Σκεφτόμουν λίγο αυτό που έγινε στο εργοστάσιο της Βιολάντα και μου έχει γυρίσει το κεφάλι ρε διάολε.
Κάνεις μια δουλειά, σχετικά ασφαλή, βάζεις κουλουράκια σε συσκευασίες ή ότι κάνουν εκεί μέσα, και ξαφνικά ανατινάζεται το υπόγειο από κάτω σου...
Δεν το χωράει το μυαλό μου.
Κάνεις μια δουλειά, σχετικά ασφαλή, βάζεις κουλουράκια σε συσκευασίες ή ότι κάνουν εκεί μέσα, και ξαφνικά ανατινάζεται το υπόγειο από κάτω σου...
Δεν το χωράει το μυαλό μου.
Παράλληλα, τα έως στιγμής ευρήματα καταδεικνύουν τα εξής: στο επικαιροποιημένο σχέδιο πυρασφάλειας που είχε υποχρέωση να καταθέσει και κατέθεσε η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2025 γίνεται αναφορά σε 4 υπόγειες δεξαμενές προπανίου, και όχι σε 2 υπέργειες οι οποίες είναι 20ετίας ή 25ετίας.
Η έκρηξη έγινε στο υπόγειο, το οποίο όμως δεν είναι αποτυπωμένο στα σχέδια του εργοστασίου, επομένως δεν υπάρχει στα σχέδια της πυρασφάλειας, και ως εκ τούτου δεν υπήρχε ανιχνευτής διαρροής προπανίου.
Απουσία ανιχνευτών, θαμμένες σωληνώσεις, λανθασμένες αποστάσεις
Το κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που έκανε αυτοψία στα συντρίμμια λίγες ώρες μετά την έκρηξη, κατέγραψε μια σειρά από τεχνικές αστοχίες που θεωρούνται κρίσιμες για τη δικογραφία.
Η έκθεση των πυροτεχνουργών, την οποία έχει ζητήσει η Πυροσβεστική, εστιάζει στα εξής σημεία:
- Απουσία Ανιχνευτών: Στον χώρο δεν υπήρχαν συστήματα που να ειδοποιούν για διαρροή αερίου, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την τραγωδία.
- Θαμμένες Σωληνώσεις: Οι σωλήνες προπανίου βρίσκονταν κάτω από το χώμα και την άσφαλτο, ενώ βάσει κανονισμών θα έπρεπε να είναι επιφανειακοί, για να ελέγχονται οπτικά για τυχόν φθορές.
- Λανθασμένες Αποστάσεις: Οι εξωτερικές δεξαμενές κρίθηκε ότι δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από το σημείο εισόδου του καυσίμου στη βιομηχανική μονάδα.