Νέα για AI και παρεμφερείς τεχνολογίες και εφαρμογές τους

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Αν οι ΗΠΑ, υιοθετησουν αυτονομα οπλα AI χωρις ανθρωπινο ελεγχο, καθε αλλη χωρα θα ακολουθησει. Η Κινα, η Ρωσια και αλλες δυναμεις θα το χρησιμοποιησουν ως δικαιολογια για να κανουν το ιδιο. Πρεπει να ΤΟΝΙΣΤΕΙ πως ΔΕΝ υπαρχει διεθνης συνθηκη που να ρυθμιζει τα αυτονομα οπλα απο genAI, οπως με τις Συνθηκες της Γενευης η τη Συνθηκη για τη Μη Διαδοση Πυρηνικων Οπλων. Αν τα αυτονομα οπλα αναπτυχθουν πριν δημιουργηθει καποιο πλαισιο, τη γαμησαμε.
1772286061796.png

Η Anthropic, προς τιμη της, αντεδρασε αρνητικα στο να δωσει μοντελα της για εκπαιδευση αυτονομων ΑΙ οπλικων συστηματων. Το καθικι ο Αλτμαν ομως χωθηκε με το που βρηκε ευκαιρια...
 
Last edited:
Το βάζω εδώ γιατί δεν ξέρω πού αλλού ταιριάζει (στον ΚΑΙάδα, probably):


Σε λίγο θα μας λείπουν εκείνα τα 3D τερατουργήματα που υπομέναμε τέλη 90' ελπίζοντας να έρθουν καλύτερες μέρες.

Πλέον ανυπομονώ να περάσει η λαίλαπα του AI γιατί όπως φαίνεται δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, πραγματικά. Το θράσος να δείξουν αυτό το έκτρωμα με καμάρι και ως selling point της τεχνολογίας τους πιστεύω τα λέει όλα. Το μέλλον διαγράφεται πολύ σκοτεινό.
 
Last edited:
Το βίντεο του Digital Foundry:



Σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ παράξενο αλλά δε θέλω να πω ψέματα, στο Starfield είδα σημαντική βελτίωση. Η Nvidia λέει ότι δεν πρόκειται για φίλτρο και ότι οι developers έχουν πλήρη έλεγχο. Εκ πρώτης όψεως δεν το πολυπιστεύω αλλά θα δούμε, είναι νωρίς να βγάλουμε συμπέρασμα από ένα tech demo. Αν είναι εργαλείο στα χέρια των καλλιτεχνών τότε οκ, αν σπατουλάρει ΑΙ slop πάνω από την βούληση του καλλιτέχνη τότε το απορρίπτω πλήρως.
 
Δεν υπάρχει περίπτωση να ΄περπατήσει' ως slop που δημιουργεί οπτικά μιάσματα επάνω στο εικαστικό των παιχνιδιών. Οι χαρακτήρες θα γίνονται στο χέρι μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί πραγματικά να βελτιώνει την εμφάνιση. Αυτό που με εντυπωσίασε, είναι ο τρόπος που μεταμορφώνει τα περιβάλλοντα. Τα πλάνα από το AC: Shadows είναι εντυπωσιακότατα. Θα δούμε φοβερά πράγματα στο εγγύς μέλλον.

#Psyched.
 
Η ιδανική χρήση για τεχνολογίες AI learning είναι αν στα χέρια ικανών δημιουργών να μπορεί κάποια στιγμή να εμφυσήσουν νέα ζωή σε παλιότερα games χωρίς να χαλάνε το art style πχ



 
meanwhile ακόμα και οι hdd διπλασιάστηκαν σε κόστος με τις παπαριές του ΑΙ... 50 έκανε ο 1ΤΒ, τώρα κάνει ο 500GB.
 
Ρε, συμφραζόμενα ρε, κόντεξτ. Μη γίνεστε τιτλογιαγάδες που κολλάνε στα κλικμπέητ και χάνουν την ουσία. Το DLSS5 *είναι* επαναστατική τεχνολογία όσον αφορά τον φωτορεαλισμό στα γκέημς. Τα νερντάκια τσινάνε γιατί βλέπουν ξεκούδουνα σκρίνσοτς με τα 'πριν και μετά' σε κάποιες φατσούλες και ξεκινάνε να βαράνε τις τροκάνες 'Αααα ΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΚΑΚΟ ΚΑΚΟ, ΜΟΝΟ ΠΙΞΕΛ ΑΡΤ!'

Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δείτε τί γίνεται με τα άψυχα αντικείμενα. Πόσο απίστευτα όμορφα δείχνουν τα δάση στο Assassin's Creed Shadows ή πόσο αληθινά φαίνονται τα αντικείμενα στο ντέμο της Nvidia με την αγορά του Αλ Χαλίλη. Εκεί δεν γκρινιάζει κανένας. Έχουμε εξοικειωθεί με τα 'πάνω-κάτω' φωτορεαλιστικά μπαγκράουντ και αντικείμενα και δε μας κάνουν εντύπωση. Όταν τα βλέπουμε δε και σωστά φωτισμένα να αποκτάνε υπόσταση στο χώρο, λέμε 'Αχ τί όμορφα'.

Αντίστοιχα, έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ τα πρόσωπα των χαρακτήρων στα games, που όχι μόνο μας φαίνονται εκφραστικά και γαμάτα, αλλά συχνά-πυκνά μας συγκινούν μέχρι δακρύων. Δεν ξέρω αν έχετε δείξει παιχνίδια σε νορμάλ ανθρώπους εκτός του χώρου, αλλά μια από τις κριτικές που άκουγα συχνότερα ήταν 'Την παλεύεις ρε; Πώς είναι έτσι τα μάτια; Σα νεκρή κούκλα είναι.' Και βλέποντάς το από την μεριά τους, το καταλαβαίνω. Όταν ο ίδιος λοιπόν φωτορεαλισμός έρχεται σε αυτά τα μοντέλα, το αποτέλεσμα αλλάζει δραματικά. Η συνήθειά μας αρνείται να το δεχτεί και ξεκινάνε οι γκρίνιες. 'Εγώ θέλω το παλιό το δικό μου.'

Είναι εντελώς ανούσια η συζήτηση αυτή, το DLSS5 θα έρθει και θα σαρώσει τα πάντα. Θα πέσουν σαγόνια με το GTA6 με DLSS5 στο PC (late '27, @soad667 σημείωνε) και το σημαντικότερο, εκδημοκρατίζονται τα φωτορεαλιστικά γραφικά. Με τις τιμές εκεί που βρίσκονται, με το ζόρι θα μπορεί ο κόσμος να αγοράσει το PS6, ούτε λόγος για high end gaming PC. To ΑΙ upscaling φέρνει γραφικάρες στο λαό, δίχως να πλερώνουμε τρία νεφρά τη GPU. Ως εκ τούτου, είναι ΑΡΤΙΟΝ.
 
Είναι εντελώς ανούσια η συζήτηση αυτή, το DLSS5 θα έρθει και θα σαρώσει τα πάντα.

Δεν ξέρω Στεφ, βλέπω πολύ μεγάλη αντίδραση online, και από κοινό αλλά και από developers. Ίσως με κάποιες τροποποιήσεις και πλήρη έλεγχο στους developers να μπορεί να σωθεί αλλά ως έχει, δεν βλέπω μέλλον.

Θα επαναλάβω την θέση μου για το ΑΙ στο gaming αλλά και γενικά: εργαλεία που βοηθούν τους developers στην δουλειά τους και διευκολύνουν το έργο τους είναι επιθυμητά. Εργαλεία που σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τους developers ή να αλλοιώσουν ή κλέψουν το έργο τους είναι πλήρως ανεπιθύμητα. Προτιμώ ένα έργο με ατέλειες από άνθρωπο παρά ένα "τέλειο" έργο από ΑΙ.
 
όχι μποράτσο κάνεις μεγάλο λάθος, δεν είδαμε εικονίτσες, είδαμε το βίντεο που έδωσε η πράσινη.

Αυτό δεν είναι υποβοηθήμα για καλύτερα γραφικά είναι AI sloppification των παιχνιδιών. Είναι η λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει το ΑΙ για image/workflow enhancement και το AI slop shit.

Δεν είναι φωτορεαλισμός να αλλάζει ο driver και το ΑΙ κατά το δοκούν την εικόνα. Είναι slop.
 
Όπα, 'κατά το δοκούν', συμφωνώ απόλυτα, θα καταλήξουμε με οπτικά μιάσματα, δεν υπάρχει περίπτωση. Για να είναι η τεχνολογία σωστή κι έτοιμη για χρήση, θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι συνεπές και σταθερό. Όπως τώρα με το DLSS 4.5 που βλέπεις τη σύγκριση πριν και μετά και είναι δύο διαφορετικές, ενιαίες οπτικές εμπειρίες.

Είναι προφανώς αδιανόητο πως οι καλλιτέχνες θα σχεδιάζουν γραφικά Α και ο renderer θα λέει lelz good try br0 και θα κάνει τα δικά του. Αλλά πραγματικά, δεν θα γίνει έτσι. Η Nvidia έχει τους καλύτερους μηχανικούς του κόσμου και ουσιαστικά ευθύνεται για την πρόοδο των 3D γραφικών στο γκέημινγκ μόνη της. Είναι λίγο απίθανο να έπαθε AI μαλάκυνση ξαφνικά και να θέλει να κάνει όλα τα παιχνίδια οπτικά ξεράσματα.

Λίγη υπομονή και η υλοποίηση θα δείξει.
 
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από πού πηγάζει η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη σου στην nVidia Στέφανε, λες και δεν έχουμε δει αυτήν αλλά και κάθε άλλη μεγάλη ή μικρή-που-θέλει-να-γίνει-μεγάλη εταιρεία να μας αλλοιώνουν τον gaming μπολιτιζμό με χίλιους τρόπους και να περιμένουν να πούμε κι ευχαριστώ.

Στην καλύτερη περίπτωση, αν το εργαλείο αυτό αποδειχτεί όντως δυνατό/εύχρηστο και το αποτέλεσμα αρέσει (δεν βλέπω πώς αλλά ο κόσμος είναι βιτσιόζος, ποτέ δεν ξέρεις), εγώ περιμένω η nVidia να το βάζει σε κάρτες που θα κοστίζουν 1200+ ευρώ και να μας τα παίρνει από εκεί. Πλέρω πλεμπαίοι για να σας κοιτάζει διαρκώς στα μάτια η Grace.

Στη χειρότερη, θα γίνει ένα real-time φίλτρο στο οποίο θα βασίζεται ο κάθε τεμπελοχλιμίτζουρας dev για να φτιάχνει μετριοχαμηλής ποιότητας assets και να γράφει στο κουτί "μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε DLSS 5 ε".

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η πλήρης ομογενοποίηση των γραφικών στα ΑΑ-ΑΑΑ games με αυτόν τον επιθετικό φωτορεαλισμό που θα ισοπεδώσει κάθε έννοια art direction. Τα μόνα games που "αντικειμενικά" θα βελτιωθούν ίσως είναι τα racing, διαφόρων ειδών simulators (αεροπλάνα, τρακτέρ, λεωφορεία, μπουλντόζες κτλ), άντε ίσως και τα ποδοσφαιράκια όπου θα μοιάζει πλέον ο Χάαλαντ με τον εαυτό του (δεν ξέρω βέβαια, αν είναι θετικό αυτό, χμμ).

Μόνο και μόνο η αντίδραση της ίδια της nVidia στην κριτική "ρε μην είστε βλάχοι, για το καλό σας είναι η τεχνολογία" εμένα προσωπικά μου τριγκάρει την αραχνοαίσθηση ότι έρχονται σκοτεινοί καιροί. Μακάρι να βγω λάθος.
 
Last edited:


Deep Learned Super Slop xD


Περα απο το λολ της υποθεσης, το Gamer Nexus μεσα σε 20 λεπτα παρεθετει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ λιστα αρνητικων που εμπεριεχει αυτου του ειδους σλοπ, "τωρα και στο παιχνιδι της γειτονιας σαςtm"
 
Last edited:
Μα αν το κάνουν αυτό, αυτόματα σταματάνε οι πωλήσεις, με το πορτοφόλι ψηφίζουμε όλοι. Ή θα πάμε στα βουνά να παίζουμε Ουκρανικές ρετροπιξελούμπες. Δεν μπορούν ν'αναγκάσουν κανέναν μας να δεχτεί κάτι ως 'νέο στάνταρ', γι'αυτό και είμαι αισόδοξος.

Δηλαδή, ιστορικά να το πάρεις, παίζαμε παιχνιδάρες παλιά; Παίζαμε.

Παίζουμε παιχνιδάρες τώρα; Παίζουμε.

Λίγη σημασία έχουν οι φανφάρες της κάθε εταιρείας. Οι τεχνολογίες που στηρίζουν και προωθούν το μέσο, μένουν. Ό,τι είναι αέρας και πίτουρο, σκορπάει. Έτσι θα γίνει και με το DLSS5. Δε νομίζω πως κανείς εχέφρων άνθρωπος θα πληρώσει 50Ε για να αγοράσει ένα ΑΙ Σλόπ RE10 για παράδειγμα. Και με τις τιμές της RAM εκεί που είναι και το ιστορικό κοροϊδίας της Nvidia, δεν ξαναδίνω ποτέ πάνω από 800Ε για top tier XX80 κάρτα.
 
Δε νομίζω πως κανείς εχέφρων άνθρωπος θα πληρώσει 50Ε για να αγοράσει ένα ΑΙ Σλόπ RE10 για παράδειγμα.
Το hype και η αυθυποβολη παραγωγικοτητας που ζει ο χωρος εργασιας του IT τα τελευταια χρονια για τη χρηση gpt/claude/gemini επιβαλλομενη απο τους μανατζαραιους, δυστυχως εχουν θεμελιωσει κακο ιστορικο για ολους τους παρεμφερεις χωρους εργασιας.
 
Mωρέ ναι και το ζω κάθε μέρα. Αυτό που αναγκάζει ΟΛΟΥΣ τους μανατζαραίους να συνέλθουν όμως, είναι η κάθετη πτώση στις πωλήσεις όταν αρχίζουν να πλασάρουν σλόπ στο καταναλωτικό κοινό. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν μια εταιρεία όντως χρησιμοποιεί ΑΙ για ν'αντικαταστήσει 20 freelancers πχ, αλλά αν το τελικό προϊόν είναι σκατά, δεν θα το αγοράσει κανείς. Γι'αυτό και δεν αγχώνομαι. Αν δω οπτικά μιάσματα, πολύ απλά δεν αγοράζω.

Αυτό δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρει η Nvidia και η κάθε Nvidia.
 
Mωρέ ναι και το ζω κάθε μέρα. Αυτό που αναγκάζει ΟΛΟΥΣ τους μανατζαραίους να συνέλθουν όμως, είναι η κάθετη πτώση στις πωλήσεις όταν αρχίζουν να πλασάρουν σλόπ στο καταναλωτικό κοινό. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν μια εταιρεία όντως χρησιμοποιεί ΑΙ για ν'αντικαταστήσει 20 freelancers πχ, αλλά αν το τελικό προϊόν είναι σκατά, δεν θα το αγοράσει κανείς. Γι'αυτό και δεν αγχώνομαι. Αν δω οπτικά μιάσματα, πολύ απλά δεν αγοράζω.

Αυτό δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρει η Nvidia και η κάθε Nvidia.
Αυτο που σου ξεφευγει ειναι πως δεν εχει πλεον ΚΑΝΕΝΑ αξιολογο correlation/συσχετιση η πτωση σε πωλησεις με τη πτωση στη τιμη της μετοχης, που σε τετοιες εταιρειες ειναι το παν.

Αυτο που εχει σημασια ειναι το φαινεσθαι και ο πανικος που μανατζαρεται με χαιπαρισμα και λεφτα για διαφημισεις/διαμορφωση κοινης γνωμης. Πχ μεγαλυτερη ζημια στις μετοχες θα κανει η ατακα του τζενσεν για το "ειστε λαθος" (που θα φτιαχτει με μερικες διαμορφωμενες διαφημισεις/ειδησεις για το δερματινο τζακετ του) παρα για αυτα που λεει ο Gamer Nexus για τις συνεργασιες με την palantir, το αδιεξοδο που θα προελθει στη δημιουργια παιχνιδιων ως ξεχωριστες οντοτητες αντι για mass produced slop και την πιθανη πτωση σε πωλησεις.

Ουτως η αλλως η Nvidia βιοποριζεται μεσω genAI οχι μεσω πωλησης καρτων για παιχνιδια
 
Μαζί σου, καλά τα λες. Αλλά είναι αλυσίδα. H Νvidia τις gaming κάρτες τις πουλάει για να βγάζει τα μπόνα των μηχανικών της, δεν περιμένει να ζήσει από δαύτες.

Αλλά είναι μια ολόκληρη βιομηχανία δισεκατομμυρίων άμεσα συνδεδεμένη. Το κάθε gaming studio, αν δεν πουλήσει προϊόν, πεθαίνει. Τρανό παράδειγμα η Ubisoft, της οποίας η ποιότητα έχει παρακμάσει σταδιακά και είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Είναι πολλά τα λεφτά για να τα κάψουν τόσο βλακωδώς. Και βέβαια τα νέα Xbox και PS, AMD φοράνε, δεν έχουν πρόσβαση σε DLSS5. Δεν είναι τα πράγματα η τραγωδία που κοιτάνε να παρουσιάσουν οι μινερτζίκουλες για τις εντυπώσεις. Και φυσικά δεν είναι η Nvidia ή ο κάθε κολοσσός φίλος μας.

Εμείς στην τελική, ένα χόμπι πολυτελείας έχουμε. Αν πάψει να 'χει γούστο, δεν τρέχει μια, θα πάμε για ψάρεμα :D
 
Back
Top