Περί φωτογραφικών μηχανών..

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

oxide

Hobgoblin Captain
Παιδιά έχετε ιδέα από φωτογραφικές μηχανές?Θέλω να αγοράσω μια αλλά όχι με τίποτα τρελά λεφτά για επαγγελματική χρήση κ έτσι,απλά θέλω κάτι καλό γύρω στα 150 ευρώ.
Πείτε μου καμιά πρόταση ή πείτε μου τι να έχω υπόψην στα τεχνικά χαρακτηριστικά!Ευχαριστώ!

Πρόσφατα είχα ψάξει για έναν φίλο μου που ήθελε να αγοράσει φωτογραφική μηχανή.
Κοίτα αυτές για αρχή:
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.566845" class="bbcode_url"> OLYMPUS VR-340 BLACK
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.566840" class="bbcode_url"> OLYMPUS VR-360 BLACK

+1 για την VR 340... Άριστη για τα λ7 της (επώνυμη, με οπτικό ζουμ στο 10x, μπόλικα MP και μεγάλη οθόνη)
Δεν σου χρειάζεται τπτ περισσότερο.

επειδή έχω καεί με φωτογραφική μηχανή, θα σου πρότεινα μόλις καταλήξεις σε κάποια να πας να δεις reviews στο νετ.

Αυτό που σε νοιάζει είναι η απόδοση του ψηφιακού θορύβου.

Έχω την Olympus SP-510UZ και ενώ έχει φοβερό φακό, η απόδοση του θορύβου ειδικά στα γκρίζα είναι τραγική. Αν είχα ψάξει λίγο την εποχή που την πήρα στο νετ, θα το είχα δει και θα την είχα γλιτώσει. (Αυτό δεν κάνει κακές τις Olympus, απλά με τα ίδια λεφτά έπαιρνα καλύτερη τότε)

🔥🔥...Rise from the ashes...🔥🔥

Επειδή το τελευταίο διάστημα με τρώει το πορτοφόλι μου για φωτογραφική μηχανή super zoom (από 40x και άνω) αλλά άκρη δεν βρίσκω, έχετε κάποιο αξιόπιστο μοντέλο να προτείνετε; Εννοείται πως ΔΕΝ θέλω και να τινάξω την μπάνκα στον αέρα (π.χ. Nikon P1000 των 1000 ευρώ...).

Γενικές απαιτήσεις:

- Μηχανή compact ή τύπου bridge με ζουμ 40x και άνω
- Αισθητήρας που να μην είναι δυσανάλογα μικρός
- Καλή ποιότητα εικόνας
- Χρήση ζουμ για λήψεις στη φύση (κυρίως πουλιά και τοπία και ό,τι άλλο προκύψει :Ρ)

Σκεφτόμουν την Canon Powershot SX740 HS, αλλά δεν διαβάζω και τα καλύτερα για την ποιότητα της εικόνας...

Οποιεσδήποτε γνώμες, σχόλια ή και τρολλιές, ευπρόσδεκτες!

Εγω ειμαι παραδοσιακος ερασυτεχνης φωτογραφος, εχω αυτην

Attachments

• lubitel2.JPG
    lubitel2.JPG
    240.9 KB · Views: 0
🔥🔥...Rise from the ashes...🔥🔥

Επειδή το τελευταίο διάστημα με τρώει το πορτοφόλι μου για φωτογραφική μηχανή super zoom (από 40x και άνω) αλλά άκρη δεν βρίσκω, έχετε κάποιο αξιόπιστο μοντέλο να προτείνετε; Εννοείται πως ΔΕΝ θέλω και να τινάξω την μπάνκα στον αέρα (π.χ. Nikon P1000 των 1000 ευρώ...).

Γενικές απαιτήσεις:

- Μηχανή compact ή τύπου bridge με ζουμ 40x και άνω
- Αισθητήρας που να μην είναι δυσανάλογα μικρός
- Καλή ποιότητα εικόνας
- Χρήση ζουμ για λήψεις στη φύση (κυρίως πουλιά και τοπία και ό,τι άλλο προκύψει :Ρ)

Σκεφτόμουν την Canon Powershot SX740 HS, αλλά δεν διαβάζω και τα καλύτερα για την ποιότητα της εικόνας...

Οποιεσδήποτε γνώμες, σχόλια ή και τρολλιές, ευπρόσδεκτες!
Αφού λες και για bridge φαντάζομαι το μικρό μέγεθος δεν είναι στα must have?

Γιατί κοιτάζω αυτή την canon που λες και οκ για τα λεφτά της δεν αξίζει αν δεν την θες για βίντεο, καλύτερα να πάρεις μια DSLR ή mirrorless και να τσιμπήσεις έναν ζουμ φακό αργότερα που θα σε ξανατρώει το πορτοφόλι σου.

Στην θέση σου δεν θα απέκλεια και την μεταχειρισμένη DSLR, υπάρχουν καταστήματα με πολύ αξιόπιστα μεταχειρισμένα και ενδεχομένως να βρεις κάτι παλιότερο μαζί με ζουμ φακό.

Και μην σε τρομάζει το "παλιότερο" γιατί δες πχ τώρα τι παπάρες είναι γενικά εκεί στην Nikon, όπου η D3300 που έχω εγώ είναι ένα κλικ καλύτερη από την D3500 που κυκλοφορεί τώρα. (μετά τους φταίνε τα κινητά που χάνουν πελάτες...)

Στις DSLR όλη η υπόθεση είναι ο φακός: εκεί παντρεύεσαι το οποιοδήποτε σύστημα/form factor του αισθητήρα.

Ακόμη και οι μικροί αισθητήρες κάνουν θαύματα πλέον, οπότε μπορείς να βρεις κάτι ανταγωνιστικό χωρίς να έχεις το έξτρα βάρος κατά τη μεταφορά.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Έχω αποκλείσει την κατηγορία DSLR επειδή είναι κάπως μπελαλίδικη για μένα και δεν έχω και τόση διάθεση πια να ασχολούμαι με φακούς κ.λπ. Δεν θα κοιμάμαι με τη μηχανή αγκαλιά, θα τη χρησιμοποιώ κυρίως στις διακοπές ή σε καμιά εκδρομή. Θέλω κάτι πιο άμεσο και πιο "εύκολο" τόσο στη μεταφορά όσο και στη χρήση.

Δηλαδή, φέρνοντας το παράδειγμα της Canon Powershot SX740 HS, εάν η συγκεκριμένη είχε μεγαλύτερο αισθητήρα, νομίζω πως αυτή θα επέλεγα, γιατί και μικρή είναι και πολύ ικανοποιητικό (για μένα) ζουμ έχει. Εννοείται πως κάποια βίντεο θα θέλω να τραβήξω και με τη μηχανή, αν και έχω και μια GoPro που κάνει πολύ καλή δουλειά. Αλλά το βασικότερο για μένα είναι η ποιότητα της εικόνας και ο περιορισμός στον αισθητήρα. Σε αυτά φαίνεται πως πάσχει η συγκεκριμένη...

Δυστυχώς, έχω την εντύπωση, πως πέρα από την αγορά των DSLR, η αγορά στις άλλες κατηγορίες έχει ψιλοβαλτώσει λόγω των smartphone, τα οποία ομολογουμένως βγάζουν πολύ καλές φωτογραφίες, αλλά έλα που θέλω το ρημάδι το ζουμ!

Κοίτα, γενικά μιλώντας ότι και να πάρεις καλό θα είναι. Οι εποχές που αγόραζες φωτογραφική μηχανή στα τυφλά έχουν περάσει, οποιαδήποτε φωτογραφική των τελευταίων 3-4 ετών εκεί έξω είναι καλή, και ίσως πρέπει να ευχαριστήσουμε τα smartphones για αυτό που έκαναν ξεσκαρτάρισμα στην σαβούρα. Αν δεις το αρχικό θέμα πίσω στο 2012 γκρίνιαζα για την φωτογραφική που είχα πάρει το 2006 ότι έχει πολύ θόρυβο. Πλέον η μόνη περίπτωση να έχεις πολύ θόρυβο είναι να διαλέξει λάθος ISO το αυτόματο που σπανίζει.

Κοίτα, γενικά μιλώντας ότι και να πάρεις καλό θα είναι. Οι εποχές που αγόραζες φωτογραφική μηχανή στα τυφλά έχουν περάσει, οποιαδήποτε φωτογραφική των τελευταίων 3-4 ετών εκεί έξω είναι καλή

Αυτό το "ό,τι και να πάρεις, καλό θα είναι" με έχει προβληματίσει αρκετά. Εάν δεν δοκιμάσεις ο ίδιος τη μηχανή πριν την αγοράσεις (πράγμα αδύνατο), είναι δύσκολο να καταλήξεις σε ένα μοντέλο που μπορεί να καλύπτει μεν θεωρητικά τα γούστα σου, αλλά στην πράξη μπορεί τα πράγματα να είναι εντελώς διαφορετικά. Ή μπορεί να σε καλύπτει τελικά, αλλά να σε σταματά η πολύ μέτρια βαθμολογία στις κριτικές, χωρίς να γνωρίζεις όμως εάν τις έχουν γράψει άτομα απλά σαν και σένα ή άτομα με "εκπαιδευμένο" μάτι ή με υπερβολικές απαιτήσεις και σπαστικοί με τη λεπτομέρεια ή επαγγελματίες φωτογράφοι...

Αυτά που λες ισχύουν Dim, και όχι μόνο στις φωτογραφικές μηχανές (άντε να βγάλεις άκρη για ποντίκια+πληκτρολόγια ή καρέκλες από reviews...) αλλά αν, όπως λες, κατά τα άλλα οι απαιτήσεις σου καλύπτονται από τις φωτογραφίες των smartphone, είναι πραγματικά πολύ χλωμό να χαλαστείς με οποιαδήποτε camera της προκοπής.

Επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν θες να δώσεις 1000 ευρώ για τη Nikon, αλλά.., μέχρι πόσα είσαι διαθετιμένος να δώσεις;

Πάντως έχω φίλους που ασχολούνται με το σπορ, και μου έχουν πει πως δεν βγάζεις άκρη απλά συγκρίνοντας αισθητήρες και MP, αλλού παίζεται το παιχνίδι (δεν μου είπαν πού!). Μου έχουν πει πως η Sony είναι σχεδόν σταθερά πάνω από τον ανταγωνισμό στην κατηγορία τιμής 500-1000 ευρώ, και προτείνουν την a6000 για χομπίστες και την a6100 για όσους θέλουν να δουν το θέμα πιο σοβαρά.

Πάντως έχω φίλους που ασχολούνται με το σπορ, και μου έχουν πει πως δεν βγάζεις άκρη απλά συγκρίνοντας αισθητήρες και MP, αλλού παίζεται το παιχνίδι (δεν μου είπαν πού!). Μου έχουν πει πως η Sony είναι σχεδόν σταθερά πάνω από τον ανταγωνισμό στην κατηγορία τιμής 500-1000 ευρώ, και προτείνουν την a6000 για χομπίστες και την a6100 για όσους θέλουν να δουν το θέμα πιο σοβαρά.
Συνήθως όταν δεν σου λέει κάποιος είναι γιατί τόσα ξέρει τόσα λέει.
Εκτός αν σου είναι εύκολο να τους ρωτήσεις να μας διαφωτίσουν :p

Γενικά το παιχνίδι στις DSLR/mirrorless παίζεται στα κρύσταλλα του φακού και στο μέγεθος πίξελ του αισθητήρα, για αυτό άλλωστε θα βάλεις δίπλα σε smartphone 64MP φωτογραφία από DSLR 24MP και θα αναρωτιέσαι αν σε κοροϊδεύουν με τα 64ΜΡ.

