Ξενιτοΐστορίες (Ταξιδιωτικός Οδηγός unofficial Vol. 2)

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Να με συγχωρείτε αλλά ο ξενύχτης μετά τις Ζουμπρόφκες χτυπάει δύο Ζαμπιεκάνκες και έρχεται στα ίσια του!
Νομιζω ότι η χειρότερη κουζίνα, μετά τον τάρανδο και το εγγλέζικο πρωινό, είναι η Λιθουανική. Παντζάρια, πατάτες και κεφίρ μόνο!

Ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω αυτό που γνωρίζετε.
Συχνά πυκνά έκανα αυτή τη διαδρομή (όπως και αρκετοί συμφοιτητές μου). Στις εκλογές που έσκασαν μετά. Είχαν το θράσος τα βούρλα/βολεμένοι στις Σέρρες να λένε "τα κάστρα δε πέφτουν".

Θα καταθέσω τις απόψεις/εμπειρίες μου ως τουρίστας και φοιτητής στις εκτός Ελλάδας χώρες.

1. Γαλλία κατασκήνωση 20 μέρες στο μακρυνό 1990, κάπου 1-2 ώρες έξω από το Παρίσι. Μου έχει μείνει η άθλια κουζίνα, η απλησιά των γάλλων και κάτι γούρνες που τις ονόμαζαν θάλασσα και μας πήγα για surfing.... Παρίσι πήγαμε Λούβρο, Σικουάνες και τα κλασικά, ψιλο κλάην μάην η φάση αλλά μάλλον δεν έχει βαρύτητα η γνώμη του τότε εαυτού που το μονο που ήθελε ήταν να φασωθεί με συγκεκριμένη συνκατασκηνώτρια.

2. Δυο χρόνια ως φοιτητόνι στην Αγγλία (περίχωρα του Essex) στο λυκόφως της Δραχμής και στις αρχές του Ευρώ. Εκεί ήταν το πολιτισμικό σοκ από όλες τις απόψεις. Παροχές, σύστημα, αυτοματισμοί, τύποι, φαινομενική ευγένεια, junk food, ημίγυμνες υπάρξεις από τις 8-9 και μετά, μπύρα με το ρολόι στο χέρι, πάπιες, αλεπούδες, καρότσια του Tesco πεταμένα σε ποτάμια με κύκνους, ανήλικα να μου δίνουν λεφτά για να τους αγοράζω τσιγάρα, ένα σύστημα όπου είχε 1002 τρύπες για να το εκμεταλευτείς καθώς ο κόσμος σκεφτόταν γραμικά και σε κουτάκια οπότε βάραγαν tilt πανεύκολα. Γενικά ένα παιχνίδι με πολλούς κανόνες όπου φαινομενικά δεν έσπαγαν αλλά πρακτικά τους έκανες γιογιό.

Για τους άγγλους δεν έχει νόημα να πούμε πολλά. Μια βιτρίνα έτοιμη να σπάσει μετά τις πρώτες μπύρες. Για τις αγγλίδες άστα να πάνε, η χαρά του αφροδισιολόγου. Από τις καλύτερες εμπειρίες ever. Δεν είναι μέρος να ζήσεις για να μεγαλώσεις παιδιά κλπ αλλά είναι ωραία φάση να πας να αράξεις μετά και να κάνεις αερόστατο και ότι σου ερθει στο κεφάλι χωρίς να ασχολείται κανείς μαζί σου.

3. Πόρτο, Λισσαβώνα, στο μυθικό καλοκαίρι του 2004 με την εθνική να ετοιμάζει το πειρατικό έπος. Δεν πήγαμε για μπάλα όμως αλλά για κανονικό tour. Το Πόρτο μου φάνηκε ψιλο τριμπούρδελο, κλασική πρωτεύουσα με βρωμιά, φασαρία, κίνηση, αχταρμά δόμηση κλπ κλπ. Ο κόσμος όπως όλος ο κόσμος σε μια μεγαλόπουλη. Λισσαβώνα ήταν αστεράκι, πολλές σκάλες ανώτερη στα πάντα, όμορφη και καθαρή, όλα προσεγμένα (ίσως λόγω Euro;). Πολύ ψάρι, βαρεθήκαμε να τρώμε σαρδέλα, ψιλο αδιάφορη κουζίνα σε γενικές γραμμές. Φτώχια την εποχή εκείνη, η ξεναγός μάς έλεγε για 300Ε μισθό...

Περάσαμε και από Φάρο, Κοίμπρα και Λούσο (μάλλον). Κάπου εκεί άρχισα να καταλαβαίνω τι ήταν αυτό που με ξένιζε. Αρχικά οι δρόμοι ήταν δρόμοι κανονικοί, ίσιοι, χωρίς τρύπες και σαμάρια. Μετά στα χωρία, τύπου αντίστοιχα της Φωκίδας σαν μέγεθος αλλά ήταν λες και βρισκόσουν σε μνημείο Unesco. Προσεγμένα όλα, γλυμένα, τακτοποιημένα, όμορφα, καθαρά κλπ.

Δυστυχώς δεν αποκτήσαμε γνώσεις για την ζωή λόγο του ξέφρενου ρυθμού του tour και τον ελληναράδων που ήθελαν να δουν μπάλα αλλά διάλεξαν το δωρεαν tour που δεν αφορούσε τη μπάλα...

4. Αμστερνταμ/Leiden 2005 και Αμστερνταμ ξανά 2023. Περίεργη φάση η Ολλανδία, απλωμένα όλα, ουρανός, φύση, ντρόγκες, ποδήλατα, κανάλια με βάρκες (πολύ λιγότερες το 2023). Από την άλλη, φαγητό κυρίως fast food, τούρκος, gautso, πίτσα στο χέρι και ακριβά εστιατόρια, όλα προγραμματισμένα από πριν, έχετε κάνει κράτηση; Όχι; Α τότε μπαλάρες και καλή τύχη να βρείτε φαγητό σε κανένα take away. Αισθάνθηκα πολύ κυνηγημένος γενικά, πολύ άχγος με ότι θα πεθάνω της πείνας κλπ κλπ. Ο κόσμος ψηλός και αδιάφορος, ίσως μετά από 10-20 μπύρες να ήταν αλλιώς.

5. Βαρσοβία/Κρακοβία κάπου το 2006. Εξαιρετική φάση, φθήνια παντού, τρώγαμε ελάφι και αγριογούρονο με 10Ε κάθε μέρα, ζούρεκ σούπες με το κιλό, σοκολάτες ροφήματα ποτάμια. Πανέμορφη φύση, πουλάκια, σκιουράκια που τα σκάσαμε στο φαγητό, χαλαρός κόσμος, ωραίος κόσμος. Απλά μαγικά και αρκετά πιο κοντά στην εδώ ζωή. Είναι στα to do να ξαναπάω όσο ακόμα μένουν εκτός Euro Zone και δεν τους έχεις πάρει η κάτω βόλτα.

6. Μοναχο (2008), Βερολίνο (2012). Meh φάση, φαγητό σκατουλέ, κόσμος στα όρια του αλκοολικού, στατιωτάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα. Υπεροψία και σνομπισμός. Ναι είχε ωραία φύση, ναι είχε επιδόματα, αλλά παράλληλα έβλεπες αχαλίνωτη οικοδομή αλα Ελλάδα και έλεγες "μα θα σκάσει στα μούτρα σας". Εκεί είδα πρώτη και μοναδική (γιατί άραγε) φορά να κάνουν γυμνισμό σε πάρκο. Σα να βγεις εδώ Αθήνα και να δεις 5-6 50-60άριδες/ρες να λιάζουν τα αχαμνά τους στο άλσος Παγκρατίου. Δεν μου έκανε κλικ ο κόσμος καθώς κάθε 2η κουβέντα ήταν "θα πιείς άλλη μια μπύρα", "μάλλον όχι, θέλω να φτάσω στα 50", "να στην κεράσω εγώ;" "εχω λεφτά, απλά δεν θέλω άλλο, έχεις κανένα νερό;" tilt....

7. Μιλάνο/Μπέργκαμο (2010). Εδώ είμασταν σε πιο γνώριμα νερά. Κουλτούρα, φαγητό, διασκέδαση ήταν ίδια με Ελλάδα αλλά σε όλα τα άλλα το χάος. Κομψότητα και ομορφιά παντού, τόσο σε έμψυχα όσο και σε άψυχα πράγματα, φινέτσα, χρήμα κλπ. Ζόρικα από θέμα καιρού, δεν πρέπει να έχει πλάκα όσο απομακρύνεται από καλοκαίρι.

8. Λοζάνη (2011). Πολιτισμικό σοκ με το πόσο ασύληπτα ακριβό μπορεί να είναι ένα μέρος. Day 1 σκάμε από αεροδρόμιο μέχρι το σημεία Α όπου θα παίρναμε το τραίνο για Λοζάνη. Είχαμε ένα τρίωρο μπροστά μας οπότε λέμε "πάμε Γενεύη στα 40 λεπτά για βόλτα, να τσιμπήσουμε κάτι και επιστρέφουμε". 2,5 ώρες αργότερα, δυο μπύρες 150ml, μια πίτσα τύπου "Μασούτης own brand" σε τσίγκινο δισκάκι από μυκροκύμματα έχουμε επιστρέψει στο σημείο Α έχοντας ξοδέψει 180Ε. Κάπου εκεί αρχίζει να μας λούζει ιδρώτας ότι μάλλον δεν θα είναι ένα ταξίδι γαστρονομίας και γευσιγνωσίας όπως τα προηγούμενα :p

Καταλήξαμε να τρώμε μακαρόνια με πέστο στο σπίτι. Μια φορά πήραμε ένα burger έξω στο χέρι (30E) και μια 2η φορά πήγα για φοντί όπου δώσαμε 120Ε για 2 μπύρες μικρές, μια "μερίδα" προκάτ πατάτες σε τσίγκινο δισκάκι, ένα φοντί με το γκαζάκι, ένα τσίγκινο δισκάκι με κριτσίνια και 3-4 λωρίδες προσούτο (σουπερ μάρκετ επιπέδου). Τις υπόλοιπες μέρες τρώγαμε στην εστία του πανεπιστημίου όπου έκανε διδακτορικό ο κολλητός. Εκεί ήταν "φθηνά" καθώς έτρωγες με 12-15Ε. Η μονη φορά που γύρισα από διακοπές αδυνατισμένος.

Ρωτώντας βέβαια καταλάβαμε ότι όλα κοστολογούνται στη στρατόσφαιρα. Από σερβις αμαξιού, λάστιχα, αλλαγή τακάκια σε ποδήλατο κλπ κλπ. Οπότε η φάση ήταν ένα ζωντανό paywall. Ακόμα και το τραίνο/μετρο ήταν ψιλοάδειο καθώς ήταν πολύ ακριβό :p

Σαν πολή ήταν ζόρικη καθώς είχε μεγάλες κλίσεις και μια λάθος επιλογή στροφής σε έβαζε να ανέβεις τοίχο. Γενικά μας είχε βγει η γλωσσα. Φύση, λίμνες, κλπ όλα στο "Β. Ευρώπη DLC". Η ζωή ήταν προβλεπόμενα και με το ρολόι, τάδε ώρα θα φας, τάδε ώρα/μέρα θα κατεβάσεις τα σκουπίδια και μόνο τότε κλπ κλπ. Γενικά η φάση είναι "αν έχεις λεφτά, πήγαινε αλλού. Αν έχει πολλά λεφτά, το συζητάμε".

9. Ρώμη/Φλωρεντία/Τοσκάνη (2014). Cheat code εδώ καθώς πήγαμε Μάη και ήταν όλα όπως έπρεπε να είναι. Φύση, τοπία, εξοχές, ουρανοί, χαρούμενος κόσμος, προσούτα και σαλάμια να κρέμονται, τυριά, κρασιά, γλυκά, πουλάκια, μουσεία, φάρμα με μαύρα γουρούνια, λάδι τρούφας..... Όλα τόσο οικεία αλλά τόσο απίστευτα όμορφα που κάθε φορά αναρωτιώμουν "τι σκάτα πήγε τόσο λάθος δυο κλίκ παραδίπλα".

Μεγάλη αγάπη τα μέρη αυτά και σίγουρα μετακόμιζα (τότε) εκεί. Μπορεί να μην είχαν τον αυτοματισμό ρομπότ των βορείων αλλά κάπως το είχαν καταφέρει να είναι αρκετά επίπεδα παραπάνω από Ελλάδα έχοντας διατηρήσει το "λίγο ήλιο, λίγο cheescake και το αγόρι μου".

2014 - σήμερα. Ακολουθεί ευχάριστον διάλλειμα δια την ανατροφή παιδιών εν μέσω ΔΝΤ, Covid, Κουλιστάν. Έχω ξεχάσει πως είναι το χρώμα του διαβατηρίου αλλά πλησιάζει η ώρα του...
-

Επί του πρακτικού, είμαστε του νότου. Ιταλία, Ισπανία. Για τις βόρειες, μόνο καταδρομικά χωρίς παιδιά να δουλέψεις χωρίς αύριο και να γυρίσεις πίσω με τα τσουβάλια gold coins. Για μόνιμη φάση δύσκολα. Ιδανικό σενάριο να δουλεύεις Ελλάδα για ξένη εταιρία με ξένο μισθό οπότε τα κοινά προβλήματα να μην σε αγγίζουν (πολύ).

Last edited:
Την πρώτη φορά που πήγα Λονδίνο, φιλοξενήθηκα από έναν φίλο που σπούδαζε και νοίκιαζε ένα δωμάτιο σε ένα από αυτά τα γραφικά σπίτια που βλέπουμε από ψηλά στις ταινίες, που ολάκεροι δρόμοι είναι γεμάτοι απο χιλιάδες ολόιδιες κατασκευές.

Σοκαρίστηκα. Μούχλα, μυρωδιές, τριξίματα. Περπάταγες και νόμιζες θα πέσει όλο το οικοδόμημα. Άνοιγες την βρύση και γινόταν σεισμός από το τράνταγμα των υδραυλικών.

Μόνο στο συγκεκριμένο ερείπιο, 4 διαφορετικά παιδιά έδιναν ένα γερό ποσό ανά εβδομάδα για να νοικιάζουν ένα δωμάτιο. Τι τρελή μπίζνα ήταν αυτή; Πρέπει το μισό ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας να έβγαινε από όλους τους φοιτητές που νοικιάζαν μια τρώγλη.

Κατά τ'άλλα μου άρεσε πολύ η πόλη, το παλιό συναντάει το καινούργιο, πάντα υπάρχει κάτι νέο να δεις, χάλια και ακριβό φαγητό αλλά θυμάμαι ακόμα που τρώγαμε το παραδοσιακό αγγλικό πρωινο σε κάτι Κινέζους στο Camden.

Μου είχε κάνει τρελή εντύπωση ότι δεν είχαν κάδους σκουπιδιών, νομίζω ότι είχαν απαγορευτεί από όταν είχε ανατινάξει κάποιους ο IRA την δεκαετία του 80. Σκεφτόμουν ότι θα σκίζουν τις σακούλες οι γάτες αλλά μετά διαπίστωσα ότι 10 μέρες που έκατσα δεν είδα ούτε μια.

πως προφέρεται αυτό; :p κατά τ' άλλα, σταμάτα να διαφημίζεις, ετοιμάζω βαλίτσες :p να θέλουν γραφίστες άραγε; κάνω και μερεμέτια .

Για Γαλλία πάντως μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε για την οδήγηση, είχα πάει το 2009 που ήταν η αδερφή μου εράσμους στο Caen και πήγαμε και μερικές μέρες Παρίσι με την σύζυγο (κοπέλα τότε) και έπαθα πολιτισμικό σοκ με την συμπεριφορά των οδηγών, που έγινε εντονότερο όταν επιστρέψαμε Αθήνα και θυμήθηκα πως οδηγάμε εδώ (βασικά παίζει να είναι η πιο έντονη ανάμνηση από όλο το ταξίδι...).

Γκνταηνσκ κάπως έτσι.

Μπορείς να ρίξεις βλέφαρο. Επίσης στο τομέα σου, θα έχεις επιπλέον φοροελάφρυνση, διότι θεωρείται τέχνη και κάμποσα επιπλέον ζλοτι θα έχεις στο λογαριασμό σου (δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει)

Από Γαλλία μόνο Προβηγκία και Γαλλική Ριβιέρα

Κεφάλαιο μηδέν. Πρώτη φορά στα ξένα.

Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για την Ελβετία.
Μακρινό πλέον 2011. Μας είχαν πάει εκδρομή στο CERN από την περιφέρεια και επειδή κλασσικά μας έπνιξαν τα βύσματα το πληρώσαμε από την τσέπη μας κι όχι από τους μαθητικούς διαγωνισμούς. Τέλος πάντων.

Είχα αφοσιωθεί στην εκπαιδευτική πλευρά της εκδρομής και το ζούσα σκληρά στα στενά διαδρομακια μεταξύ των γραφείων και των εργαστηρίων που μπορούσαμε να επισκεφθούμε άνευ κάρτας εισόδου. Εντάξει, πολιτισμικό σοκ εκεί μέσα, από κάθε άποψη.

Από τις φορές που κυκλοφορούσαμε έξω στην Γενεύη μου είχε κάνει απίστευτη εντύπωση η καθαριότητα και η οργάνωση των πάντων. Δεν είχα ιδέα από ελληνικές πόλεις αλλά όπως και να χει μπορείς να κατανοήσεις τα μεγέθη και άσχετος να είσαι. Το μόνο που είχε φανεί ακριβό τότε ήταν το κεμπάπ που φάγαμε σε έναν Τούρκο, που τότε έβγαινε στα 12€, το οποίο όμως μας το κέρασε γιατί κατάλαβε την φάση μας ως μαθητές.

Ένα βράδυ που χάθηκα σε κάτι στενά κι έχασα το βανακι της ομάδας κατέληξα σε ένα υπόγειο όπου έπαιζαν οι Flogging Molly. Κάπως κατάφερα να μπω με ευρώ αντί για λίρες και για κάποιον λόγο δεν μου ζήτησαν ταυτότητα για να πιω μια μπύρα, 15€/pint. Ξέφρενη κατάσταση, απίστευτη ατμόσφαιρα και μόλις το ρολόι χτύπησε 1 άναψαν τα φώτα, έξω από την πόρτα κι ούτε ένα ευχαριστώ. Δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις. Εκεί πήρα και την πρώτη γεύση της ελβετικής κουλτούρας. Ευτυχώς ένας Ιταλός, κι αυτός από το CERN, φιλοτιμηθηκε να πάμε διακαβαλο με το ποδήλατό του μέχρι το κάμπους, διότι αλλιώς θα ξημέρωνα σε κάνα παγκάκι Γενάρη μήνα.

Φεύγουμε μια μέρα με έναν συμμαθητή και λέμε πάμε να πάρουμε από ένα ρολόι. Πού; Στην Γενεύη. Ο ορισμός του χωριάτη.
Παίρνουμε με την σειρά τα ρολογάδικα, με τα φούτερ εμείς, με τα σμόκιν αυτοί. Με τα πολλά καταλάβαμε ότι δεν μας παίρνει να πάρουμε ούτε πλαστικό παιδικό ρολογάκι. Παρόλα αυτά τους το δίνω ότι μας άφηναν τουλάχιστον να μπούμε να δούμε τις βιτρίνες κι ας κυκλοφορούσαμε ρακένδυτοι.
Δεύτερο χαστούκι ότι ο κόσμος είναι κρυόκωλος μας το έριξαν οι περαστικοί. Ακόμη και γαλλικά να τους μιλούσαμε για να πάρουμε οδηγίες, μας έριχναν ένα σνομπ βλέμμα και μας γυρνούσαν την πλάτη. Που στο χωριό και αγγλικά να μην ξέρει ο άλλος θα σου κάνει νόημα με το χέρι ο άλλος, ντουγρού ευθεία και στο δεύτερο δρομάκι δεξιά.

Γενικά θολές οι αναμνήσεις από τότε, αλλά ήταν το βάπτισμα του πυρός και ήρθε η πρώτη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε για πολύ στην Ελλάδα. Ωραία η φάση της επαρχίας και της αγροτιάς ως ρομαντική ιδέα, αλλά δυστυχώς στην πράξη δεν φτουράει. Στην πρώτη δυσκολία το κράτος σε αφήνει ξεβράκωτο. Μόνο αν είσαι μέσα στο παρεάκι κάτι γίνεται κι αυτό με το ζόρι.

Κάπως κατάφερα να μπω με ευρώ αντί για λίρες
Ελβετικό φράγκο μάλλον εννοείς κι όχι λίρες. Επειδή τα κεντρικά στην εταιρεία που δουλεύω είναι στη Λοζάνη έχω πάει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Παίζει να είναι απο τις πόλεις που το GPS δεν σε βοηθάει. Είναι σε επίπεδα. Παίρνεις τον δρόμο για να πας κάπου και ξαφνικά πρέπει μετά να ανέβεις σκάλες, να κατέβεις, να μπεις σε ασανσέρ (ω ναι έχει ασανσέρ διάσπαρτα) και μετά βρίσκεσαι κάπου αλλού απ' εκεί που θα ήθελες. Εντωμεταξύ μαθαίνεις οτι ο βασικός μισθός είναι 4000 Φράγκα και λες πςςςς ζωάρα θα κάνουν και μετά καταλαβαίνεις οτι δεν φτάνουν για να ζήσει κάποιος. Όταν πηγαίνουμε μας δίνουν 50 Φράγκα την ημέρα για τα εκτός έδρας έξοδα μας και κάνουμε το σταυρό μας που έχουμε γεμάτο πρόγραμμα γιατί αλλιώς θα μέναμε νηστικοί. Κάποια στιγμή είδα ζητιάνο και λεω σ' έναν συνάδελφο μου α έχετε κι εσείς εδώ. Μπα μου λέει, γύφτοι/τσιγγάνοι είναι που έρχονται, ζητιανεύουν και φεύγουν. Καθαρή πόλη, ίσως η Γενεύη να είναι πιο καθαρή αλλά με λίγα πράγματα γενικά για να κάνεις. Μετά τις 9-10 το βράδυ αν δεν έχεις φροντίσει να φας μένεις νηστικός. Μια φορά επισκέφθηκα κι άλλες πόλεις όπως την Λουκέρνη, την Ζυρίχη και την Βέρνη. Γενικά στο ίδιο επίπεδο πάνω κάτω. Το μόνο που αλλάζει είναι σε ποιό καντόνι θα είσαι. Στη Βέρνη που είναι Γερμανικό καντόνι και πρωτεύουσα της Ελβετίας τρομάξαμε να συνεννοηθούμε στα Αγγλικά. Οι δραστηριότητες τους είναι σκι, έλκηθρο, να τρώνε φοντού και το καλοκαίρι να πηγαίνουν στις λίμνες για ιστιοπλοΐα και μπάρμπεκιου.

να τρώνε φοντού και το καλοκαίρι να πηγαίνουν στις λίμνες για ιστιοπλοΐα και μπάρμπεκιου.
ΜΙα χαρά μου ακούγεται, εκτός αν μπάρμπεκιου εννοείς τίποτα μανιτάρια :p

ΜΙα χαρά μου ακούγεται, εκτός αν μπάρμπεκιου εννοείς τίποτα μανιτάρια :p
Κανονική μπριζόλα ΑΛΛΑ την αφήνουν κάτι δευτερόλεπτα στα κάρβουνα και ουσιαστικά την τρώνε και τρέχει το αίμα.

Κάτι ακόμα που κανείς δεν σε προειδοποιεί ότι θα σου λείψει :

-Οι γιορτές, οι αργίες και ο πολιτισμικός συνεκτικός ιστός στη χώρα σου. Δηλαδή ξέρεις ρε παιδί μου, 17Ν, θα κλείσει η Πατησίων, δακρυγόνα, μπάχαλα, καβάτζες. Πάσχα στο χωριό, θα μοσχοβολάνε οι δρόμοι νυχτολούλουδο, θα 'χει ψευτονηστίσιμα το σαντουιτσάδικο και θα 'ναι όλα κλειστά. Ξέρεις περίπου που πάει ο καθένας γύρω σου και γιατί κάποιες μέρες το χρόνο. Εδώ στα ξένα, όσο ενταγμένος και να 'σαι (αγόρασες σπίτι, κάνεις παρέα με τους δημογέροντες ταρανδοβοσκούς του χωριού σου, μιλάνε τα παιδάκια σου φαρσί) πάει 6 Δεκέμβρη, πανηγυρίζουν οι Φινλαντοί την Ανεξαρτησία τους από το Ρώσο και εσύ είσαι σε φάση, χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι. Δεν νιώθεις τίποτε και ούτε υποτίθεται πως πρέπει να νιώσεις και κάτι.

Είσαι ξέμπαρκος, αιώνιος ξένος.

Άλλο πράμα να περάσεις από ένα τόπο σαν τουρίστας ή έτσι περιστασιακός εργάτης κι άλλο να βάλεις ρίζες. Πονάει η ξενιτιά πολύ όταν χάσει το γκλαμούρ και το ρομάντζο του 'Α για να δούμε εδώ 'α κάμουν'. Συλλαμβάνω εαυτόν να ακούει Στελλάρα και Καρρά κάτι βράδια όταν γυρίζω σπίτι, με τον αέρα να παγώνει στα ρουθούνια μου και τα μπρουτάλ, γκρίζα κτήρια να ορθώνονται αδιάφορα τριγύρω. Μόνο τους λύκους στο δάσος δίπλα νιώθω ντόπιους και δικούς μου.

Και δεν το γράφω ως κλάψα, αλλά για να αντιλαμβάνεστε όσοι βράζετε στο καζάνι του Κουλιστάν, πως όντως κάτι κερδίζετε. Κάτι που θεωρούσα δεδομένο μέχρι που το έχασα.

Συμφωνώ, δεν θέλω να πω παραπάνω για να ρίξω περαιτέρω το κλίμα. Ευχαριστώ σας για το ότι επιβεβαιώσατε πως ορισμένα πράγματα δεν είναι μόνο δικές μου σκέψεις. Είναι παρηγορο.

Ελιές, λάδι, κρασί από το χωριό.
Την Τούλα και τον Ανέστη να σφάζονται στον αποπανω όροφο και εσύ να κοιτάς να κανονίσεις έξοδο στο κέντρο με την Καλλιρρόη.
Έχει την γλυκά της η Ελλάδα και την εκτιμάς όταν φεύγεις.

Κανονική μπριζόλα ΑΛΛΑ την αφήνουν κάτι δευτερόλεπτα στα κάρβουνα και ουσιαστικά την τρώνε και τρέχει το αίμα.
να πω την αμαρτία μου στο Λονδίνο που είχα πάει την απόλαυσα την ματωμένη μου μπριτζόλα :p

Πρέπει να πάω να τους δείξω πως γίνεται μου φαίνεται, αλλά όχι μοσχαρίσιες ωμές, χοιρινές τέλειες, pork chops που λένε και στο χωριό μου :p

Kι αυτά τα Σπιρτόκουτα, σπίτι, πατρίδα είναι.

Χίλιες φορές αυτά (όσο κι αν τα πρώτα χρόνια που ξυπνούσα στην εξορία με τα γλαροπούλια και τη σιγαλιά νόμιζα πως είχα πιάσει τον Πάπα από τ'αρχίδια) παρά η νεκρική Προτεστάντικη σιγή του σιωπηλού, ιδιωτικού θανάτου.

Μακράν το ιδανικότερο είναι να ζεις και να δουλεύεις έξω και να περνάς ένα-δυο μήνες σπαστά το χρόνο στην Ελλάδα. Φυσικά άντε να το πετύχεις αυτό με γυναίκες, σπίτια, δάνεια, παιδιά, σέα-μέα.

Last edited:
@Robin Hood Ναι, φράγκα. Μπερδεύτηκα.
Καλά για τα μισθά που λες ήταν η πρώτη φορά που έμαθα ότι κόσμος μένει σε άλλη χώρα και εργάζεται σε διαφορετική. Ειδικά κάτι μπάρμαν και λοιποί πληβείοι εμέναν στην Γαλλία όπου τα ενοίκια ήταν ανθρώπινα, διότι στην Γενεύη θα κατέληγαν σε ένα δωμά πέντε νωμά.
Πάντως τώρα που το κοιτάω για αλλαγή συμβολαίου και μετακόμιση, η Ελβετία είναι πρώτη στην λίστα μου.
Έτσι κι αλλιώς έχω καταντήσει γεροξεκούτης μούχλας που θέλει τα βουνά του και την ησυχία του. Το μόνο που θα μου λείψει από τα ελληνικά βουνά είναι που είναι ξεφραγα αμπέλια και πάω όπου θέλω με το μηχανάκι.

Στην Λωζάνη κάτσαμε για λίγες ώρες και να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι τίποτα.

Ξέχασα να αναφέρω ότι από την Ελβετία τελικώς πήρα έναν σουγιά, μισή τιμή από ότι στην Ελλάδα και ένα ρολόι με κουκο που το πήγα στον παππού μου.

παρά η νεκρική
Κάμε μια βόλτα από Gdańsk να σε τρατάρουμε με εκλεκτή śliwowica (αν έρθεις Sopot και δεις την φύση, μπορεί να σου σκάσει PTSD σαν Αμερικανός στο Βιετνάμ)

Μπορεί κάποιος μόνιμος κάτοικος Γερμανίας να επιβεβαιώσει την ύπαρξη κάποιου βαθύτερου μηνύματος στις θέσεις parking της παρακάτω φωτογραφίας?
Female-only-parking-wide.jpg

ladies only? Τι φάση; Σαν αυτό για το μωρό που δείχνει μόνο μαμά με παιδί/καρότσι, ο μπαμπάς να πάει να μαμηθεί ας το κουβαλήσει το μούλικο από την άλλη άκρη του πάρκινγκ.

Back