Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

15 May 2014 Συντάκτης: Στέφανος Κουτσούκος

THE WALKING DEAD, SEASON TWO, EPISODE 3: IN HARM'S WAY

And when I'm gone, remember me...

THE WALKING DEAD, SEASON TWO, EPISODE 3: IN HARM'S WAY

Αντιπαρερχόμενος τον σχετικό παραλογισμό που θέλει τα συνεχιζόμενα reviews για κάθε επεισόδιο των love-it-or-hate-it πρόσφατων τίτλων της Telltale να μην έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα –καθώς πλέον ο καθένας γνωρίζει εάν το συγκεκριμένο είδος είναι κάτι που τον ενδιαφέρει ή όχι- είπα να ξεκινήσω τη Ragequit-ένια μέρα σας με τρυφερές εικόνες της Αποκάλυψης-Με-Τα-Ζόμπια™.

TWDEP312Πολύ καλημέρα σας!

Εκτός από άσκηση πλήρους αποφυγής spoilers –και άντε να το κάνεις αυτό όταν ουσιαστικά αναφέρεσαι σε ένα interactive movie- θα γράψω πως με την δεύτερη σαιζόν του Walking Dead να έχει ξεπεράσει πλέον τα μισά της, η φόρμουλα της Telltale κάπου αρχίζει να δείχνει τις «ραφές» της. Δεν είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν μέτριο ή βαρετό τίτλο, το ποιοτικό στάνταρ της σειράς παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη που έθεσε η ίδια η εταιρεία για τον εαυτό της, αλλά πλέον είναι περισσότερο από εμφανές πως κάποια πράγματα συμβαίνουν σε κάθε επεισόδιο, εντελώς ανεξάρτητα από τις ενέργειές μας. Και αν αυτό είναι κάτι που καμουφλάρεται στο The Wolf Among Us (όπου ουσιαστικά επιλέγουμε συναισθηματικές αντιδράσεις και σπανιότερα καλούμαστε να λάβουμε ουσιαστικές αποφάσεις αναφορικά με τις ενέργειές μας), το The Walking Dead με την καταιγιστική δράση και την ακραία βία του, χτυπάει άσχημα όταν αντιληφθούμε πως όποια από τις τέσσερις επιλογές και να διαλέξουμε, θα έχουμε ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα.

Στο “In Harms Way”, με την Clementine και την ομάδα της να είναι ουσιαστικά φυλακισμένοι και να προσπαθούν να αποδράσουν, η Telltale είχε μια εξαιρετική ευκαιρία να πειραματιστεί με διαφορετικά σχέδια απόδρασης και την εκτέλεσή τους, σε ένα περιβάλλον που θα προσφερόταν ακόμα και για ορισμένους inventory-based γρίφους. Αντ’ αυτού, η όλη εμπειρία, είναι σχεδόν ενοχλητικά γραμμική για έναν βετεράνο των παιχνιδιών της Telltale και μόνο το φινάλε του επεισοδίου μας προσφέρει την γνήσια και τεράστια συγκίνηση που περιμένουμε. Από μια άποψη, ο πιο αργός και βεβιασμένος ρυθμός του επεισοδίου ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ως «μεσαίο» επεισόδιο της σαιζόν, το “In Harms Way” ετοιμάζει το δρόμο για μελλοντικές εξελίξεις.

TWDEP313O ψυχωτικός Carver ερμηνεύεται εξαιρετικά από τον Michael Madsen.

