Ξενιτοΐστορίες (Ταξιδιωτικός Οδηγός unofficial Vol. 2)

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Οικογένειες να δουλεύουν 13ωρα (και ας μην ακούγεται το παραμύθι "δεν είναι υποχρεωτικό" ), την ώρα που άλλες χώρες συζητούν για μείωση ωραρίου.
Παιδιά που δεν βλέπουν τους γονείς τους, γιατί εκείνοι δουλεύουν βράδια, 7 μέρες τη βδομάδα,
Αυτο ειναι ενα απο τα σοβαροτερα θεματα οσων μενουμε Ελλαδα. Εαν δεν υπαρχει δυνατοτητα να παρατησει ο ενας τη δουλεια για Χ χρονια ωστε να ασχοληθει με την ανατροφη, τοτε αρχιζουν τα ασχημα.

Στην καλυτερη θα στο μεγαλωσουν παππουδες, με οτι μπορει να σημαινει αυτο. Στη χειροτερη ντανταδες ή/και θα το παρκαρεις σε κεντρα μελετης. Σε καθε περιπτωση, το παιδι θα μεγαλωσει στον αυτοματο με μια στρεβλη εννοια του τι ειναι οικογενεια.

Η δικη μου εμπειρια απο φιλους που ζουν εκτος ειναι ντεμι. Ναι ηταν καλυτερα στην αρχη σε σχεση με Ελλαδα απο θεμα δουλειας και φυσης αλλα πλεον καθονται μονο για τα παιδια τους και το εκπαιδευτικο συστημα. Κατα τα αλλα, απο φαγητο, ηλιο, παρεες, νοοτροπια, δεν την παλευουν πολυ καλα και συνεχως ρωτανε για να γυρισουν...

Εξαιρεση ενας που βρισκεται Συνδεϋ και απλα βρηκε τον παραδεισο και δεν του λειπει κατι απο Ελλαδα και ενα αλλο ζευγαρι που διαλεξαν Ιταλια.

Last edited:
Δούλευα 4 χρόνια remote σε φινλανδική εταιρεία (με πολωνική subsidiary btw), παραιτήθηκα τον Αύγουστο για πολλούς λόγους, από τους βασικότερους ήταν πως ήθελαν να εφαρμόσουν ένα hybrid μοντέλο εργασίας από 1/2026 και η φάση ήταν relocation ή gtfo τον Δεκέμβρη. Ξεκάθαρη επιλογή gtfo, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μετακομίσουμε εκεί (ευρύτερο Helsinki area), ειδικά για τη συγκεκριμένη εταιρεία, μιας και πνευματικά είχα φύγει από εκεί εδώ και κανένα οκτάμηνο.

Λόγω ταξιδιών για τη δουλειά, αθροιστικά έχω περάσει στην Φινλανδία κανένα μήνα μαξ, δηλαδή όχι σοβαρό διάστημα. Αλλά οι πόλεις που είδα πραγματικά μου φάνηκαν τόπος εξορίας. Είμαι άνθρωπος που γουστάρει κρύο, φυσιολάτρης, ορειβάτης, δρομέας βουνού, αλλά ούτε η φινλανδική φύση ήταν δέλεαρ στα χαρτιά, πρακτικά δεν έχουν βουνά, ούτε ιδιαίτερη ποικιλία αναγλύφου. Νορβηγία έμενα με τα χίλια, δεν ήθελα να φύγω όταν πήγα, αλλά Φινλανδία έμενα με τα χίλια ζόρια. Είχα πάρει μαζί μου και τη σύζυγο σε ένα ταξίδι, η οποία είναι επίσης δραστήρια σε ό,τι αφορά βουνό και φύση, αλλά μακράν πιο κοινωνική και ψημένη για αστικό περιβάλλον από εμένα. Ούτε αυτή ψήθηκε στο ελάχιστο για το ενδεχόμενο μόνιμης διαμονής εκεί.

Παρατήρησα επίσης μέσα στην εταιρεία μια εξπρές "φινλανδοποίηση" κατά το τελευταίο έτος, πιθανώς σχετική και με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Έτσι πολλαπλασιάστηκαν απότομα οι επαφές μου με Φινλανδούς σε ημερήσια βάση. Και τα άτομα ρε φίλε είναι μηδέν ή εκατό, είτε φουλ χαρούμενοι και ευχάριστοι (κι από κοντά αυτό πολλαπλασιαζόταν), είτε, κατά πλειοψηφία, τέρμα μουχλομίζεροι. Αλλά κοινός παρονομαστής όλων ήταν το ξύδι, η σάουνα και το φρίσμπι γκολφ. Δηλαδή κάπου όπα.

Οι δύο επισκέψεις μου στη Βαρσοβία πάντως ήταν απείρως θετικότερες, ομοίως και οι συναναστροφές μου με Πολωνούς, ειδικά με έναν επικό πρώην συνεργάτη από το Βρότσλαβ, που ελπίζω να κρατήσουμε σχέσεις στο διηνεκές. Αμφότερες χώρες φασιστοφωλιές btw.

Νταξ, μπροστά στην προοπτική να κατέληγα Αθήνα, δεν το συζητώ, τα μάζευα και έφευγα χθες. Γενικότερα είναι ειλημμένη οικογενειακή απόφαση αυτό, αν για τους χψ λόγους δεν μπορώ πια να δουλέψω από εδώ που είμαι, αλλάζω ή χώρα ή αντικείμενο, αλλά Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε. Οι μισοί μου φίλοι είναι εξωτερικό (ΕΕ, ΗΠΑ, ένας Μπαχρέιν) από το '10-12, οι περισσότεροι προσπαθούν ενεργά να διαμορφώσουν συνθήκες επιστροφής. Τους κρατάει έξω πως αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να απασχοληθούν μόνο Αθήνα.

Παράδεισοι δεν υπάρχουν πουθενά, αλλά δεν είναι όλα τα επίπεδα της κόλασης ίδια.

Κοίτα τώρα θέμα και άντε να βάλεις τις σκέψεις σε τάξη. Τέλος πάντων.

Δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό αλλά έχω επισκεφθεί πολλές πόλεις της ευρώπης τόσο του βορρά όσο και του νότου, χωρίς ποτέ πρακτορείο και γκρουπ. Η διαμονή μου σε αυτές ήταν πάντα στα πλαίσια των διακοπών μου οπότε η διάρκεια ήταν σχεδόν μιας εβδομάδας, χρόνος αρκετός για να δεις την καθημερινότητα της κάθε πόλης αλλά σαφώς όχι για να τη βιώσεις στο πετσί σου και να αποκτήσεις εμπεριστατωμένη άποψη.

Ενδεικτικά αναφέρω, Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Γενεύη, Βρυξέλλες, Βαλέτα, Βιέννη, Πράγα, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ρώμη και τα 2 τελευταία μου ταξίδια με τον μικρό μαζί πλέον ήταν – ω μα τι σύμπτωσης – στην Κρακοβία και στο Ελσίνκι / Ταλίν.

Πάντα περνούσα υπέροχα, πάντα στενοχωριόμουν που έπρεπε να γυρίσω στην καθημερινότητα και πάντα χαιρόμουν όταν έφτανα πίσω. Θυμάμαι πως όταν είχα πατήσει στο Λονδίνο είχα πάθει σοκ και δέος και από όλα τα μέρη εκεί θα προτιμούσα να μείνω. Προ 15ετίας αυτά γιατί τώρα σκεπτόμενος μόνο τη βουή και τους ρυθμούς μια μητρόπολης με πιάνει κούραση.

Τα περσινά Χριστούγεννα στην Κρακοβία ήταν τέλεια. Η πόλη καθαρή, οι άνθρωποι ευγενικοί παρά τα όσα είχα ακούσει περί σωβινισμού, οι οδηγοί άριστοι και περίμεναν στωικά να περάσεις τη διάβαση (σε αντίθεση με τους Γάλλους που ήταν εξίσου μπουρδello με τους Έλληνες), τα τραμ όλα στην ώρα τους και γενικά όλα έδειχναν να λειτουργούν ρολόι. Θα ήθελα να δω και πως θα ήταν σε βαρυ χειμώνα με πολλά μέτρα χιόνι, πως θα λειτουργούσε η καθημερινότητά τους αλλά δεν έκατσε.

Το καλοκαίρι βρεθήκαμε στο Ελσίνκι. Απίθανες εκτάσεις πράσινου, πεντακάθαρα πάρκα στα οποία δεν είδα ούτε μισό αδέσποτο ζώο (τι τα κάνετε ρε ποράτσε; ) , παιδεία και ευγένεια από όλους. Καθυστερήσεις ανύπαρκτες στα ΜΜΜ και μια οργάνωση που έδειχνε να υπάρχει στα πάντα. Πανάκριβα όλα. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως μια τόσο καλά οργανωμένη χώρα σε παρασέρνει στο ρυθμό της, γίνεσαι και εσύ έτσι. Όταν δηλαδή πήγαμε να πάρουμε το καράβι για Ταλίν, υπήρχε μια ουρά στην οποία κανείς δεν πήγαινε να κλέψει και φυσικά οι περισσότεροι ήταν τουρίστες. Πανάκριβα όλα. Βέβαια από Ταλίν για Ελσίνκι βρέθηκαν ορισμένοι που πέρασαν κάτω από την ταινία που διαχώριζε εμάς τους πραιόριτι λόγω παιδιού, αλλά εκεί βγήκε ο ελληναράς από μέσα μου και έριξα ένα δυνατό σφύριγμα μαζί με μια άναρθρη κραυγή «ΕΕΕΙΙ». Πιο πολύ κοίταζαν εμένα παρά τους εγκληματίες-παραβάτες αλλά ζμπουτσαμ. Πανάκριβα όλα. Φοβερή εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι έβλεπα τα πρωινά, παιδάκια να πηγαίνουν στο σχολείο μόνα τους με τα πόδια. Μιλάμε για ηλικίες 7-9 ετών. ΜΟΝΑ τους. Και το ακόμα πιο περίεργο τα έβλεπα να επιστρέφουν το μεσημέρι. Τέλος πάντων ας μη μακρηγορώ, η αγαλλίαση που ένιωσα όταν στη Θεσσαλονίκη αγόρασα έναν καφέ μαζί με 2 ντόνατς σοκολάτα 5,50€ μόνο, ήταν απερίγραπτη.

Σχετικά με τη βραδινή ζωή εξαρτάται φυσικά που θα είσαι. Στη Βιέννη στις 7 το απόγευμα είχαν πεθάνει όλοι και μετα βίας κατάφερνα να πιω μια μπύρα σε κάτι υπόγεια – πανέμορφα ρουστικ μπαράκια, ενώ στη Μαδρίτη στα μαγαζιά και στην Πλαθα Μαγιορ δεν έβρισκα να καθήσω στις 12 το βράδυ. Τσουζ γουάσλι.

Πάμε τώρα και στο ερώτημα αν θα έμενα στο εξωτερικό. Με παιδί πλέον δύσκολα θα έβγαινα εκτός. Δύσκολα βέβαια βγαίνει πέρα και η ζωή εντός, αλλά μου αρέσει να έχει ο μικρός παπουδογιαγιάδες, ξαδέρφια και φίλους κοντά. Αν κάτσει βέβαια κάποια καλή επαγγελματική πρόταση στη σύζυγο που ακόμα την ενδιαφέρει, τότε σαφώς και το ξανασκεφτόμαστε αν είναι να χεστούμε στο λεφτό. Αλλά να παίρνεις 3κ εξω και το 1,5 να σου φεύγει πάλι στο νοικι, τα ιδια κακουλάκια θα είναι.

Και πάνω σε αυτά νομίζω κολλάει και αυτό...

ήρθε το παλικάρι Ελλάδα και τον κλάδεψε ένα ζώο με το κωλάμαξο του....

Η Φινλανδία έχει ένα παράξενο πράμα με τις τιμές. Οι μισθοί είναι 3.5-4Χ φορές πάνω από την Ελλάδα περίπου. Κάποια πράγματα όπως το σούπερ μάρκετ, είναι φτηνότερα από την Ελλάδα. Το ίντερνετ και το ρεύμα επίσης. Στο ρεύμα μάλιστα, προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράζεις με την τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας στο Σκανδιναβικό NordPool. Τουτέστιν, φυσάει πολύ και έχει αιολική ενέργεια; Παίζει και να σε πληρώνει η αντίστοιχη ΔΕΗ. Δεν κάνει πολύ κρύο ΚΑΙ φυσάει ΚΑΙ βρέχει; Ακόμη πιο χαμηλά. Από την άλλη, αν δεν φυσάει και είναι -30, θα πληρώσεις παραπάνω. Προφανώς παρατηρείς τα πάντα μέσω απ. Είπαμε, οργάνωση, όχι μαλακίες.

Το νερό είναι ακριβότερο, σκας 20Ε/κεφάλι και δεν έχει διακυμάνσεις.

Βενζίνη, σέρβις στο αμάξι, συνεργεία, ΚΤΕΟ, ασφάλειες όλα στις ίδιες ή χαμηλότερες τιμές από την Ελλάδα.

Εκεί που σε σφάζουν είναι αν τολμήσεις να πας έξω σε εστιατόριο. Δεν έχουν στην κουλτούρα τους ΚΑΘΟΛΟΥ το έξω (καφέδες, μπαράκια, ταβερνάκια, μεζεκλίκια όλα άγνωστες έννοιες) και βγαίνουν μόνο ας πούμε για δεξιώσεις ή υπερεπίσημα δείπνα/γιορτές που συνήθως τα πληρώνουν εταιρικοί λογαριασμοί. Οι κοινοί θνητοί ΔΕΝ τρώνε έξω γι'αυτό και πληρώνεις κατά μέσο όρο 40Ε το κεφάλι σε κάτι πολύ λαϊκό. Για τα κυριλέ, 100 το κεφάλι και πάλι καλά να λες. Επίσης, οι υπηρεσίες όλες είναι πανάκριβες. Εδώ ο κόσμος κάνει τα πάντα μόνος του, οπότε το να πληρώσεις κάποιον για να σου καθαρίσει το σπίτι ή να φέρεις ηλεκτρολόγο, να πάρεις ταξί κτλ. είναι φαρμακείο. Αυτή την κουλτούρα του σέρβις, τη βλέπουν σαν Ινδικό σύμπτωμα υπανάπτυκτων χωρών.

Νυχτερινή ζωή επίσης δεν υπάρχει. Ούτε βόλτες/περαντζάδες/ιστορίες. Είναι όλα στημένα Προτεστάντικα, το σπιτάκι σου, η γυναικούλα σου, τα παιδάκια σου. Άμα βράζει το αίμα σου, σαλταίρνεις με τόσο άνοστη ζωή. Ιδανική για να μεγαλώσεις παιδιά σωστά και με αξιοπρέπεια αλλά αν έχεις πάει κρυφό σχολειό στη ζούγκλα, ζόρικα τα πράγματα για σένα, αναλόγως βέβαια και ιδιοσυγκρασίας.

Κι όπως έγραψε ο @vlad καλλιρεργούν τέτοιο αίσθημα ασφάλειας, που τα παιδιά το θεωρούν ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό να περπατάνε από τα 6 μόνα τους στο σχολείο και να γυρίζουν το ίδιο ή να μπαίνουν στα δημοτικά ταξί. Δεν μεγαλώνουν με το μαχαίρι στα δόντια όπως εμείς ('Μην πας εκεί, έχει πρεζάκια. Μην πατάς εδώ, είναι σύριγγα, μη μιλάς σε ξένους, θα σε κλέψουν.') και το μυαλό και το δυναμικό τους το επενδύουν όλο στο να βγάλουν χρήματα, να φτιάξουν εφαρμογές, να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό. Δηλαδή τα βλέπω και καταλαβαίνω γιατί είναι μπροστά ως κοινωνία. Από την άλλη, χάνουν στη δύναμη του χαρακτήρα, καταρρέουν αν τους στείλουν λάθος χρώμα καφετιέρα από το Φινλανδό Κωτσόβολο, το θεωρούν πραγματική αναποδιά της ζωής.

Είναι ένα παράδοξο, να'σαι περήφανος για τις αντιξοότητες που ξεπέρασες για να γίνεις αυτός που είσαι και συνάμα να θες την πιο βουτυρομπεμπεδένια ζωή για τα παιδιά σου. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει καμιά καλή λύση γι'αυτό.

Εκεί που σε σφάζουν είναι αν τολμήσεις να πας έξω σε εστιατόριο. Δεν έχουν στην κουλτούρα τους ΚΑΘΟΛΟΥ το έξω (καφέδες, μπαράκια, ταβερνάκια, μεζεκλίκια όλα άγνωστες έννοιες) και βγαίνουν μόνο ας πούμε για δεξιώσεις ή υπερεπίσημα δείπνα/γιορτές που συνήθως τα πληρώνουν εταιρικοί λογαριασμοί. Οι κοινοί θνητοί ΔΕΝ τρώνε έξω γι'αυτό και πληρώνεις κατά μέσο όρο 40Ε το κεφάλι σε κάτι πολύ λαϊκό. Για τα κυριλέ, 100 το κεφάλι και πάλι καλά να λες. Επίσης, οι υπηρεσίες όλες είναι πανάκριβες. Εδώ ο κόσμος κάνει τα πάντα μόνος του, οπότε το να πληρώσεις κάποιον για να σου καθαρίσει το σπίτι ή να φέρεις ηλεκτρολόγο, να πάρεις ταξί κτλ. είναι φαρμακείο. Αυτή την κουλτούρα του σέρβις, τη βλέπουν σαν Ινδικό σύμπτωμα υπανάπτυκτων χωρών.
Ετσι εξηγειται λοιπον. Σαφως και δεν ασχοληθηκα με τη φινλανδικη ΔΕΗ αλλα το φαι μου το ετρωγα ολο. Η "παραδοσιακη" αγορα στο λιμανι με τις παραγκες τυπου ελληνικο παζαρι, που παρεχουν γευματα σε πλαστικο πιατακι, σε τραπεζοκαθισματα που διπλα σου πετουν κορακια περιμενοντας τα αποφαγια σου και μαλωνουν με τους αστεγους για το ποιος θα τα προλαβει ενω παραλληλα χρεωνουν 20ε τη μεριδα με τον μπακαλιαρο και 8ε το ψωμι με το λουκανικο και την κετσαπομουσταρδα, ειναι ατραξιον μιας φορας μονο.

Είναι ένα παράδοξο, να'σαι περήφανος για τις αντιξοότητες που ξεπέρασες για να γίνεις αυτός που είσαι και συνάμα να θες την πιο βουτυρομπεμπεδένια ζωή για τα παιδιά σου. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει καμιά καλή λύση γι'αυτό.
Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι δεν υπαρχει, για αυτο και εμας του μιλενιαλς μας δουλευουν ψιλο γαζι και τα μπαρμπαδια (τα μεγαλυτερα απο εμας εννοω) και οι νεοι (σαφως οχι οι συνομηλικοι μας).

Αδέσποτα εντωμεταξύ δεν έχει γιατί με -20 και -30 το χειμώνα, θα πέθαιναν όλα. Οπότε ό,τι ζωάκι επιβιώνει εδώ, είτε είναι αγρίμι είτε συντροφιάς και μες το σπίτι.

Αδέσποτα εντωμεταξύ δεν έχει γιατί με -20 και -30 το χειμώνα, θα πέθαιναν όλα. Οπότε ό,τι ζωάκι επιβιώνει εδώ, είτε είναι αγρίμι είτε συντροφιάς και μες το σπίτι.
και ο κάγκουρας έλληνας με το αμάξι 500€ και ηχοσύστημα 3Κ€ που περνάει με τα παράθυρα ανοιχτά επιβιώνει στους -30

Για Δανία ή Νορβηγία το έχετε σκεφτεί (αφού μεγαλώσουν τα παιδιά) ?

Η Δανία είναι ΑΚΡΙΒΩΣ σαν τη Φινλανδία απ' όσο μου λέει αδελφικός μου φίλος που κάνει εκεί την παιδοκομική του εξορία.

Ελάχιστα καλύτερα οικονομικά από τη Φινλανδία και σε αντίστοιχη τροχιά παρακμής. Η Νορβηγία είναι καραγαμώ τις επιλογές και 'βασιλιάς' της Σκανδιναβίας, αλλά για να δουλέψεις εκεί, πρέπει να είσαι μηχανικός στα πετρέλαια ή χημικός της βαριάς βιομηχανίας. Δεν έχει σκηνή με εταιρείες τεχνολογίας, apps και ευκαρίες για κόσμο εκτός βαριάς βιομηχανίας ή ναυτιλίας.

Όποιος μπορεί να δουλέψει Νορβηγία, πάει με κλειστά μάτια, δεν το σκέφτεται καν.

Last edited:
Αλλά και να μην σου κάτσει ευκαιρία σε Όσλο, δε λες "ωχ, κθουλου μου" στο άκουσμα της Κοπεγχάγης (τα λεγκο τους μέσα), σωστά?

Μου φάνηκε σαν ένα "καθαρό" Άμστερνταμ. Ζούνε στη φούσκα τους και όλοι είναι στο μενταλιτι "βγάζω λεφτά". Υποτίθεται εντωμεταξύ πως η Δανία είχε για παρακατιανούς τους Νορβηγούς

Last edited:
Όχι ρε, οι Δανοί είναι ο περίγελος της Σκανδιναβίας. Θεωρούνται κάγκουρες βλάχοι στην πλειοψηφία τους.

Οι Φινλανδοί είναι περίεργα κι ακοινώνητα ούφο, οι Δανοί κάγκουρες, οι Σουηδοί γελοιωδώς ευγενικοί και αδερφούλες και οι Νορβηγοί μόνοι αληθινοί Βίκινγκς που γαμάνε τα πάντα με τα πετροντάλαρς τους.

Οι Ισλανδοί και οι πέντε τους (γειά σου ρε Γκούναρ) βγάνουν τόσο ψάρι κι είναι τόσο λίγοι που ανάθεμα κι αν έχουν ψιλικαντζίδικα στο νησί τους. Την καλύτερη δουλειά απ' όλους μας κάνουν :D

σε αντίθεση με τους Γάλλους που ήταν εξίσου μπουρδello με τους Έλληνες

To '11 που έμεινα και εγώ μια εβδομάδα στο Παρίσι, μου έκανε εντύπωση ότι σταμάταγαν αμέσως στις διαβάσεις! Είχε, δεν είχε φαναρι.

Από την άλλη, παρκάρισμα χτυπώντας μπρός και πίσω ξένο προφυλακτήρα!!

Δύο πράγματα μου είχαν κάνει εντύπωση:

α) Ο συνδιασμός έλλειψης οργάνωσης και ανεμελιάς που είχαν: Γαλλικό FNAC δούλευε χειρότερα και από πολεοδομία!!

β) Οι Παρισιάνες!! Άλλη κλάση, ανεξάρτητα της ηλικίας τους!!!!

Θίγετε πολλά ωραία θέματα που με έχουν απασχολήσει κι εμένα άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο. Έτυχε το 2023, τον Φλεβάρη να ανέβω Θεσσαλονίκη για μια εκδρομή και είπα για να σώσω κανένα ευρώ και να μη κινδυνέψω στους δρόμους να πάρω το τραίνο. Μια μέρα αφότου γυρίσαμε με τη σύντροφό σκάνε τηλέφωνα πρωί πρωί εν εξάλλω, η αδερφή μου να με ρωτάει αν γύρισα αν είμαι στο τραίνο κτλ. Ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω αυτό που γνωρίζετε. Ε, κάπου εκεί ήταν η πρώτη φορά που μου τα έσκασε με τη χώρα, κυρίως γιατί ένιωσα πως εγώ και αγαπημένοι μου άνθρωποι θα μπορούσαμε να είμαστε κομμάτια απλά γιατί επιλέξαμε να μετακινηθούμε με τραίνο, ένα θεωρητικά ασφαλές και φθηνό μέσο.

Τους επόμενους μήνες το έψαξα αρκετά και άρχισα το prepping μέχρι και στα Νορβηγικά για μετανάστευση προς κάτι πιο ασφαλές και βιώσιμο από το κουφάρι των πειραματισμών της νεοφιλελεύθερης πρωτοπορίας.
Ωστόσο εν τέλει δεν το έπραξα. Έβαλα στη ζυγαριά το κοινωνικό δίκτυο εδώ, τον μόνο παράγοντα που μπορεί να σε στηρίξει υλικά και οικονομικά και θεώρησα πως δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να τραβήξω κάποιο ον από την ανυπαρξία, δεν αξίζει η ανταλλαγή της κάπως καλύτερης ζωής σε γυάλα και προτεστανική πυρηνικότητα από το μοίρασμα και το άνοιγμα με τις άλλες κολασμένες ψυχές στο βούρκο. Αλλά και να τράβαγα ένα ον από τη γλυκιά αγκάλη του Αη Πέτρου, θα ήθελα να μεγαλώσει σε έναν κόσμο με ελπίδα για το καλύτερο, όχι να είναι απλά τυχερό που είναι από την σωστή πλευρά κάποιου φράχτη.

Θεωρώ απλουστευτικούς, απλοϊκούς και οριενταλιστικούς τους αφορισμούς περί Βαλκανίλας ή απόδοσης των δεινών στην έλλειψη Διαφωτισμού. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια πρωτοπόρα χώρα στην εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας. Απλά δεν έχει περιθώρια πλούτου σε πλατιά στρώματα, ούτε και outsourcing εκμετάλλευσης όπως άλλες χώρες που πάντως σύντομα θα ακολουθήσουν όσο ακολουθούν αφηγήματα ευημερίας των αριθμών. Αν κάτι κακό έχουμε είναι κόπωση και ατολμία να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να οργανωθούμε στη βάση των θέλω μας, σε μια μόνιμη κατάθλιψη επωφελή παρόλα αυτά για να δίνουμε μπιρ παρά τη ζωή μας και τις ζωές των επόμενων.

Μιας και έγραψε ο κομραντ Στέφανος, ας πράξω και εγώ.

Όσον αφορά τα έξοδα και τη ζωή γενικότερα, έχεις άπειρες επιλογές. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο ΠΣΚ (και καθημερινές, εκτός βαριού χειμώνα). Πού και πού βλέπεις πιτσιρικάδες να κουβαλάνε ένα ηχείο και να κατευθύνονται προς την παραλία για αυτοσχέδια open parties.

Στους δρόμους συναντάς ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ, ανθρώπους με στολές για φωτογραφίες, πάγκους παντού. Στο Έχεις και το καρουζέλ (όχι αυτό με τον Σίριλο), παγοδρόμιο, θέατρο, γκαλερί τέχνης, κινηματογραφικά φεστιβάλ σχεδόν κάθε εβδομάδα και πραγματικά η διασκέδαση καλύπτει όλα τα γούστα.

Φυσικά, δεν λείπουν τα strip clubs, με τις "κορασίδες" απέξω να προσπαθούν να προσελκύσουν αθώους περαστικούς με το κλασικό "come come, we have a lesbian show". Που ο Ιάπωνας (έχουμε αρκετούς τουρίστες) θα μείνει με τη γουαηφου στο χέρι.

Για κάτι παραπάνω, πας Gdańsk. Δέκα λεπτά με το τρένο και χαζεύεις στη γραφική παλιά πόλη. Είναι γενικά σαν να βρίσκεσαι σε ξεχασμένα μποέμ μαγαζάκια της Αθήνας. Η ζωντάνια είναι απερίγραπτη και η ατμόσφαιρα πραγματικά ζεστή. Θα βρεις πολλά μπαράκια με live jazz, όπου μπορείς να πιάσεις κουβέντα με τους θαμώνες και να αναλύσετε θεωρίες για αγρίους.
Έχεις και το Ulica Elektryków που σου δίνει το "Εξάρχεια vibes" που χρειάζεται.

Κάθε Σαββατοκύριακο οι περισσότεροι βγαίνουν για μικρές εκδρομές (πολλοί έφηβοι πάνε μόνοι τους). Απόδραση σε κάποιο βουνό, ψάρεμα, καγιάκ σε λίμνες. Ιστιοπλοΐα και surf στο Hel.
Οι μετακινήσεις είναι πολύ οικονομικές, με τιμές που κυμαίνονται στα 3, 5, 10 ευρώ. Θες να πας Βερολίνο ή Κοπεγχάγη; 40 ή 30 ευρώ πήγαινε έλα αντίστοιχα.

Στα του φαγητού.
Προσωπικά μου αρέσει η κουζίνα τους. Είναι βαριά, με πάπια, ελάφι, χοιρινό, πολλές σούπες και αρκετά θαλασσινά (ειδικά όσο πιο βόρεια πας). Οι τιμές είναι μια χαρά. Να τονίσω εδώ ότι το Sopot είναι ακριβή πόλη, ακριβότερη και από τη Βαρσοβία θα έλεγα, αλλά ακόμα κι έτσι, παραμένει φθηνή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε ένα καλό εστιατόριο, με πλήρες γεύμα (π.χ. μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ, pierogi με γέμιση πάπιας, μηλόπιτα με παγωτό) και 1,5 λίτρο μπύρα, πληρώνεις περίπου 25 ευρώ. Υπάρχουν και lunch menus σε συγκεκριμένες ώρες, τύπου "10 ευρώ για πλήρες γεύμα και ότι πιεις" και σε μικρότερες πόλεις η τιμή πέφτει κι άλλο.
Έχεις επίσης και τα σοβιετικού τύπου milk bars, που είναι ακόμη οικονομικότερα.
Το κεμπαπ/σουαρμα είναι μέρος της καθημερινότητας των Πολωνών. Κλασικά τεράστια 50 εκατοστών σουαρμα με 9-11 ευρώ, ιδανικά για ξενύχτηδες.

Γενικά, υπάρχει ένα πολύ ωραίο balance φύσης, ηρεμίας και διασκέδασης εδώ στη Tricity

Back