Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

01 August 2017 Συντάκτης: Παύλος Γεράνιος

DIABLO III - RISE OF THE NECROMANCER PACK

Προσπαθώντας να «αναστήσουν» έναν ασθενή σε κώμα

DIABLO III - RISE OF THE NECROMANCER PACK

Ήταν Μάιος του 2012 και τρέχοντας να προλάβω μία μεγάλη προθεσμία να κλείσει η ύλη για να φύγει το τεύχος του PCM για τύπωμα, ανάμεσα σε όλα τα Error 37 και το hype να έχει τερματίσει όλα τα κοντέρ, υπέπεσα στο μεγαλύτερο λάθος που έχω κάνει μέχρι στιγμής σε game review, βάζοντας το (πολύ) γενναιόδωρο 92/100 στο Diablo 3. Κοιτώντας εκ των υστέρων, ο τίτλος είχε – και έχει – πολύ σοβαρά προβλήματα που είναι ενδογενή του κορμού του και τα οποία δεν λύνονται με κανένα επιφανειακό μπάλωμα, αλλά με πλήρες ξήλωμα. Η ζημιά βεβαίως είχε ήδη γίνει. Fast forward στο Μάρτιο του 2014, και αφού είχε προηγηθεί η «απομάκρυνση» του Jay Wilson από τη θέση του Lead Designer, το παιχνίδι λαμβάνει το πρώτο του expansion με την ονομασία Reaper of Souls. Μία καινούργια πράξη στην αδύναμη ιστορία του D3, μία νέα κλάση (Crusader), ορισμένες ουσιαστικές βελτιώσεις (clever loot drops) κατάφεραν να κρατήσουν τον τίτλο στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος.

Φαινομενικά το παιχνίδι είχε μπει για τρία (!) ολόκληρα χρόνια στον πάγο, με μερικές μικρές ενέσεις για να κρατηθεί το ενδιαφέρον. Η κυριότερη προσθήκη ήταν η εισαγωγή των Seasons στο παιχνίδι (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές διανύεται η ενδέκατη) και άλλων δραστηριοτήτων/στοιχείων, όπως το Kanai’s Cube που αποτέλεσε μία επίφαση επιπλέον παραμετροποίησης του χαρακτήρα στο παιχνίδι. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι από την ευρεία κοινότητα που έχει αποκτήσει πλέον η Blizzard, το Diablo 3 ίσως είναι το παιχνίδι που φαντάζει ως φτωχός συγγενής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της. Η Blizzard μέχρι πριν λίγο καιρό έδειχνε ότι είχε επαναπαυτεί στο γεγονός ότι θα μπορούσε να ανανεώνει με ελάχιστο κόστος (πάρε 2 portraits από εδώ, ένα stash tab από εκεί) το ενδιαφέρον για την εσωτερική κατανάλωση του κοινού της, όταν αυτό ήθελε να κάνει ένα διάλλειμα από το WoW/ Heroes of the Storm/ Overwatch. Λίγο «φαρμάρισμα» στην αρχή της κάθε season για να τσιμπήσει κάποιος τα καλούδια και το παιχνίδι στο «ψυγείο» για τους επόμενους τρεις μήνες.

D3 RotN 4 smallΤα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα τελευταία 3 χρόνια. Κάνε rifts, μάζεψε ένα πάκο τέρατα, καθάρισε, πήγαινε στο επόμενο. Κάντο όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Δεν θέλω να παρεξηγηθούν τα γραπτά μου, το Diablo 3 είναι ένας αρκετά διασκεδαστικός τίτλος, αλλά πλέον έχει χάσει πολύ από αυτό το «κάτι» που έκανε τη σειρά να ξεχωρίζει σε σχέση με τους σύγχρονούς της μιμητές. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, ο υπότιτλος του παρόντος άρθρου δεν φαντάζει πλέον τόσο σκληρός. Τρία χρόνια είναι πολύ μεγάλο διάστημα για την απουσία έκδοσης ενός μεγάλου update/expansion, ειδικά για τα πρότυπα που έχει θέσει η ίδια η Blizzard σε όλα της τα παιχνίδια την τελευταία δεκαετία (WoW, Starcraft, Hearthstone). Η κατάσταση ήταν καταφανής με δεδομένο ότι σε όλες τις BlizzCon πλην της τελευταίες δεν υπήρχε μεγάλη ανακοίνωση για τον τίτλο. Φυσικά αυτό άλλαξε με την ανακοίνωση του Rise of the Necromancer pack, του πρώτου DLC του παιχνιδιού που κοστολογείται στα €14.99 και φέρνει μία από τις πιο αγαπημένες κλάσεις της σειράς στις οθόνες μας.

