SPECIALS

Preview: ARMA III Alpha

Αν μη τι άλλο, οι developers του ARMA III κατάφεραν να αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό λουκ των ελληνικών νησιών. Η έκδοση Alpha με την οποία είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ περιλαμβάνει ένα εκ των δύο νησιών της τελικής έκδοσης και, αν έχει τύχει να ταξιδέψετε ποτέ σε κάποιο από τα νησιά του Βορείου Αιγάιου, θα αναγνωρίσετε αμέσως γνώριμα στοιχεία στη μορφολογία, τη χλωρίδα και τους οικισμούς του in-game χάρτη. Αν και η αγορά είναι γεμάτη από παιχνίδια που εξελίσσονται σε πραγματικές τοποθεσίες, ανακάλυψα πως η υπεράσπιση πάτριων για εμάς εδαφών δημιουργεί μια ξεχωριστή αίσθηση, σαν τα γεγονότα του παιχνιδιού να αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Για παράδειγμα, η είσοδος σε ένα εγκαταλελειμμένο παραλιακό χωριό, με εμφανή παντού τα σημάδια επίθεσης από ξένη δύναμη, ξυπνά συναισθήματα τα οποία δύσκολα θα μπορούσαμε να νιώσουμε στα προηγούμενα ARMA games. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είμαι βέβαιος οτι το ARMA III θα γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία στη χώρα μας, ιδίως αν σκεφτούμε οτι ο πανίσχυρος editor του παιχνιδιού προσφέρεται για τη δημιουργία πολλών ενδιαφέροντων mods.

Τα παιχνίδια της σειράς διακρίνονται πάντοτε για την απόλυτη προσήλωσή τους στη ρεαλιστική εξομοίωση της σύγχρονης μάχης, οπότε δεν θα πρέπει να συγκρίνονται ούτε με συμβατικά FPS αλλά ούτε και με πιο “ελαφριά” multiplayer games όπως το Battlefield 3. Στο ARMA III περιλαμβάνονται αποστολές που εμπλέκουν δυνάμεις πεζικού, υποβρυχίων καταστροφών και κάθε λογής οχημάτων σε έναν τεράστιο χάρτη πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, με εκατοντάδες μονάδες να κινούνται ελεύθερα σε αυτόν και να επιδιώκουν την επίτευξη διάφορων στόχων. Το gameplay του ARMA χαρακτηρίζεται από περιόδους σχετικής απραξίας κατά τη μεταφορά στο πεδίο της μάχης ή κατά την αθόρυβη προσέγγιση του στόχου, ακολουθούμενες από έντονες και συναρπαστικές στιγμές συγκρούσεων με τις εχθρικές δυνάμεις καθώς ο παίκτης προσπαθεί απεγνωσμένα να επιζήσει σε ένα εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον. Η ένταση πάντως δε λείπει ακόμα και στα κενά διαστήματα, αφού είστε υποχρεωμένοι να ελέγχετε συνεχώς το περιβάλλον γύρω σας, να ακολουθείτε την καλύτερη δυνατή πορεία χωρίς να δίνετε στόχο και να είστε έτοιμοι για όλα!

Arma3 1

Η έκδοση Alpha Lite του ARMA III περιλαμβάνει τέσσερα “Showcases”, μικρές single player αποστολές οι οποίες έχουν ως σκοπό να παρουσιάσουν κάποιες από τις δραστηριότητες με τις οποίες θα καταπιαστούμε στο ολοκληρωμένο παιχνίδι. Στο Infantry Showcase αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός στρατιώτη πεζικού ο οποίος πρέπει μαζί με την ομάδα του να διασχίσει μια κοιλάδα και να κατευθυνθεί προς ένα χωριό στο οποίο έχουν παγιδευτεί οι συμπολεμιστές του, εξοντώνοντας τις εχθρικές δυνάμεις που θα βρεθούν στο δρόμο του και ολοκληρώνοντας ορισμένα δευτερεύοντα objectives. Το Scuba Showcase μας στέλνει για… μπάνιο, θέτοντας ως στόχο την εξουδετέρωση μερικών θαλάσσιων ναρκών και την κλοπή ενός Rocket launcher από το οπλοστάσιο του εχθρού για την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου σε περιπολία. Στο Vehicle Showcase το γενικότερο θέμα της… κλοπής συνεχίζεται καθώς έχουμε ως αποστολή την αρπαγή ενός οχήματος από τη βάση του εχθρού και τη γρήγορη διαφυγή, ενώ στο Helicopter Showcase μαθαίνουμε να πιλοτάρουμε ελικόπτερα για μεταφορά προσωπικού και εναέρια επίθεση εναντίον επίγειων στόχων. Το κάθε Showcase έχει το δικό του ενδιαφέρον, αν και ομολογώ οτι διασκέδασα περισσότερο με τα Infantry και Helicopter Showcases. Στο πρώτο γιατί το σενάριο περιλάμβανε γρήγορη σύγκρουση με τις δυνάμεις του υπολογιστή και μάχη στα στενά ενός ελληνικού χωριού, εμπειρία που πολύ σπάνια έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε σε games, και στο δεύτερο γιατί είμαι εντελώς άχρηστος στο πιλοτάρισμα ελικοπτέρων και γελούσα προκαλώντας πανικό στη βάση μας με την αλλοπρόσαλλη πορεία μου ή καρφώνοντας το ελικόπτερο στα γύρω κτήρια. Δε χρειάζεται να είσαι καλός σε ένα game για να το διασκεδάσεις!