Το γεγονός παραμένει όμως, πως ήταν η πρώτη φορά που ήμουν κάτι λιγότερο από ξέπνοα κολλημένος στο μόνιτορ, παίζοντας επεισόδιο της σειράς. Μπορεί να έχει επέλθει φυσικός κορεσμός τώρα που το είδος πατάει γερά στα πόδια του, αλλά τείνω περισσότερο να πιστέψω πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Telltale θα πρέπει από εδώ και πέρα να δουλέψει επάνω στην ουσιαστική διαφοροποίηση της δράσης βάσει των επιλογών μας και όχι απλώς στην προσθήκη ή αφαίρεση ορισμένων σκόρπιων cutscenes, οι οποίες τελικά έχουν μικρό αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως το “In Harms Way” είναι ένα απογοητευτικό επεισόδιο, ειδικά μετά το εξαίσιο δράμα του «A House Divided». Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ένας νέος παίκτης το πιθανότερο είναι πως θα το απολαύσει μονορούφι. Έχοντας αποκτήσει όμως πλέον μια εξοικείωση με το νέο ύφος γραφής και σχεδιασμού της Telltale, πλέον ζητάω κάτι περισσότερο από μια απλή ψευδαίσθηση επιλογής, ειδικά σε ένα κόσμο τόσο πρόσφορο δραματουργικά όσο το σύμπαν του The Walking Dead.

TWDEP31Σκούρα τα πράγματα για Clementine και Sarah.

ΥΓ Ο Lee θα ήταν τόσο, μα τόσο περήφανος για την Clementine, η οποία πραγματικά έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο εμβληματικούς gaming χαρακτήρες της τελευταίας γενιάς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

89 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Περισσότερο Walking Dead, τουτέστιν περισσότερο από ένα εκ των σημαντικότερων interactive movies της γενιάς του.

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Αν και γίνεται πλέον σχετικά κουραστικό, θα γράψω για χιλιοστή φορά πως αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού, το επεισόδιο αυτό δεν προσφέρει κάποια καινοτομία που θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη.
 • H ψευδαίσθηση της επιλογής είναι εδώ πιο αισθητή από οποιαδήποτε άλλη φορά και αυτό κάπου, χτυπάει άσχημα ακόμη και για ένα λυσσασμένο οπαδό.

Ο Συντάκτης

Στέφανος Κουτσούκος

Στέφανος Κουτσούκος

To Ragequit.gr αποτελεί το όχημά του για την παγκόσμια επικυριαρχία. T-shirts και ράντομ μέταλ προμοσακούλες μοιράζονται κάθε Σάββατο στους πιστούς...

Please login to comment

Comments (4)

 • Ναι μόλις έφτασες τα 100 άρθρα στο RQ! Συγχαρητήρια παραγωγικέ συντάκτα ;)

  about 3 years ago
  4 Like
 • In reply to: kara

  Ω Θεοί, πάει καιρός έ;

  Δεσμευόμεθα για εκπλήξεις πριν τα 200 :)

  about 3 years ago
  2 Like
 • Συγκινητικός, όπως πάντα. Μην δεσμεύεσαι, είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Πάντως, όντως είσαι παραγωγικός. Έτσι είναι αυτά. Μεράκι και δεν νιώθεις από χρόνο. Όσο για το "In Harm's way", όσο καλό, δυνατό, αξιοπρεπές και να είναι, προσωπικά μιλώντας, δεν το θεωρώ "game", μάλλον σε Interactive movie μου κάνει. Και καλώς ή κακώς, αυτό με απωθεί.

  about 3 years ago
  1 Like
 • In reply to: Grmadness

  Σε νιώθω απολύτως αδερφέ Φραπέ.

  Έτσι είναι και το γράφω από όταν ξεκίνησα τα ρεβιούζ στη "νέα φουρνιά" της Telltale. Είναι κάτι σαν τα αθλητικά γκέημς. Δεν πάει να 'ναι το Μάνατζερ, αν δεν έχεις έφεση στη μπάλα, σε αφήνει παγερά αδιάφορο. Στο είδος του είναι κορυφαίο, αλλά μιλάμε για ιδιαίτερα εξεζητημένο είδος.

  Όχι τίποτε άλλο, έχω και Tesla Effect να περιμένει (review by Manos κάμινγκ σούν) και έχω διάσπαση προσοχής!

  about 3 years ago
  2 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.