Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

10 September 2017 Συντάκτης: Αλέξανδρος Γκέκας

XCOM 2: WAR OF THE CHOSEN

One step closer to heaven

XCOM 2: WAR OF THE CHOSEN

Ορισμένες φορές κάθομαι και αναρωτιέμαι εάν η Firaxis θα με θεωρούσε "καλό πελάτη". Εάν θα με έβλεπε ως μία πρακτικά σίγουρη πηγή εισοδήματος για τα τωρινά και τα επόμενα XCOM games ή εάν θα προτιμούσε να σταματήσω να γκρινιάζω. Βλέπετε, εγώ και τα σύγχρονα XCOM έχουμε μία σχέση... περίπλοκη. Ως παθιασμένος οπαδός της original σειράς των X-Com games, με πρώτο το θρυλικό UFO: Enemy Unknown του 1994, νιώθω πραγματικά χαρούμενος και ανακουφισμένος που το reboot της σειράς κατέληξε να είναι ένα ποιοτικό turn-based strategy και όχι κάποιο ανίερο FPS υβρίδιο. Είμαι επίσης ικανοποιημένος από όλες τις μετέπειτα προσπάθειες των developers να εξελίξουν και να βελτιώσουν το προϊόν τους, πρώτα με το expansion Enemy Within και αργότερα με το πλήρες sequel. Με κάθε νέα κυκλοφορία αισθάνομαι πως η Firaxis κάνει μερικά ακόμα βηματάκια προς το... παρελθόν, προς το εύρος δηλαδή των επιλογών και τακτικών που πρόσφερε το αρχικό παιχνίδι. Έτσι, παρά τις ενστάσεις και παρατηρήσεις που έχω διατυπώσει κατά καιρούς για τα δομικά προβλήματα του gameplay, κατανοώ απολύτως οτι οι developers έπρεπε να ξεκινήσουν από ένα πιο απλουστευμένο σημείο εκκίνησης ώστε να προσελκύσουν νέους παίκτες και να εξασφαλίσουν οτι η σειρά θα πατήσει γερά στα πόδια της από άποψης πωλήσεων. 

Το XCOM 2: War of the Chosen επεκτείνει και εμπλουτίζει την ήδη υπάρχουσα campaign του XCOM 2. περίπου όπως το Enemy Within "κούμπωσε" πάνω στο XCOM: Enemy Unknown.  Το βασικό σενάριο, οι scripted αποστολές και ο απώτερος στόχος παραμένουν ως έχουν: Η οργάνωση XCOM συστήθηκε για να υπερασπίσει τον πλανήτη από εξωγήινες απειλές αλλά δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς στο έργο της. Οι εξωγήινοι κατέκτησαν τον πλανήτη μας, εγκατέστησαν την καθεστωτική κυβέρνηση των Advent και κυβερνούν την άλλοτε ελεύθερη γη πιέζοντας την μπότα τους στην καρωτίδα του ταλαιπωρημένου γήινου πληθησμού. Πίσω από τις όλο στόμφο και γλυκόλογα υποσχέσεις για μια "νέα εποχή για την ανθρωπότητα" υποβόσκει ένας μοχθηρός και φρικτός για το μέλλον της ανθρωπότητας σκοπός: η ολοκλήρωση του Avatar Project. Αποστολή δική σας και της XCOM είναι η αναζωπύρωση της αντίστασης, η ένωση των διάφορων factions και η αποκαθήλωση των Advent προτού ολοκληρώσουν τα δόλια σχέδιά τους. 

WOTC 01Στο New game έχουν προστεθεί διάφορες ενδιαφέρουσες επιλογές.

Τα καθήκοντά σας ως ηγέτης της XCOM δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με το βασικό παιχνίδι. Στο στρατηγικό κομμάτι, όπου αποφασίζετε για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας της XCOM και την κατανομή των πόρων της κατά το δοκούν, κατευθύνετε σε γενικές γραμμές την αντιστασιακή πολεμική μηχανή σας προς τον τελικό στόχο της απελευθέρωσης του πλανήτη. Στο τακτικό κομμάτι, στις σώμα-με-σώμα μάχες εναντίον των Advent, παλεύετε για την επίτευξη των επιμέρους στόχων με πρώτο μέλημα την αποφυγή θανάτων και τραυματισμών στην ομάδα σας.  Το σενάριο, οι κομβικές scripted αποστολές και η γενικότερη εξέλιξη της campaign δεν έχουν αλλάξει και εδώ εντοπίζω το μοναδικό ίσως ψεγάδι σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικό πακέτο: Αφού η Firaxis μπήκε στον κόπο να προσθέσει τόσο πολύ νέο περιεχόμενο στο παιχνίδι νομίζω πως θα μπορούσε να αφιερώσει λίγο χρόνο στον επανασχεδιασμό ορισμένων από τις scripted αποστολές, απλά για να φρεσκάρει λιγάκι το story-based κομμάτι της campaign. 

