Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
εγώ βάλτε μακ και βάλτε μακ είδα :p και αυτό έκανα οκ :p

εγώ βάλτε μακ και βάλτε μακ είδα :p και αυτό έκανα οκ :p
κάποια πράγματα τα κάνει στο mac και τα λέει στην αρχή, αλλά μετά έχει και δουλειές που τις κάνει στο λίνουξ όπου έχεις το πλεονέκτημα για πολύ πιο ισχυρό υλικό.

Εντελώς άνετα η πιο οργανωμένη μετάβαση που έχω δει.

Το κάνει πιο δύσκολο από ότι χρειάζεται αλλά καλό είναι, έτσι μαθαίνεις πράγματα.

Δεν έχει χρόνο/όρεξη να τρέξει ένα debloat tool αλλά έχει χρόνο/όρεξη να μάθει από την αρχή νέα OS, νέα οικοσύστημα, νέα προγράμματα; Δεν βγάζει νόημα και γενικά δεν χρειάζεται να υπάρχει η εισαγωγική κονσέρβα/αιτιολόγηση του γιατί πρέπει να φύγει κάποιος από τα Win.

Επί του πρακτικού προτείνει να φύγεις από το ένα κλειστό περιβάλλον και να πας στο άλλο (Apple). Από Linux διάλεξε ένα σύστημα κομμένο και ραμένο στα μέτρα της δουλειάς του το οποίο υποστηρίζεται από τα προγραμμάτα που χρησιμοποιεί. Καλά έκανε αλλά δείχνει ότι πρακτικά δεν είχε χρόνο/όρεξη να μάθει και να παίξει με κάτι νέο αλλά ήθελε όσο το δυνατόν out of the box σωστότερη εμπειρία.

Άλλο ένα distro στη λίστα για όταν έρθει η ώρα για το ετήσιο distro testing.

Το πλάνο που έχω στο μυαλό μου είναι το εξής: από την στιγμή που κατά την διάρκεια της πανδημίας αναγκάστηκα να πάρω πρώτη φορά laptop (μέχρι τότε μόνο desktop) το οποίο προφανώς δεν αναβαθμίζεται, πλέον θα διαχωρίσω την δουλειά από το gaming.

Το laptop θα μείνει όπως είναι για την δουλειά, τουλάχιστον μέχρι να σταματήσει η επίσημη υποστήριξη, οπότε για το gaming τα χέρια μου λύνονται και μπορώ να επιλέξω οτιδήποτε. Αν το Steam Machine είχε καλύτερα specs θα το αγόραζα αμέσως, τώρα είναι περιττό γιατί το laptop μου έχει παρόμοια ισχύ. Επομένως θα περιμένω για Steam Deck 2, Steam Machine 2 ή οποιαδήποτε άλλη καλή πρόταση για να κοτσάρω Bazzite ή Cachy.

Ένα πράγμα μόνο μπορεί να ανατρέψει το πλάνο: Αν το Project Helix της Microsoft τρέχει όντως PC games από Steam, GOG κλπ και είναι σημαντικά φθηνότερο από αντίστοιχο PC hardware. Εκεί μπορεί η Microsoft να καταφέρει να με κρατήσει για νύχια της για μερικά χρόνια ακόμα, με την ελπίδα να αποδράσω όταν λογικευτούν οι τιμές στο hardware.

Δεν έχει χρόνο/όρεξη να τρέξει ένα debloat tool αλλά έχει χρόνο/όρεξη να μάθει από την αρχή νέα OS, νέα οικοσύστημα, νέα προγράμματα; Δεν βγάζει νόημα και γενικά δεν χρειάζεται να υπάρχει η εισαγωγική κονσέρβα/αιτιολόγηση του γιατί πρέπει να φύγει κάποιος από τα Win.

Επί του πρακτικού προτείνει να φύγεις από το ένα κλειστό περιβάλλον και να πας στο άλλο (Apple). Από Linux διάλεξε ένα σύστημα κομμένο και ραμένο στα μέτρα της δουλειάς του το οποίο υποστηρίζεται από τα προγραμμάτα που χρησιμοποιεί. Καλά έκανε αλλά δείχνει ότι πρακτικά δεν είχε χρόνο/όρεξη να μάθει και να παίξει με κάτι νέο αλλά ήθελε όσο το δυνατόν out of the box σωστότερη εμπειρία.

Άλλο ένα distro στη λίστα για όταν έρθει η ώρα για το ετήσιο distro testing.
Έχεις χάσει όλο την λογική. Δεν πήγε σε Mac. Από ό,τι φάνηκε το Mac ήταν το κύριο λειτουργικό για την δουλειά και πριν και μετά. Αυτό που έκανε ήταν κάποιες πολύ συγκεκριμένες εργασίες (που θα μπορούσε να τις κάνει και στο Mac) γίνονται πιο αποτελεσματικά σε κοινά PC επειδή στο κοινό PC μπορείς να βάλεις ισχυρές nvidia κάρτες γραφικών. Επίσης ούτως η άλλως θέλεις να έχεις ένα δεύτερο μηχάνημα να κάνει την βαριά δουλειά ενώ ταυτόχρονα δουλεύεις στο πρώτο. Για αυτήν την πολύ συγκεκριμένη χρήση κατάλαβε ότι το λίνουξ όχι μόνο μπορεί να κάνει την δουλειά αλλά είναι το σωστό εργαλείο και όχι τα windows. Το "debload tool" σε καμμία περίπωση δεν υποκαθιστά να έχεις ένα λειτουργικό που απλά κάνει την δουλειά του και τα windows δεν το κάνουν. Δεν πήγε πραγματικά σε νέο οικοασύστημα και ακόμα περισσότερο δεν πήγε σε νέα προγράμματα, αλλιώς πχ θα πειραματιζόταν με το Kdenlive αλλά δέν έκανε τίποτα τέτοιο.

Η επιλογή του δεν είναι καθόλου "out of the box" και αν αυτός ήταν ο στόχος τότε ήταν πολύ αποτυχημένη. FFS έκανε εγκατάσταση οδηγών nvidia από εικονικό τερματικό. Ούτε την «συμβατότητα» την δέχομαι σαν καλό λόγο γιατί ο κόσμος μπορεί να επαναλαμβάνει τυφλά ότι οι διανομές είναι διαφορετικά λειτουργικά, η αλήθεια όμως παραμένει ότι οτιδήποτε μπορεί να τρέξει σε οποιαδήποτε διανομή. Έκανε όμως την σωστή επιλογή για διαφόρους λόγους. και βασικός λόγος είναι η τεκμηρίωση τής οποίας έκανε άριστη χρήση και είναι σημαντικό ότι έχει ένα σύστημα ακριβώς προσηλωμένο στην πολύ ειδική χρήση για την οποία το θέλει, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Το πλάνο που έχω στο μυαλό μου είναι το εξής: από την στιγμή που κατά την διάρκεια της πανδημίας αναγκάστηκα να πάρω πρώτη φορά laptop (μέχρι τότε μόνο desktop) το οποίο προφανώς δεν αναβαθμίζεται, πλέον θα διαχωρίσω την δουλειά από το gaming.
Το desktop το έχεις ακόμα; Τι χαρακτηριστικά έχει;

Το desktop το έχεις ακόμα; Τι χαρακτηριστικά έχει;

Όχι, το έδωσα στους γονείς μου για να το χρησιμοποιήσουν αυτοί, προς αντικατάσταση παλιότερου δικού μου συστήματος. Αν θυμάμαι καλά είχε τετραπύρηνη CPU, 16 GB RAM και 1050 Ti.

Όχι, το έδωσα στους γονείς μου για να το χρησιμοποιήσουν αυτοί, προς αντικατάσταση παλιότερου δικού μου συστήματος. Αν θυμάμαι καλά είχε τετραπύρηνη CPU, 16 GB RAM και 1050 Ti.
Αυτό που γενικότερα πιστεύω είναι ότι καλό είναι να έχει κάποιος ένα δεύτερο μηχάνημα. Είχα υποφέρει για ένα διάστημα που ο πολύ παλιός μου υπολογστής είχε βγάλει προβλήματα και δεν είχα άλλο. Συνήθως το δεύτερο μηχάνημα είναι απλά ο παλιός υπολογιστής. Οπότε θα έλεγα σκέψου το. Ένας ντέσκτοπ με (ταπεινή για τα σημερνικά δεδομένα) RX 7600 είναι αρκετά ισχυρότερος από το λάπτοπ ώστε σχεδόν να δικαιολογείται και σαν αναβάθμιση. Το steam machine έχει την λάπτοπ εκδοχή RX7600S οπότε έρχεται πολύ κοντά στην RTX 3060 οπότε είναι μία η άλλη (αλλά με αισθητά ισχυρότερο επεξεργαστή. Αν είναι κάτω από €600 μπορείς να το σκεφτείς σαν επιλογή για δεύτερο μηχάνημα. αλλιώς δύσκολεύει πολύ να δικαιολογηθεί.

Αν πάρεις δεύτερο μηχάνημα μπορείς να δοκιμάσεις κατευθείαν λίνουξ και να μην χάσεις καθόλου χρόνο με τα windows.

Back