(Update: Δεν) έρχονται και άλλα Playstation games σε PC

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Δημοσιεύθηκε το άρθρο του Jason Schreier σχετικά με το θέμα που συζητούσαμε νωρίτερα:

Sony Group Corp. no longer plans to release its big PlayStation 5 games on PC, a major shift in strategy that sees the video-game maker returning to console exclusivity after six years of flirting with multi-platform releases, according to people familiar with the company’s plans.

Online games such as Marathon and Marvel Tokon will still be released across multiple platforms, but single-player titles such as last year’s samurai hit Ghost of Yotei and the upcoming action game Saros will remain exclusive to PlayStation 5, said the people, who asked not to be identified because they weren’t authorized to talk publicly about the company’s strategy.

Βέβαια υπάρχει και ο σχετικός αστερίσκος για να καλύψουμε τον πωπό μας:

The people cautioned that things could change in the future due to the unpredictable nature of the video-game industry and that Sony’s plans are constantly shifting.

Προσωπικά πιστεύω ότι βλέπουμε ένα πείραμα για να δει η Sony αν το στοπ σε ορισμένα exclusives θα αυξήσει τις πωλήσεις της κονσόλας. Αν ναι η στρατηγική αυτή θα συνεχιστεί, αν όχι το porting μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον.

'Xoύκο θα συμφωνήσω 100% μαζί σου. Νέα Xbox και PS θα δούμε είτε τέλη '26 ή το πιθανότερο, μέσα '27 και με τις τιμές της RAM στα ύψη, θεωρώ θα σκάσουν γύρω στα 700Ε έκαστο, σε αντίθεση με τα παλαιότερα 500Ε. Είναι λοιπόν *απόλυτα* λογικό να κρατήσουν τα 'βαριά' χαρτιά τους ως αποκλειστικότητες τριετίας, προκειμένου να αβαντάρουν τις πωλήσεις.

Το ίδιο πράγμα ακριβώς είδαμε και με το PS4/5 εξάλλου. Η Σόνι έχει πετύχει να έχει διπλά launches για συγκεκριμένα παιχνίδια ουσιαστικά, με τα αναμενόμενα τεράστια κέρδη. Τώρα που γλυκάθηκαν, δεν πρόκειται να το αφήσουν.

'Xoύκο θα συμφωνήσω 100% μαζί σου. Νέα Xbox και PS θα δούμε είτε τέλη '26 ή το πιθανότερο, μέσα '27 και με τις τιμές της RAM στα ύψη, θεωρώ θα σκάσουν γύρω στα 700Ε έκαστο, σε αντίθεση με τα παλαιότερα 500Ε. Είναι λοιπόν *απόλυτα* λογικό να κρατήσουν τα 'βαριά' χαρτιά τους ως αποκλειστικότητες τριετίας, προκειμένου να αβαντάρουν τις πωλήσεις.

Το ίδιο πράγμα ακριβώς είδαμε και με το PS4/5 εξάλλου. Η Σόνι έχει πετύχει να έχει διπλά launches για συγκεκριμένα παιχνίδια ουσιαστικά, με τα αναμενόμενα τεράστια κέρδη. Τώρα που γλυκάθηκαν, δεν πρόκειται να το αφήσουν.

Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι το πείραμά τους δεν θα εχει αποτέλεσμα και θα επιστρέψουν στο porting κάποια στιγμή. Οι αγορές των PC και consoles είναι πολύ διαφορετικές, από τα δημογραφικά στοιχεία και τις προτιμήσεις σε games μέχρι τα επιθυμητά features και τον τρόπο χρήσης. Υπάρχει μικρό overlap που δεν επηρεάζει την πορεία των platforms.

Ναι οκ, ζούμε και χωρίς αυτά, αν και προσωπικά έχω πάρει (ή σκοπεύω να πάρω) σχεδόν όλα τα single-player της Sony που ήρθαν στο PC την τελευταία εξαετία. Όχι full price αλλά εκεί κάπου στο 25ρι-30ρι, που ούτως ή άλλως είναι κοντά στο ταβάνι μου για αγορές μεμονωμένων games.

Συμφωνώ, πάντως, με το Ναύαρχο: πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι συσπείρωσης των fanboys, στα λογιστικά δεν θα τους βγουν τα κουκιά και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν σαν βρεγμένες γάτες στην αγκαλιά του Gabe. Βέβαια μέχρι να συμβεί αυτό θα χάσουμε κάποια games ή θα τα δούμε με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση (+2-3 χρόνια π.χ.). Oh well.

Last edited:
Περισσότερο μπούστ στα μετρητά είναι, για να δείχνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα τις χρονιές των ισχνών αγελάδων. Ένα single player παιχνίδι (που είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν) θα πουλήσει έτσι κι αλλιώς Χ κομμάτια, είναι συγκεκριμένο το κοινό τους. Πορτάροντάς τα στο PC, απλώς 'τερματίζουν' ας πούμε τις πωλήσεις στο μέγιστο δυνατό κοινό για ένα παιχνίδι.

Χμ, ναι, εγώ μέσα στο 2026 πρέπει να παίξω Yotei όμως. Σιχτίρ μωρή Sony.

Χμ, ναι, εγώ μέσα στο 2026 πρέπει να παίξω Yotei όμως. Σιχτίρ μωρή Sony.

Έχεις ήδη PS5, έτσι δεν είναι; Άρα οκ δεν θα χρειαστεί να κάνεις μεγάλο έξοδο.

Δεν έχω, ένα PS4 Pro είχα πάρει το 2020 για το GoW (και έπαιξα και διάφορα άλλα exclusives εκεί έκτοτε). Θα είναι χαζά υψηλό έξοδο, απλά με τους ρυθμούς που παίζω παιχνίδια πλέον, δύσκολα μπορώ να ζητήσω από κάποιον να μου δανείσει ένα. Τέσπα, βλέπουμε.

Δεν έχω, ένα PS4 Pro είχα πάρει το 2020 για το GoW (και έπαιξα και διάφορα άλλα exclusives εκεί έκτοτε). Θα είναι χαζά υψηλό έξοδο, απλά με τους ρυθμούς που παίζω παιχνίδια πλέον, δύσκολα μπορώ να ζητήσω από κάποιον να μου δανείσει ένα. Τέσπα, βλέπουμε.

Σε τέτοια περίπτωση και αν δεν βρεις κανένα δανεικό, νομίζω έχει πιο πολλή λογική αν μπορείς να περιμένεις για την επόμενη γενιά. Να πάρεις PS5 προς το τέλος της γενιάς σε καραβίσια τιμή δεν προσφέρει καλό value for money.

Από '25 μόνο το Γιοτέι μας ξέχασε και από '26 πέρα από Γούλβεριν δεν βλέπω κάτι άλλο. Θα επιβιώσουμε πιστεύω για την ώρα, υπάρχει μπάκλογκ για μέχρι να σβήσει ο ήλιος ένα πράμα. Θα μας κλάσουν μια μάντρα με άλλα λόγια.

Ghost of Τετέη θα έλεγα ότι είναι η πιο σοβαρή απώλεια, άντε και το Saros σε όσους άρεσε το Returnal. Για το Wolverine, βλέπουμε.

Τα του backlog είναι άτοπα. Έχω ένα backlog στον Θεό, με διαμάντια μέσα, το οποίο νομοτελειακά δεν θα εξαντλήσω όσο ζω. Δεν θέλω να παίξω το Yotei επειδή άδειασε το backlog, δεν υπάρχει backlog ή εύλογος χρόνος αναμονής για κάποια παιχνίδια (ή και άλλες εμπειρίες). Τι backlog και τα φρύδια μου κουνιούνται, κάποια πράγματα απλά με κάνουν να αισθάνομαι καλά και η αξία τους δεν μετριέται σε χρήμα. Το Tsushima ήταν ένα από αυτά, δεν βλέπω πώς δεν θα είναι και το Yotei.

Τα του backlog είναι άτοπα. Έχω ένα backlog στον Θεό, με διαμάντια μέσα, το οποίο νομοτελειακά δεν θα εξαντλήσω όσο ζω. Δεν θέλω να παίξω το Yotei επειδή άδειασε το backlog, δεν υπάρχει backlog ή εύλογος χρόνος αναμονής για κάποια παιχνίδια (ή και άλλες εμπειρίες). Τι backlog και τα φρύδια μου κουνιούνται, κάποια πράγματα απλά με κάνουν να αισθάνομαι καλά και η αξία τους δεν μετριέται σε χρήμα. Το Tsushima ήταν ένα από αυτά, δεν βλέπω πώς δεν θα είναι και το Yotei.

Απόλυτα σεβαστό, ας ακουστεί και η άλλη άποψη: Αν δεν έπαιζα καινούρια games για τις ανάγκες των reviews, θα έπαιζα μόνο τα παιχνίδια του backlog μέχρι αυτό να μειωθεί δραματικά. Όχι μόνο γιατί τα παιχνίδια δεν είναι λαχανικά που χαλάνε με τον χρόνο (το αντίθετο μάλιστα, όσο πιο αργά αγοράσεις τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις καλύτερη εμπειρία με patches και DLC included) αλλά και γιατί στα ώριμα χρόνια μου ως gamer το αντανακλαστικό "αυτό πρέπει να το παίξω ΤΩΡΑ" έχει ατροφήσει σχεδόν ολοκληρωτικά, ειδικά για ΑΑΑ.

δεκτό, προσωπικά μπορώ να ζήσω χωρίς τα exclusives της sony.
Θεωρώ ότι όλα τα παιχνίδια είναι good to have αλλά δεν τελείωσε και ο κόσμος αν δεν μας κάνουν την τιμή να έρθουν προς τα μέρη μας. Άλλωστε είμαι και σε μια ηλικία που δεν με ενδιαφέρει να κουβεντιάσω τα latest and greatest με τους παρθένους γκίκουλες φίλους μου (ούτε είναι παρθένοι πλέον, οπότε μας το χάλασαν).

Να καταθέσω κι εγώ τη γνωμούλα μου...
Αν και κατανοώ τη θέση του Μιτσάκου, έχω απαλλαγεί από το FOMO χρόνια τώρα (ειδικά σε περίπτωση που μιλάμε για αυτονόμα επεισόδια μεταξύ τους και όχι συνέχειες με σεναριακή σύνδεση πχ δε βγήκε το Bloodborne ή το Demon Souls στο pc, so what).

Ό,τι είπαν τα παιδιά από πάνω: Μπορώ να ζήσω χωρίς τα παιχνίδια της (σύγχρονης) Nintendo και της Sony (και της Microαχαχαχα της ποιας τα αποκλειστικά?). Είναι τέτοια η υπερπροσφορά των games για όλα τα γούστα, που ειλικρινά, δεν νοιώθω κάποιο "κενό" που άφησα τα Zelda - τυχαίο παράδειγμα - στο Twilight Princess. Αν η Sony επανέλθει στην αγκαλιά του Γκέημπ καλοδεχούμενη, αν πάλι όχι εκείνη χάνει.

Μάγκες, δεν εκφράζω FOMO. Παίζω 3-4 παιχνίδια τον χρόνο πλέον, για ποιο FOMO μιλάμε... Μπαίνω στη μικρή μας όαση, διαβάζω τι και πόσα παίζετε, διαβάζω και τα reviews κι αισθάνομαι εξωγήινος. Έχω επιλέξει να διοχετεύω τη συντριπτική πλειοψηφία χρόνου και ενέργειας σε άλλα πράγματα, αλλά αυτά τα 3-4 παιχνίδια που ξεχωρίζω, ε, πραγματικά κάτι μου λένε, και δεν θα κάτσω να κάνω ανάλυση κόστους-οφέλους ή να περιμένω να ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες για να τα χαρώ.

Μιας και μιλάμε για το Yotei, περίμενα, είδα ότι η Sony γαμήθηκε, ε, θα βρω τρόπο να το παίξω. Υπάρχει κι ένα Alan Wake 2 εκεί έξω, που ανήκει σε αυτά τα 3-4.

Η ζωή είναι μικρή και εύθραυστη, ας τη χαιρόμαστε στο τώρα, με τα μικρά και τα μεγάλα της, όπως τα ορίζει ο καθένας. Δεν είναι ανάγκη οι επιλογές μας να βγάζουν νόημα σε κανέναν άλλο, ούτε καν σε εμάς τους ίδιους, φτάνει να μας προσφέρουν κάτι στο τέλος της ημέρας.

Ξέρει κανείς αν θα πάρει μπάλα και το τρίτο μέρος του FF7;

Ξέρει κανείς αν θα πάρει μπάλα και το τρίτο μέρος του FF7;

Όχι, δεν είναι της Sony αυτό, είναι Square.

Back