Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

13 November 2017 Συντάκτης: Νίκος Τσοκτουρίδης

AYO: A RAIN TALE

Κάποιοι κάνουν χιλιόμετρα για να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό.

AYO: A RAIN TALE

Το Ayo: A Rain Tale είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται σαν ένα ακόμα Adventure Platformer αλλά το θέμα που θίγει είναι κάτι τόσο σημαντικό και σκληρό που ξεπερνάει τα gaming πλαίσια. Με έδρα την Βηρυτό του Λιβάνου, η Inkline έχει ως στόχο την ανάπτυξη παιχνιδιών που ταυτόχρονα με ένα διασκεδαστικό και σοβαρού επιπέδου gameplay, θα δώσουν ερεθίσματα στο παίκτη σχετικά με τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλοί δυστυχώς ακόμα άνθρωποι στο πλανήτη Γη! Το Ayo: A Rain Tale είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας και το αποτέλεσμα, παρότι κρίνεται θετικό, θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερο.

 Καθημερινά, σύμφωνα με τη Unicef, ξοδεύονται διακόσιες εκατομμύρια ώρες στην αναζήτηση και μεταφορά πόσιμου νερού. Μια “δουλειά” που γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες και μικρά παιδιά απαιτώντας περπάτημα μεγάλων αποστάσεων κάτω από δύσκολες συνθήκες σε Ασία και Αφρική. Εκεί, στην Υποσαχάρια Αφρική, μας μεταφέρει και το παιχνίδι όπου και αναλαμβάνουμε τον ρόλο της πιτσιρίκας Ayo. Με τις ευλογίες της μητέρας της, η Ayo θα ξεκινήσει το ταξίδι της, με ένα μπιτόνι στη πλάτη και με μοναδικό σκοπό να επιστρέψει με νερό για την οικογένεια της.

 Ayo SS1Ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι από το μικρό χωριουδάκι μας

Πολύ γρήγορα, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που βρίσκονται στη πορεία μας, με την Ayo να πρέπει σωματικά αλλά και ψυχολογικά να σταθεί δυνατή και να ξεπεράσει όλους τους σκοπέλους. Έτσι θα βρεθούμε από τη καυτή άμμο στο γεμάτο κινδύνους υπέδαφος και από εκεί, ψηλά στον ουρανό. Στο μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι μας δεν θα ήμαστε μόνοι. Τα δίδυμα Asili, πολλές φορές θα βρεθούν στο δρόμο μας για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους φόβους μας αλλά και τους κινδύνους, χαρίζοντας μας δυνάμεις οι οποίες θα χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές για να λύσουμε τους γρίφους που θα βρεθούν μπροστά μας.

Όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού είναι καλοσχεδιασμένα και πραγματικά πανέμορφα ενώ η δυσκολία αυξάνεται σταδιακά με τα δύο τελευταία επίπεδα να χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να έρθουν εις πέρας χωρίς όμως να αποτελούν και καμία ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση. Μετά από κάθε θάνατο, το παιχνίδι μας γυρίζει πίσω στο τελευταίο auto checkpoint, το οποίο είναι σχεδόν πάντα πολύ κοντά μας, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στα λάθη μας να είναι ελάχιστες. Η μουσική του επένδυση είναι καταπληκτική (όταν υπάρχει) και μας βάζει στο όλο Αφρικανικό κλίμα ενώ ο χειρισμός του είναι πολύ απλός και εύκολος. Θα πρέπει να τονιστεί όμως πως αν προσπαθήσετε να παίξετε το παιχνίδι με πληκτρολόγιο, θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα σε ορισμένα επίπεδα που απαιτούν ταχύτητα στο χειρισμό, οπότε προτιμήστε κάποιο gamepad.

 Ayo SS2Στο δρόμο μας θα αντιμετωπίσουμε διάφορους κινδύνους

Τέλειωσα το παιχνίδι μέσα σε ένα απόγευμα, περίπου πέντε με έξι ώρες από τη στιγμή που το ξεκίνησα ενώ θα χρειαστεί περίπου άλλη μία ώρα για να μαζέψω τις collectible σταγόνες που μου ξέφυγαν. Στο τέλος όμως έμεινα με ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία, αυτές οι ώρες (αν και λίγες) πέρασαν αρκετά ευχάριστα. Από την άλλη όμως, η σκέψη ότι και να πεθάνω δε τρέχει και κάτι καθώς θα βγω ξανά κάπου εκεί δίπλα και η σχετική ευκολία των γρίφων, δε μου έδωσαν τη πρόκληση που έψαχνα. Όμως το πιο σημαντικό πράγμα που με χάλασε, ήταν πως το θέμα που θίγει το παιχνίδι και πάνω στο οποίο στηρίζεται το σενάριο του, ενώ ανοίγει σεναριακούς ορίζοντες πολύ μεγάλους, δε τους εκμεταλλεύεται. Δε μου πέρασε όλη αυτή την αγωνία και την δίψα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) της Ayo για να φτάσει στη πηγή, δεν άγγιξε τη ψυχή μου όσο θα ήθελα και όσο θα μπορούσε (όπως έκανε για παράδειγμα το This War of Mine). Όπως και να έχει, και μόνο η προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σχετικά με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αξίζει για να κερδίσει τα εύσημα η Inkline και είμαι βέβαιος πως η επόμενη προσπάθεια τους θα είναι ακόμα καλύτερη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

70 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

  • Θίγει ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα
  • Πανέμορφο
  • Δυσκολία και χειρισμός που μπορούν να προσελκύσουν μικρότερες ηλικίες...

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

  • ...στις μεγαλύτερες όμως μπορεί να μη προσφέρει την απαιτούμενη πρόκληση
  • Μικρή διάρκεια
  • Δε μεταφέρει στο παίκτη τα συναισθήματα που θα μπορούσε να προσφέρει

Ο Συντάκτης

Νίκος Τσοκτουρίδης

Νίκος Τσοκτουρίδης

Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit.

Please login to comment

Comments

  • No comments found

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.