Marvel Cinematic Universe: το επίσημο thread

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
A- το Cinemascore του Fantastic 4, ίδιο με το Superman, ενώ φαίνεται πως οι δυο ταινίες θα έχουν και παρόμοια πορεία στο box office. Αναμφίβολα ένα καλοκαίρι ανάκαμψης για τα superhero films, να δούμε αν μπορεί το μομέντουμ να συνεχίσει και το 2026.
Θυμίζω ότι του χρόνου έχουν προγραμματιστεί τα Supergirl και Clayface από DC, καθώς και τα Spider-man Brand New Day και Avengers Doomsday από Marvel.

Αλέξανδρε, πιστεύω ότι τα υψηλά νούμερα είναι περισσότερο επιτυχία placement στη χρονική στιγμή παρά ξεκάθαρη αναβίωση. Και οι δύο ταινίες κυκλοφόρησαν σε τέρμα νεκρή περίοδο από υπόλοιπες κυκλοφορίες οπότε δεν υπήρξε "αραίωση" του box office. Με απλά λόγια, "τσίμπησαν" εισιτήρια από άτομα που δεν είχαν και άλλες επιλογές όσον αφορά τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Λέγοντας αυτά, έχω ακούσει καλά λόγια για το Superman. Για τη δε Marvel πλέον απέχω συνειδητά (μετά από τρεις μήνες σε stream, δεν αξίζει καν το μειωμένο εισιτήριο για να το δω τώρα).

Αλέξανδρε, πιστεύω ότι τα υψηλά νούμερα είναι περισσότερο επιτυχία placement στη χρονική στιγμή παρά ξεκάθαρη αναβίωση. Και οι δύο ταινίες κυκλοφόρησαν σε τέρμα νεκρή περίοδο από υπόλοιπες κυκλοφορίες οπότε δεν υπήρξε "αραίωση" του box office. Με απλά λόγια, "τσίμπησαν" εισιτήρια από άτομα που δεν είχαν και άλλες επιλογές όσον αφορά τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Λέγοντας αυτά, έχω ακούσει καλά λόγια για το Superman. Για τη δε Marvel πλέον απέχω συνειδητά (μετά από τρεις μήνες σε stream, δεν αξίζει καν το μειωμένο εισιτήριο για να το δω τώρα).

Δεν αναφέρομαι τόσο στο box office Παύλο, το αν θα πιάσουν 50 εκατομμύρια πιο πάνω ή πιο κάτω μου είναι αδιάφορο. Εμένα με ενδιαφέρουν τα reviews και η άποψη των θεατών ώστε να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη του κοινού στο genre και στα studios. Αυτό το καλοκαίρι είχαμε τρία συνεχόμενα superhero films (Thunderbolts, Superman, Fantastic 4) με πολύ καλές κριτικές από reviewers και θεατές. Αυτό βλέπω ως την αρχή της ανάκαμψης.

Οκ, αυτός είναι ένας ποιοτικός παράγοντας.

Δεν αναφέρομαι τόσο στο box office Παύλο, το αν θα πιάσουν 50 εκατομμύρια πιο πάνω ή πιο κάτω μου είναι αδιάφορο. Εμένα με ενδιαφέρουν τα reviews και η άποψη των θεατών ώστε να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη του κοινού στο genre και στα studios. Αυτό το καλοκαίρι είχαμε τρία συνεχόμενα superhero films (Thunderbolts, Superman, Fantastic 4) με πολύ καλές κριτικές από reviewers και θεατές. Αυτό βλέπω ως την αρχή της ανάκαμψης.
Θα διαφωνήσω με την ανάλυση σου admiral. Και ο λόγος είναι ο εξής. Όπως και το cinematoscore των 3 πρώτων ημερών είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη πληροφορία λόγο το ότι αυτός που θα πάει είναι ήδη hyped, έτσι και η βαθμολογία του μεγαλύτερη από ότι αντικειμενικά αξίζει.
Έτσι και η βαθμολογία σε ταινίες που είναι εμπορική αποτυχία (thunderbolt) ή δεν είναι αποτυχία (Superman) δεν λέει πολλά. Γιατί πήγαν λίγοι να τα δουν, αυτοί που πήγανήθελαν να το δουν ανεξαρτήτως αξίας και έτσι το βαθμολόγησαν υψηλότερα από ότι άξιζε.
Και τουλάχιστον για το thunderbolt ,που ήθελα να το δω και σινεμά, λέω ευτυχώς που δεν πέταξα τα λεφτά μου. Δεν πρόκειται να πάω να δω ένα sequel γιατί η ταινία δεν ήταν καλή και δεν άξιζε να κόψει εισιτήρια παρόλη την καλή βαθμολογία που αναφέρεις,

Edit μόλις είδα τα νούμερα του Superman. Αποτυχία είναι και αυτό με 300εκ budget και 430 εκ εισιτήρια, θα είναι ευτυχείς εάν έχει ζημιές λιγότερο από 50 εκατομμύρια

Last edited:
Θα διαφωνήσω με την ανάλυση σου admiral. Και ο λόγος είναι ο εξής. Όπως και το cinematoscore των 3 πρώτων ημερών είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη πληροφορία λόγο το ότι αυτός που θα πάει είναι ήδη hyped, έτσι και η βαθμολογία του μεγαλύτερη από ότι αντικειμενικά αξίζει.
Έτσι και η βαθμολογία σε ταινίες που είναι εμπορική αποτυχία (thunderbolt) ή δεν είναι αποτυχία (Superman) δεν λέει πολλά. Γιατί πήγαν λίγοι να τα δουν, αυτοί που πήγανήθελαν να το δουν ανεξαρτήτως αξίας και έτσι το βαθμολόγησαν υψηλότερα από ότι άξιζε.
Και τουλάχιστον για το thunderbolt ,που ήθελα να το δω και σινεμά, λέω ευτυχώς που δεν πέταξα τα λεφτά μου. Δεν πρόκειται να πάω να δω ένα sequel γιατί η ταινία δεν ήταν καλή και δεν άξιζε να κόψει εισιτήρια παρόλη την καλή βαθμολογία που αναφέρεις,

Edit μόλις είδα τα νούμερα του Superman. Αποτυχία είναι και αυτό με 300εκ budget και 430 εκ εισιτήρια, θα είναι ευτυχείς εάν έχει ζημιές λιγότερο από 50 εκατομμύρια

Κοίτα ο Gunn είπε ότι η ταινία έπρεπε να περάσει τα 500 εκατομμύρια, φαντάζομαι εκεί γύρω είναι το break even. Αυτά όπως φαίνεται θα τα περάσει εύκολα. Δεν είναι αυτό που λέμε ότι έσπασε ταμεία αλλά δεν θα μπορούσε κιόλας μετά την λαίλαπα Zack Snyder. Αν το sequel δεν πάει καλύτερα, εκεί ναι θα γίνει άλλη συζήτηση.

Το MCU μπορεί να φέρει ακόμα μαζικά τον κόσμο στις αίθουσες αλλά τα σκαμπανεβάσματα στην ποιότητα έπληξαν τα μικρότερα ονόματα, αυτά που είχαν στηριχθεί πολύ από τις ταινίες Avengers στις προηγούμενες phases. To box office δεν μπορεί να γυρίσει στις εποχές προ covid αλλά οι καλές ταινίες θα δημιουργήσουν πιστεύω ένα κύμα αισιοδοξίας.

Με αυτά που ακούω για το F4 πάντως, μάλλον θα πάει καλύτερα από ότι υπολόγιζα. Είναι αισιόδοξοι εκεί στην disney ότι θα πάρει αναβολή το τέλος του MCU

κατά μερικές βδομάδες :p

Το F4 δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα τα πάει σε εισπράξεις, σίγουρα οι πρώτες εντυπώσεις κοινού και κριτικών είναι ενθαρρυντικές (αλλά επειδή κάηκα κι εγώ από το word-of-mouth γύρω από το μετριότατο Thunderbolts, πλέον δεν πιστεύω τίποτα).

Όσο για το Superman, ξεκίνησε δυναμικά και πίστευα ότι ένα 700ρι μύρια το είχε άνετα, αλλά βλέπω να τερματίζει στα 550 μαξ, που -ασχέτως τι λέει ο Gunn- δεν το λες και μεγάλο σουξέ (ειδικά για ένα πανίσχυρο brand σαν του Superman, ακόμα κι αν είναι reboot).

Γενικά η εποχή των παχιών προβάτων αγελάδων φαίνεται πως πέρασε ανεπιστρεπτί και πιστεύω ότι για να παραμείνουν βιώσιμα τα superhero films πρέπει να ανεβάσουν την ποιότητα (ή έστω να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο χωρίς τις πρόσφατες προχειρότητες) αλλά και να ρίξουν το budget. Δεν γίνεται να κοστίζουν 200-250 μύρια συν άλλα τόσα για marketing όταν σε εισπράξεις πλέον αγκομαχούν να ξεπεράσουν τα 600m. Πάνε να πάθουν το ίδιο με τα AAA games αυτής της γενιάς.

Last edited:
Μηπως απλα.δεν εχουν καταλαβει το κοινο που πρεπει να απευθυνθουν; Η γενια που τα εσταζε στο προηγουμενο run που ξεκινησε το 2008, παιζει να εχει τριανταρισει η στην καλυτερη να εχει φυγει απο την εντελως μπεμπε φαση και ενδεχομενως να ψαχνουν κατι πιο "σοβαρο" τυπου Deapool 1 ή πιο "σκοτεινο" τυπου Punisher Season 1.

Γενικά η εποχή των παχιών προβάτων αγελάδων φαίνεται πως πέρασε ανεπιστρεπτί και πιστεύω ότι για να παραμείνουν βιώσιμα τα superhero films πρέπει να ανεβάσουν την ποιότητα (ή έστω να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο χωρίς τις πρόσφατες προχειρότητες) αλλά και να ρίξουν το budget. Δεν γίνεται να κοστίζουν 200-250 μύρια συν άλλα τόσα για marketing όταν σε εισπράξεις πλέον αγκομαχούν να ξεπεράσουν τα 600m. Πάνε να πάθουν το ίδιο με τα AAA games αυτής της γενιάς.

Θα συμφωνήσω με έναν αστερίσκο, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των superhero films αλλά γενικό και εντοπίζεται κυρίως στην Ασία όπου μετά τον covid οι εισπράξεις στα τοπικά box offices έχουν πέσει 50-60% συνολικά και ακόμα περισσότερο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις . Η πτώση των εισπράξεων των superhero films από τα 700κάτι που ήταν ο μέσος όρος στα 600 με το ζόρι οφείλεται κυρίως σε αυτή την αλλαγή στο διεθνές σκηνικό.

Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Το Captain America: The Winter Soldier έβγαλε συνολικά 715 εκατομμύρια περίπου παγκοσμίως. Από αυτά, τα 260 εκατομμύρια ήταν στην βόρεια αμερική και τα 115 στην Κίνα. Ενώ το Fantastic 4 κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τις εισπράξεις στην βόρεια αμερική κατά 40-50 εκατομμύρια, από την Κίνα θα πάρει με το ζόρι 10-15. Χωρίς την Κίνα το Winter Soldier θα ήταν στα επίπεδα των Fantastic 4 και Superman.

Για τα μπάτζετ συμφωνώ απολύτως και ήδη ο Kevin Feige ανέφερε στην συνέντευξη της προηγούμενης εβδομάδας ότι τα έριξαν κατά 1/3. Για μένα η συνταγή είναι απλή: οι κανονικές ταινίες ενός χαρακτήρα θα πρέπει να έχουν μπάτζετ γύρω στα 150 εκατομμύρια και να επικεντρώνονται σε απειλές μικρότερης κλίμακας, σε 1-2 μέσου επιπέδου villains. Το πρώτο Iron Man είναι το τέλειο παράδειγμα: 140 εκατομμύρια μπάτζετ, πλοκή που δεν περιλάμβανε κάποια καταστροφή επιπέδου αποκάλυψης, μεγάλο κέρδος με 585 εκατομμύρια συνολικές εισπράξεις. Οι λεγόμενες world-ending threats θα έπρεπε να υπάρχουν αποκλειστικά στα Avengers.

Μηπως απλα.δεν εχουν καταλαβει το κοινο που πρεπει να απευθυνθουν; Η γενια που τα εσταζε στο προηγουμενο run που ξεκινησε το 2008, παιζει να εχει τριανταρισει η στην καλυτερη να εχει φυγει απο την εντελως μπεμπε φαση και ενδεχομενως να ψαχνουν κατι πιο "σοβαρο" τυπου Deapool 1 ή πιο "σκοτεινο" τυπου Punisher Season 1.

Βέβαια, αυτό είναι πρόβλημα που είχα θίξει και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα με αφορμή το Andor. Τα προβλήματα που έχει το Star Wars είναι ενδεικτικά του πόσο δύσκολο είναι να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι όταν το κοινό σου ηλικιακά είναι από 10 μέχρι 70 ετών. Το Star Wars είναι η πρώτη κινηματογραφική franchise που μένει στην επικαιρότητα για δεκαετίες και μας δείχνει όλο το φάσμα των διαφορετικών προσδοκιών και απαιτήσεων.

Το MCU πλησιάζει τα 20 έτη ύπαρξης, η κινηματογραφική παρουσία της Marvel ακόμη παραπάνω. Ουσιαστικά μετά το Endgame έφυγε από την φάση του κάτι καινούριου που δεν είχαμε ξαναδεί και πέρασε στην μέση ηλικία των franchises. Πώς θα το διαχειριστούν ο Feige και η παρέα του; Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα. Η Lucasfilm ψάχνει τη λύση εδώ και 25 χρόνια και δεν την βρήκε. Ίδωμεν.

Βέβαια, αυτό είναι πρόβλημα που είχα θίξει και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα με αφορμή το Andor. Τα προβλήματα που έχει το Star Wars είναι ενδεικτικά του πόσο δύσκολο είναι να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι όταν το κοινό σου ηλικιακά είναι από 10 μέχρι 70 ετών. Το Star Wars είναι η πρώτη κινηματογραφική franchise που μένει στην επικαιρότητα για δεκαετίες και μας δείχνει όλο το φάσμα των διαφορετικών προσδοκιών και απαιτήσεων.

Το MCU πλησιάζει τα 20 έτη ύπαρξης, η κινηματογραφική παρουσία της Marvel ακόμη παραπάνω. Ουσιαστικά μετά το Endgame έφυγε από την φάση του κάτι καινούριου που δεν είχαμε ξαναδεί και πέρασε στην μέση ηλικία των franchises. Πώς θα το διαχειριστούν ο Feige και η παρέα του; Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα. Η Lucasfilm ψάχνει τη λύση εδώ και 25 χρόνια και δεν την βρήκε. Ίδωμεν.
Με το συμπαθειο, αλλά αυτά είναι δικαιολογίες του κώλου. Εάν έχεις
σχέδιο
άτομα με ταλέντο, ικανότητες και εμπειρία σε όλες τις θέσεις
ενδιαφέρεσαι πρώτα από όλα να είναι καλό αυτό που φτιάχνεις και μετά εάν και πως θα βγάλει χρήματα
Να μην είναι φτιαγμένο από επιτροπή με βάση checkbox
εάν δεν έχεις σαν βασικό κριτήριο ποσοστώσεις στις θέσεις και στους ρόλους
να περάσεις το όποιο πολιτικό μύνημα θέλεις αδιαφορώντας για το εάν κολλάει με το θέμα της ταινίας σου και το σημαντικότερο μας μην μου το πετάς άχαρα στα μούτρα λες και είμαι ηλίθιος και δεν μπορώ να το καταλάβω

Τότε μπορείς να φτιάξεις μια καταπληκτική ταινία που θα αρέσει στους 10-70 και θα κόψει και εισιτήρια.

Με το συμπαθειο, αλλά αυτά είναι δικαιολογίες του κώλου. Εάν έχεις
σχέδιο
άτομα με ταλέντο, ικανότητες και εμπειρία σε όλες τις θέσεις
ενδιαφέρεσαι πρώτα από όλα να είναι καλό αυτό που φτιάχνεις και μετά εάν και πως θα βγάλει χρήματα
Να μην είναι φτιαγμένο από επιτροπή με βάση checkbox
εάν δεν έχεις σαν βασικό κριτήριο ποσοστώσεις στις θέσεις και στους ρόλους
να περάσεις το όποιο πολιτικό μύνημα θέλεις αδιαφορώντας για το εάν κολλάει με το θέμα της ταινίας σου και το σημαντικότερο μας μην μου το πετάς άχαρα στα μούτρα λες και είμαι ηλίθιος και δεν μπορώ να το καταλάβω

Τότε μπορείς να φτιάξεις μια καταπληκτική ταινία που θα αρέσει στους 10-70 και θα κόψει και εισιτήρια.

Μην είσαι τόσο απόλυτος, αν ήταν τόσο εύκολο θα το έκαναν όλοι. Το Andor ήταν καταπληκτικό και το είδαν πολύ λίγοι. Ποια είναι η δικαιολογία εκεί; Πώς να βγάλεις "κάτι καλό" όταν οι μισοί θα το θεωρήσουν αριστούργημα και οι άλλοι μισοί μπούρδα;

Μην είσαι τόσο απόλυτος, αν ήταν τόσο εύκολο θα το έκαναν όλοι. Το Andor ήταν καταπληκτικό και το είδαν πολύ λίγοι. Ποια είναι η δικαιολογία εκεί; Πώς να βγάλεις "κάτι καλό" όταν οι μισοί θα το θεωρήσουν αριστούργημα και οι άλλοι μισοί μπούρδα;
Το είδαν λίγοι γιατί βρίσκεται κάτω από ένα ημιθανες (ως προς την δημοφιλία brand, πόσοι κάτω των 30 έχουν δει την αρχική τριλογία) σε μια εταιρεία που χαρακτηρίζεται από κακές καλλιτεχνικές και επιχειρηματικές αποφάσεις από την μέρα που εξαγοράστηκε) και σε ένα brand name που πουλάει family friendly προϊόντα.
Ακόμα και εγώ δεν έχω δει παρά μισό επεισόδιο andor παρόλο που πιθανόν θα μου άρεσε. Ο λόγος? Δεν μου κάνει αίσθηση! Δεν είναι star wars αρκετά για να θέλω να δω star wars (star wars=force), με έχει ξενερώσει πολύ η Lucas film για να δω star wars και ταυτόχρονα είναι πολύ star wars για να το δω σαν ένα general sci-Fi.

Tldr έχει καταφέρει η Lucas film να διώξει ακόμα και τους πιθανούς πελάτες της

Το είδαν λίγοι γιατί βρίσκεται κάτω από ένα ημιθανες (ως προς την δημοφιλία brand, πόσοι κάτω των 30 έχουν δει την αρχική τριλογία) σε μια εταιρεία που χαρακτηρίζεται από κακές καλλιτεχνικές και επιχειρηματικές αποφάσεις από την μέρα που εξαγοράστηκε) και σε ένα brand name που πουλάει family friendly προϊόντα.
Ακόμα και εγώ δεν έχω δει παρά μισό επεισόδιο andor παρόλο που πιθανόν θα μου άρεσε. Ο λόγος? Δεν μου κάνει αίσθηση! Δεν είναι star wars αρκετά για να θέλω να δω star wars (star wars=force), με έχει ξενερώσει πολύ η Lucas film για να δω star wars και ταυτόχρονα είναι πολύ star wars για να το δω σαν ένα general sci-Fi.

Tldr έχει καταφέρει η Lucas film να διώξει ακόμα και τους πιθανούς πελάτες της

Άρα ποια είναι η λύση αφού και να φτιάξεις κάτι πολύ καλό το κοινό θα το απορρίψει;

Άρα ποια είναι η λύση αφού και να φτιάξεις κάτι πολύ καλό το κοινό θα το απορρίψει;
Ποιοτικά low-medium budget παραγωγές με ορίζοντα δεκαετίας αλλά οπωσδήποτε με τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω αλλιώς ας τα δώσουν καλύτερα σε μένα τα λεφτά να φανούν και χρήσιμα
Και οπωσδήποτε αλλαγή της Κένεντι. Μόνο καταστροφή έχει φέρει στο brand και κάθε μέρα που παραμένει κάνει μεγαλύτερο κακό

218 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο ΣΚ του Fantastic 4, 2 εκατομμύρια πίσω από τα αντίστοιχα 220 του Superman. Πολύ καλές εισπράξεις και για τα δύο(σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ), ωστόσο το Superman ήδη απέδειξε ότι έχει διάρκεια με μικρές πτώσεις από τότε ενώ το Fantastic 4 έχει αυτή την δοκιμασία μπροστά του.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τα διάφορα στατιστικά που ανακοινώνουν οι εταιρίες: Το Superman το είδε πιο "γηρασμένο" κοινό αλλά περισσότερες γυναίκες, ενώ το Fantastic 4 είχε περισσότερους νέους αλλά λιγότερες γυναίκες (πάντα σε ποσοστά επί του συνόλου των θεατών):

Σχετικό με το θέμα που συζητούσαμε νωρίτερα στο thread:

Μα αυτό είναι το θέμα ότι είναι δύσκολο και δεν είναι ότι προσπαθούν και δεν τους βγαίνει αλλά δεν προσπαθούν καν και βγάζουν αρπαχτές με checkboxes όπως είπε ο @The Nameless One

Μα αυτό είναι το θέμα ότι είναι δύσκολο και δεν είναι ότι προσπαθούν και δεν τους βγαίνει αλλά δεν προσπαθούν καν και βγάζουν αρπαχτές με checkboxes όπως είπε ο @The Nameless One

Δεν διαφωνώ, γι' αυτό είπα ότι για μένα πιο σημαντικό είναι και η Marvel και η DC να πάρουν καλές βαθμολογίες από κριτικούς και κοινό, ώστε να ξαναχτίσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη που χάθηκε. Αλλά όταν το είπα μου είπατε ότι ψάχνω δικαιολογίες!

Back