Είδα πρόσφατα τρία true kino αριστουργήματα κι είπα να μοιραστώ εντυπώσεις.
Ballerina (John Wick spinoff): Ιεροσυλία, το ξέρω, αλλά οριακά πέρασα καλύτερα με τούτο 'δω παρά με το τρομερά κουραστικό JW4. Μια απ'τα ίδια, προφανώς, ιστορία εκδίκησης και καρτουνίστικοι χαρακτήρες, lore και μπόλικα cameos που μας θυμίζουν ότι είμαστε στον κόσμο του JW, ωραία νεο-νουάρ αισθητική και ΠΟΛΥ ξύλο. Η Ana αρκετά πειστική, μακελεύει goons σε διάφορες πίστες ανά την υφήλιο, ωστόσο τρώει και τις φάπες της καθότι νουμπάκι ακόμα. Θετική εντύπωση μου έκανε το πολύ λιτό styling που της έκαναν, δεν προσπάθησαν να εκμεταλευτούν τους διψασμένους fans της Ana δείχοντας μίνι, ντεκολτέ, σκηνές στο ντουζ και δε συμμαζεύεται, ώστε να αφοσιωθεί ο θεατής στα skillz της και την κλωτσοπατινάδα. Στα αρνητικά η απόλυτη προβλεψιμότητα της πλοκής και φυσικά το γεγονός ότι το franchise έχει κορεστεί ήδη σε επικίνδυνο βαθμό.
Και μιλώντας για βαθμούς: 6.5/10
Beetlejuice Beetlejuice: Tim Burton είχαμε. Μετά τα ύστερα 80s και τα χρυσά 90s που μας χάριζε το ένα cult classic μετά το άλλο, ξέμεινε από ιδέες και γέμισε το δημιουργικό κενό με πλεόνασμα CGI. Στο ΒΒ ευτυχώς επιστρέφει στα practical effects, ξαναφέρνει Michael Keaton και Winona για ένα last dance, αλλά η ταινία δεν έχει νεύρο, το χιούμορ και τα ευρήματα είναι σποραδικά, και το σενάριο αναιμικό και προχειρογραμμένο. Ειδικά οι τρεις "κακοί" της ταινίας (Bellucci, Justin Theroux και ο psycho πιτσιρικάς) είναι όλοι πάρ' τον έναν και χτύπα τον άλλο - μηδέν charisma ή αίσθηση απειλής. Τελικά η ταινία βλέπεται, δεν είναι το απόλυτο ναυάγιο, αλλά δεν σου μένει τίποτα και σίγουρα δεν είναι το comeback του Burton που περιμένουμε οι φανς εδώ και 15+ χρόνια.
6/10
Thunderbolts*: Το βάζω εδώ αντί για το Μαρβελοθρέντ για να το δει ο Στέφανος και να σχολιάσει με τον γνωστό δεικτικό του τρόπο που ΚΑΘΟΛΟΥ δεν θυμίζει καζούρα στο προαύλιο δημοτικού σχολείου. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, η συγκεκριμένη ταινία τη σηκώνει την καζούρα της. Μια μίξη Suicide Squad με Winter Soldier περίμενα και τελικά είδα μια χλιαρή σούπα με ντεμέκ αντι-ήρωες που πέφτουν "τυχαία" ο ένας πάνω στον άλλο, ανταλλάσουν πέντε φάπες κι αστειάκια, και τελικά πιάνονται απ'τον ώμο σε φάση "είμαστε ΠΟΛΥ BROKEN ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟΙ BRO, αλλά μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα". Χμμ, ίσως το έκανα να ακούγεται σαν Guardians of the Galaxy, στην πραγματικότητα δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση, μη γελιέστε.
Κακοί; Ψάξτε αλλού, εδώ ξέχασαν να βάλουν. Γενικά έχω κουραστεί από αυτό το μοτίβο: στις 9 από τις 10 σύγχρονες ταινίες της Disney και της Pixar, οι κακοί είτε είναι τέρμα παρεξηγημένοι και τελικά μπαίνουν στον ίσιο δρόμο με συνοπτικές, είτε δεν υπάρχει κακός, αλλά για όλα φταίνε το πολιτικό σύστημα/οι κοινωνικές ανισότητες/τα απαρχαιωμένα πρότυπα κι η κακιά η ώρα. Δεν λέω ότι όλα τα παραμύθια χρειάζονται τον κακό βεζύρη τους, αλλά διάολε αυτό το genre λειτουργεί καλύτερα όταν εχθρός είναι ο Jafar ή ο Dormammu παρά η πατριαρχία που δεν αφήνει την πρωταγωνίστρια να γίνει οδηγός Φόρμουλα 1 ξερωγώ. /rant
Πίσω στο Thunderblots, λίγο το σώζουν κάποιες ερμηνείες και το συμπαθητικό πρώτο μισάωρο, αλλά με το που κλείσαμε ώρα είχα ήδη αρχίσει να χασμουριέμαι.
5/10