Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

14 November 2016 Συντάκτης: Μάνος Καρκαλέμης

YESTERDAY ORIGINS

Θριαμβευτική επάνοδος της Pendulo Studios

YESTERDAY ORIGINS

H Ισπανική Pendulo Studios είναι μία εταιρεία που αναμφισβήτητα απολαμβάνει τον σεβασμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των φίλων της κατηγορίας των adventure games. Έχοντας μέχρι στιγμής δώσει στο κοινό την “Runaway” τριλογία, το “The Next BIG Thing”, αλλά και το “Yesterday”, έχει με το σπαθί της καταφέρει να λογίζεται ως ένας εκ των πιο σοβαρών και αφοσιωμένων στο είδος developers, των οποίων μάλιστα τα παιχνίδια ξεχωρίζουν για τα πολύ όμορφα γραφικά τους. Ασφαλώς δε λείπουν κι εκείνοι που της καταλογίζουν ότι μετά από πέντε παιχνίδια –που δεν είναι πέντε αν συνυπολογίσουμε και “Hollywood Monsters” και “Igor: Objective Uikokahonia” - δεν έχει καταφέρει να κάνει το μπαμ στο χώρο, δημιουργώντας μία μεγάλη επιτυχία και ταυτοχρόνως αξιομνημόνευτη εμπειρία. Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο συχνός παραλληλισμός της με την Animation Arts, με κύριο γνώμονα την πληθώρα παιχνιδιών που έχουν αμφότερες δημιουργήσει, δίχως όμως να έχει αισθητά ξεχωρίσει κάποιο εξ’ αυτών.

Στην περίπτωση της Animation Arts διαφωνώ, μια και θεωρώ το “Lost Horizon” ένα πολύ αξιόλογο adventure game, που δεν έτυχε της αναγνώρισης που του άξιζε. Όσον αφορά στην Pendulo Studios, έχω την αίσθηση ότι, μετά τα τρία “Runaway”, έχυσε δύο φορές την καρδάρα με το γάλα, τόσο με το εύκολο και πολύ σύντομο “The Next BIG Thing”, όσο και με το “Yesterday”, για τ’ οποίο έγραψα το εξής τον Μάιο του 2012, στο review που έκανα: «Φανερώνοντας όλα τα κομβικά σημεία της ιστορίας του πολύ νωρίς και ολοκληρώνοντας κάποια άλλα πολύ βιαστικά, βαδίζει γοργά προς το φινάλε, σαν να ολοκληρώνει μία τυπική διαδικασία, δίχως να προσφέρει ποτέ τη μεγάλη κορύφωση που περιμένει ο παίκτης». Αργότερα πληροφορήθηκα ότι το “Yesterday” όντως ολοκληρώθηκε πρόωρα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Ήταν πασιφανές άλλωστε ότι οι Ισπανοί είχαν πολλά ακόμη να πουν στη συγκεκριμένη ιστορία, αλλά δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν και o τότε publisher, η Focus Home Interactive, προφανώς δεν είχε διάθεση να επενδύσει περισσότερα χρήματα στο συγκεκριμένο project.

Yesterday Origins Snap1Η γκαλερί Petit φιλοδοξεί σπάνια εκθέματα

Τ' αποτέλεσμα ήταν να δούμε ένα παιχνίδι που “φώναζε” ότι στον πυρήνα του διέθετε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον story, που δυστυχώς όμως δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε και που του άξιζε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στο ίδιο review έκανα λόγο για «το πρώτο gaming χαστούκι του 2012», λόγω των πολλών προσδοκιών που είχε δημιουργήσει το “Yesterday” κατά το στάδιο σχεδιασμού του, στις οποίες δε κατάφερε ν’ ανταποκριθεί. Δεν είναι δύσκολο φαντάζομαι να καταλάβετε ότι δέχθηκα με μεγάλη ικανοποίηση και νέες προσδοκίες για ένα αρμόζoν κλείσιμο της ιστορίας, την είδηση περί σύμπραξης της Pendulo Studios με τη Microids, με σκοπό τη δημιουργία του sequel του παιχνιδιού, που φέρει τον τίτλο “Yesterday Origins”.

ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Υπό νορμάλ συνθήκες κάπου εδώ θ’ άρχιζα να γράφω περί του σεναρίου της νέας περιπέτειας. Στην παρούσα περίπτωση αυτό είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να το πράξω, για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποφυγή αποκάλυψης ζωτικών στοιχείων ολόκληρου του story, που αφορά πλέον και στα δύο μέρη του “Yesterday”. Ο δεύτερος έγκειται στ’ ότι αν αποκαλύψω όσα είχαν προηγηθεί στον προ τετραετίας τίτλο, θ’ αφαιρέσω μεγάλο μέρος της ευκαιρίας που δίνεται πλέον στον καθέναν σας να παίξει back-to-back τα δύο παιχνίδια, καθώς οι συνθήκες είναι ιδανικές για κάτι τέτοιο. Για να καλύψω λοιπόν τόσο όσους έχουν ολοκληρώσει το “Yesterday”, όσο κι εκείνους που πρόκειται να έρθουν για πρώτη φορά σ’ επαφή με τη σειρά, θ’ ακολουθήσω μία μέθοδο που ουδόλως συνηθίζω: Θα κάνω copy-paste όσα είχα αναφέρει προ τεσσάρων ετών, μαζί με την εικόνα που μου έδωσε το Origins αναφορικά με το αν κλείνει ομαλά την ιστορία ή όχι.

«Στο ξεκίνημα αναλαμβάνουμε το ρόλο του Henry White και του συνεργάτη του, James Cooper, που εργάζονται για την φιλανθρωπική οργάνωση “Τα παιδιά του Δον Κιχώτη”. Σκοπός τους είναι να βρουν τους άστεγους που πιθανώς κρύβονται στο εσωτερικό του σιδηροδρομικού σταθμού Cadway για να τους γλυτώσουν από ενδεχόμενο κίνδυνο, καθώς συνεχώς πληθαίνουν τα πτώματα φτωχών και άπορων ατόμων που εντοπίζονται απανθρακωμένα ή κακοποιημένα, κατόπιν βασανισμού που είχαν υποστεί όσο ήταν ακόμη εν ζωή, αποτέλεσμα της δράσης ενός μανιακού δολοφόνου. Aκόμη πιο παράξενο είναι ότι στην παλάμη του χεριού τους είναι χαραγμένο το γράμμα Υ. Σύντομα έρχονται αντιμέτωποι με τον Choke, έναν περίεργο χαρακτήρα που δείχνει να έχει σχέση με τη δραστηριότητα της σατανιστικής οργάνωσης “Order of the Flesh”, η δράση της οποίας είχε απότομα διακοπεί και χαθεί στα βάθη των αιώνων. Συνδυάζοντας τις τελετές λατρείας του σατανά, με μεθόδους βασανισμού και τεχνικές αλχημείας, τα μέλη της είχαν ανακαλύψει τη δυνατότητα απόκτησης αθανασίας. Ο Cooper, στην προσπάθειά του να σώσει τον Henry δε διστάζει να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον Choke και να σακατέψει το πόδι του συνεργάτη του, Borris. Κάπου εκεί έρχεται η πρώτη ανατροπή της ιστορίας, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι σκοποί των Henry και Cooper δεν είναι τόσο αγνοί όσο αρχικά δείχνουν.

