Καλοκαίρι 20XX & Πυρκαγιές

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Η πρόταση μου είναι να απαγορέψουμε σε χεβιμεταλάδες σατανάδες να κάνουν συναυλίες - καλέσματα στο Εξαποδώ στην πατρίδα μας. Και να προσλάβουμε και άλλους παπάδες. Και μπάτσους. Και θα χρειαστεί και μία νέα λίστα Πέτσα.

Τι κάνουμε παλικάρια από δω και πέρα? Πολιτική βούληση για πρόληψη και κατάσβεση δεν υπάρχει. Οι spin doctors τους εχουν για σημαία τους το Μάτι και τους 108,όπου πιάνει φωτιά, απλά θα απομακρύνουν τον κόσμο. Και αν κάνας άτυχος δεν προλάβει να φύγει, θα μας λέει αύριο η Κοσιώνη ότι ήταν ζαίος που αυτοκάηκε για να κηλιδώσει τον Μέγα Ηγέτη.

Κεραία δεν έχω, όλη μου η ενημέρωση είναι από 3-4 sites και το twitter. Χθες, μέρα που ήταν, θυμήθηκε ο Χαρδαλιάς το Μάτι

Αλλοι αναρωτιόντουσαν για την αδιαφορία του Τσίπρα

Εγώ βλέπω ότι καίγεται το χωριό μου στην Εύβοια, ότι καταστράφηκε η Ρόδος, πιθανότατα σε 2-3 ημέρες θα εκκενώνουν και την Κέρκυρα.

Τα πολύ θερμά καλοκαίρια δεν θα σταματήσουν. Θα είναι η κανονικότητα μας από εδώ και πέρα. Χρειάζεται πρόληψη, σχέδιο, μέσα, βούληση.

Όπως είπε και ο φίλτατος πιό πάνω, ΣΚΑΤΑ

@nitro912gr Ευκαιρία να μην φυτεψουν ξανά πεύκα.

View attachment 5924
Δυστυχώς τα περισσότερα δεν ήταν δενδροφυτεύσεις αλλά φυσική αναγέννηση του πευκοδάσους και μιλάμε για σημεία όπου είναι αρκετά δύσβατα για να πεις πάω να κάνω αναδάσωση.

Στην Δυτική πλευρά όπου έγιναν αναδασώσεις σε σχετικά προσβάσιμες περιοχές, μπήκαν βελανιδιές που είναι πιο δύσκολες στο κάψιμο (το έχω διαπιστώσει και εγώ που έφερε ο πεθερός μου κάτι κλαδέματα βελανιδιάς και προσπαθούσα να βάλω φωτιά να ψήσουμε και δεν άναβαν με τίποτα, έπρεπε να την φουντώσω με άλλα ξύλα γερά την φωτιά για να αρχίσει πολύ δειλά να καίγεται η βελανιδιά).

Χρειάζεται πρόληψη, σχέδιο, μέσα, βούληση.

michael-scott-its-over-we-are-screwed.gif

Θυμάστε που είμασταν οχυρωμένοι από την οικονομική κρίση το 2008 και μας πήρε ο διάολος? Θυμάστε τι έγινε με τον κορωνοϊό? Δεύτεροι σε θανάτους ανά εκατομμύριο παγκοσμίως. Πριν κάνα μήνα είπε ο Κούλης ότι είμαστε έτοιμοι για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Αυτή την στιγμή συνδράμουν στην Ρόδο και τρία Τούρκικα Canadair. Έχουν ήδη κατέβει οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες με ολοκαίνουρια παρακαλώ οχήματα.

Και όπου να ναι θα σκάσει η νέα κρίση, για το πόσιμο νερό. Εκεί να δείτε πλάκες. Εννοείται ότι είμαστε οχυρωμένοι.

Δυστυχώς τα περισσότερα δεν ήταν δενδροφυτεύσεις αλλά φυσική αναγέννηση του πευκοδάσους και μιλάμε για σημεία όπου είναι αρκετά δύσβατα για να πεις πάω να κάνω αναδάσωση.

Στην Δυτική πλευρά όπου έγιναν αναδασώσεις σε σχετικά προσβάσιμες περιοχές, μπήκαν βελανιδιές που είναι πιο δύσκολες στο κάψιμο (το έχω διαπιστώσει και εγώ που έφερε ο πεθερός μου κάτι κλαδέματα βελανιδιάς και προσπαθούσα να βάλω φωτιά να ψήσουμε και δεν άναβαν με τίποτα, έπρεπε να την φουντώσω με άλλα ξύλα γερά την φωτιά για να αρχίσει πολύ δειλά να καίγεται η βελανιδιά).
Ολοκληρη η Ελλαδα εχει καει εκατονταδες η και χιλιαδες φορες εδω και χιλιαδες χρονια. Τεραστιο ποσοστο της βλαστησης μας ειναι αποτελεσμα και των δυο. Ειδικα για τα πευκα και τις κουκουναριες οπου ξερουμε οτι εξαπλωθηκαν χιλιαδες χρονια πριν απο την μεση Ανατολη, λογικα μεσω εμποριου και καλλιεργειων.
Στη συγχρονη Ελλαδα ξερουμε επισης οτι την καλλιεργουσαν για την ριτινη, οπου σταδιακα εγκαταληφθηκε το απολυτο ποσοστο του επαγγελματος.

