Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

17 February 2018 Συντάκτης: Γιώργος Δεμπεγιώτης

DRAGON BALL FighterZ

It's Over 9000!

DRAGON BALL FighterZ

 Για το φαινόμενο Dragonball δεν υπάρχουν πλέον πολλά πράγματα να πει κανείς. Το δημιούργημα του διάσημου σχεδιαστή Akira Toriyama μετράει ήδη 34 χρόνια παρουσίας, ξεκινώντας το 1984 τη σταδιοδρομία του από τα manga με σαρωτική επιτυχία, ενώ δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με εξίσου αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς, σε μια εποχή που η έννοια Internet άνηκε μονάχα στη σφαίρα της φαντασίας, έμαθαν την ύπαρξή του μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας πολύ γνωστού ελληνικού σταθμού, με τη θρυλική μεταγλώττιση του να μνημονεύεται μέχρι σήμερα (ποιος μπορεί να ξεχάσει το opening theme με τον στίχο «Πρέπει και μπορώ», τον δάσκαλο «Χελωνοτζίνι» και δεν συμμαζεύεται).

Dragonball FighterZ Shot1 smallΟπτικά, το Dragonball FighterZ είναι απολαυστικό

Περιττό να αναφέρουμε ότι η σειρά προβάλλεται ακόμη (σε διάφορες παραλλαγές), ενώ στο χώρο του gaming έχουν κυκλοφορήσει συνολικά πάνω από σαράντα τίτλοι σε κάθε πλατφόρμα που μπορείτε να φανταστείτε. Εντούτοις, όπως συνηθίζεται σε παιχνίδια που βασίζονται σε κάποιο επιτυχημένο franchise, σπάνια η έννοια «υψηλή ποιότητα» βρίσκεται ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς τους, αν και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί μερικές συμπαθητικές προσπάθειες όπως το Budokai ή το Xenoverse. Όμως, η Bandai Namco, στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των Dragonball τίτλων, πήρε την απόφαση να ξεφύγει από τη κατηγορία των «συμπαθητικών προσπαθειών» και να παίξει μπάλα στη πρώτη κατηγορία. Στο φυσιολογικό ερώτημα του «ποιος θα το έκανε αυτό;», η απάντηση δόθηκε στο όνομα της Arc System Works, μιας πασίγνωστης ομάδας ανάπτυξης που ειδικεύεται στα fighting παιχνίδια, με τις «αδερφές» σειρές Guilty Gear και Blazblue να αποτελούν τις κορωνίδες της.

Έτσι λοιπόν, η Bandai Namco ανέθεσε στην Arc System Works τη δημιουργία του επόμενου Dragonball παιχνιδιού, η οποία ανέλαβε μία πολύ δύσκολη αποστολή. Αφενός να μην δυσαρεστήσει τους πολυπληθείς φίλους της, που έχουν μάθει εδώ και χρόνια στους σκληροπυρηνικούς μηχανισμούς των παιχνιδιών της, αφετέρου να ικανοποιήσει τους αναλογικά πολύ περισσότερους οπαδούς του Dragonball, που στη πλειοψηφία τους δεν έχουν συνηθίσει να περνούν ώρες επί ωρών πάνω στο Practice Mode προκειμένου να γίνουν έστω και στοιχειωδώς ανταγωνιστικοί. Αυτή η λεπτή ισορροπία λοιπόν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει επιτευχθεί στο Dragonball FighterZ.

Dragonball FighterZ Shot2 smallΓνωστές φυσιογνωμίες πρωταγωνιστούν στο Story Mode.

Εκ πρώτης όψεως, τα πράγματα φαίνονται πολύ απλά, απλοϊκά ίσως: οι μάχες είναι αποκλειστικά tag team σε 3x3, στα πρότυπα των Marvel VS Capcom της Capcom, με όλο το 24μελές roster να διατηρεί τους ίδιους συνδυασμούς για την επίτευξη των ειδικών κινήσεων και των combos. Απλό συνεχές πάτημα ή εναλλαγή μεταξύ των τεσσάρων κουμπιών επίθεσης δημιουργούν εντυπωσιακά (μα «ετοιματζίδικα») combos 30 χτυπημάτων, οι special κινήσεις εκτελούνται με απλούστατα ημικύκλια και ένα κουμπί, ενώ ακόμα και οι θεωρητικά πιο «προχωρημένες κινήσεις» άλλων fighting παιχνιδιών, όπως break defense ή combo breaker επιτυγχάνονται άμεσα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από το παίκτη.

