουμε τα ανακτήσουμε από τους διάφορους πλανήτες όπου προσγειώθηκαν ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η ιστορία και αναμενόμενα δεν περιμένει κανείς κάτι πολυσύνθετο από ένα platform παιχνίδι. Το χιούμορ και οι εξωφρενικές καταστάσεις φυσικά δίνουν βροντερό παρών και το παιχνίδι βρίθει από περίεργους χαρακτήρες, tropes και αναφορές σε άλλα προϊόντα της ποπ κουλτούρας.

A Hat in Time 01You don't say...!!
Το σκάφος αποτελεί το hub του παιχνιδιού όπου μέσω τηλεσκοπίων στους διάφορους χώρους θα βλέπουμε τους αντίστοιχους πλανήτες (chapters) καθώς και τα διαθέσιμα επίπεδα (acts) με τα objectives. Όπως και στο Super Mario 64, έτσι κι εδώ θα πρέπει στο επίπεδο να πράξουμε κάτι συγκεκριμένο για να αποκτήσουμε το Time Piece που υπάρχει σε αυτό. Κάποια επίπεδα απλά μας ξεκινάνε σε κάποιο διαφορετικό μέρους ενός κατά τ’ άλλα ενιαίου πλανήτη-κόσμου, ενώ κάποια άλλα όπως για παράδειγμα στο Battle of the Birds Chapter (2oς κόσμος) τα επίπεδα βασίζονται σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα, θυμίζοντας περισσότερο λογική δισδιάστατων platform παιχνιδιών. Αυτό έχει και την ανάλογη επίπτωση στο ρυθμό και την ελευθερία του παιχνιδιού. Έτσι κάποιοι πλανήτες όπως ο Alpine Skyline, επιτρέπουν απόλυτη ελευθερία ως προς την απόκτηση των Time Pieces, ενώ σε κάποιους άλλους όπως τον Mafia Town, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένα μέρη της ιστορίας ώστε κάποια μέρη στην ίδια περιοχή να ανοίξουν/γίνουν προσβάσιμα. Να μη σας φανεί καθόλου περίεργο δηλαδή, αν κάποιο ενδιάμεσο act λείπει σε κάποιο chapter και πρέπει να ολοκληρώσετε κάποιο μεταγενέστερο ή καταλήξετε τυχαία να αποκτήσετε κάποιο Time Piece ενός act που δεν είχε εμφανιστεί ακόμη στην επιφάνεια του πλανήτη. Το A Hat in Time ακολουθεί τη λογική να σπρώχνει τον παίκτη προς την κύρια αποστολή ενώ ταυτόχρονα εξερευνεί σταδιακά και όλη την έκταση του chapter, κρατώντας φυσικά την όποια πρόοδο έχει κάνει μεταξύ των επιπέδων σε collectibles (περισσότερα για αυτά παρακάτω), δηλαδή τα δευτερεύοντα αντικείμενα είναι κοινά μεταξύ των ενιαίων κόσμων και έτσι δεν έχει σημασία πότε και σε ποιο objective run τα μαζέψετε.

A Hat in Time 02Από αυτή την οθόνη μεταβαίνουμε στα acts του εκάστοτε πλανήτη. Τα εικονίδια με τις κλεψύδρες αναπαριστούν τα special επίπεδα/time rifts, ενώ αυτά με τα κρανία περιλαμβάνουν κάποια μάχη με boss.
Το design των επιπέδων είναι υποδειγματικό και συχνά θα υπάρχει κάποιο νέο twist που θα σας κρατάει προσηλωμένους. Από όλα έχει ο μπαξές: κλασσικά επίπεδα που περιηγούμαστε με το πάσο μας και συλλέγουμε αντικείμενα, περιοχές που έχουν μεταβληθεί μορφολογικά (π.χ. τη θέση του νερού την έχει πάρει η λάβα) και ανεβάζουν την πρόκληση, σενάρια που πρέπει να μη γίνουμε αντιληπτοί, επιβίωση σε στοιχειωμένη έπαυλη (δυνατά vibes από Luigi’s Mansion), συλλογή στοιχείων για εξιχνίαση ενός φόνου, υποπεριοχές μέσα στα objectives, αρκετά εκτενείς με τις δικές τους δοκιμασίες/gauntlets, αλληλουχία objectives που να οδηγούν στο μεγαλύτερο (οι Legend of Zelda επιρροές που λέγαμε) και άλλα που θα δείτε και θα θαυμάσετε, καθώς δεν υπάρχει στιγμή που θα αισθανθείτε μονοτονία ή επανάληψη. Η αλήθεια είναι πως κάποιες ιδέες, θα ήθελα να τις δω να ξαναχρησιμοποιούνται, όπως και να ‘χει όμως, κανένα δε θα αφήσει παραπονεμένο το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Κάποια από τα Time Pieces έχουν χαθεί μέσα σε time rifts που αποτελούν τρόπο τινά τις special περιοχές κάθε κόσμου και διακρίνονται σε μπλε και μωβ. Οι πρώτες ανοίγουν σταδιακά όσο σημειώνουμε πρόοδο, ενώ οι δεύτερες αν βρούμε κάποια relics και τα τοποθετήσουμε σε βάσεις-pedestals εντός διαστημοπλοίου με τη σωστή σειρά (απαιτούνται 2 ή 3 από αυτά, κάθε φορά). Τα ρήγματα αυτά είναι διαθέσιμα εντός των κανονικών επιπέδων και στο χάρτη του πλανήτη εμφανίζονται σε μια φωτογραφία που μας βοηθάει διακριτικά μέσω της τοπογραφίας για τη θέση τους. Διαφοροποιούνται εικαστικά, φέρνοντας στο νου ψυχεδελικούς παραμυθόκοσμους των Alice του McGee όπου η γεωμετρία και η χωροταξία είναι στρεβλωμένη, με λίγα ψήγματα από κτίσματα ή δομές που βγάζουν νόημα και έχουν λόγο ύπαρξης.

A Hat in Time 03Train Rush, η απόλυτη ταινία καταστροφής! Φήμες για cameo εμφάνιση του Michael Bay ελέγχονται ως ανακριβείς.

Prev
1/2 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

92 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Αρκετό ποιοτικό περιεχόμενο, χιούμορ, εξερεύνηση και έντονη δράση
 • Καλή αίσθηση στο έλεγχο του χαρακτήρα, gameplay που προσφέρει απλόχερα διασκέδαση
 • Αδιαμφισβήτητη γοητεία, καταιγισμός χρωμάτων, ζωντάνια σε χαρακτήρες και περιβάλλον
 • Soundtrack με όμορφες, κολλητικές μελωδίες για όλα τα γούστα

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Κάποια περιστασιακά θέματα με την κάμερα, λίγα bugs και clipping
 • Περισσότερα καπέλα και badges θα ήταν ευπρόδεκτα, όπως επίσης και 1-2 επιπλέον κόσμοι (για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε)

Ο Συντάκτης

Παναγιώτης Μητράκης

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με κερματορουφήχτρες και το κλασικό GameBoy. Συνέχισε με διάφορες άλλες πλατφόρμες κατά τα 90's...

Please login to comment

Comments (2)

 • Και μόνο για την ορθή χρήση του "ανατατικός" ως προσδιοριστικό της ηχητικής επένδυσης, δίνω ντουάζ πουάν. Εξαιρετική παρουσίαση, προφανώς δεν θα το ακουμπήσω ποτέ, αλλά είπαμε, πολυφωνία στο είδος, μόνο καλό κάνει!

  about 4 months ago
  1 Like
 • Ωραία πράγματα διαβάζω και μάλλον θα παιχτεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

  about 4 months ago
  1 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.