Για δυσβαστα μερη οπου για πολλους λογους δεν ειναι αμεσα προσβασιμα, υπαρχουν επιλογες αναδασωσης. Με την μεθοδο φυσικης καλλιεργειας - Fukuoka, δηλαδη τους σβωλους σπορων. Εχω παραβρεθει σε πολλα εργαστηρια και δρασεις, οπου ειναι παρα πολυ εφικτο και γινεται.

Εμεις το καναμε με το χερι σε διαφορα σημεια, ωστοσο μπορει και γινεται με μη επανδρωμενα μεχρι αεροπλανα.

Το προβλημα στην Ελλαδα, ειναι η λαγνεια οπου υφισταται ακομα με τα κωνοφορα, τα πευκα και τις κουκουναριες. Το 95% των "δασων" που καιγονται, εχουν αντιστοιχα ποσοστα κωνοφορων, γιαυτο και δεν πρεπει να τα αποκαλουμε δαση (forests), αλλα αλση (groves), αφου για επισης πολλους λογους, οι αριθμοι τους επικρατουν απολυτα των υπολοιπων ειδων.

Τωρα θα πει κανεις, δεν υπαρχουν επιλογες;
Φυσικα, παρα πολλες. πολυ περισσοτερες απο τις βελανιδιες και τις χαρουπιες οπου ειναι φανταστικα δασικα ειδη, οπου και πρεπει να χρησιμοποιηθουν.

Για περισσοτερα δειτε την τοποθετηση ενος απο τους καλυτερους επιστημονες οπου εβγαλε ο τοπος μας. Αλλα οπως καταλαβαινετε, στην Ελλαδα της μιζας, του βυσματος και του τζακιου, δεν προκειται να γινουν ποτε ουσιαστικες αλλαγες
Ακομα ( ; )

HTML:
https://www.facebook.com/stamatis.sekliziotis/posts/pfbid0oUw6m43JXj7DzQr13JaoWcSABsEeZCXbCa1MCpCe2P4yLWg46A3D7Qr1QaUA5R3ul

Last edited:
Τα seed bombs ειναι εξαιρετικα και πολυ πρακτικα. Φτιαχνεις το στοκ σου, κουβαλας μερικα μαζι σου καθε μερα και τα πετας οπου θες.

@Getta Robo το Λίνκ από το φμπ δεν ανοίγει. Έχεις καμία εναλλακτική πηγή;

Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, προτιμούμε να αναπτύξουμε πολεμικά αεροσκάφη και λοιπό πολεμικό εξοπλισμό παρά να ασχοληθούμε με το μέλλον του πλανήτη μας.
Τα είπα καλά κύριε;

Βασικά όχι!!

Στα πολεμικά κυριαρχουν τρεις τύποι στην δυτική αγορά (F-35, Rafale, Gripen) και ένας στην Ανατολική (Sukhoi), οπότε είναι πολύ δύσκολο να μπει κάποιος νεοφερμένος!!

Αντίθετα τα πυροσβεστικά (και γενικά S&R ) είναι εντελώς παρθένα αγορά, που ακόμα καλύπτεται με μετασκευές υπαρχόντων τύπων!!

Τα seed bombs ειναι εξαιρετικα και πολυ πρακτικα. Φτιαχνεις το στοκ σου, κουβαλας μερικα μαζι σου καθε μερα και τα πετας οπου θες.
Καλημερα, εβαλα το συνδεσμο και ως κωδικα οπου μπορω να το ανοιγω με διαφορετικα προγραμματα διχως να εχω συνδεθει:
HTML:
https://www.facebook.com/stamatis.sekliziotis/posts/pfbid0oUw6m43JXj7DzQr13JaoWcSABsEeZCXbCa1MCpCe2P4yLWg46A3D7Qr1QaUA5R3ul
Επιπροσθετα ομως μπορεις να δεις και τα παρακατω:

Βασικά όχι!!

Στα πολεμικά κυριαρχουν τρεις τύποι στην δυτική αγορά (F-35, Rafale, Gripen) και ένας στην Ανατολική (Sukhoi), οπότε είναι πολύ δύσκολο να μπει κάποιος νεοφερμένος!!

Αντίθετα τα πυροσβεστικά (και γενικά S&R ) είναι εντελώς παρθένα αγορά, που ακόμα καλύπτεται με μετασκευές υπαρχόντων τύπων!!
Δεν με καταλαβες κάπτεν. Εννοώ ότι λόγω του καπιταλισμού δεν κάνουν τίποτα αν δεν υπάρχει κέρδος. Όπως ακριβώς και για τα Canadair περιμένουν να μαζευτούν πελάτες για να μπει μπροστά η γραμμή παραγωγής και να μην είναι ασύμφορη οικονομικά.
Αν τους απασχολούσε το πρόβλημα των πυρκαγιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ειχαν πέσει τσουβάλια χρημάτων για να έχουμε έτοιμη τεχνολογια και μέσα πρόληψης και πυρόσβεσης. Αντί αυτού, πέφτουν δις για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, τα οποία στην τελική δεν αφορούν τον μέσο πολίτη.

Το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς τομείς της έρευνας. Αν δεν υπάρχει κερδος, ΠΡΑΦΙΤ, δεν πέφτουν χρηματα.

σαν τα τραίνα δηλαδή

Δεν με καταλαβες κάπτεν. Εννοώ ότι λόγω του καπιταλισμού δεν κάνουν τίποτα αν δεν υπάρχει κέρδος. Όπως ακριβώς και για τα Canadair περιμένουν να μαζευτούν πελάτες για να μπει μπροστά η γραμμή παραγωγής και να μην είναι ασύμφορη οικονομικά.

Έχουν ήδη τις παραγγελίες (δες το link από την Πτήση : 22 α/φ από πέντε χώρες). Αλλά η εξέλιξη ενός τύπου α/φ , ειδικά εάν είναι τόσο εξειδικευμένου, τρώει πολύ χρόνο.

Πολλές συντηρήσεις μέσων της Π/Α, δίνονται σαν απαιτήσεις στην NSPA, γιατί μπορούν να συνδιάσουν απαιτήσεις διαφορετικών κρατών και να μειώσουν κατά πολύ το κόστος. Οπότε είναι πιθανόν να πέφτει σε αυτή την κατηγορία.

Τώρα, το ερώτημα είναι γιατί δεν τα αναλαμβάνει π.χ. η ΕΑΒ?

Είναι σχετικά απλό: Μετά από τις μειώσεις του 2ου και 3ου μνημονίου, πολλοί από το εξιδικευμένο προσωπικό, έφυγε με όποιο τρόπο μπορούσε και πήγε να εργαστεί σε αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρίες του εξωτερικού, για τριπλάσια ή τετραπλάσια χρήματα (Άλλη μια απόδειξη ότι τα μνημόνια, γράφτηκαν κυριολεκτικά στο πόδι. Και θα έπρεπε να σιγοψήσουμε λιγάκι τους Φιλανδούς ειδικά, πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά tespa) . Οπότε έχουμε το φαινόμενο 10 από τα 14(?) C-130 να είναι παρκαρισμένα εδώ και δεκαετία και να αναμένουν συντήριση.

Το Π/Ν και η Πυροσβεστική έχουν αναθέσει την συντήριση των ελικοπτέρων τους (νομίζω μέσω NSPA) σε ιδιωτικές εταιρίες (και μάλιστα ελληνικές).

«Προμήθεια 36 καινούργιων πυροσβεστικών αεροπλάνων»: μια ιστορία σε χρόνο ανύποπτο

Χτύπησε το δεξί φτερό στο δέντρο, φαίνεται ότι του έφυγε κομμάτι, μακάρι να σώθηκαν οι άνθρωποι αλλά φαίνεται την πτώση να την ακολουθεί έκρηξη.

έχουμε περισσότερα 415 από ότι έχουν οι ΗΠΑ. (Τέταρτοι στην χρήση, μετά από Καναδά, Ισπανία και Ιταλία).

@captain kal αυτό που λες μου κάνει τρομερή εντύπωση λόγω μεγέθους των χωρών αλλά και συχνότητας-μεγέθους των πυρκαγιών.

Γνωρίζεις μήπως αν αυτά τα νούμερα που έχεις υπόψιν σου είναι τα ομοσπονδιακά αεροσκάφη τους και η κάθε πολιτεία έχει ξεχωριστά επιπλέον στόλο;

Η Αυστραλία βρίσκεται χαμηλότερα από εμάς;

@captain kal αυτό που λες μου κάνει τρομερή εντύπωση λόγω μεγέθους των χωρών αλλά και συχνότητας-μεγέθους των πυρκαγιών.

Γνωρίζεις μήπως αν αυτά τα νούμερα που έχεις υπόψιν σου είναι τα ομοσπονδιακά αεροσκάφη τους και η κάθε πολιτεία έχει ξεχωριστά επιπλέον στόλο;

Η Αυστραλία βρίσκεται χαμηλότερα από εμάς;

Από ότι είδα στην wikipedia, είναι μάλλον σε πολιτείες. Αλλά πιθανόν μισθώνουν και άλλα (μετασκευασμένα) α/φ για αεροπυρόσβεση!!

Back