Borracho's CantinaEDITORIALS

5+1 Αλήθειες Για Τη Ζωή Που Έμαθα Από Το Quest For Glory

Πρόσφατα διαβάσατε το έξοχο κείμενο του Αδερφού Χέλιον, όπου παρουσιάζονταν μια προς μια οι χάρες ενός από τα πιο αγνά και πρωτοποριακά video games όλων των εποχών. Ο λόγος φυσικά για το Quest For Glory (είχε πρωτοκυκλοφορήσει ως Hero’s Quest από τη Sierra και το όνομα άλλαξε καθότι το trademark ανήκε στην εταιρεία που κυκλοφορούσε το γνωστό επιτραπέζιο), ένα τίτλο που άνδρωσε μια ολόκληρη γενιά γκέημερς. Το παιχνίδι που μου έμαθε Αγγλικά (ναι μάνα, όλοι εκείνοι οι παράδες στο φροντιστήριο ήταν περιττοί), που με ώθησε να γράψω ένα αληθινά φρικτό διήγημα για τη σχολική εφημερίδα (Μη με κοιτάτε έτσι, έγραφε και ο Λέμι για σχολική εφημερίδα!) και τέλος εκείνο που όρισε τη μαγεία που θα έψαχνα και σπανιότατα θα έβρισκα σε κάθε κατοπινό ταξίδι.

Ένα υβρίδιο adventure και RPG, μπολιασμένο με ανατρεπτικό και πανέξυπνο χιούμορ, το Hero’s Quest, πέρα από τις εξαιρετικές καινοτομίες που εισήγαγε (για τις οποίες έγραψε ο Αδερφός Χέλιον εδώ) περιείχε και μερικά σημαντικότατα μαθήματα ζωής, τα οποία όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερη αξία αποκτούν.

Καθώς το γουίσκι γρήγορα μας τέλειωσε λοιπόν, παρουσιάζω δίχως καθυστέρηση έξι τρισμέγιστες αλήθειες για τον κόσμο, όπως μονάχα η στοργική αγκαλιά των Coles ήξερε ν’αφηγηθεί.

Αλήθεια #1 : Αν δεν φας σκατό, προκοπή δε βλέπεις.

95231-quest-for-glory-i-so-you-want-to-be-a-hero-dos-screenshot-earning

Παίζοντας ως πολεμιστής, ένα από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιούσες ότι έπρεπε να κάνεις καθημερινά στο παιχνίδι, ήταν να επισκέπτεσαι τους στάβλους του Βαρώνου και να φτυαρίζεις σκατό (…) για μια ώρα κάθε μέρα. Έτσι, σιγά σιγά αύξανες τη δύναμή σου και μπορούσες να εκπαιδεύεσαι σε δυσκολότερες τεχνικές με τον ξιπασμένο Sword master της Αυλής ώσπου να ξηγηθείς φούλ κομπλέ μόρτης και να πας να κάνεις το μαγαζί του Kobold καλοκαιρινό. Αν και αυτοεπεξηγηματικό το αξίωμα, θα ρίξω και τη σύντομη μετάφραση : Τίποτα καλό σ’αυτή τη ζωή δεν έγινε χωρίς κόπο. Προσέξτε, γιατί κυκλοφοράνε τενεκέδες που φωνάζουν ολημερίς το αντίθετο και τους βγάνουν και στην τηλεόραση για επιβεβαίωση. Γενικός κανόνας, αν δεν είναι ματωμένο στις άκρες, δεν αξίζει.

Αλήθεια #2 : Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να κάνεις αυτό που θέλεις.

qg1char

Μπορούσες να τελειώσεις το παιχνίδι ως Πολεμιστής (η μόνη επιλογή, να μην ξεχνιόμαστε), Μάγος (χου, λούλη, άκου Στρένθ 80) ή Κλέφτης (καλός ο μάγκας αλλά το πολύ το “Throw Dagger” το βαριέται και ο Θεός). Ο κάθε χαρακτήρας είχε εντελώς διαφορετικούς τρόπους να φτάνει στους “μεγάλους” στόχους και μια πληθώρα μικρότερων side quests και ανακαλύψεων, τα οποία δημιουργούσαν μια διαφορετική όσο και πλήρη εμπειρία για τον καθένα. Έτσι είναι και στη ζωή. Δεν είναι όλες οι προσεγγίσεις για όλους τους ανθρώπους. Είναι όμως, τα λάφυρα. Όταν μάθεις τον τρόπο, ο θησαυρός έρχεται σχεδόν από μόνος του και σου φέρνει το κλειδί στο χέρι. Δεν είναι ανάγκη επειδή κάποιος έκανε το Α με το Β τρόπο για ν’αποκτήσει το Γ, εσύ να μη χωθείς με Ζ δια μέσω Ξ με στόχο το Δ. Κι αν αυτό σου φαίνεται εύκολο, σε παραπέμπω στην Αλήθεια #1.

