Καλοκαιρινές αναβαθμίσεις

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
σε ενα απιστευτο γυριζμα της τυχης ΑΠΟΨΕ εστησα (οχι εγω, φιλος καλος) παραλληλως με τον μιτσακο.
ενα ποστ μαλάχτου δεν ειναι αυθεντικο χωρις γκρινια, οπότε σε πρωτη πρωτη φαση να πω ποσο πολυ ΓΑΜΙΟΣΑΝΤΕ τα win10 σε σχεση με τα χιλιομετρα καλυτερα εφταρια.

σε μια ακομα συμπτωση με τον μιτσακο, να πω οτι δεν μπουταρε στην αρχη και ΜΟΥ ΦΥΓΕ Η ΨΥΧΗ κατηγορωντας αμεσως την gpu καθως μου εχουν μεινει ψυχικα τραυματα. τελικα ησαντο οι γαμομνημες που επρεπε να φλασαρουμε το BIOS της μαμας πρωτα και κατοπιν να βαλουμε αυτο το προφιλ της χελεξπο η οπως το λεν (τι δγιαλο θενε οι εκθεσεις στα πισια μας??) αλλιως ναδα.
ΜΟΥ ΦΥΓΕ Η ΜΠΣΥΧΗ μεχρι να μπουταρει.

σε μια ευτυχη αντιθεση με τον μητσακο ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΑ πληρως τον rgb φωτισμο και απ την μαδερ και απ την καρτα ΠΡΟΦΑΝΩΣ (μιτσακο, με στεναχωρησες εδω λιγακι που χεις καμει το μανκειβ σαν πορτοκαλεωνα στο ναυπλιο, αλλά μη νοιαζεσαι, θα το ξεπερασω).

δεν εχω προλαβει καν να εγκαταστησω κειμς, προφανως παλευω ακομα με τα γαμωδεκαρια (στον θεο σας, δεν εχει στο δεξι κλικ επιλογη να στελνεις σορτκατ στο ντεσκτοπ, θα καμω φονο...) με τα απαραιτητα ινστωλς και με τα βαρετά.

στα καλα νεα, ΕΝΤΕΛΩΣ αθορυβο το συστημα και απολυτως αδικαιολογητες οι αμφιβολιες μου για την ασροκ gpu. δεν ξερω πως θα παει απο δω και περα, αλλά φοβερα στιβαρη σαν κατασκευη, μερακληδικη και πολυ ομορφη.

δεν εχω φωτο να βαλω, θα σας δωκω ανταποκριση οταν ριξω μεσα βλαχαρα και ελεξ 2 (ναι, αυτα θα παιχτουν πρωτα, τι θετε?).

γκου, να πω καπου εδω οτι το τρολαριζμα σου ηταν ΤΟΥ ΔΕ ΠΟΙΝΤ, you nailed it, bro.
το σκεφτηκα και γω να ξες: "αγοραζεις συστημα ανω του χιλιαρικου για να παιζεις παλι γκρι ντω, ταιτα κουε και μανατζε17, την παλευεις καθολου μαλαχτη???" αλλά μου απαντησα οτι ηταν ευκαιρια να βαλω τα γαμωδεκαρια γιατι αρχισαν τα κειμς να μην γουσταρουν καθολου τα 7 και ν ανανεωσω το συστημα για καμια δεκαρια χρονια παλι.

παλευω ακομα με τα γαμωδεκαρια (στον θεο σας, δεν εχει στο δεξι κλικ επιλογη να στελνεις σορτκατ στο ντεσκτοπ, θα καμω φονο...)

Oh, you're going to love Windows 11... not.

Πιο σοβαρά (αν και δυστυχώς δεν είναι αστείο για τα Win 11, αλλά αφού είσαι στα 10), δεν θυμάμαι πώς ήταν στα 7, αλλά με δεξί κλικ δεν έχει επιλογή Send to -> Desktop? Shortcut δημιουργεί.

δεν εχω προλαβει καν να εγκαταστησω κειμς, προφανως παλευω ακομα με τα γαμωδεκαρια με τα απαραιτητα ινστωλς και με τα βαρετά.
Θα έχει πλάκα να συγκρίνουμε με τον Mitsako που έβαλε fedora. Μαντεύω μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά έχει τα απαραίτητα αλλά ίσως ασχολείται ακόμα με fonts.

Fedora 40 Σρε, το αγαπημένο σου!

View attachment 8330

@lucinos, μιας και τώρα σετάρω shell κλπ προτιμήσεις, χρωστούσα το παραπάνω!
Αναρωτιέμαι γιατί η έκδοση X.Org σού εμφανίζεται έτσι (ίδια με το Xwayland αντί για το αναμενόμενο για X.Org) νομίζω το σωστό είναι όπως βγαίνει σε μένα:

Code:
> inxi -G
Graphics:
Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Lucienne driver: amdgpu v: kernel
Device-2: Luxvisions Innotech HP TrueVision HD Camera driver: uvcvideo
type: USB
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.2
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
dri: radeonsi gpu: amdgpu resolution: 1: 1920x1080 2: 1920x1080
API: EGL v: 1.5 drivers: kms_swrast,radeonsi,swrast
platforms: gbm,wayland,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.2.4-arch1.1
renderer: AMD Radeon Graphics (radeonsi renoir LLVM 18.1.8 DRM 3.59
    6.11.2-zen1-1-zen)
API: Vulkan v: 1.3.295 drivers: radv,llvmpipe surfaces: xcb,xlib,wayland

Το zsh είναι προεπιλογή στο fedora ή εσύ το επέλεξες;. Σημείωση, δεν είμαι οπαδός ούτε τού zsh, ούτε τού gnome αλλά περί ορέξεως. Περισσότερο με πειράζει η τάση να θέλουν να το κάνουν προεπιλογή αντί για το ουσιαστικό στάνταρ εδώ και δεκαετίες bash.

Last edited:
Oh, you're going to love Windows 11... not.

Πιο σοβαρά (αν και δυστυχώς δεν είναι αστείο για τα Win 11, αλλά αφού είσαι στα 10), δεν θυμάμαι πώς ήταν στα 7, αλλά με δεξί κλικ δεν έχει επιλογή Send to -> Desktop? Shortcut δημιουργεί.
Στα 11άρια επιβεβαιώνω πως έχει Αποστολή στην Επιφάνεια Εργασίας με δεξί κλικ. Οκ θέλει ένα κλικ παραπάνω στην Εμφάνιση Περισσότερων Επιλογών πρώτα αλλά οκ δε χάλασε ο κόσμος.

@mits@kos @Χειρομαλάχτης
Παίδες με γειά τα εργαλεία και καλό κάψιμο!!

Το default είναι ακόμα το bash, αλλά χρησιμοποιώ παντού zsh με oh-my-zsh, οπότε είναι το πρώτο πράγμα που άλλαξα. Από εκεί και πέρα, έφαγα περίπου 25 λεπτά για προσθήκη 2 γραμμών dnf config και updates συν κάποια έξτρα πακέτα, εγκατάσταση 2 Nerd Fonts, 2 Gnome extensions και Firefox sync.

Είχα απροσδόκητο λόξυγκα με το Steam, για να εκκινεί σωστά από το .desktop του χρειάστηκε πρώτα να το τρέξω μέσω terminal και να απενεργοποιήσω το GPU acceleration στο webview (μάλλον κάποια σαλάτα παίζει με την παρουσία iGPU και discrete). 10 λεπτά υπόθεση από τον εντοπισμό μέχρι την επίλυση, αλλά με χάλασε.

ευχαριστω παιδες.
κατσε να πανε ολα καλα με το κέιμινγκ και δεν με νοιαζει τιποτ αλλο.
να ειμαι δικαιος ωστοσο, η παπαριά π.χ. με το σορτκατ που αντιμετωπισα και αλλες που μου ανεβασαν το αιμα στο κεφαλι, οφειλονται 99% στο οτι δεν εχω καμει ακομα ακτιβέισο. τι εκβιασμος ειναφτοσρε!!! δεν σ αφηνει ν αλλαξεις ουτε γουωλπειπερ π.χ. αν δεν εχεις ενεργοποιησει τα παραθυρα.
masturbation-masturbate.gif

ωστοσο επιμενω στο ποσο κακασχημα ειναι τα 10. οπως και τα 11 βεβαια. αργουν τα 12? θα ειναι ετσι κι αυτα?

lucinos, εχω πολυ ευθραυστη ψυχικη κατασταση, ειδικα σε εγκατασταση/λειτουργια νεου συστηματος για να παλεψω με linux. θα δουμε, ισως σε καποιο παρτίσο αργότερα.

Είχα απροσδόκητο λόξυγκα με το Steam, για να εκκινεί σωστά από το .desktop του χρειάστηκε πρώτα να το τρέξω μέσω terminal και να απενεργοποιήσω το GPU acceleration στο webview (μάλλον κάποια σαλάτα παίζει με την παρουσία iGPU και discrete). 10 λεπτά υπόθεση από τον εντοπισμό μέχρι την επίλυση, αλλά με χάλασε.

Να, πάνω που πάω να πειστώ κάτι τέτοια λέτε και τρομάζω.

Όχι ρε, κλάιν, τέτοια συμβαίνουν πια εξαιρετικά σπάνια και είναι κλάσεις απλούστερα από το μέσο αίσχος που αντιμετωπίζει συστηματικά ο Windows user. Ακούγεται πολύ πιο ιστορία απ' όσο είναι, μιλάμε για επιλογή μέσα στα settings του ίδιου του Steam. Απλά χρειάστηκε να το εκκινήσω μια φορά από τη γραμμή εντολών για να μπορέσω να το αλλάξω, αυτό ήταν όλο. Πλέον μπαίνω κανονικά και από το "εικονίδιό" του.

Last edited:
Όχι ρε, κλάιν, τέτοια συμβαίνουν πια εξαιρετικά σπάνια και είναι κλάσεις απλούστερα από το μέσο αίσχος
Σωστά. Ο κόσμος μερικές φορές κάνει λες και στα windows δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα στραβό. Αυτό που λες με το steam να μην ξεκινάει από το .desktop (προσοχή στην τελεία :p για όσους δεν ξέρουν γιατί μιλάμε, είναι είδος αρχείου, είναι αρχεία που αντιστοιχούν σε εικονίδια) και να πρέπει να κάνω μια τέτοια απενεργοποίηση δεν μού έχει τύχει. Ανεξαρτήτως πάντως πόσο απλά είναι τέτοια προβλήματα είναι πάντα ένα θέμα ότι όλοι οι γύρω χρησιμοποιούν windows οπότε υπάρχει πρόβλημα με το "monkey see, monkey do" στα προβληματάκια.

Last edited:
lucinos, εχω πολυ ευθραυστη ψυχικη κατασταση, ειδικα σε εγκατασταση/λειτουργια νεου συστηματος για να παλεψω με linux. θα δουμε, ισως σε καποιο παρτίσο αργότερα.
Εγώ πάντα θα επιμένω ότι η ιδανική στιγμή είναι όταν ο υπολογιστής είναι καινούργιος και δεν έχει ακόμα λειτουργικό. Και δυστυχώς την έχασες.

Όταν δεν είσαι της πιάτσα, το ιδανικό είναι να έχεις ένα δεύτερο συστηματάκι να παίζεις με Linux να κάνεις τα πειράματα σου, δεν εννοώ σκουπίδι 30ετίας, απλά δεύτερο.

το ιδανικό είναι να έχεις ένα δεύτερο συστηματάκι να παίζεις με Linux
Σωστά, αλλά το «δεύτερο συστηματάκι» να είναι ο καινούργιος υπολογιστής. Το λίνουξ είναι μια χαρά για dual boot σε παλιούς υπολογιστές επειδή έληξε η υποστήριξη winXP/Vista/7/.8 και λήγει για τα win10 αλλά το κάνει πιο δύσκολο από ότι πρέπει και αφήνει λάθος εντυπώσεις. για τις δυνατότητες

στον θεο σας, δεν εχει στο δεξι κλικ επιλογη να στελνεις σορτκατ στο ντεσκτοπ
Except it does. Δεξί κλικ-> δημιουργία συντόμευσης. Θα σου βγάλει ειδοποίηση ότι δεν μπορεί να το φτιάξει εκεί και αν θες να στο βάλει στην επιφάνεια εργασίας.
Και γω ήμουν πολύ διστακτικός με τα 10αρια, που να σημειωθεί τα έβαλα νωρίτερα (λολ λέμε τώρα) από ό,τι υπολόγιζα για ανάγκη review, αλλά 3 χρόνια μετά, δε θα έλεγα ότι μου λείπουν τα 7 (συμφωνώ πάντως ότι είναι από τα καλύτερα λειτουργικά της ms, αν όχι το καλύτερο).

Σωστά, αλλά το «δεύτερο συστηματάκι» να είναι ο καινούργιος υπολογιστής. Το λίνουξ είναι μια χαρά για dual boot σε παλιούς υπολογιστές επειδή έληξε η υποστήριξη winXP/Vista/7/.8 και λήγει για τα win10 αλλά το κάνει πιο δύσκολο από ότι πρέπει και αφήνει λάθος εντυπώσεις. για τις δυνατότητες
γιατί ρε λουσίνο αν δηλαδή είναι απλά παλιό αλλά αξιόλογο τι θα πάθει; :p

Ένα i5/R5 σχετικά μοντέρνο ταμάμ θα είναι

το γραψα παρακατω αδαν σε αλλο σχολιο, οτι τα αγαπημενα παραθυρα το θεωρουν "εξατομικευση", περσοναλιζέισο οπως το λενε χαριτωμενα στ αγγλικα, και μεχρι να κανεις ακτιβεισο, ΔΕΝ σ αφηνουν τιποτα ν αλλαξεις απ αυτη την κατηγορια.

βεβαια το συγκεκριμενο με τα σορτκατς υπαρχει τροπος να το παρακαμψεις, αλλά ειναι εντελως γελοιος εκβιασμος και θα προτιμουσα που λεει ο λογος να μην ξεκινουσε καν η εγκατασταση των win και να μου λεγε "ρε κανε ακτιβεισο πρωτα ή πουλο" παρα να γινει εγκατασταση και μετα να μου κοβει features.
ενταξει, για κλασικη κουτοπονηρια της μικρομαλακής προκειται, γιατι σου λεει αν ζητησω ακτιβεισο πριν την εγκατασταση δεν τοχει σε πολυ αυτος να κρανιωθει, να καμει αμπόρτ και να τρεξει στην αγκαλια του πιγκουίνου. μπέιζντ.

και ΝΑΙ, ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ, αλλά ομπβιουσλυ δεν ηταν γνησια τα γουιντοζ.

Last edited:
Κάτσε ρε, δεν παίζουν κλειδιά στο δεκάευρο; Λειτουργικό δεκαετίας είναι σχεδόν ffs. Αμαρτία τόσο παλιό λειτουργικό σε νέο σύστημα παρεμπιπτόντως...

α) δεν ειναι θεμα χρηματων
βου) ειναι αρχη που τηρω χωρις εξαιρεση να ειμαι ενα λειτουργικο πισω απ το "τρεχον" οταν φτιανω νεο πισί. εξαλλου απ οτι ξευρω τα 11 δεν θενε καν φορμάτ, κουμπωνουν πανω στα 10 με απντέιτ, αρα δεν ειναι δυσκολο να γνωριστω καλυτερα μαζι τους.

20241010224450.jpg

δεν φλεξαρω, δεν ειμαι τετοιος, απλα θελω να σας παροτρυνω. ισως θα επρεπε να περιμενω να βγαλει τα πρωτα προβληματα, αλλά θα ρισκαρω.
λοιπον, η καρτα μασαει τεραφλοπς και φτυνει fps. 1440p, ultra high settings (τωρα τι ν αυτο? ουλτρα η κατι αναμεσα? ωραιο ονοματακι εδωκες χαζογιουμπι....) χωρις καμμία μαλαγανια της amd ενεργοποιημενη (gsync, afmf, fsr (δεν ξερω καν αν τα γραφω σωστα)) μονο με το raw power της δηλαδη, πιανει στην βλαχαρα 85 με 105 - 110 fps στις πρωτες περιοχες.

καλα, παιζει ανετα να εχω θαμπωθει επειδη ειχα τον ματρακά πριν. η ισως να βοηθαει κι η οθονη, δεν ξερω. αλλά φιλε μου ειναι τζωου ντροπινγκ για μενα. δεν ειναι κατσήν αυτο, ινγκειμ στιγμιοτυπο ειναι.
σηκωθειτε απο καναπεδες και ντιβανοκασελες και επενδυστε. αν εχετε σκοπο να δωσετε 300 με 350 ψαξτε οσο θελετε κι ελατε πειτε μου αν βρηκατε καλυτερη. η καρτα απο τοτε που την αγορασα στα 320 (πριν κανα εικοσαημερο) εχει ηδη τσιμπησει ενα εικοσαρικο.
βεβαια μπαινοβγαινουν διαφορα μαγαζια που την εχουν 320τοσο, αλλά θελει καθημερινο σκρουτζινγκ γιατι δεν εχουν μεγαλο αποθεμα.

ειναι κι η βλακ φραιντει κοντα. τι να σου πω? περιμενε, μπορει και να πεσουν οι τιμες. αλλά σκεψου το σοβαρα.

Back