Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

07 November 2017 Συντάκτης: Παύλος Γεράνιος

WOLFENSTEIN 2: THE NEW COLOSSUS

You’re a sheep in the den of wolves.

WOLFENSTEIN 2: THE NEW COLOSSUS

Ω, θεοί. Από που να ξεκινήσει κανείς να γράφει και πού να τελειώσει; Ένας πάρα πολύ δυνατός τίτλος (Wolfenstein: The New Order), ένας διασκεδαστικός, αλλά όχι απαραίτητος (Wolfenstein: The Old Blood) και η σουηδική MachineGames έχει εδραιωθεί στη συνείδησή μου ως εταιρεία που ό,τι βγάζει θα πρέπει να μπαίνει στη wishlist. Η αλήθεια είναι ότι οι developers από τη MachineGames δεν είναι χθεσινοί, αφού είχαν ήδη δουλέψει ως μέλη της Starbreeze Studios στο διαμαντάκι The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Δυστυχώς δεν αποτυπώθηκε ως τέτοιο στο ευρύ κοινό κυρίως διότι το 2004 είχε να αντιμετωπίσει με το καλημέρα το hype για τα μεγαθήρια DOOM 3 και Half-Life 2 τα οποία θα έσκαγαν λίγο καιρό αργότερα.

Φτάνουμε στο 2014 όπου βγάζουν το Wolfenstein: The New Order με τις ευλογίες της Bethesda. Αρκετά μαγκωμένοι οι οπαδοί, αφού δεν ήξεραν τι να περιμένουν έπειτα από το όλες τις απόπειρες που είχε αναφέρει ο Γιώργος Δεμπεγιώτης τότε στο review του. Το The New Order (TNO) όμως κατέκτησε τις δάφνες του επάξια, ως ένας αμιγώς single-player τίτλος που δεν ήταν απλώς ένα FPS αλλά παρέδιδε μία εξαιρετική κινηματογραφική χροιά. Το The Old Blood ήταν απλώς ένα σφηνάκι μέχρι να βγάλουν φέτος το Wolfenstein II: The New Colossus (TNC). Είναι όμως τόσο καλό όσο ο προκάτοχός του;

Wolfenstein2 01 small

Θα ξεκινήσω ολίγον τι παράτυπα την παρουσίαση, αναφέροντας ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από πλευράς gameplay στον τίτλο. Υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι προσέγγισης του παιχνιδιού (Stealth, Tactical, ΓΚΑΝ-ΧΟ ΓΙΟΛΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ) με τα αντίστοιχα perks σε κάθε κατηγορία. Επειδή τα στοιχεία gameplay που διαχωρίζουν τo The New Colossus από το The New Order είναι κυριολεκτικά λεπτομέρειες, σας παραπέμπω στην αναλυτικότατη παρουσίαση του Sephir. Στόχος αυτής της κριτικής είναι να παρουσιάσει και να μελετήσει το, πλέον πλούσιο, σενάριο του παιχνιδιού, να δώσει έμφαση στις διαφορές-βελτιώσεις και να εξετάσει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά/ζητήματα του τίτλου.

Prev
1/4 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

95 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Απαράμιλλη κινηματογραφική αφήγηση σε First-Person Shooter, κρατάει τον παίκτη συνέχεια σε εγρήγορση.
 • Καφρίλα, υπερβολή, χυμαδιό. Old-school νοοτροπία στα 2010s. Μας αρέσει.
 • Ενδεικτικό παράδειγμα του όταν βαράνε όλα τα σφυριά σε έναν μόνο τομέα (single-player) αυτός γίνεται σωστά.
 • Χορταστική διάρκεια.
 • Gameplay μηχανισμοί για όλα τα γούστα.
 • Γραφικάρες. Τέτοιοι τίτλοι είναι διαφήμιση για το Vulkan API...

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • ... παρά τους μικρούς λόξυγγες που μπορεί να προκαλεί με συμβατότητα στο Steam.

Ο Συντάκτης

Παύλος Γεράνιος

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows...

Please login to comment

Comments (6)

 • Το περίμενα πως θα είναι ενθουσιώδες το review, μετά και από όσα έχω πιάσει ως τώρα για το παιχνίδι. Σφαγή Ναζηδίων, τι μπορεί να πάει στραβά; Καλή χρονιά φέτος, χρόνο να δω πότε θα βρω για όλα...

  about 4 months ago
  0 Like
 • In reply to: grotenfrod

  Το παιχνίδι είναι υπερπλήρες και αξίζει από κάθε άποψη. Σήμερα άνοιξε και το πρώτο update, όπου έχουμε δυνατότητα να τρέξουμε τα "Combat simulations" - ουσιαστικά τα reruns για κάθε επίπεδο όπως τα είδαμε κατά τη διάρκεια της κεντρικής πλοκής (με διαθέσιμα leaderboards), και το Episode 0 από το DLC.

  about 4 months ago
  0 Like
 • Εξαιρετικό κείμενο, μόλις τελειώσω το σπαρταριστό Fractured But Whole, το χτυπάω και το ξεκκοκαλίζω μέχρι τελευταίας κουρελιασμένης σβάστικας!

  about 4 months ago
  0 Like
 • Ughh!!!
  Tετοια μπλοκμπαστεριά και τόσο λίγος χρόνος!
  Στέκει ψηλά στη Wishlist μαζί με το AC:Origins, και ναί... ο Murphy λέει πως έπρεπε να βγούν την ίδια περίοδο.
  Υπέροχο ρηβιού btw!

  Edit: Αγοράστηκε 3 ώρες μετά... :)

  Comment last edited on about 4 months ago by 0AGAN
  about 4 months ago
  0 Like
 • Δεν το έχω προχωρήσει πολύ, άλλωστε σου δείχνει από νωρίς τα δόντια του, αλλά το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι τα γραφικά. Γραφικάρες πραγματικά και τρέχει άψογα αν έχεις ένα αξιοπρεπές σύστημα. Γενικά αν εξαιρέσουμε μια προειδοποίηση που μου πέταξε στην αρχή για να βάλω νέους nvidia drivers, δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα τεχνικής φύσης.

  Δυστυχώς βέβαια έχει απομακρυνθεί από την ουσία της σειράς, που είναι να σφάζεις ναζί... :-/
  (πλάκα κάνω βέβαια, απλά είδα το σχόλιο κάπου και έπρεπε να το πω. Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι σκέφτονται μερικά παιδιά..)

  Comment last edited on about 4 months ago by tyrion395
  about 4 months ago
  0 Like
 • Εξαιρετικός τίτλος φαίνεται και το ενθουσιώδες κείμενο μ' έψησε να το αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία. Λίγο παραπάνω χρόνο θα ήθελα και όλα θα ήταν καλύτερα.

  about 4 months ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.