REVIEWS

VOIDEXPANSE

Ίσως είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς από ένα μικρό studio να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα πολλών open-world ή freeform games, την αυξανόμενη επανάληψη καταστάσεων, quests και δραστηριοτήτων όσο ο παίκτης συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες ώρες παιχνιδιού. Εταιρίες με εκατοντάδες άτομα προσωπικού, άφθονους πόρους και την υποστήριξη μεγάλων publishers συχνά δεν καταφέρνουν να αποφύγουν την παγίδα του grinding και “φουσκώνουν” τεχνητά το περιεχόμενο των παιχνιδιών τους με ανούσια fetch quests που περισσότερο κουράζουν παρά ικανοποιούν. Οι developers του VoidExpanse, AtomicTorch Studio, εμπνεύστηκαν από επιτυχημένους sci-fi τίτλους του παρελθόντος αλλά και από σύγχρονες επιτυχίες όπως το Space Pirates And Zombies ώστε να παρουσιάσουν ένα top-down space action-RPG με έμφαση στην εξερεύνηση ενός ανοικτού και randomized κόσμου, στην συγκέντρωση πλούτου μέσω πλειάδας δραστηριοτήτων αλλά και στην δράση μέσω έντονων space battles. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι με αρκετές καλές ιδέες, αναπάντεχη προσοχή στη λεπτομέρεια σε τομείς που οι περισσότεροι indie developers παρακάμπτουν, αλλά και ορισμένα χτυπητά ελαττώματα τα οποία πλήττουν την αντοχή στο χρόνο και το replayability.

Void1Πιο Sci-Fi πεθαίνεις!

Συνηθίζω να ξεκινώ τις παρουσιάσεις παιχνιδιών με μια σύντομη αναφορά στο σενάριο αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσω αυτή τη φορά την πεπατημένη. Όχι επειδή βαριέμαι, αν και έξω έχει ζέστη και δεν έχω όρεξη να γράφω… Τι έλεγα; Α, ναι, το σενάριο! Δεν θέλω λοιπόν να επεκταθώ διότι οι διαθέσιμες campaigns του VoidExpanse, οι οποίες ενεργοποιούνται μόλις αποφασίσετε να ενταχθείτε σε κάποια από τις διαθέσιμες factions, αποτελούν το κατεξοχήν κομμάτι του gameplay που ξεφεύγει από την επανάληψη και θέλω να αποφύγω πάση θυσία τα όποια spoilers. Θα πω απλώς οτι η γενικότερη κατάσταση του γαλαξία χαρακτηρίζεται ταραχώδης, με περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλήσυχων και προοδευτικών δυνάμεων και άλλες οι οποίες έχουν παραδοθεί στο χάος, την ανομία, ή στις καταστροφικές ορέξεις των εξωγήινων. Παρά το γεγονός οτι οι τέσσερις παρατάξεις έχουν φαινομενικά αρκετές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως σε επίπεδο φιλοσοφιας και πρακτικών, η δομή των campaigns δεν αλλάζει σημαντικά και περιλαμβάνει κυρίως την εκτέλεση κλιμακούμενων σε δυσκολία αποστολών για τα “μεγάλα κεφάλια” της εκάστοτε παράταξης. Πρέπει πάντως να πω οτι εξεπλάγην ευχάριστα από ορισμένες επιλογές που δίνονται στον παίκτη κατά τη διάρκεια των campaigns, ιδίως εάν αυτός έχει επενδύσει σε κάποιο persuasion skill, και οι οποίες παρέχουν εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης μερικών αποστολών.