Με τις ως τώρα περιγραφές, το παιχνίδι ακούγεται ρηχό και βασισμένο εξ’ ολοκλήρου στο τυπικό button-mashing προκειμένου να γεμίσει με πολύχρωμα εφφέ και αύρες την οθόνη προς χάρη του εύκολου εντυπωσιασμού. Αυτό θα περιείχε κάποιες δόσεις αλήθειας, αν όλοι οι μαχητές εκτελούσαν ακριβώς τις ίδιες κινήσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και εκεί βρίσκεται κρυμμένη η ιδιοφυΐα των ανθρώπων της Arc System Works, που κατόρθωσαν να σκαρφιστούν ένα ταυτόχρονα απλό και βαθύ σύστημα μάχης.

Ανάλογα λοιπόν με το μαχητή που ελέγχετε εκείνη τη στιγμή, η ενέργεια που θα εκτελέσει πατώντας την τάδε ή τη δείνα επίθεση μπορεί να είναι τελείως διαφορετική σε χρόνο εκτέλεσης ή/και αντίδρασης, κάλυψης απόστασης και ούτω καθ’ εξής, από κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί ο Goku με τον ίδιο συνδυασμό πλήκτρων να εκτελεί ένα kame-hame που να γεμίζει ολάκερη την οθόνη, ενώ ο Yamcha να ταράζει στο ξύλο τους αντιπάλους του από κοντινή απόσταση. Εκεί λοιπόν φαίνεται η διαφορά μεταξύ ενός άπειρου παίκτη και ενός παίκτη που έχει εντρυφήσει στους μηχανισμούς του παιχνιδιού, καθώς ο πρώτος θα πατάει τυχαία τα κουμπιά και… όπου τον βγάλει ο δρόμος, ενώ ο δεύτερος γνωρίζει επακριβώς ποιες είναι οι συνέπειες της κάθε κίνησης του χαρακτήρα του και προσαρμόζει το τρόπο παιχνιδιού του ανάλογα.

Dragonball FighterZ Shot3 smallΑπό στυλ, άλλο τίποτα...

Φυσικά, η στρατηγική της μάχης δεν περιορίζεται μονάχα εκεί, αλλά στο χορό μπαίνουν και άλλοι παράγοντες, όπως το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φωνάξετε βοήθεια από τους υπόλοιπους δύο μαχητές που σας συνοδεύουν (σε απλό/super χτύπημα ή να σας αντικαταστήσουν τελείως), ενώ το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των super/cancel/assist κινήσεων απαιτούν μια άλφα ποσότητα από τη μπάρα KI (που φορτίζει είτε ρίχνοντας ξύλο είτε με συνδυασμό κουμπιών – που σας αφήνει ακάλυπτο όμως) σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε εξίσου καλή διαχείριση πάνω στην εν λόγω μπάρα. Ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να φορτίσετε τη μπάρα ΚΙ μέχρι το 7ο (μέγιστο) level και μαζέψετε όλες τις «Δρακόμπαλες» που ξεφυτρώνουν μετά από κάποιο δυναμικό combo, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια ευχή που είναι σχεδόν game changer για το υπόλοιπο της μάχης, όπως προσθήκη health regeneration, ανάσταση ενός ήδη πεσμένου συμπαίκτη σας κλπ – θα τολμήσετε όμως να πολεμήσετε για αρκετή ώρα χωρίς special κινήσεις για χάρη του;

Prev
1/2 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

89 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Οπτικά καταπληκτικό, με την αισθητική του anime να περνάει αυτούσια στο παιχνίδι
 • Εξαιρετικά προσβάσιμοι μηχανισμοί, χωρίς να υπολείπονται σε βάθος για τους πιο μυημένους παίκτες
 • Πολλά modes, τόσο offline όσο και σε online mode, που θα σας απασχολήσουν για πολλές ώρες

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Το story mode μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό και φλύαρο στους μη fans της σειράς
 • Υπάρχει μια σχετική δυσκολία στην εξεύρεση online αναμετρήσεων

Ο Συντάκτης

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Λάτρης των action, shooter, adventure, κλασικών RPG’s και ενίοτε αθλητικών/racing παιχνιδιών...

Please login to comment

Comments (3)

 • Ωραίο review και to the point που λένε. Τη φλυαρία του story mode δυστυχώς δε μπόρεσα να την καταλάβω, αλλά ΟΚ είμαι fan της σειράς (δεν είμαστε και λίγοι πάντως :p:p).

  about 3 weeks ago
  2 Like
 • In reply to: tommas

  Exactly. :p

  about 3 weeks ago
  0 Like
 • Το εχω βαλει στο ματι ως γνησιος φαν της σειρας που αρεσκεται να κανει καμεχαμεχα οποτε μπορει.

  about 2 weeks ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.