Yesterday Origins Snap2O Borris αποτελεί το δεξί χέρι του John

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε ένα χρόνο αργότερα και παρακολουθούμε τον, πολυεκατομμυριούχο πλέον, Henry White να υποδέχεται στο γραφείο του τον John Yesterday. Ο τελευταίος δε θυμάται τίποτα για την ύπαρξή του, τα παιδικά χρόνια, τη δουλειά ή την οικογένειά του. Το μόνο που ξέρει είναι ότι εργάζεται για την White Enterprises και οφείλει τα πάντα στον Henry, καθώς ήταν εκείνος που είχε φροντίσει για την ανάρρωσή του, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει ευρισκόμενος στο Παρίσι. Ο Henry τον πληροφορεί ότι του είχε αναθέσει να ψάξει την υπόθεση της σατανιστικής οργάνωσης και τα τελευταία ευρήματά του τον είχαν εξωθήσει στην απόφαση να τερματίσει τη ζωή του. Σύντομα ο John θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στο Παρίσι, προκειμένου να θυμηθεί τί είχε συμβεί κατά την προηγούμενη επίσκεψή του εκεί, όπως και να ξεδιαλύνει όλα τα αναπάντητα ερωτηματικά περί της ίδιας του της ύπαρξης. Ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα που εμφανίζεται στιγμιαία στη μνήμη του; Γιατί η ανάμνηση ενός μπλε πουλιού δείχνει να σημαίνει κάτι σημαντικό γι’ αυτόν; Ποια η σημασία του συμβόλου Y, που κουβαλά κι ο ίδιος στην παλάμη του;»   

Prev
1/3 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

85 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Αναμφισβήτητα έχει θέση στην ολιγομελή εκείνη κατηγορία παιχνιδιών που το sequel είναι καλύτερο του αρχικού μέρους
 • Ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό soundtrack, που αποτελεί μία ακουστική πανδαισία
 • Ένα νέο interface, που φέρνει αέρα ανανέωσης στην κατηγορία
 • Ικανοποιητικός αριθμός γρίφων, ποικίλης δυσκολίας
 • Το -ολοκληρωμένο πλέον- story του είναι απ’ τα πιο ενδιαφέροντα που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια σε adventure game
 • Υψηλής ποιότητας γραφικά, στα πρότυπα των τίτλων της Pendulo Studios…

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • …αλλά με εμφανή υστέρηση στα 3D μοντέλα των χαρακτήρων κατά τα close-ups, που πιθανώς αποτελεί κουσούρι της Unity engine
 • Η λειτουργία της εμφάνισης των hotspots δεν είναι η καλύτερη δυνατή
 • Ο τελείως generic κέρσορας, αλλά κι η σχετική δυσκολία ν’ αντιληφθούμε πότε αυτός συναντάει κάποιο hotspot
 • Απουσία manual saving
 • Σχεδόν σπρώχνει τον παίκτη να παίξει με gamepad κι όχι με mouse
 • Όσο φιλότιμη προσπάθεια κι αν καταβάλανε οι Ισπανοί για τ’ αντίθετο, είναι αρκετά δύσκολο να σταθεί σεναριακά δίχως να έχει κάποιος ασχοληθεί με τον προκάτοχό του, ενώ χάνει και μεγάλο μέρος της γοητείας του

Ο Συντάκτης

Μάνος Καρκαλέμης

Μάνος Καρκαλέμης

Λάτρης των adventure games, απολαμβάνει τη νέα άνθιση που συντελείται στο είδος τα τελευταία χρόνια, διασκεδάζοντας πολύ με όσους κάνουν λόγο για παραμελημένη κατηγορία gaming, που υστερεί έναντι των υπολοίπων...

Please login to comment

Comments (4)

 • Έλα ρε! Τόσο καλό; Θα χρειαστεί να εντρυφήσω καθώς τα συναισθήματα που μου άφησε το αρχικό Yesterday, είναι ακριβώς αυτά που περιγράφεις.

  about 1 year ago
  0 Like
 • Standard θα παιχτεί, το συντομότερο δυνατό!

  about 1 year ago
  0 Like
 • Ήταν ωραίο το πρώτο αν και υπερβολικά μικρό.

  Comment last edited on about 1 year ago by Pournelaos
  about 1 year ago
  0 Like
 • Μολις το τερματησα...το παιχνιδι τα σπαει παιδια και απο σεναριο και απο γριφους...απο τα καλυτερα back to back που θυμαμαι μιας και το πρωτο δεν το ειχα τελειωσει..μανο πολλα συγχαρητηρια για το αρθρο σε ολα ευστοχος απως παντα...

  about 1 year ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.