Αναβαθμίσεις των εορτών

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Η αναβάθμιση που είχα προγραμματίσει για τα Χριστούγεννα δεν έγινε τελικά. όλα πήγαν στραβά. Επειδή όμως βλέπω τον τραμπ να κάνει συνέχεια μλκιες το πήρα απόφαση να ξεκινήσω σιγά σιγά να παραγγέλνω τα κομμάτια, αλλιώς θα περάσουν άλλα 10 χρόνια πριν αλλάξω το δεινόσαυρο. (Q9550, 8GB ram, R9280)
Πάω για μόνο για πύργο και απο το παλιό θα μείνει η κάρτα γραφικών (R9 280) που θα αλλαχθεί αργότερα. μαζί με την οθόνη.
Είχα αποφασίσει τότε να πάω σε ΑΜ4, δεν το έχω ψάξει για ΑΜ5. Αυτά που είχα τα Χριστούγεννα διαλέξει είναι:
Επεξεργαστή έλεγα για τον 5800Χ, αν πέσει η τιμή του 5900 το πάσχα μπορεί να πάω σ' αυτόν.
https://www.skroutz.gr/c/673/cpu-fans.html?keyphrase=peerless+assassin+120 ή
Μητρική μια απο τις 2:
Μνήμες δεν έχω διαλέξει, σίγουρα θα είναι 64GB,
SSD ADATA ALEG-800-1000GCS LEGEND 800 1TB NVME PCIE GEN4 X4 M.2 2280
Τροφοδοτικό δεν έχω ιδέα, έλεγα για 750W.
Κάρτα ήχου σίγουρα θα μπει άλλη αργότερα με την κάρτα γραφικών.
Windows 10 λόγω κάρτας γραφικών και mint με cinnamon.
Εφόσον τελικά πάω σε ΑΜ4 το σύστημα δεν θα πάρει λογικά αναβάθμιση αργότερα γι' αυτό και είμαι large σε ορισμένα κομμάτια.
Ακούω γνώμες.

Εξαρτάται πόσο σε καίει η αναβάθμιση τώρα και σε τί τιμές θα βρεις τα κομμάτια. B550/5900x είναι τούμπανο συνδυασμός, του πετάς επάνω μια 9070Χ της AMD (όπως τις λένε τελοσπάντων) και είσαι κυριλέ.

Μόνη πισινή μου αυτή τη στιγμή είναι πως με νέο Xbox/PS να σκάνε 2028, ίσως βρεθείς πολύ πίσω από την επόμενη γενιά κονσολών. Προφανώς θα μπορείς ακόμα να παίζεις μια χαρά σε Medium/High αν δε σε καίει το σκληρό φλεξάρισμα απέναντι σε οκτώ αυτιστικούς ιντερνετοφύλακες της αριστείας, αλλά αν έχεις στόχο πχ να είσαι πάντα μπροστά από τις κονσόλες, είναι πιθανό να ξεπεραστεί το σύστημα στην τριετία.

Τροφοδοτικό βάλε κάτι στα 850W καλύτερα, να σηκώνει τούμπανες GPU, παίζει να σε βγάλει και δεκαετία. 64GB RAM είναι λίγο υπερβολικό, καλύτερα 32 και το κατοστάρικο που περισσεύει για 5900Χ.

Εγώ θα έλεγα να πας για AM5 και ας βάλεις λιγότερο high end επεξεργαστή, 64GB είναι απολύτως υπερβολή εκτός αν κάνεις κάτι παλαβό πχ προσομοιώσεις, και το πιο σημαντικό πάρε ΤΩΡΑ κάρτα γραφικών ας είναι και RX 6600 γιατί η R9280 είναι πια υπερβολικά παλιά και προβλέπεται πάλι χαμός με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Αργότερα ξανακάνεις αναβάθμιση αν θες και μια RDNA2/3 θα εξακολουθεί να είναι κάρτα γραφικών που θα μπορείς να την δώσεις σε άλλον.