Αλήθεια #3 : Τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται.

mqdefault

Η κατάρα της Baba Yaga είχε μετατρέψει το γιο του Βαρώνο σε Αρκούδο, την κόρη σε Λησταρχίνα (αν και αυτό αμφισβητείται) και είχε προκαλέσει γενικά μεγάλο σούσουρο και φραμπαλά στην άλλοτε ειδυλλιακή κοιλάδα του Spielburg. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης του, ο χαζοβιόλης ξανθομπούμπουρας ήρωάς μας, ανακάλυπτε σιγά σιγά τις πολλές παγίδες και ψευδαισθήσεις που είχε στήσει η σατανική μάγισσα. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόζεται και στον ενήλικο βίο. Καπνός και καθρέφτες παντού. Πρίν αναφωνήσεις “Εύρηκα” και σπεύσεις να γράψεις τα απομνημονεύματά σου, αναρωτήσου αν αυτό που είναι μπροστά σου είναι αληθινό ή αν το έβαλε κάποιος άλλος εκεί. Κι αν ισχύει το δεύτερο, γιατί;

Αλήθεια #4: Όταν δεις ένα Λευκό Ελάφι στο δάσος, ακολούθησέ το.

1-ch0522

Σε κάποιο σημείο του δάσους, εμφανίζεται ένα ολόλευκο ελάφι. Όταν το πλησιάσεις, φεύγει. Αν ψυλλιαστείς και το ακολουθήσεις, σε χορεύει στο ταψί. Εσύ όμως, επιμένεις.Το 99% των γύρω θα σε αποκαλέσουν τρύπιο ψυχάκια. Όταν όμως φτάσεις στο Μυστικό Κήπο της Καρδιάς του Πουθενά και γυρίσεις με λάφυρο αλλόκοσμο, αρχίζει σιγά σιγά να ξεσκεπάζεται η Αλήθεια #3.

Αλήθεια #5 : Μάθε να διαβάζεις τα σημάδια.

gfs 36744 2 2

Παίζοντας ως Κλέφτης (Aυτό το Throw Dagger ρε φίλε, επιτέλους δηλαδή…) έχεις τη μοναδική δυνατότητα να σχηματίζεις το Thief Sign με τα χέρια, όταν κρίνεις πως κάποιος από τους χαρακτήρες που συναντάς μπορεί να έχει επαφές με το Thieves Guild. Στη ζωή θα συναντήσεις φίλους και εχθρούς. Μάθε τα σημάδια και των δύο, ψάξε τα πρώτα, αναγνώρισε εγκαίρως τα δεύτερα και φρόντισε να χτυπάς πάντα πρώτος.

Bonus Αλήθεια #6 : Γίνε ο Ήρωας.

cheetaur

Όταν φτυαρίζεις σκατό, θα γελάνε. Όταν πέσεις από τα πρώτα τέσσερα δέντρα προσπαθώντας να φτάσεις στην απόκρημνη σπηλιά, θα γελάνε. Όταν χαθείς στις παγίδες της Baba Yaga και ξυπνήσεις στο ποτάμι, θα γελάνε. Το Λευκό Ελάφι αν και δεν θα ‘πρεπε, γελάει και κείνο. Θα δείξεις το thief sign σε όλους τους λάθος ανθρώπους. Θα επιβιώσεις. Και μια μέρα που θα φλέγεται μόνο για σένα, θα σταθείς πάνω από τα κουφάρια των εχθρών σου. Τα τραγούδια θ’αλλάξουν και τα κατορθώματά σου θ’αντιλαλήσουν στο Βασίλειο. Όταν η διαίσθησή σου ενωθεί με τον ευωδιαστό πυρήνα της Αλήθειας #1, ξέρεις πως έχεις ξεκινήσει. Και τίποτα δεν θα σταθεί στο δρόμο σου, ποτέ.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

16 Comments

  1. Είχα την διαίσθηση πως όλο και κάποιο διαμαντάκι θα ανέβαινε βραδιάτικα. Περίμενα μέχρι τις 2, η δουλειά όμως δεν με άφηνε να κάτσω παραπάνω. Άλλη φορά να αμολάει κανένα σπόιλερ ο Μποράτσος στο Φόρουμ (αν και, εδώ που τα λέμε, κάπου πήρε το μάτι ότι το προείπε) να αναμένουμε να τα διαβάζουμε φρέσκα ^_^

  2. Δεν ειχα διαβασει και το αρθρο του Hellion, με 2 λινκς ομως δεν μπορουσα να μην :P…
    Αλλα κυριως δεν εχω παιξει τα Hero Quest, γεννημενος γαρ αναμεσα στις 2 εκδοσεις του 3ου αποτι βλεπω εδω…και με μια βαθεια σνομπαρια προς τα αντβεντσουρς της σιερα για ανεξηγητους λογους…
    Καιρος να επανορθωσω μαλλον, ε?

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL