Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

07 September 2017 Συντάκτης: Κώστας Καλλιανιώτης

TYRANNY: BASTARD'S WOUND

To expansion που χρειαζόμασταν, το expansion που αξίζαμε, ή κανένα από τα 2;

TYRANNY: BASTARD'S WOUND

Πίσω στο καλοκαίρι του 1994, η Origin Systems του Richard Garriott είχε ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός expansion pack για το Ultima VIII. Αυτό θα έφερε το όνομα "The Lost Vale", και στον πυρήνα της πλοκής θα ήταν μια ομάδα πληθυσμού η οποία, αποκομμένη και απομονωμένη στην ομώνυμη Κοιλάδα, είχε παντελή άγνοια για τις κοσμογονικές εξελίξεις που συνέβαιναν για χρόνια στον κόσμο του Pagan. Αν και το expansion ήταν κυριολεκτικά έτοιμο να πακεταριστεί και να shipάρει στα καταστήματα, τα μεγάλα κεφάλια της Electronic Arts (η οποία είχε αγοράσει την Origin ήδη από το 1992) αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσει τελικά επειδή οι πωλήσεις του Ultima VIII δεν ήταν οι αναμενόμενες, και έτσι το expansion κρίθηκε "οικονομικό ρίσκο". Σήμερα δεν σώζεται ούτε ψήγμα από τα αρχεία του Lost Vale παρά μόνο κάμποσες σελίδες από τα design documents του, η Origin έχει πάψει να υφίσταται ως εταιρία εδώ και χρόνια, και μόνες αναφορές που γίνονται στο όνομα αυτό είναι στην ομώνυμη ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΑ, στην περιστασιακή πώληση των παιχνιδιών Wing Commander ή Crusader στο GOG... και προφανώς στις αναμνήσεις μας.

Περνάνε χρόνια από το 1994, κόσμος πάει κι έρχεται, πολιτισμοί ακμάζουν και χάνονται στην άμμο... και το φθινόπωρο του 2016, η Obsidian κυκλοφορεί το Tyranny. Λίγους μήνες αργότερα δρομολογείται η ανάπτυξη ενός expansion για το παιχνίδι, στον πυρήνα του οποίου θα είναι... μια ομάδα πληθυσμού η οποία, αποκομμένη και απομονωμένη στην ομώνυμη περιοχή, ζει προστατευμένη από τις ευρύτερες κοσμογονικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στα Tiers. Αν και η εκδότρια εταιρία Paradox ισχυρίζεται πως οι πωλήσεις του Tyranny ήταν απλώς "ΟΚ - ικανοποιητικές γενικά, αλλά όχι και αυτές που ελπίζαμε", η δημιουργία του expansion (και άλλου υλικού, δωρεάν ή επί πληρωμή) προχωράει κανονικά, και κυκλοφορεί τελικά επισήμως πριν λίγες ώρες, στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Έχει αρκετό ενδιαφέρον η σύγκριση των παράλληλων (μέσα στο ευρύτερο χωροχρονικό συνεχές) βίων των 2 εταιριών, Origin και Obsidian, καθώς και η ανάλυση των λόγων για τους οποίους η εξπανσιονο-ιστορία της μίας είχε αίσιο τέλος ενώ της άλλης όχι (ψηφιακή διανομή vs retail, άνθρωποι με μεράκι και ψυχή vs Λερωμένοι EA Executives, κτλ κτλ). Αλλά μέσα σε όλα αυτά... έχουμε να παρουσιάσουμε και ένα expansion. Bastard's Wound, λοιπόν.

bastards-snap1smallΗ Paradox ήταν αρκετά ευγενική να προσφέρει στους reviewers και μερικά save files από το Act 2 του παιχνιδιού σε περίπτωση που δεν είχαν δικό τους έτοιμο διαθέσιμο χαρακτήρα... αλλά, ποιόν κοροϊδεύουμε, δεν νοείται εμπειρία Tyranny χωρίς Fatebinder Papaflessas.

Όπως ειπώθηκε και λίγο παραπάνω, το όνομα του expansion αναφέρεται σε μια ομώνυμη περιοχή του κόσμου του Tyranny, όπου ένα ετερόκλητο πλήθος (αποτελούμενο από Earthshakers, Tidemasters, πολλούς "κοινούς θνητούς" αλλά και μεγάλο αριθμό από Beastmen διαφόρων clans) έχει βρει καταφύγιο από τα δεινά του πολέμου. Η ακριβής ιστορία του πώς οι παραπάνω ομάδες ανακάλυψαν την περιοχή που κατέληξε να ονομάζεται Bastard's Wound (αλλά και το γιατί ακριβώς είχε παραμείνει κρυφή η περιοχή ως τώρα) εξηγούνται επαρκώς in-game - αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι το ότι για καλή ή... κακή τύχη του κόσμου ο Fatebinder ενημερώθηκε για την ύπαρξή της περιοχής, και θα κληθεί να διελευκάνει τα ζητήματα που την απασχολούν, αλλά και το απώτερο μέλλον της.

Η περιοχή Bastard's Wound βρίσκεται ουσιαστικά μέσα σε ένα τμήμα των περιβόητων Oldwalls, γεγονός που δημιουργεί ενδιαφέρουσες προεκτάσεις καθώς, σύμφωνα με τους νόμους του Kyros, το να εισέρχεται κάποιος στα Oldwalls είναι παράπτωμα που τιμωρείται με θάνατο (και ΠΡΟΦΑΝΩΣ παρέχεται η επιλογή να είμαστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ αδέκαστοι ως προς αυτό - υπάρχει και αντίστοιχο achievement *σατανικό γέλιο*). Η άλλη προφανής ενδιαφέρουσα προέκταση του παραπάνω είναι η παρουσία των μυστήριων πνευμάτων Bane στα κατώτερα επίπεδα του Bastard's Wound (όπως και στην υπόλοιπη έκταση των Oldwalls), η οποία παρουσία επηρεάζει καθοριστικά τον αγώνα των κατοίκων για επιβίωση.

bastards-snap2smallΟι υπόγειες φάρμες των κατοίκων του Bastard's Wound προσωπικά μου θύμισαν αρκετά τις αντίστοιχες φάρμες των "υποχθόνιων" Slags κοντά στο χωριό Modoc του Fallout 2.

O αγώνας για επιβίωση είναι και ο ένας από τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ιστορία του expansion. Και ο αγώνας αυτός έχει πολλές συνισταμένες: τις έριδες που προκύπτουν ανάμεσα στους ηγέτες που έχουν αναδειχθεί στο BW, το πώς ακριβώς ερμηνεύει ο καθένας εκ των ηγετών αυτών την "ευημερία" και τί ενδεχομένως φρικτά πράγματα είναι διατεθειμένος να κάνει (ή, έστω, να αναθέσει σε κάποιον εύκαιρο Fatebinder να κάνει) προκειμένου να την εξασφαλίσει, τις εντάσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες που ζουν φαινομενικά αρμονικά εκεί, αλλά και τον διαρκή κίνδυνο των Bane από τα αβυσσαλέα βάθη των Oldwalls. Ο άλλος πυλώνας της ιστορίας που ξεχωρίζει είναι η εκτεταμένη εμβάθυνση που υφίσταται το ευρύτερο Lore του Tyranny, κυρίως όσον αφορά τα Oldwalls, τα Bane, τους Beastmen, αλλά και την μυστήρια σύνδεση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα 3. Το θετικό είναι πως η εμβάθυνση αυτή είναι συνυφασμένη με την πορεία του κεντρικού quest του expansion και άρα αποκαλύπτουμε τις έξτρα πληροφορίες τμηματικά και παίζοντας απλά το παιχνίδι, και όχι πχ αποκλειστικά με άχαρα και μονοκόμματα "Lore Dumps".

bastards-snap3smallΟ χάρτης των υποπεριοχών του Bastard's Wound, σε όλο του το μεγαλείο.

Prev
1/2 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

80 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα νέα περιοχή, την οποία μπορούμε να "αντιμετωπίσουμε" ποικιλοτρόπως ανάλογα με το RP μας.
 • Εξίσου ενδιαφέροντα νέα Companion Quests.
 • Επέκταση του υφιστάμενου Lore.
 • Νέα Artifacts, Spells, World Map Events... Γενικά, νέα πράγματα από οτιδήποτε καλό προσέφερε το Tyranny ως τώρα.
 • Μερικές νέες επιλογές και προσθήκες στο φινάλε του game...

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • ...που δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι η ιστορία του βασικού game τελειώνει αρκετά απότομα.
 • Οι μάχες εξακολουθούν να έχουν χροιά αγγαρείας.
 • Ορισμένα bugs, που ίσως και να οφείλονται στην πρώιμη Press Build στην οποία βασίστηκε το Review.
 • Όπως γράφω, μου φαίνεται, σε κάθε κυκλοφορία σχετική με την Paradox, η αξία της σχέσης Κόστους/Περιεχομένου του expansion καταλήγει να επαφίεται περισσότερο στο κατά πόσο κάποιος εκτιμάει τους δημιουργούς και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρίας και λιγότερο στο στυγνό Value for Money.

Ο Συντάκτης

Κώστας Καλλιανιώτης

Κώστας Καλλιανιώτης

PC Enthusiast, RPG Player, Archaeologist, Philanthropist.

Please login to comment

Comments (2)

 • Δεν είχα ιδέα για την ομοιότητα με το ακυκλοφόρητο expansion του Ultima!
  Εύγε για το άρθρο!

  about 6 months ago
  1 Like
 • Απόλαυση το κείμενο, σχεδόν με κάνεις να θέλω να το αγοράσω και να συνεχίσω το Tyranny από το Act 2 όπου...συμπτωματικά το έχω παρατήσει :)

  about 6 months ago
  2 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.