SPECIALS

Kickstarter Project: Frontiers

Γράφει ο Νίκος “Tsok” Τσοκτουρίδης

Κατά καιρούς έχουμε δει διαμαντάκια να μας προσφέρονται (ή καλύτερα, να προσφέρουμε εμείς οι ίδιοι στους ακόρεστους gaming εαυτούς μας) μέσω της πλατφόρμας του Kickstarter. Δυστυχώς όμως έχουμε δει και γευτεί και μεγάλες απογοητεύσεις. Δε ξέρω σε ποια από τις δύο παραπάνω κατηγορίες θα ενταχθεί τελικά το Frontiers αλλά σίγουρα πρόκειτε για μια σπουδαια ιδέα που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα πρότυπα των First Person RPGs.

Εξερύνησε, ανακάλυψε, επιβίωσε. Οι τρεις αυτές λέξεις χαρακτηρίζουν απόλυτα το Frontiers σύμφωνα με τον δημιουργό του, Lars Simkins (ειδικά εφέ σε Lost and Breaking Bad). Το Kickstarter project του παιχνιδιού (μετά από μια αποτυχημένη εμφάνιση στο IndieGoGo) κατάφερε μέσα στις τριάντα μέρες που διήρκεσε να ξεπεράσει κατά πολύ τα 50.000$ που ζητούσε ο Lars και να σταματήσει λίγο πάνω από τα 150.000$, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα όλα τα Goals που έθεσε ο δημιουργός.

2Ο κόσμος του παιχνιδού είναι πραγματικά πανέμορφος.

Τι κάνει όμως το Frontiers να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα RPGs; Σε αντίθεση με τα Elder Scrolls (και κυρίως το Daggerfall) τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του, το Frontiers δε δίνει έμφαση στη μάχη και την ολοκλήρωση αποστολών αλλά στην εξερεύνηση του τεράστιου κόσμου του που φτάνει τα 60 τετραγωνικά χλμ. (μεγαλύτερο map από αυτό του Oblivion) και στην ανακάλυψη πανέμορφων τοποθεσιών.

Ο κόσμος που έχει φτιάξει ο Simkins και η ομάδα του (χρησιμοποιώντας την γνωστή μηχανή Unity) σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα που έχουμε δει είναι πραγματικά υπέροχος. Περιοχές με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, κρυμμένα αγάλματα και τόποι λατρείας, χωριά, μυστικά περάσματα, τεράστια dungeons (σύμφωνα με τον δημιουργό), κάστρα, λίμνες, ποτάμια κ.α.

Η επιβίωση μας σε αυτόν το τεράστιο κόσμο θα είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες. Για αυτόν το λόγο έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα που επιτρέπει το κυνήγι άγριων ζώων χρησιμοποιώντας είτε κάποιο τόξο ή σπαθί (που θα δημιουργούμε εμείς, όπως το crafting στο Minecraft ένα πράγμα) είτε βάζοντας παγίδες με την ελπίδα να πιαστεί κάποιος καλός μεζές. Θα έχουμε την δυνατότητα να συλλέξουμε φρούτα και λαχανικά, ακόμα και μανιτάρια, τα οποία θα τρώμε ωμά η θα τα μαγειρεύουμε. Τέλος στο παιχνίδι θα μπορούμε ακόμα και να ψαρέψουμε. Βέβαια η επιτυχία μας στους παραπάνω τρόπους εξασφάλισης της τροφής θα ορίζεται από το επίπεδο στο οποίο έχουμε το έκαστοτε skill.

3Δείγμα του skill tree.

Σκοπός του δημιουργού είναι να δώσει στο παίκτης την αίσθηση ότι ο κόσμος του είναι ζωντανός και φυσικά ενιαίος και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θα υπάρχουν loading screens πηγαίνοντας από μία περιοχή σε κάποια άλλη (ίσως να υπάρχουν μπαίνοντας σε dungeon, δε το έχει προσδιορίσει ακόμα ο Lars). Loading screens δεν θα υπάρχουν ούτε στο fast travel κατά το οποίο ο παίκτης θα βλέπει τη διαδρομή που κάνει ο χαρακτήρας του (σε fast motion φυσικά). Κατά το fast travel θα αλλάζει αντίστοιχα και η εναλλαγή μέρας-νύχτας και μπορεί μέχρι να φτάσουμε στο προορισμό μας να δούμε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα και να μας πιάσει η νύχτα. Είναι κάτι που θα πρέπει να υπολογίζει ο παίκτης πριν κάνει χρήση του fast travel. Έτσι θα αποφεύγεται η αίσθηση της τηλεμεταφοράς από ένα μακρινό σημείο σε ένα άλλο (όπως π.χ. συμβαίνει σε Οblivion και Skyrim).

