If paying isn't owning...

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
17,492
Πρόσφατα η Sony έσβησε ότι αγορασμένη ταινία έχουν οι χρήστες της από το studio canal γιατί έληξε κάποια συμφωνία που είχαν. Προσοχή δεν τις κατέβασε από πώληση, τις διέγραψε από τα libraries και όσοι έχουν πληρώσει λεφτά να τις αγοράσουν δεν μπορούν πλέον να τις δουν καν.

Γενικά τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει να με τρομάζει όλο και περισσότερο το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αρκετά πράγματα για τα οποία πληρώνουμε αρκετά χρήματα, δεν είναι δικά μας και δεν μιλάω για αναλώσιμα.
Αφορμή ήταν όταν αφού έκανα restore ένα παλιό macbook 2009 που έχω στο αρχικό λειτουργικό του ως retro machine, διαπίστωσα ότι τα παιχνίδια που έπαιζαν και θα μπορούσαν να παίζουν ακόμα σε αυτό, δεν είναι πλέον προσβάσιμα. Το steam δεν είναι native εφαρμογή αλλά πρακτικά ένα wrapper για τον chrome, οπότε αφού η υποστήριξη για το παλιότερο λειτουργικό σταμάτησε από τον chrome, σταμάτησε και το steam να το υποστηρίζει.

ΟΚ ως εδώ; ΟΚ, να πάρεις καινούργιο μοτόρι ρε πλεμπέο, θα έλεγε κανείς. Όμως τα νεότερα mac με επεξεργαστές Μ, δεν υποστηρίζουν παλιότερα 32bit παιχνίδια, οπότε αυτά παίζουν μόνο σε παλιότερο mac, ή θα έπαιζαν αν μπορούσες με κάποιον τρόπο να τα περάσεις και να δουλέψουν. Υπάρχουν παιχνίδια σε μια περίεργη λίμπο και μάλιστα που πωλούνται κανονικά ακόμα, που δεν δουλεύουν πουθενά πλέον χωρίς workaround!

Άλλο πράγμα που με βαράει στο κεφάλι είναι στο επαγγελματικό μου κομμάτι, η adobe εδώ και χρόνια το έχει γυρίσει σε συνδορμή και μόνο, αν σταματήσεις να πληρώνεις το μπούλο. Δεν πα να έχεις ακουμπήσει χιλιάδες € επί σειρά ετών; ΤΟ ΜΠΟΥΛΟ!

Αυτό το είχα νιώσει πρώτα στο πετσί μου όταν έβαλα πρώτη φορά κάτω τι μου είχε κοστίσει να παίζω wow πριν από πολλά χρόνια (σταμάτησα μόλις βγήκε το Cata). Είχα δώσει αρκετά χρήματα μέχρι τότε και διαπίστωσα δεν είχα καν πρόσβαση μετά σε βασικό επίπεδο, έστω ένα log in να κάνω βόλτες στο azeroth (να είχε ρε παιδί μου ξέρω εγώ ένα free to play πλάνο με caveats ξέρω εγώ; )

Έπειτα διαπίστωσα ότι πλέον δεν έχω την μουσική μου και οι καλλιτέχνες δεν βλέπουν πραγματικά φράγκα από εμένα, καλύτερα να τους πειράτευα βασικά... μπορεί να έχω ακούσει τα τραγούδια τους εκατοντάδες φορές στο spotify και ο καλλιτέχνης να πήρε 1€ ξέρω εγώ. Βέβαια δεν το είχα διαπιστώσει μέχρι τώρα γιατί κάθε τόσο πέταγε premium 3 μήνες στην τιμή του ενός και οι διαφημίσεις δεν ήταν τόσο επιθετικές (3 διαφημίσεις στην σειρά ανά 2 τραγούδια πχ).

Καλά οι ταινίες και οι σειρές ήταν από τους πρώτους πεσόντες... παλιότερα έστηνα καραούλι στο Seven να αγοράζω τα μεταχειρισμένα όταν έκαναν offload τις 10άδες κόπιες που είχαν για τα μεγάλα blockbusters για να κρατήσουν ξέρω εγώ 2-3 να δίνουν μόλις ξεφουσκώσει το hype.

Κάπου εδώ άρχισα να ψάχνω τρόπους να κερδίσω ξανά την ανεξαρτησία μου σε αυτά τα πράγματα. Ξέθαψα CD, DVD, ακόμα και κασέτες ήχου και εικόνας, καλά οκ οι κασέτες ακούγονται χάλια, αλλά ίσως απλά τα έχουν παίξει με τα χρόνια.
Τα CD ευτυχώς παραμένουν μια λύση στην μουσική, τα dvd αν βλέπεις 1080p σαν εμένα με 2-3 πατέντες κάνουν επαρκή upscale για να δεις σε TV στα 2-3 μέτρα.

Παιχνίδια, προσπαθώ να μεταφέρω τις αγορές μου στo gog και έχω αρχίσει να κατεβάζω σε τριτο-τέταρτο σύστημα που έχω στο γραφείο με παλιό hardware και ότι HDD έχει ξεχάσει η μοίρα.

Software, κοιτάζω εναλλακτηκές συνεχώς και φροντίζω να κρατάω και παλιότερες εκδόσεις μην τυχών (πχ affinity suite, έχω κρατήσει την v1 που είναι σε καλό επίπεδο για να δουλέψω, αλλά είναι εντελώς offline με key το να το εγκαταστήσεις, η v2 θέλει server activation και η 3η είναι τζάμπα με always online από τότε που την πείρε η canva).

Φοβάμαι πως ξημερώνει ένας κόσμος που δε σου ανήκει τίποτα, κάτι που γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς μας γαμάει τις τιμές στο hardware το ΑΙ...
 
Δεν ξημερώνει Νίτρε, είναι περίπου 11πμ στον κόσμο που περιγράφεις.

Για τη μουσική, έχω ένα Spotify οικογενειακό, αλλά περισσότερο ακούω τα 2-3 βινύλια που αγοράζω τον χρόνο. Το Spotify χρησιμεύει για κάποια podcasts, αλλά δεν νομίζω πως θα το ανανεώσω του χρόνου.

Για ταινίες/σειρές, βάζω εκ περιτροπής συνδρομή για μερικούς μήνες σε D+ κλπ, αν υπάρχει κάτι που θέλω να δω. Ειδάλλως, ertflix (χθες είδα το Λώρενς της Αραβίας εκεί, έπος). Αλλά αυτά που πραγματικά θέλω, έχω αρχίσει να τα τσιμπάω σε BluRay.

Παιχνίδια με το σταγονόμετρο, τα περισσότερα Steam, αλλά σε όποια κονσόλα έχω βάλει χέρι, παίρνω retail (με εξαίρεση μερικά υπερσκοτωμένα στο PS store). Συνδρομές πουθενά. Όταν τελειώσει παντελώς το retail, μάλλον θα σταματήσω να ασχολούμαι εντελώς.

Περισσότερο με προβληματίζει το τι θα κάνω όταν το παρεάκι του καβλέουρα Τζένσεν μας γυρίσει στην εποχή του mainframe-terminal για τις ανάγκες του καθημερινού computing (5-6μμ στην ημέρα που περιγράφεις), μιας και θα τους ανήκει πλέον όλο το infra. Εμπρός, πίσω.

Μέτα-καπιταλιστικό endgame πριν την κατάρρευση και επανίδρυση του κλάδου, σύμφωνα με τη συνταγή.
 
Το BR το σκέφτομαι και εγώ γιατί πλέον έχει αρχίσει να γίνεται τσι μοδός τα παλιά DVD και άρχισαν να εξαφανίζονται τα 10€ δεύτερο χέρι που τσίμπαγα τελευταία (πχ πήρα το animatrix και την Ελληνική έκδοση του Βασιλιά των Λιονταριών).

Θα καταντήσει φθηνότερο το ολοκαίνουργιο BR ταινιάκι μου φαίνεται.

Το είχα σκεφτεί και για εγγραφή αλλά είναι πανάκριβα τα δισκάκια, δηλαδή καλύτερα να πάρεις έναν σκληρό 4ΤΒ (ακόμα και με τις σημερινές τιμές) και να γράφεις εκεί.

Δεν ξέρω για το mainframe-terminal αλλά να σου πω απίθανο μου φαίνεται ακόμα, ότι και αν σκέφτεται το τσένσεν όταν τον παίζει στην μαρμάρινη τουαλέτα του. Απλά δεν υπάρχει υποδομή ούτε καν στον Δυτικό κόσμο για κάτι τέτοιο και τελικά, ο δυτικός κόσμος δεν είναι τόσο μεγάλος όσο νομίζει.
 
Είμαστε καθοδόν προς την αποκλειστική χρήση thin clients, η πλειοψηφία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της καθημερινότητας μέσα από έναν browser.
 
Όχι εντάξει, ευελπιστώ πως δεν είμαστε ένα βήμα πριν το τέλος, αλλά λίγο πριν τα μισά .
 
Λοιπόν, όχι για να κάνω το δικηγόρο του Διαβόλου αλλά να τα δούμε λίγο ένα προς ένα αυτά που αναφέρεις :

-Aφαίρεση ταινιών από τη Sony δίχως refunds : άθλια πρακτική και σίγουρα θα χάσουν το αναπόφευκτο class action lawsuit στην Ευρώπη. Για το μπαγκράουντ της υπόθεσης, έγινε γιατί είδαν πως τα έσοδα απ'αυτά τα φίλμ σε συνδυασμό με την πιθανή αποζημίωση που θα πληρώσουν, ήταν λιγότερα από το licensing που έπρεπε να πληρώνουν στη Studio Canal. Δεν με πιάνει γιατί δεν αγοράζω ταινίες online σχεδόν ποτέ. Ελάχιστες εχώ κι αυτές στο Google Movies, από πόντους που μαζεύω από σπόντα.


Retro Gaming: Χόμπι ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ. Μικρό θαύμα που υπάρχει το GoG ας πούμε και το στηρίζει τόσο γενναία. Κανείς δεν έχει εμπορική υποχρέωση να συντηρεί κάτι που δεν αποφέρει κέρδη. Όλη η ιστορία της τεχνολογίας είναι και ιστορία απαξίωσης του παλιού. Αλλιώς να 'χαμε ακόμα καρβουνιάρηδες γιατί 'είναι όμορφες μηχανές, μου αρέσει ο καπνός'. Εδώ απλά παραλογίζεσαι.

Φράγκα Πεταμένα σε Live Service : Aν είναι έτσι να πάω στην Πάρνηθα να ζητήσω πίσω τα φράγκα που έκαψα στην πόκα και το μπλακτζάκ. Το live service παιχνίδι είναι ένα χόμπι στο οποίο τα σκας, γιατί γουστάρεις. Τίποτε δεν σου ανήκει και το δέχεσαι στα Terms of Service. Αν είναι έτσι να γκρινιάζουμε γιατί στο μπαρ της γειτονιάς μας δεν μας κερνάνε Ρωσιδάρες μετά από Χ ποσό σε ουίσκια.

Μουσική- Κανείς δε σε εμποδίζει ν'αγοράσεις βινυλιάρες, CD, MP3's, ό,τι αγαπάς τελοσπάντων. Έχω συνδρομή στο YouTube Music γιατί θέλει ν'ακούει η γυναίκα μου στο αμάξι και καίγονται και τα παιδιά στα YT βιντεάκια. 14Ε το μήνα, το 1/3 περίπου της τιμής ενός δίσκου βινυλίου για να ακούς/βλέπεις τα πάντα όλα. Το λες και τσάμπα.

Ταινίες/σειρές : Όπως είπε και ο Μητσάκος, συνδρομές στις υπηρεσίες που με ενδιαφέρουν μέχρι να δω ό,τι θέλω και μετά τις ακυρώνω. Και πάλι, ελάχιστα τα χρήματα σε σχέση με το περιεχόμενο. Δεν μ'ενδιαφέρει να ξαναδώ ταινίες ή να λέω 'πως τις έχω' έτσι αυτιστικά. Κάποια κλασσικά φιλμ που θέλω να δείξω στα παιδιά, συνήθως υπάρχουν στο στρήμινγκ και μπορώ πάντα να τα νοικιάσω στο Prime ή στο YT Movies. Είναι ψευδαίσθηση αυτή η ανάγκη 'να τα 'χω όλα στο σκληρό' χωριάτικη και κατοχική. Δηλαδή πες ότι τα 'χεις ρε μεγάλε, δεν έχεις δουλειά 10 ώρες την ημέρα; Να φας παντόφλα άλλες 12; Να σε τσακίσουν τα παιδιά άλλες 6; Πότε θα τα δεις αυτά τα πεταμπάιτ κλασσικού σινεμά;

Software/εργαλεία, ό,τι χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου το πληρώνω.

Η τεχνολογία αλλάζει και οφείλουμε ν'αλλάζουμε μαζί της. Είναι και ωραία φιλοσοφική άσκηση στο μινιμαλισμό. Τί χρειάζομαι και τί είναι ιδεοληψία. Τώρα αν έχεις χούι να είσαι αρχειοφύλακας/διευθυντής ρετρο-μουσείου, αυτό χόμπι πολυτελείας είναι και πληρώνεται, μην γκρινιάζεις.

Και ξαναλέω, δεν κάνω το Δικηγόρο του Διαβόλου. Η τεχνολογία άλλαξε. Πάντοτε άλλαζε και πάντα θ'αλλάζει. Ένα εργαλείο είναι που μας βοηθά να κάνουμε κάποια πράγματα ευκολότερα. Μην κολλάτε στις λεπτομέρειες.

ΥΓ Η Σόνι θα τη χάσει την class action lawsuit, αυτό να το θυμηθείτε.
 
btw έψαχνα λίγο τι παίζει με τα physical media από το πρωί που το έγραψα και υπάρχει αισθητή άνοδος σε όλα ή τουλάχιστον στην περίπτωση BR movies, από -20% ένα χρόνο πριν φέτος ήρθε ίσα βάρκα ίσα νερά λέει, ενώ cd+βινύλια έχουν πάρει εδώ και χρόνια θετικό πρόσημο ανάπτυξης.

Τα βιβλία εξακολουθούν να είναι μπροστάριδες στο physical media resistance με συνεχόμενες αυξήσεις μεριδίου και δεν τα έχει ακουμπήσει το digital τόσο όσο νόμιζα.

Η ελπίδα φωτός, είναι ότι αυτά δεν είναι νούμερα που τα κάνουν νοσταλγικά μπαρμπάδια σαν εμάς, αλλά οι τζεν ζίδες που μας κατουράνε στα μούτρα και δείχνουν το δρόμο.

Εύγε νέοι μου!

edit @Borracho το θέμα με το οικονομικό είναι ότι είναι bite and switch, αυτό φοβάμαι. Γιατί η αλήθεια είναι για να αγοράσω την μουσική που ακούω, θέλω να πληρώσω το ποσό που αντιστοιχεί σε 2-3 χρόνια συνδρομής. Αλλά... να ξέθαψα τώρα σε μια κρίση μέσης ηλικίας, τα CD των Linkin Park και είναι τζάμπα...
 
Ακριβώς, κανείς δε σε αποτρέπει από το ν'ακούς τα παλιά CD σου. Κι εγώ έχω περάσει όλα τα CD μου σε MP3 πλέον, τα 'χω στο cloud μου και τα μεταφέρω σε όποια συσκευή θέλω. Καθαρό μυαλό θέλει η φάση και μια καλή εκτίμηση των αναγκών σου. Τί θέλεις δηλαδή ΟΝΤΩΣ και σε ικανοποιεί σε καθημερινή βάση κι όχι κάποια ιδεατή εικόνα 'υπερ-αρχείου' που μπορεί να φαντασιωνόμασταν όταν ήμασταν μικρότεροι κι ο κόσμος ήταν απλός.
 
Back
Top