Αν το σύστημα προορίζεται κυρίως για παιχνίδια και θες να μείνεις στο AM4 καλύτερα να το "τερματίσεις" από τώρα για μένα και να πας σε 5700-5800Χ3D.

edit: Με πρόχειρο googlάρισμα ο 5800Χ3D και εξαφανισμένος είναι πια αλλά και δεν αξίζει τη χρηματική διαφορά οπότε 5700Χ3D it is.

Αν έστεινα καινούριο πι-σι σήμερα θα πήγαινα σε ΑΜ5 εξασφαλίζοντας την δυνατότητα για ουσιαστική μελλοντική αναβάθμιση αν το θελήσεις/χρειαστείς.

Αν είχες ήδη μητρική ΑΜ4 τότε ναι να πήγαινες απλά σε έναν καλύτερο επεξεργαστή κτλ, αλλά αφού μιλάμε για καινούριο tower δεν βγάζει νόημα. Τουλάχιστον σε μένα.

Όπως είπαν και τα άλλα παιδιά τα 64 γίγα είναι υπερβολή. Τα 32 γιγα είναι υπεραρκετά. Καλύτερα να δώσεις τα λεφτα σε κάποιο άλλο κομμάτι.

Δεν ξέρω για τι budget μιλάμε, αλλά αν έχεις την δυνατότητα και για κάρτα γραφικών θα συμφωνήσω με τον lucinos.

Δεν έχω πολύ χρόνο πια για για παιχνίδια, γι' αυτό και θέλω ένα σύστημα για όλες τις δουλειές που θα κρατήσει.
Πάσχα έρχεται οπότε ελπίζω να πέσουν οι τιμές. Τα χριστούγεννα ο 5900 ήταν στα 212 και ο 5800 στα 150 αλλά τοτε δεν είχα φράγκα.
Οι μνήμες είναι πονεμένη ιστορία, πάντα προτιμούσα να βάλω παραπάνω απο αυτή που χρειάζομαι και να προσθέτω/αλλάζω κοντά στο τέλος ζωής του συστήματος αν χρειάζεται βέβαια. Την έχω πατήσει απο σετάκια με μνήμες ίδιες με αυτές που είχα και στο ενδιάμεσο ο κατασκευαστής είχε αλλάξει τσιπάκια μέσα με αποτέλεσμα να πετάει μπλε οθόνες όταν δούλευαν με τις παλιές.
Προτείνετε καμία γρήγορη μνήμη γιατί απο DDR4 δεν θυμάμαι και πολλά.
Και τροφοδοτικό.
Κάρτα γραφικών δεν χωράει τώρα. Μάλλον το χειμώνα μαζί με οθόνη και κάρτα ήχου.

AM5 σιγουράκι, μέσα στη δεκαετία που στοχεύεις, θα έχεις πολλές και οικονομικές επιλογές για cpu, μεταχειρισμένη ή καινούργια. Όντως καλύτερα να εξοικονομήσεις χρήματα πηγαίνοντας σε 32GB RAM προς το παρόν.

Δεν έχω πολύ χρόνο πια για για παιχνίδια, γι' αυτό και θέλω ένα σύστημα για όλες τις δουλειές που θα κρατήσει.
Δεν ξέρω τι δουλειές χρειάζεσαι αλλά 16GB εξακολουθούν να είναι σχετικά καλά. 32GB είναι ήδη το παραπάνω από όσο χρειάζεσαι.
Επιμένω πήγαινε σε AM5 με πιθανότατα Ryzen 5 7500F επεξεργαστή και πάρε τώρα μια RX 6600 να την έχεις γιατί δεν εξελίσσονται καλά τα πράγματα. Θα προτιμούσα ακόμα και να μείνω με μόνο 16GB και να πάρω μια RDNA κάρτα τώρα. Το να μένεις με την αρχαία R9 θα το έλεγα ακόμα και επικίνδυνο. Ακόμα και αν δεν παίζεις παιχνίδια, ουσιαστικά έχει μείνει πίσω στην υποστήριξη. Επίσης γενικά θα προτιμούσα AM5 με κάτι σαν το 7500F παρά οποιονδήποτε high end ΑΜ4.

Last edited:
γιατί... δεν παίρνεις steam deck με dock? Όσο κουλαμάρα και να ακούγεται, η τελευταία "μελέτη" που του έκανα μου φάνηκε καλή ιδέα.

Σου κάνει bottleneck ο επεξεργαστής και μόλις πάρεις ryzen 10 θα σου κλανει η καρτα γκαφικών...η οποία σημειωτέων κλείνει φέτος τα 5 χρόνια...
Οταν πηρα την 6700χτ ηταν 4 χρονων ο επεξερφαστης. Η rx 6700xt φετος εκλεισε τα 4 γιαιτ βγηκε τον Μαρτιο του 2021. Αλλα με το fsr και frame generation αποδιδει τωρα πολυ καλυτερα απο οτι ηταν την πηρα που δεν υπηρχε τοτε το FSR. Γι αυτο συνεχιζει και τρεχει ακομα τα παντα max 1440p 60 fps. Θα κρατησω καρτα γραφικων και σκληρο δισκο και θα αλλαξω επεξεργαστη μνημη μητρικη και τροφοδοτικο.
Αν ο Dark Archon παρει ryzen 5000 αντι για 9000 τοτε για επιβαιβαιωνεται για αλλη μια φορα πως ολα πανε συμφωνα με το σχεδιο μου καθως οτι και να παρω απο ryzen 9700x και πανω θα εχω τον καλυτερο επεξεργαστη στο φορουμ. Για κουτι να το κρατησω η να παρω αλλοAero-800 - AeroCool ? Τροφοδοτικο θα παρω 1200 watt .

Last edited:
Με το AM5 δεν έχω ψαχτεί σχεδόν καθόλου, είχα κοιτάξει κάποτε τιμές, μου φάνηκαν υψηλές και δεν ασχολήθηκα ξανά. Πρέπει να διαλέξω τα πάντα απο την αρχή και να συγκρίνω τιμές. Θα ρίξω μια ματιά.
Εν τω μεταξύ θα παραγγείλω κουτί και ψύκτρα μέσα στη βδομάδα. Αυτά ας υπάρχουν στην άκρη.

Με το AM5 δεν έχω ψαχτεί σχεδόν καθόλου, είχα κοιτάξει κάποτε τιμές, μου φάνηκαν υψηλές και δεν ασχολήθηκα ξανά. Πρέπει να διαλέξω τα πάντα απο την αρχή και να συγκρίνω τιμές. Θα ρίξω μια ματιά.
Εν τω μεταξύ θα παραγγείλω κουτί και ψύκτρα μέσα στη βδομάδα. Αυτά ας υπάρχουν στην άκρη.
Η ΑΜ5 βγήκε το 2022 και για ένα σημαντικό διάστημα ήταν πολύ ακριβή και ακατάλληλη για μπάτζετ συστήματα. Αλλά έχουμε 2025, δεν παρακολουθώ τακτικά τις τιμές αλλά νομίζω έχουν φτιάξει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο και την ίδια στιγμή δεν έχουν πέσει αντίστοιχα οι τιμές τής AM4 οπότε πια για καινούργιο σύστημα δεν λέει καθόλου η AM4.

Η ΑΜ5 βγήκε το 2022 και για ένα σημαντικό διάστημα ήταν πολύ ακριβή και ακατάλληλη για μπάτζετ συστήματα. Αλλά έχουμε 2025, δεν παρακολουθώ τακτικά τις τιμές αλλά νομίζω έχουν φτιάξει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο και την ίδια στιγμή δεν έχουν πέσει αντίστοιχα οι τιμές τής AM4 οπότε πια για καινούργιο σύστημα δεν λέει καθόλου η AM4.
βασικά το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι υποστήριζε μόνο DDR5 μνήμες που ήταν 2πλάσια τιμή από τις αντίστοιχες DDR4 + μητρικές που ξεκίναγαν στο κατοστάρικο, μαζευόταν το ποσό γρήγορα.

Τώρα που έχει βγει και ο 7500F και έπεσαν οι τιμές έχει αρχίσει να γίνεται δελεαστικό.

Πλέον οι τιμές ανάμεσα σε ΑΜ4 και ΑΜ5 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Οι μνήμες (DDR4 και DDR5) κοστίζουν το ίδιο. Ένα σετ 32 γιγα κυμαίνεται στα 80-90 ευρώ. Μόνο στην μητρική θα χρειαστεί να δώσει κάτι παραπάνω (γύρω στα 30-40 ευρώ ίσως). Κατα τα άλλα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Ρε κερατάδες με ψήσατε για ΑΜ5. Απλά δεν έχω ιδέα για αυτό το socket. Έχω στήσει αρκετά μηχανήματά με ΑΜ4 για φίλους αλλά εδώ πρέπει να ψαχτώ απο την αρχή.
Έχετε να προτείνετε μητρική (gigabyte) και μνήμες (32gb);
Για cpu νίκησε ο 7500F.

Δεν ξέρουμε το budget, αλλά...

Για μητρική (υποθέτω ΑΤΧ μέγεθος) και Gigabyte λογικά πας για την Eagle έκδοση που παίζει γύρω στα 140-150. Μιλάω για την υλοποίηση ΑΧ που διαθέτει και Wi-Fi/Bluetooth. Αν δεν σε ενδιαφέρουν αυτά μπορείς να πας στην σκέτη Eagle που είναι λίγο πιο φθηνή (κανα 10ευρω). Οι Gaming/Aorus Elite εκδόσεις ανεβαίνουν σε τιμή.

Μνήμες επειδή είμαι φαν-μποι της crucial (δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ) θα πρότεινα αυτές Crucial Pro 32GB DDR5 RAM οι οποίες ξεκινάν στα 84-85 ευρώ.
Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες επιλογές από καλές εταιρείες όπως G.Skill, Kingston κτλ.

Last edited:
Δηλαδη Dark Archon εχεις καρτα γραφικων 10 χρονων και θα αναβαθμισεις ολο το pc και θα αφησεις την καρτα για αργοτερα? Γιατι? Αφου με τετοια καρτα και παλι δεν θα παιζει τιποτα ουτε καν low 1080p 30 fps. Εκτος απο τα 2d παιχνιδια ολα τα αλλα θα σερνονται σε ολες τις ρυθμισεις γραφικων ακομα και low 720p. Αν δεν παιζεις παιχνιδια οπως ειπες και κανεις την αναβαθμιση μονο για ειναι πιο γρηγορο το pc και παλι πρεπει να παρεις καινουργια καρτα για να μπορεις να παρεις και 4κ Οθονη. Τι οθονη εχεις τωρα?

Η κάρτα γραφικών θα αλλαχθεί μαζί με την οθόνη και την κάρτα ήχου ή στα μέσα καλοκαιριού ή μετά το black friday, για 2 λόγους:
1 Τοτε θα έχω λεφτά να τα πάρω όλα μαζί.
2. Η οθόνη δέχεται DVI μόνο. Αντάπτορας για hdmi δεν χωράει πίσω απο το κουτί γιατί το κουτί ουσιαστικά είναι κολλητά στον τοίχο.
Οθόνη έχω μια LG 19" με 2ms απόκριση. Αυτή μπορεί και να την κρεμάσω στον τοίχο ως δεύτερη οθόνη δίπλα στην καινούρια.
Όλο το μηχάνημα θα αλλάξει αλλά όχι αμέσως.

Back