Το κινητό απλά δεν έχει χώρο για να βάλει φακό της προκοπής και αρκετά συχνά ο αισθητήρας λέει μεν 64MP αλλά είναι μικρά τα pixel και δεν μπορούν να "απορροφήσουν" το ίδιο φως με έναν CMOS με μεγαλύτερα πιξελ.
(σκέψου την ανάλυση στις οθόνες μας πχ, 1080P είναι fullHD και στις 24" και στις 40", αλλά αν απλώσουν σαν τραχανάς στις 40" χάνει σε ποιότητα).

Από εκεί και πέρα είναι και με τις προτιμήσεις του καθενός, αλλά είναι μια αγορά όπου όλα χρεώνονται έξτρα. Οπότε αν θες πιο γρήγορο auto focus πας σε ακριβότερο μοντέλο για παράδειγμα. Θες flip screen; Ακριβότερο. κτλ κλτ

Όσο για την μάρκα, περί ορέξεως. Η δική μου συμβουλή στην επιλογή είναι να βλέπει ο καθένας τι έχουν οι φίλοι του και να αγοράζει το ίδιο, ώστε να μπορεί να δανειστεί κανέναν φακό αν είναι. Δραματικές διαφορές δεν υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων από τους μεγάλους κατασκευαστές.

edit @Dim Gian Bot για το όλα καλά είναι, ναι όλα καλά είναι αν δεν έχεις κάποια συγκεκριμένη niche κατηγορία να χωθείς, πχ motorsports ή νυχτερινή φωτογράφιση. zoom και ΜΡ όλες έχουν.

Αυτά που λες ισχύουν Dim, και όχι μόνο στις φωτογραφικές μηχανές (άντε να βγάλεις άκρη για ποντίκια+πληκτρολόγια ή καρέκλες από reviews...) αλλά αν, όπως λες, κατά τα άλλα οι απαιτήσεις σου καλύπτονται από τις φωτογραφίες των smartphone, είναι πραγματικά πολύ χλωμό να χαλαστείς με οποιαδήποτε camera της προκοπής.

Κι όμως, οι φωτογραφίες που βγάζω με το smartphone (Xiaomi Mi 9T) βγαίνουν πολύ πιο ευκρινείς, φωτεινές και με όμορφα χρώματα από μια παλιά compact Canon που έχω (SX230 HS) και τραβάω τα μαλλιά μου (με την καλή αλλά και με την κακή έννοια).

Όσο για τα reviews των διαφόρων προϊόντων έχεις απόλυτο δίκιο. Επικρατεί ένα χάος εκεί έξω...

Επίσης απολύτως κατανοητό ότι δεν θες να δώσεις 1000 ευρώ για τη Nikon, αλλά.., μέχρι πόσα είσαι διαθετιμένος να δώσεις;

Για μια super zoom που να αξίζει πραγματικά, μπορεί να έδινα έως και 500 ευρώ, αλλά αν π.χ. η Canon SX70HS που έχει ζουμ 65x και κάνει 600, με κάλυπτε όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας, μπορεί να τα έδινα και αυτά τα 600. Αλλά όταν οι κριτικές τέτοιων μηχανών είναι "Ναι μεν, αλλά..." (ακόμα και για την Nikon P1000 του χιλιάρικου), ε όχι ρε φίλε, δεν τα δίνω. Έχω δουλέψει κάθε σεντ και θέλω η αγορά μου να πιάσει τόπο. Όχι να πλάθω δικαιολογίες στο μυαλό μου προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου ότι έκανα καλή αγορά και δεν την πάτησα τελικά...

Ναι, γενικά η Sony βγάζει καλά και ακριβά μοντέλα. Η α6000 που προτείνουν οι φίλοι σου είναι πολύ καλή αλλά mirrorless, που σημαίνει ότι θα πρέπει να σκάσεις ακόμα περισσότερα για φακούς ζουμ και ιστορίες και δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοια διαδικασία. Κι εγώ στην αρχή είχα ενθουσιαστεί με τις mirrorless, αλλά δεν έχουν το compactness μιας compact ή μιας bridge όπως π.χ. η Canon SX70HS ή η Panasonic Lumix FZ-82.

Τι να πω, έχω μπερδευτεί...