Στη ζωντάνια του κόσμου θα συμβάλλει ιδιαίτερα η συμπεριφορά των NPCs. Αυτοί λοιπόν θα έχουν σχέσεις μεταξύ τους (σύζυγο, παιδιά κλπ), θα έχουν δουλειές στις οποίες θα πηγαίνουν την ώρα που πρέπει, θα πηγαίνουν για ύπνο το βράδυ, θα πραγματοποιούν ταξίδια από περιοχή σε περιοχή και η συμπεριφορά τους απέναντι μας θα ορίζεται βάσει της δικής μας συμπεριφοράς σε κάποιο βαθμό.

4Το παιχνίδι υπόσχεται περιοχές με πολλές διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

Αφού λοιπόν είδαμε για τον κόσμο και τους NPCs ας δούμε λίγα πράγματα για τον δικό μας χαρακτήρα. Αρχικά στο character creation θα ορίζουμε φυσικά το όνομα, το φύλο και την ηλικία του. Κάτι που προκαλεί εντύπωση είναι πως θα μπορούμε να επιλέξουμε και φυλή όμως ο Simkins τόνισε πως ο χαρακτήρας όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες στο παιχνίδι θα είναι μόνο άνθρωποι (δεν θα υπάρχουν δηλαδή fantasy χαρακτήρες τύπου elf, orc κλπ), οπότε καταλήγουμε στην απορία: τι επιλογές θα έχουμε στο race εφόσον θα είναι αναγκαστικά human ο χαρακτήρας μας;

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα μπορούμε να ανεβάσουμε διάφορα skills διαβάζοντας βιβλία ή απλά παίζοντας (κάτι παρόμοιο με τα skills του oblivion όπου π.χ. τρέχοντας ανέβαζεις το running κλπ, ποιος δεν άφησε όλοκληρο το βράδυ το χαρακτήρα του να τρέχει μπροστά σε ένα τοίχο για να αναιβάσει το skill του;). Θα μπορούμε επίσης να μάθουμε συνταγές για μαγείρεμα ή για potions. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι θα μπορούμε να έχουμε δικό μας σπίτι το οποίο θα μπορούμε να διακοσμούμε με κάδρα κλπ στους τοίχους και να το επιπλώσουμε με έπιπλα που θα δημιουργήσουμε εμείς.

Σε επίπεδο multiplayer θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το χάρτη του παιχνιδιού με τους φίλους μας αφού μετά την επίτευξη του αντίστοιχου stretch goal θα υπάρχει η δυνατότητα για co-op μέχρι τεσσάρων παικτών. Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον stretch goal που επιτεύχθηκε είναι αυτό που θα επιτρέπει το modding δίνοντας ακόμα και εργαλεία (και μάλιστα πολύ ευκολόχρηστα σύμφωνα με τον Lars) στη κοινότητα για την δημιουγία νέων περιοχών, κτιρίων κλπ.

5Μία από τις πολλές μυστικές τοποθεσίες που θα συναντήσουμε.

Όλα τα παραπάνω, συν το άψογο όπως ήδη φαίνεται soundtrack, το επίπεδο δυσκολίας που θα ορίζει αυτόματα το παιχνίδι λαμβάνωντας υπόψιν τις απαντήσεις που θα δώσουμε στην αρχή σε κάποιες ερωτήσεις, τα άπειρα mods που σίγουρα θα κυκλοφορήσουν, το ότι το παιχνίδι προσφέρετε για πολλά expansions και την όρεξη που δίχνει ο δημιουργός του συμπληρώνουν το παζλ που κάνει το Frontiers να αποτελεί ένα από τα παιχνίδια που φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν (εύχομαι θετικά) το 2014.

Στόχος είναι να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους σε Steam και GOG. Θα τρέχει σε Windows, Mac και Linux ενώ μετά την επιτεύξη του stretch goal των 80.000$ θα κυκλοφορίσει και για το Oculus Rift. Περισσότερες πληροφορίες θα μπορέσετε να βρείτε στη σελίδα του project στο kickstarter εδώ: http://www.kickstarter.com/projects/railboy/frontiers-explore-discover-survive.

Ρίξτε μια ματιά, αξίζει τον κόπο!

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

4 Comments

  1. Κάπτεν Τσοκ, όπως σου είπα και μέσω Steam, να πω την αλήθεια μου φαίνεται λίγο generic σαν παιχνίδι από τα όσα περιέγραψες. Δεν είδα κάτι για το πως ξεφεύγει από τα κλασσικά πρότυπα δηλαδή.

    Πάντως και μόνο που βρίσκεις χρόνο και γράφεις άρθρα για το rq, μπράβο σου. Keep it up!

  2. Μπορεί και να είμαι λάθος αλλά δε θυμάμαι κάποιο άλλο παιχνίδι σε τέτοιο setting και map να επικεντρώνεται στην εξερεύνηση και ανακάλυψη χωρίς αυτό να είναι επέκταση της μάχης (όπως ας πούμε στα elder scrolls κλπ games).

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN