REVIEWS

TECH SUPPORT:ERROR UNKNOWN

Have you tried turning it off and on again?

Η γενικότερη κατηγορία των simulation games αποτελεί ένα πεδίο μελέτης που μπορεί να δώσει υλικό για πλήθος διατριβών. Κάποια προσφέρουν μια ζεν προσέγγιση και χαλαρώνουν τον παίκτη με μηχανικές εργασίες, σα να φροντίζει τα χαλίκια στο βραχόκηπό του. Κάποια τον βυθίζουν στον κόσμο τους και όταν εμβαπτιστεί σε αυτόν, τότε ξεδιπλώνουν την αφηγηματική τους εμπειρία. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε κάθε λογής simulator, από αγροτιάς ή κυβερνήτη 737, μέχρι κυνηγού. Στη δεύτερη, μπορεί να μας προσφερθούν εμπειρίες ανάλογες με αυτή του Papers Please, από μια ιδέα που αρχικά φαίνεται απίθανο να δίνει κάποιο gameplay ή ευχαρίστηση.

Ακριβώς στα χνάρια του Papers Please πατάει και το Tech Support:Error Unknown. Αν κάτι μπορεί να ξεπεράσει τη φρίκη του τσατ με υπάλληλο παρόχου τηλεφωνίας, ο οποίος σε μια στιγμή κρίσιμης απώλειας ίντερνετ σε ρωτάει αν έχεις κάνει restart στο router, τότε αυτό είναι μάλλον το να είσαι αυτός ο υπάλληλος και να ακούς τα μύρια όσα από το εκλεκτό πελατολόγιο. Ενόσω βέβαια, στον ώμο σου φτάνει καυτή η ανάσα του supervisor, τα χρονόμετρα μετράνε και τα γραφήματα απόδοσης προοιωνίζουν την απόλυση. Τέτοιο πόστο εξάσκησης ψυχραιμίας καλούμαστε να στελεχώσουμε ως νεόφυτος στην Quasar, κολοσσό στο χώρο των επικοινωνιών.

Τα βασικά του ΙΤ.

Το βάπτισμα στο κομμάτι της προσομοίωσης γίνεται μέσω ενός ομολογουμένως καλαίσθητου UI μιας λινουξοειδούς διανομής. Εκεί, μέσω της επαφής μας με την corporate προϊστάμενη και τα email επιθετικής ευγένειάς της, προσανατολιζόμαστε στα διάφορα apps που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να εξυπηρετήσουμε την ουρά των πελατών του chat της υποστήριξης. Το κίνητρό μας, είναι η προμήθεια που παίρνουμε για κάθε εξυπηρετημένο πελάτη και τα λεφτά χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες. Μέχρι το endgame, που θα πλουτίσουμε επιτέλους μετά από σκληρή δουλειά και θα πάρουμε αυτή τη βίλα 19ου αιώνα στην οποία θα αποσυρθούμε.

Αν και πιθανότητα το παραπάνω αποτελεί ένα από τα 20 ending, γενικά τα πράγματα αποδεικνύονται πιο δύσκολα. Τα σκληροκερδισμένα λεφτά θα πρέπει να τα χαλάμε για οικογενειακές ανάγκες, ή για αναβαθμίσεις του λογισμικού μας, οι οποίες είναι απαραίτητες για να πιάνουμε τους αριθμούς εξυπηρέτησης που θα κάνουν βιώσιμο το παιχνίδι. Από αυτή την σκοπιά, ο τρόπος που προσπαθεί να αναπαραστήσει το παιχνίδι το άγχος ενός ανθρώπου που έχει παρανοϊκά κριτήρια εξυπηρέτησης να ακολουθήσει, πρωτόκολλα που αλλάζουν καθημερινά και πελάτες που καθυστερούν την εξυπηρέτηση χωρίς να ξέρουν τι θέλουν, το περιβάλλον πίεσης εκτιμώ πως έχει αποδοθεί πολύ πειστικά.

Απόλυση μέσω τσατ και ευέλικτη εργασία.

Είναι εμφανές πως ο τίτλος ακολουθεί πιστά τους μηχανισμούς του Papers Please και της λογικής του, με ελάχιστες παρεκκλίσεις και μόνη αλλαγή πρακτικά το σκηνικό της δράσης. Αντί για την Σοβιετικής αισθητικής Arztotska έχουμε ένα σύγχρονο καμβά για την εποχή του ελέγχου των προσωπικών δεδομένων από το ιδιωτικό κεφάλαιο και τις σχέσεις εργασίας. Όσον αφορά τη θεματολογία και την αισθητική έχουμε ένα όμορφο σύνολο. Εκεί που χωλαίνει ο τίτλος είναι στην αφήγηση και το ρυθμό.

Μόνο η Nicole Winter είδε στην ψυχή μου.

Ακριβώς εκεί που ο παίκτης είναι έτοιμος να ξεχαστεί από την μηχανική εξυπηρέτηση των πελατών, η παρουσίαση των μονοπατιών προς το κάθε ending γίνεται απότομα και γκρεμίζει αυτό που λέμε suspension of disbelief. Για παράδειγμα, τη δεύτερη μέρα έρχεται σε επαφή μαζί μας μέσω του τσατ εξυπηρέτησης ο αδελφός μας, για να μας ενημερώσει πως η μητέρα μας είναι βαριά άρρωστη και χρειάζεται λεφτά. Ο τρόπος που γίνεται αυτό και άλλα γεγονότα, θεωρώ πως χαλάει την αφήγηση. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο ρυθμός επανάληψης και η μηχανικότητα στις ατάκες των πελατών, οι οποίοι γίνονται πολύ σύντομα κουραστικοί και δεν πείθουν, παρά την προσθήκη και άλλων πόστων και ρόλων εργασίας μέσα στην εταιρία όσο ανεβαίνουμε βαθμίδα.

Είναι απλό το Terminal μη το φοβάστε…

Όπως και το Papers Please ο τίτλος είναι δημιούργημα ενός ατόμου κυρίως (Kevin Giguere). Διάφορα bugs που υπήρχαν αρχικά διορθώνονται γρήγορα και φαίνεται πως υπάρχει η διάθεση που μας κάνει να ελπίζουμε περισσότερα στο μέλλον. Αν σας άρεσε το Papers Please και τα ψυχρά και καθαρά UI του κόσμου του Orwell, θα βρείτε έναν συνδυασμό τους στο Tech Support: Error Unknown. Δεν καινοτομεί πέρα από αυτό και μια πιο σφιχτή αφηγηματική εμπειρία θα το ανέβαζε πολύ παραπάνω από αυτό που καταφέρνει.

Ένας εκπρόσωπος θα είναι σύντομα μαζί σας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 74%

74%

Είσαστε σε γραμμή προτεραιότητας

Ένας συμπαθητικός τίτλος, με καλές στιγμές χιούμορ που θα γινόταν καλύτερος με έναν πιο ζωντανό κόσμο.

Σπύρος Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC, με ένα μικρό κονσολό-διάλειμμα μεταξύ 1995-1999. Εμφορείται από μηδενιστικές σκέψεις, που προσπαθεί ατυχώς να σκεδάσει, αναζητώντας απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα σε όλα τα genres.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL