Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

09 September 2017 Συντάκτης: Παναγιώτης Μητράκης

DARKWOOD

Εφιάλτης θερινής νυχτός (περί χαλασμένων μανιταριών και παγανιστικών τελετών)

DARKWOOD

Τα κοράκια του Ragequit είχαν ξαμοληθεί στην αναζήτηση τους για χρυσάφι, ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών. Ο θησαυρός εντοπίστηκε και οι φύλακες έλαβαν γνώση. Το Darkwood έπειτα από μία επιτυχημένη χρηματοδότηση στο Indiegogo και μια μεγάλη περίοδο ωρίμανσης στο Early Access του Steam, φτάνει τελικά στα PC μας. Πέρα από τα πάμπολλα θετικά reviews, προσθέστε και την παράδοση της χώρας από την οποία προέρχεται (Πολωνία) αλλά και γενικά των χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Stalker, Cryostasis, Witcher κ.α.), να δίνουν δυνατές αφηγηματικές εμπειρίες, με συμπαγές gameplay και μοναδική ατμόσφαιρα που δε συναντάμε πουθενά αλλού. Θα μπορούσε λοιπόν το Darkwood παρά τις σχετικά ταπεινές καταβολές και παρουσιαστικό να είναι το επόμενο, κλασικό, σκληροπυρηνικό survival horror;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για survival horror παιχνίδι. Οι χαρακτηρισμοί που τυχόν έχετε δει για roguelike κρίνονται το λιγότερο υπερβολικοί. Ξεκινώντας κανείς έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 3 δυσκολίες: Normal, Hard και Nightmare. Δεν είναι ντροπή να επιλέξετε για πρώτο παιχνίδι το Normal (και η δική μου επιλογή αυτή ήταν). Το παιχνίδι δε χαρίζει κάστανα και θα πρέπει να εξοικειωθείτε τόσο με τους μηχανισμούς (ορατότητα, μάχη, crafting κτλ.) αυτού αλλά και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς χωρίς δέουσα ανίχνευση του περιβάλλοντος χώρου μπορεί να βρεθείτε σε δυσχερή θέση. Έτσι λοιπόν στο Normal σε περίπτωση που πεθάνουμε, θα απολέσουμε τα μισά αντικείμενα (τυχαία επιλογή) που είχαμε επάνω μας. Μπορούμε να τα ανακτήσουμε, εάν επιστρέψουμε στο σημείο που είχαμε σκοτωθεί. Στο Hard περικλείεται η ποινή του Normal, έχουμε όμως περιορισμένο αριθμό προσπαθειών όπου αν τις εξαντλήσουμε, διαγράφεται το save μας. Ομοίως και στο ανώτατο επίπεδο δυσκολίας, με τη διαφορά ότι έχουμε μία μόνο προσπάθεια. To Darkwood όμως όχι μόνο είναι πραγματικό πλούσιο σε διάρκεια και περιεχόμενο (υπολογίστε το λιγότερο 30 ώρες) αλλά σε περίπτωση game over και νέου παιχνιδιού δεν αποκομίζετε καμία ανταμοιβή. Για αυτό λοιπόν δεν του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός roguelike, μιας και ούτε διάρκεια σφηνάκι έχει, ούτε κερδίζετε κάτι που θα έκανε την επόμενη προσπάθειά σας πιο βατή.

Darkwood 01Εδώ ξεκίνησαν όλα...

Το Darkwood αποτελείται από τον πρόλογο, 2 κεφάλαια και τον επίλογο. Η ιστορία ξεκινάει με το χαρακτήρα μας να είναι σε άσχημη κατάσταση, κατάκοιτος στο δάσος. Ένας άγνωστος μας περιμαζεύει και μας περιποιείται ώστε να αναρρώσουμε. Από τη στιγμή που βρίσκει πάνω μας ένα κλειδί και αναφορές στις σημειώσεις μας για μια έξοδο από το δάσος, ξεκινάει να μας ναρκώνει και να μας υποβάλλει σε βασανιστήρια ώστε να αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με την ακριβή θέση του περάσματος. Αφού λοιπόν δραπετεύσουμε θα βρεθούμε, μόνοι, με θολή μνήμη και ελάχιστα εφόδια, να ψάχνουμε να βρούμε τον «ευεργέτη» μας αλλά και κάποιο ασφαλές μέρος να μείνουμε, καθώς το δάσος που μας περιβάλλει φαίνεται ένα ιδιαίτερα μυστηριώδες και επικίνδυνο μέρος. Το πώς και κυρίως το γιατί βρεθήκαμε στο Σκοτεινό Δάσος, γιατί έχουμε παραμορφωθεί σωματικά και δε νιώθουμε πλέον πείνα και δίψα, η επίδραση που ασκεί το μέρος σε όσους έχουν παγιδευτεί σε αυτό και πολλά ακόμη είναι τα ερωτήματα για τα οποία θα ψάξουμε απαντήσεις. Tο σενάριο και το πέπλο μυστηρίου των γεγονότων μας κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι τέλους, με τις σημαντικές πληροφορίες για τα μέρη που ανακαλύπτουμε, την κατάστασή μας και τους χαρακτήρες που συναντάμε να είναι συνυφασμένες με το ρυθμό της εξερεύνησης, τόσο με γραπτά όσο και οπτικά ερεθίσματα, χωρίς υπερβολική έκθεση, αλλά ούτε και με το σταγονόμετρο.

Darkwood 02Ανθρωπόμορφοι λύκοι με αυτόματα όπλα; Στο Darkwood όλα είναι πιθανά.

Μιας και αναφέρθηκα στους χαρακτήρες, αυτοί συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο περίεργους και μοναδικούς που έχω δει τα τελευταία χρόνια σε παιχνίδι, ενισχύοντας πολύ την, ούτως ή άλλως, αλλόκοτη φύση του παιχνιδιού. Θύματα, θύτες, πρόσωπα με τραγικό παρελθόν, άτομα που έχουν προσαρμοστεί στους κανόνες τους Δάσους, όλοι με τις δικές τους ατζέντες κι επιθυμίες. Θα σας δώσουν πληροφορίες (καταγράφονται στο ημερολόγιο σας) ή θα τείνουν χείρα βοηθείας με κάποιο αντάλλαγμα ή χάρη, και κάποιοι δε θα διστάσουν να σας τη φέρουν όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Έτσι, καλό θα ήταν να δώσετε προσοχή, όταν σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού θα κληθείτε να πάρετε αποφάσεις σχετικά με κάποιους από τους πρωτεύοντες χαρακτήρες, που θα έχουν επιπτώσεις σε μετέπειτα γεγονότα. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το παιχνίδι διαθέτει 3 μοναδικά φινάλε, το καθένα με τις δικές του προϋποθέσεις για να γίνει διαθέσιμο. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την τυχαία σε κάθε νέο playthrough διαρρύθμιση κάθε περιοχής και ανακάτεμα στην τοποθέτηση των resources και των εχθρών (η θέση και ο τρόπος απόκτησης των quest items δεν επηρεάζονται από αυτό) προσδίδουν υψηλό replay value.

Darkwood 03Πρέπει πάντα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, δεν ξέρουμε από που θα μας έρθει!

Το Darkwood αποτελείται από 4 σχετικά μεγάλες περιοχές (ή biomes σύμφωνα με το lore). Οι πρώτες 3 απαντώνται στο πρώτο chapter και συνδέονται μεταξύ τους, αλλά με τέτοιο τρόπο που θα τις επισκεφθούμε με συγκεκριμένη σειρά. Την τέταρτη και μεγαλύτερη περιοχή του παιχνιδιού την επισκεπτόμαστε στο δεύτερο chapter. Πάνω στον κάθε χάρτη καταγράφεται σχεδόν οτιδήποτε αξιοσημείωτο βλέπουμε, είτε πρόκειται για κάποιο ερειπωμένο σπίτι ή για κάποιο σαραβαλιασμένο φορτηγό κλπ. Πραγματικά οι χάρτες έχουν μεγάλο πλήθος από landmarks που μπορούμε να ανακαλύψουμε (χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα αμέτρητα μυστικά ή μικρότερης κλίμακας σημεία ενδιαφέροντος όπως κλειδωμένα κιβώτια, πτώματα για να ξαλαφρώσουμε κτλ.), μάλιστα κάποια από αυτά οδηγούν σε ξεχωριστές δικές τους οθόνες/χάρτες. Προσέξτε γιατί ο προσανατολισμός σας βασίζεται σε αυτά τα σημάδια στο χάρτη, καθώς η ακριβή σας θέση φαίνεται μόνο όταν βρίσκεστε πλησίον ενός εξ αυτών. Κάθε περιοχή παρουσιάζει κλιμακούμενη δυσκολία, τόσο από άποψη εχθρικών πλασμάτων που περιδιαβαίνουν σε αυτές, τη συχνότητα εισβολών που δεχόμαστε στο καταφύγιο μας αλλά και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους (δηλητηριώδη μανιτάρια, δόκανα κ.α.).

Prev
1/3 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

94 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Υποβλητικό και μεγαλειώδες, δεν προσπαθεί με φθηνές μεθόδους να σοκάρει
 • Ηχητικός τομέας που παραδίδει μαθήματα και μας ξαναθυμίζει πόσο σημαντικός παράγοντας είναι σε τέτοια παιχνίδια
 • Ατμόσφαιρα που λίγοι τίτλοι μπορούν να φτάσουν
 • Μηχανισμοί με αρκετό βάθος
 • Ιστορία που ιντριγκάρει και ιδιαίτεροι χαρακτήρες

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Απαιτητικό σε υπομονή και προσεκτικές κινήσεις, μπορεί να μην απευθύνεται σε όλους
 • Κάποιες παράμετροι στο gameplay ήθελαν λίγο πείραγμα και εξισσορόπηση παραπάνω

Ο Συντάκτης

Παναγιώτης Μητράκης

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με κερματορουφήχτρες και το κλασικό GameBoy. Συνέχισε με διάφορες άλλες πλατφόρμες κατά τα 90's...

Please login to comment

Comments (6)

 • Εξαιρετικά μεστή παρουσίαση, μπορώ να πω ότι με ψήνεις, αν και βρίσκομαι σε περίοδο ΑΑΑ εντατικής θεραπείας από indie μαραθώνιο. Θα το τιμήσω σωποτεδήποτε στο μέλλον.

  about 6 months ago
  1 Like
 • Kάποιοι τον είχαμε ακούσει τον Τόνυ και γνωρίσαμε και ερωτευτήκαμε το παιχνίδι απ' τις πρώτες στιγμές της κυκλοφορίας του. :D

  Ευχαριστούμε για το ριβιού Παναγιώτη!

  about 6 months ago
  1 Like
 • In reply to: Bathory

  Εμένα το λες; O Τόνης στο steam chat είχε αρχίσει νωρίς τον προσηλυτισμό εε... θέλω να πω την προώθηση a la Underrail. :)
  Πήρε θέση στο wishlist και περίμενα απλά την τελική κυκλοφορία.

  about 6 months ago
  0 Like
 • Ωραίος ρε Παναγιώτη. Είχα ακούσει το ντόρο για δαύτο, αλλά εσύ μ' έπεισες απολύτως πως είναι ανεπανάληπτη χοροριά.

  about 6 months ago
  1 Like
 • Αρχαία πνεύματα του Μπακλόγκ,
  Πάρτε τούτο το σάπιο ακκάουντ
  Και προσθέστε του το ΝΤΑΡΚΓΟΥΝΤ!!
  ΤΟ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟ!

  about 6 months ago
  4 Like
 • Μία διόρθωση... τα φινάλε τελικά είναι 2 διαφορετικά, αλλά οι τρόποι να καταλήξεις σε αυτά είναι τουλάχιστον 3, μάλιστα ένας από αυτούς έχει μια ολόκληρη εφιαλτική (no pun intended) σεκάνς πριν τον επίλογο που θα μπορούσε να το καταστήσει και ως ξεχωριστό φινάλε. Χτες κατάφερα και είδα και το άλλο τέλος. Λίγα games θα είχαν τα κότσια να το κλείσουν έτσι. Άφωνος...

  about 6 months ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.