Πέρα από το προαναφερθέν παραπονάκι πάντως έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος με την ποσότητα και κυρίως την ποιότητα των προσθηκών στο παιχνίδι. Τα 40 € που κοστίζει το expansion δεν είναι λίγα χρήματα, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές και ειδικότερα σε αυτή την δύσκολη χώρα, και μέχρι να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές δεν σας κρύβω οτι ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το value for money του War of the Chosen. Πολλές, πολλές ώρες μετά οι επιφυλάξεις αυτές εξαφανίστηκαν. Το War of the Chosen αξίζει 100% τα λεφτά του και εγγυάται στους βετεράνους της σειράς εκατοντάδες ακόμη ώρες εθιστικού στρατηγικού gameplay. Εάν λοιπόν κάνατε κλικ στο παρόν review ψάχνοντας για πρόταση αγοράς ή μη τότε κρατήστε απλά οτι δεν έχω κανένα δισταγμό να προτείνω την αγορά του expansion σε οποιονδήποτε έχει έστω και φευγαλέο ενδιαφέρον για tactical games. Μάλιστα, προτείνω στους νεοεισερχόμενους στη σειρά να αγνοήσουν τη βασική έκδοση του XCOM 2 και να περάσουν κατευθείαν στο περιεχόμενο του expansion. Οι αλλαγές, βελτιώσεις και προσθήκες είναι τόσο σημαντικές που πραγματικά δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την προηγούμενη έκδοση. 

WOTC 02Ο αγώνας τώρα ξεκινά! Το Photobooth κρατά ζωντανές τις πιο ένδοξες στιγμές σας.

Στην επόμενη σελίδα του review θα αναφερθώ πιο αναλυτικά στο νέο περιεχόμενο, τις αλλαγές στο gameplay και τα βασικά χαρακτηριστικά του War of the Chosen, αν όμως πειστήκατε από τα παραπάνω να το αγοράσετε τότε θα πρότεινα να σταματήσετε την ανάγνωση εδώ. Κύριο στοιχείο του expansion είναι οι πολλαπλές εκπλήξεις που εμφανίζονται στην πορεία μίας γνώριμης campaign και ορισμένες από αυτές δεν προκαλούν την ίδια ένταση εάν γνωρίζετε από πριν οτι θα συμβούν. Θα προσπαθήσω πάντως να περιγράψω το expansion σε αδρές γραμμές ώστε να μην χαθεί το μυστήριο ακόμη και αν συνεχίσετε να διαβάζετε. Τελευταίο spoiler warning και συνεχίζουμε!

 

Prev
1/3 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

94 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Πολύ και ποιοτικό νέο περιεχόμενο
 • Επιτυχημένος επανασχεδιασμός υπαρχουσών αποστολών
 • Λιγότερη έμφαση στους πιεστικούς timers
 • Μεγάλη βελτίωση στο framerate

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Περιορισμένες παρεμβάσεις στις story missions
 • Οι βελτιώσεις στο framerate δεν ισχύουν για το απλό XCOM 2

Ο Συντάκτης

Αλέξανδρος Γκέκας

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Please login to comment

Comments (5)

 • XCOMάρες, παιχνίδια για μερακλίδες!
  Ωραίο ριβιού, σίγουρα κάποια στιγμή θα το παίξω και τούτο το διαμάντι :)

  about 6 months ago
  0 Like
 • Haba Haba!
  Εξαιρετικός Admiral as always.
  Το Χcom 2 ήταν αρτιότατη εμπειρία για τα δεδομένα των "σύγχρονων" εκδόσεων της σειράς.
  Aν όπως γράφεις είναι, έστω και λίγο, αντίστοιχο αυτού που ήταν το Enemy Within για το Xcom reboot τότε μιλάμε οτι έχει πετύχει η Firaxis.
  Βέβαια τα 40 ευρώ για expansion είναι πάρα πολλά κατα γενική ομολογία, τη στιγμή που υπάρχει το Long war mod, αν και εξαιρετικά πιό hardcore σαν εμπειρία.
  Εννοείται σίγουρη αγορά μόλις πέσει λίγο(αρκετά) η τιμή του :)

  about 6 months ago
  0 Like
 • In reply to: 0AGAN

  Κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερο από το Enemy Within.

  about 6 months ago
  0 Like
 • Αν κατάλαβα καλά πρέπει να δώσει κάποιος 50e (γιατί τέτοια τιμή για παιχνίδι 1,5 έτους??)για το αρχικό XCOM 2 + 40ε για το expansion?

  Από τη στιγμή που αποτελεί συμπλήρωμα (έστω και υπερπλούσιο) στην αρχική campaign όφειλαν σε μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική ή έστω σε μια προσφορά πακέτο του WotC+το αρχικό XCOM 2.

  Σίγουρα μπορεί να το βρει κανείς retail στα 26€ (οπότε το 50άρικο μπορούμε το χρεώσουμε στο steam)απ ότι είδα αλλά και πάλι η πώληση σε πακέτο θα ήταν ιδανική για να προσεγγίσει νέο κόσμο...

  Comment last edited on about 6 months ago by tommas
  about 6 months ago
  0 Like
 • In reply to: tommas

  Συμφωνώ απολύτως!

  about 6 months ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.