Φέτος είναι μία ξεχωριστή χρονιά καθότι η σειρά Diablo έκλεισε τα 20 χρόνια της. Το πρώτο Diablo έπαιξε στα σίγουρα με τις κλάσεις να είναι τα κλασσικά αρχέτυπα που συναντούσε κανείς στα beat’em-up fantasy παιχνίδια της δεκαετίας του ΄90. Αυτό άλλαξε με το Diablo 2 που έφερε πολύ περισσότερο flair και ταυτότητα στις κλάσεις ξεφεύγοντας από το τυπικό melee – warrior, ranged – rogue, spells – mage. Ισορροπώντας μεταξύ του cult και του dark fantasy, οδηγούμενοι ίσως από τη δημιουργική ανησυχία να πρωτοτυπήσουν, αλλά και εκμεταλλευόμενοι την ελευθερία που παρείχε η απουσία του ασκορβικά δυσκοίλιου political correctness που μαστίζει πλέον τους καιρούς μας η Blizzard North παρέδωσε μεταξύ άλλων μία εντελώς φρέσκια κλάση που ταίριαζε καταπληκτικά στην ατμόσφαιρα του Diablo 2: τον νεκρομάντη. Weird bone spells, κατάρες, golems, ανάσταση σκελετών και revive τεράτων έκαναν την κλάση εντελώς διαφορετική στον τρόπο παιχνιδιού από τα συνηθισμένα.

Η απαίτηση και οι ικεσίες των οπαδών της σειρά για την επαναφορά της κλάσης στο Diablo 3 είχε αφήσει ασυγκίνητη την Blizzard, η οποία δήλωνε ότι το pet class ήταν και θα είναι o Witch Doctor. Φυσικά κάπου το ενδιαφέρον για το παιχνίδι έπρεπε να ανακάμψει και τα χαρτιά ήταν απλωμένα στο τραπέζι της Blizzard (μόνο μπορούμε να εικάζουμε για αυτά φυσικά), οπότε για άλλη μία φορά αποφάσισε να παίξει αυτό της νοσταλγίας – κάτι που έχει κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν (πχ. WoW Legion). Μπορούμε να πούμε ότι δεν έφερε Royal Flush, αλλά σίγουρα έκανε αξιοπρεπή προσπάθεια.

Prev
1/3 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

81 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Απροσδόκτητα πολύπλευρη κλάση
 • Προσθέτει αρκετές ώρες ενασχόλησης στο παιχνίδι

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Αρκετοί παίκτες που κυνηγάνε τα end-seasonal milestones θα πάρουν πολύ γρήγορα το μέγιστο που έχει να προσφέρει το DLC...
 • ... και θα καταλήξουν στο ίδιο μοτίβο που διακατέχει το Diablo 3 τα τελευταία 2-3 χρόνια...
 • Η τιμή του είναι αρκετά αλμυρή αν λάβει κανείς υπόψη σχεδόν ταυτόχρονες κυκλοφορίες στο ίδιο genre

Ο Συντάκτης

Παύλος Γεράνιος

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows...

Please login to comment

Comments (3)

 • Μία διορθωσούλα: το Armory μπηκε στο προ-τελευταίο patch (2.5) κ όχι στο τελευταίο (2.6). Κατα τ'αλλα μια χαρά τα λέει το άρθρο :D

  about 7 months ago
  1 Like
 • In reply to: mentos

  Παρατυπία που θα διορθωθεί. Γενικώς είχα μείνει τόσο αδιάφορος με το παιχνίδι τον τελευταίο χρόνο που ούτε τις ειδήσεις από συνήθεια δεν έβλεπα στο diablofans, r/diablo όπως έκανα άλλωτε.

  about 7 months ago
  0 Like
 • Εσένα τον Μάιο του 2012 ήταν από τα review που μετάνιωσες, ενώ αντίστοιχα εγώ μετάνιωσα που έκανα 60 χιλιόμετρα πήγαινε - ελα για να πάρω το παιχνίδι στο βραδυνο release...

  about 7 months ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.