ρε μπρο αυτή η canon που λες είναι φωτογραφική του 2011 ξέρω εγώ, λογικό να την πηδάει το κινητό σου, έχω το σχεδόν ίδιο poco M3 και ξέρω γιατί ποιότητα μιλάς. Ναι μεν σε κάποιες φάσεις με κάνει να μην νοιώθω την ανάγκη να βγάλω την nikon, αλλά σε κάποιες άλλες πραγματικά καταλαβαίνεις ότι πιάνουν τόπο τα λεφτά της φωτογραφικής με τρελή διαφορά.

ρε μπρο αυτή η canon που λες είναι φωτογραφική του 2011 ξέρω εγώ, λογικό να την πηδάει το κινητό σου, έχω το σχεδόν ίδιο poco M3 και ξέρω γιατί ποιότητα μιλάς. Ναι μεν σε κάποιες φάσεις με κάνει να μην νοιώθω την ανάγκη να βγάλω την nikon, αλλά σε κάποιες άλλες πραγματικά καταλαβαίνεις ότι πιάνουν τόπο τα λεφτά της φωτογραφικής με τρελή διαφορά.

Ναι, αλλά αν τη συγκρίνεις με την SX740 HS του 2018, θα δεις ότι έχουν τον ίδιο αισθητήρα. Σίγουρα η νεότερη έχει καλύτερο software, αλλά πόσο καλό ώστε να κάνει τη διαφορά (αυτή που θες εσύ τουλάχιστον);...

Είναι τρομερό το πώς το κινητό βγάζει φωτογραφίες με χρώματα σε επίπεδο μεταξύ natural και vivid, κάτι που η συγκεκριμένη μηχανή δεν μπορεί να πετύχει με τίποτα. Είτε θα είναι ψιλο-washed out είτε θα πρέπει να επιλέξεις super vivid, όπου εκεί όλα φαίνονται σα να έχεις πάρει ναρκωτικά ξερωγώ. :Ρ

Ναι, αλλά αν τη συγκρίνεις με την SX740 HS του 2018, θα δεις ότι έχουν τον ίδιο αισθητήρα. Σίγουρα η νεότερη έχει καλύτερο software, αλλά πόσο καλό ώστε να κάνει τη διαφορά (αυτή που θες εσύ τουλάχιστον);...

Είναι τρομερό το πώς το κινητό βγάζει φωτογραφίες με χρώματα σε επίπεδο μεταξύ natural και vivid, κάτι που η συγκεκριμένη μηχανή δεν μπορεί να πετύχει με τίποτα. Είτε θα είναι ψιλο-washed out είτε θα πρέπει να επιλέξεις super vivid, όπου εκεί όλα φαίνονται σα να έχεις πάρει ναρκωτικά ξερωγώ. :Ρ
Ποιον ίδιο αισθητήρα; η νεότερη μηχανή έχει νεότερο και μεγαλύτερο αισθητήρα και μάλιστα διπλάσιο. Επίσης ακόμα και τον ίδιο να είχε την μηχανή δεν την κάνει ο αισθητήρας, όλα αυτά που καταγράφει τα περνάει σε έναν επεξεργαστή εικόνας+ το software που είπες και εσύ.

Αλλά όπως και να έχει μιλάμε για εντελώς άλλη μηχανή, δεν υπάρχει τίποτα να συγκρίνεις. Επίσης τέτοια site του πέους δεν έχουν να μας πουν τίποτα, άκου εκεί βίντεο 40 και 30... η 740 τραβάει 4Κ το φελέκι μου...

O αισθητήρας είναι το πλέον καθοριστικό πράγμα στη μηχανή. Τα πράγματα περιπλέκονται με τα λογισμικά σίγουρα, αλλά μην φτάνουμε να λέμε δεν την κάνει ο αισθητήρας, ειδικά σε μηχανές όπου οι εναλλαγή φακών δεν είναι εφικτή.

είπα εγώ κάτι τέτοιο ΡΕ?

Καλά μπορεί και να είπα, αλλά μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ :p

Back