If paying isn't owning...

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Για να είμαστε λίγο ρεαλιστές και ψύχραιμοι:

Στην τεράστια δημοφιλία και διάδοση του PS ανά τα χρόνια, συνεισέφερε η πρακτική του 'τσιπαρίσματος' και της δυνατότητας να τρέχουν άπειρα σπασμένα και πειρατικά παιχνίδια. Ειδικά στον τρίτο κόσμο, γίνεται χαμός. Προφανώς η Sony απόφασισε πως τελειώσαν τα δίφραγκα, ακολουθούν το MS μοντέλο της ψηφιακής διανομής και θεωρούν τα όποια πιθανά κέρδη από τις Τ2 και T3 χώρες ανύπαρκτα.

Από 'κει και πέρα, ο καθένας ψηφίζει με το πορτοφόλι του. Δεν αγόρασα ποτέ μου Playstation κι ούτε πρόκειται, γιατί το θεωρώ ένα αχρείαστα περιορισμένο οικοσύστημα για τα δικά μου ενδιαφέροντα και ανάγκες. Με την μαλακία με τα φιλμ της StudioCanal ακόμα ανοιχτή πληγή, προφανώς δεν ασχολούνται καθόλου με την ευρύτερη αντίληψη του κοινού γύρω από την εταιρεία τους.

Ο μέσος πιτσιρικάς που θέλει πάντως να παίξει απροβλημάτιστα τα τελευταία φλασάτα γκέημς, ούτε που θα αγχωθεί 'Μπαμπά πάρε μου PS6' θα πει και η ιστορία θα λήξει εκεί. Το 95% της αγοράς αυτό είναι. Οι αρχειοφύλακες/πετσάκηδες/μινερτζίκουλες καριέρας που βάζαμε 5 1/4 δισκέτες στα drives και περιμέναμε, στατιστική ανωμαλία αποτελούμε και όπως όλες οι στατιστικές ανωμαλίες, κάνουμε φασαρία στο Ρέντιτ, αλλά στο ταμείο δεν ανησυχούμε ούτε Γιαπωνέζο ίντερν στη δεύτερη μέρα του.

Μόνο τα επιτραπέζια βλέπω να γλιτώνουν, αν και υπάρχει πάντα η προοπτική πλήρους επικράτησης του "πάρε assets, docs κλπ σε ψηφιακή μορφή και τύπωσε σε χαρτί ή σε 3D μόνος σου αστείε χομπίστα".

Για να είμαστε λίγο ρεαλιστές και ψύχραιμοι:

Στην τεράστια δημοφιλία και διάδοση του PS ανά τα χρόνια, συνεισέφερε η πρακτική του 'τσιπαρίσματος' και της δυνατότητας να τρέχουν άπειρα σπασμένα και πειρατικά παιχνίδια. Ειδικά στον τρίτο κόσμο, γίνεται χαμός. Προφανώς η Sony απόφασισε πως τελειώσαν τα δίφραγκα, ακολουθούν το MS μοντέλο της ψηφιακής διανομής και θεωρούν τα όποια πιθανά κέρδη από τις Τ2 και T3 χώρες ανύπαρκτα.
Πρακτικά όμως, η όλη ιστορία με το "τσιπάρισμα" τελείωσε με το PS2 (άντε λίγο και με το PS3). Από το PS4 και έπειτα, το παίξιμο πειρατικών παιχνιδιών έγινε δύσκολο σπορ, για πιο ψαγμένους και σίγουρα όχι για το target group που αναφέρεις (τύπου "'Μπαμπά πάρε μου PS6").

Η όλη ιστορία με τη Sony είναι ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο του ψηφιακού καταστήματος της. Συνεπώς, αυτή θα κανονίζει τις τιμές και τις προσφορές, όπως της καπνίσει, οι οποίες βέβαια δεν θα έχουν καμία σχέση με τις τιμές που βρίσκει κανείς σε physical.

Ωστόσο, αν υπήρχε μια κατάσταση όπως στα PC, με τα πολλά stores που ανταγωνίζονται και τα "κλειδάδικα" που βάζουν συχνά εκπληκτικές προσφορές, ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική. Στην εν λόγω φάση που θέλει να μπει η Sony (αλλά θα το κάνουν και οι Microsoft/Nintendo, χωρίς αμφιβολία), απλά η αγορά κονσόλας γίνεται πιο ασύμφορη από ποτέ (ακριβό hardware, πανάκριβα παιχνίδια χωρίς δυνατότητα μεταπώλησης, online gaming επί πληρωμή).

Το ίδιο πράγμα λέμε, ίσως δεν ήμουν σαφής. Τα πιτσιρίκια πλέον το λετζίτ μηχάνημα βάζουν το μπαμπά να πάρει. Τα τσιπαρισμένα/πειρατικά όντως τέλειωσαν βαριά στο Ps3. Υπάρχουν ακόμα στο 4 & 5 αλλά είναι υπερβολικά μπελαλίδικα και προφανώς μόνο για συγκεκριμένα παιχνίδια.

Η Σόνι ακολουθεί τις πρακτικές της Νιντέντο, εκτιμώντας λανθασμένα το κοινό της. Η κωλοτούμπα το 29 είναι δεδομένη.

Πάντως το PS1 και το PS2 έχουν μια εξαιρετική βιβλιοθήκη παιχνιδιών!! Και με texture packs στο PCSX2, μια χαρά στέκεται το παιχνίδι

Θα ήθελα να έχω πλήρη βιβλιοθήκη από υλικά ( physical ελληνιστί ) μέσα; Ναι.

Ότι τραβά η ψυχή μου να είναι άμεσα διαθέσιμο σε υλική μοορφή, σε πλήρεις/ντελούξ εκδόσεις. Ταινίες, παιχνίδια, σειρές, μουσική, βιβλία, περιοδικά. κοκ.
Αυτό δεν γίνεται, δεν έχω χώρο και χρήμα. Η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή; DRM free ψηφιακά αντίτυπα, νόμιμα αγορασμένα. Όχι συνδρομή.

Θεωρητικά μπορώ να έχω τοπικό αντίγραφο σε δικό μου NAS, αν και τα κογιότ της Κοιλάδας της Σιλικόνης κάνουν ότι περνά από το χέρι τους να μας μετατρέψουν σε κολίγους. Καμιά δικιά μας σοβαρή ιδιοκτησία,, πλήρη εξάρτηση από αυτούς. Μια κυβενοπάνκ δυστοπία στον πραγματικό κόσμο.

Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, θέλει ψάξιμο η φάση με το homelabbing/self hosting, αλλά η γνώση που αποκτά κάποιος, θα αποβεί κρίσιμη.

Στηρίξτε ελεύθερο λογισμικό, στηρίξτε DRM free πλατφόρμες, προσπαθήστε να μάθετε να χειρίζετστε κάποια πράγματα σε Linux/BSD.

Σπάστε τα δεσμά σας πριν να είναι αργά.

Back