Arma3 3

Όσον αφορά αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, δε θα έλεγα πως έχω ξεκάθαρη εικόνα γιατί το διαθέσιμο περιεχόμενο δεν αρκεί για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων. Η βελτίωση στον τομέα των γραφικών είναι φυσικά απολύτως εμφανής, ενώ μου έκανε εντύπωση το γεγονός οτι ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο το παιχνίδι έτρεξε αρκετά καλά στο σύστημα της δοκιμής (Intel Core 2 Quad 6600, 4GB RAM, AMD HD 6850 1GB) και στο επίπεδο λεπτομέρειας High. Φυσικά αν θέλετε να παίξετε custom αποστολές με μεγάλο αριθμό μονάδων τότε είναι δεδομένο οτι θα χρειαστείτε ένα αρκετά πιο ισχυρό μηχάνημα, όμως πιστεύω οτι για το single player για και το συμβατικό multiplayer θα μπορείτε να παίξετε άνετα αν ο υπολογιστής σας μπορεί να “σηκώσει” το ARMA 2. Παρατήρησα επίσης βελτίωση στα animations, στο φωτισμό και στη λεπτομέρεια των textures, ενώ δε λείπουν οι τροποποιήσεις στο interface για πιο εύκολη αλλαγή εξοπλισμού. Εκεί που δεν είδα να έχει γίνει ακόμα σημαντική δουλειά είναι στην τεχνητή νοημοσύνη του υπολογιστή, αν και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι το παιχνίδι βρίσκεται ακόμα σε φάση Alpha και έχει πολύ δρόμο μέχρι την τελική κυκλοφορία. Πάντως όσο βρισκόμουν μακριά από τις εχθρικές δυνάμεις είχα την εντύπωση οτι συμπεριφέρονταν με σχετικό ρεαλισμό, όταν όμως πλησίασα πιο κοντά τότε παρατήρησα οτι δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε στη συμπεριφορά τους από το ARMA 2, το οποίο είχε προβλήματα σε αυτό τον τομέα ακόμα και μετά από πολλαπλά patches. Ελπίζω οτι η Bohemia θα δώσει αυτή τη φορά το απαραίτητο βάρος σε αυτό τον τόσο ζωτικό τομέα, γιατί το ανεπαρκές ΑΙ πλήττει την ποιότητα του single player και χαλά την ατμόσφαιρα ρεαλισμού που θέλει να πετύχει η εταιρία.

Arma3 2

Συμπερασματικά, έμεινα ικανοποιημένος με αυτά που είδα και ανυπομονώ για την κυκλοφορία στο τρίτο τρίμηνο του 2013. Η σύγχρονη Ελλάδα δυστυχώς δε χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ ως setting στα games, οπότε το ARMA III είναι μια καλή ευκαιρία για να ζήσουμε την εικονική εμπειρία μιας στρατιωτικής σύγκρουσης σε δικό μας έδαφος. Αν η Bohemia καταφέρει να λύσει τα προβλήματα με το ΑΙ μέσα στους επόμενους μήνες, τότε το ARMA III έχει όλες τις προοπτικές να αναδειχθεί ως το καλύτερο παιχνίδι της σειράς και ίσως ένα από τα πιο “χορταστικά” σε gameplay παιχνίδια του 2013. Θυμίζουμε οτι η αγορά της Arma 3 Alpha (24,99 € στο Steam) σας δίνει άμεση πρόσβαση στην επερχόμενη beta και φυσικά σας εξασφαλίζει το πλήρες παιχνίδι όταν αυτό κυκλοφορήσει.

Tags

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Related Articles

6 Comments

  1. Κλασικά αμερικανάκια 😛 Ελπίζω πως θα δούμε τους δικούς μας μέσω mods, αφού ο editor είναι αρκετά δυνατός.

  2. Αφού το παιχνίδι είναι τόσο ρεαλιστικό καλύτερα είναι να μη έβαζαν τα ελληνικά στρατά στην εξομοίωση γιατί δε θα το διάλεγε κανείς αυτό το faction 😛

  3. Aν και δεν μου αρέσουν τέτοια γκέιμς, το συγκεκριμένο θα το παίξω λόγω καταγωγής από Λήμνο. Πόσο συχνά σου δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστείς το κατσικοχώρι σου; 😛 Περιμένω κανά defend lemnos ή κάτι ανάλογο 😛

Leave a Reply

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close