Void9Τι κάνει ο άνθρωπος για να γλιτώσει πέντε χιλιάρικα…

Το gameplay στο VoidExpanse περιλαμβάνει τις κλασικές δραστηριότητες που μπορεί να περιμένει κανείς σε ένα παιχνίδι του είδους. Οι παίκτες – διαστημικοί τουρίστες μπορούν να αφιερώσουν τον in-game χρόνο τους στην εξερεύνηση όλων των αστρικών συστημάτων του (κάθε φορά randomized) γαλαξία και στην αναζήτηση αξιοθεάτων. Οι παίκτες – τυχοδιώκτες θα αγνοήσουν τις story-based campaigns για χάρη της ελεύθερης περιπλάνησης  και της αναζήτησης θησαυρών που μπορεί να κρύβονται σε κάθε αστρικό σύστημα, οι πολεμοχαρείς παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τις campaigns ή να αναλάβουν τη δύσκολη αποστολή της εκκαθάρισης του γαλαξία από την απειλή των πειρατών, ενώ οι πιο καπιταλιστές από τους επίδοξους παίκτες του Void Expanse θα βρουν τη χαρά τους στην αγοραπωλησία αγαθών από σταθμό σε σταθμό και στην εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων από τους διάσπαρτους αστεροειδείς. Αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το είδος των space combat/trading sims τότε όλα τα παραπάνω θα είναι απολύτως γνώριμα σε σας. Τι το ξεχωριστό έχει λοιπόν να προσφέρει το VoidExpanse;

Βασικά, τίποτα. Όλοι οι μηχανισμοί του VoidExpanse έχουν υλοποιηθεί πολλάκις στο παρελθόν σε άλλα παιχνίδια του είδους, οπότε ο αγοραστής που ψάχνει κάτι το καινοτόμο και το ξεχωριστό θα πρέπει να ψάξει αλλού. Για να αποδώσω τα του καίσαρος τω καίσαρι πάντως, έχω να επισημάνω αρκετά θετικά στο παιχνίδι: μεγάλο σύμπαν με πολλαπλά αστρικά συστήματα, ικανοποιητικό real-time σύστημα μάχης, επαρκής ποικιλία σε όπλα και εξοπλισμό για να αναβαθμίσετε το σκάφος σας, στοιχεία RPG και εκτενές skill tree με ουκ ολίγες διαθέσιμες διακλαδώσεις. Δυστυχώς το περιεχόμενο αν και πολύ ποσοτικά είναι επαναλαμβανόμενο, τα quests ακολουθούν αυστηρά προκαθορισμένα μοτίβα και γίνονται γρήγορα βαρετά, οι πλην της μάχης επιλογές δεν είναι το ίδιο αναπτυγμένες και βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην πρωτοβουλία και την προσπάθεια του παίκτη για να αποκτήσουν ένα κάποιο ενδιαφέρον. Τα προβλήματα του VoidExpanse μπορούν να περιγραφούν με τη χρήση μίας και μόνο λέξης. Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι αυτή;

Void8Καλά ρε, ολόκληρο διάστημα και εσύ ήρθες να φαρμάρεις τον δικό μου αστεροειδή; Καραγκιόζη!

Grinding. Η αναβάθμιση των ικανοτήτων του χαρακτήρα σας και η απόκτηση καλύτερου εξοπλισμού απαιτούν από εσάς κάποιες ποσόσητες υπομονής και αντοχής στην επανάληψη καθώς θα υποχρεωθείτε στην εκτέλεση όμοιων μεταξύ τους αποστολών μέχρι να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα resources ή experience points για το ξεκλείδωμα του skill που επιθυμείτε ή την αγορά του νέου σκάφους που έχετε βάλει στο μάτι. Λαμβάνω ασφαλώς υπόψη οτι μιλάμε για ένα μικρό studio με περιορισμένους πόρους, όμως θα ήθελα και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα mission types, μεγαλύτερες διαφορές και layouts στα εκάστοτε αστρικά συστήματα, ίσως και λίγο μεγαλύτερη προσοχή στα skill trees αφού οι περισσότερες αναβαθμίσεις δεν ξεκλειδώνουν ειδικές ικανότητες αλλά επιτρέπουν απλώς τη χρήση καλύτερου εξοπλισμού ή αυξάνουν αριθμητικά στατιστικά.

Void6Η ζωή στο διάστημα δεν είναι εύκολη για έναν n00bά.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν οτι το VoidExpanse στερείται ενδιαφέροντος. Ασχολήθηκα με το παιχνίδι για περίπου 10 ώρες σε ένα playthrough και, παρά το γεγονός οτι η επανάληψη των ίδιων mission types έγινε γρήγορα αισθητή, η αλήθεια είναι οτι η πρόοδος σε levels και resources αποδείχθηκε ταχεία και σε γενικές γραμμές άκοπη, οπότε το συνεχές ξεκλείδωμα νέων skills και εξοπλισμού κατάφερε να κρατήσει την προσοχή μου μέχρι το τέλος της campaign. Σε αυτό βοήθησε και το επαρκές σύστημα μάχης το οποίο διεξάγεται σε real-time και βασίζεται κυρίως στην ικανότητα του παίκτη να εκτελεί γρήγορες κινήσεις και να εκμεταλλεύεται την αδράνεια του διαστήματος προς όφελός του. Δυστυχώς η AI των αντιπάλων σας δεν έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερες ικανότητες στρατηγικών ελιγμών και ο βαθμός του κινδύνου για την επιβίωσή σας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον αριθμό των εχθρικών σκαφών. Θετική βρίσκω και την περιορισμένη χρήση του level scaling από τον κόσμο του VoidExpanse, όπερ σημαίνει οτι η εξερεύνηση μακρινών και εχθρικών αστρικών συστημάτων θα πρέπει να περιμένει μέχρι να αποκτήσετε καλύτερο εξοπλισμό αν δεν θέλετε να γίνετε στάχτη μόλις εισέλθετε στο σύστημα. Σημαίνει επίσης οτι η επιστροφή σε εχθρικές περιοχές οπλισμένος σαν αστακός και η ανηλεής εξολόθρευση των ίδιων εχθρών που σας έκαναν bullying νωρίτερα γεννά αισθήματα βαθιάς ικανοποίησης!

Void4Όλα εδώ πληρώνονται!

Επιστρέφοντας σε πιο πεζά ζητήματα, αποκόμισα θετικές εντυπώσεις από τη μηχανή γραφικών του VoidExpanse και από το προσεγμένο interface που παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Το μόνο που λείπει είναι μια λειτουργία για την παρακολούθηση των τιμών των αγαθών σε διαφορετικά αστρικά συστήματα ώστε οι παίκτες που θα επιλέξουν την καριέρα του εμπόρου να γνωρίζουν τις trade routes που θα αποδώσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Ως έχει θα πρέπει να σημειώνετε μόνοι σας τις τιμές στους διαστημικούς σταθμούς και να σχεδιάσετε μια παραγωγική και επικερδή διαδρομή. Κατά τα άλλα το interface παρέχει πλήρη εικόνα για τις υπόλοιπες επιλογές σας ενώ και το tutorial, αν και στατικό και όχι interactive, κατατοπίζει γρήγορα τον παίκτη για τα βασικά στοιχεία του gameplay χωρίς να τον “πνίγει” με πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα.

Void7Η 3d μηχανή γραφικών κάνει καλή δουλειά.

Κλείνοντας, αυτό που θα ήθελα να κρατήσετε από το review συνοψίζεται στην φράση που ακολουθεί. Το Void Expanse δεν πρωτοτυπεί, δεν προσφέρει ιδιαίτερο replayability και δεν πρόκειται να κρατήσει το ενδιαφέρον σας για περισσότερο από ένα playthrough, καθώς το διαθέσιμο περιεχόμενο δεν διαθέτει το απαραίτητο βάθος για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν είναι κακό παιχνίδι και μπορεί να διασκεδάσει τον παίκτη για μερικές ώρες. Δεν θα πρότεινα την αγορά του σε πλήρη τιμή, ούτε αν ο παράγοντας του replayability έχει για εσάς μεγάλη σημασία. Αν όμως έχετε εξαντλήσει όλους τους σημαντικούς τίτλους του είδους και ψάχνετε κάτι για να γεμίσετε το χρόνο σας μέχρι την επόμενη μεγάλη κυκλοφορία τότε το VoidExpanse έχει αρκετά καλά στοιχεία ώστε να καλύψει αυτό το κενό. 

Pros

  • Καλή μηχανή γραφικών για το είδος
  • Εκτενές σύμπαν
  • Πολλαπλές παρατάξεις
  • Επαρκές σύστημα μάχης

Cons

  • Επαναλαμβανόμενο περιεχόμενο και mission types
  • Περιορισμένο replayability
  • Μέτριο προς κακό ΑΙ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 60%

60%

Αλέξανδρος Γκέκας

A dedicated PC gamer, Alexandros plays everything depending on the mood of the moment, but shows a preference for turn-based strategy, RPGs and considers UFO: Enemy Unknown as the best game of all time. Otherwise, he tries to hide his turtle-like reflexes by avoiding competitive multiplayer because, as he says, "it doesn't suit him" and is looking for ways to get the "Church of Gaben" recognized as an official religion in his country.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN