Όταν πληρώνεις κάτι αποδέχεσαι κάποιους όρους. Αν στους όρους αναφέρεται ότι δεν σου ανήκει τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να το χάσεις.
ας ξεκινησω απο δω. βρε ρομπεν, γιατι ομως ν αποδεχτεις κατι τετοιο? δεν ειναι παλαβο? γιατι το αποδεχεσαι στην ψηφιακη μουσικη π.χ. και στα γκειμς που καταναλωνεις ενω προφανως δεν θα το αποδεχοσουν οταν αγοραζεις ενα μπουκαλι νερο, ενα ντονατ πραλινα, μια φουσκωτη κουκλα?
δεν
πρεπει να ειναι δικαιωμα και απαιτηση του καταναλωτη αυτο που πληρωνει μια φορα να του ανηκει για παντα? αν στους ορους αναφερει αυτο που λες, η υγιης αντιδραση ιμχο ειναι να μην το αγορασεις ποτέ. οχι να αποδεχεσαι οτι ετσι ειναι, ετσι ισχυει.
ας προχωρησουμε λιγο. νομιζω η δικαιολογια τους για να μην σ αφηνουν να κατεβασεις στον σκληρο σου ενα γκειμ, ειναι οτι εχει καποιου ειδους drm. και ας αφησουμε στην ακρη για λιγο το ηθικο μερος. για την οικονομια της συζητησης θα σου πω οτι εγω ο πειρατης (παραδειγμα), ειμαι ανηθικος, τσιπης, σαπιος, κλεφτης, οτι θες. ωραιααααα. πως νιωθεις εσυ που το πληρωσες και δεν το κατεχεις, που εγω σε 2 ωρες μεσα η σε 2 μερες η 2 μηνες, το εχω στον σκληρο μου δισκο κι εσυ δεν το εχεις με δικαιολογια της εταιριας οτι το κανει για να σε προστατευσει εσενα τον νομιμο αγοραστη?
η ταπεινη μου γνωμουλα ειναι οτι αποτελει ενος ειδους κοινωνικου αυτοματισμου να τα βαζεις με τον πειρατη, αντι να τα βαλεις με την εταιρεια που σπαστηκε τοσο ευκολα το drm της και που σε κραταει ομηρο μιας καταστασης την οποια δεν ζητησες και μιας "προστασιας" που δεν ισχυει.
για μενα ας κατσουν να βρουν οι εταιρειες το σουπερντουπερουμπεράλες drm. και αν σπαστει, να σε "αποζημιωνει" εσενα τον νομιμο αγοραστη κατα καποιον τροπο το επομενο λεπτο, κανοντας το γκειμ drm - free. εχει δικιο ο μπορατσος οτι αν δεν μπορω να πειρατεψω, θα το αγορασω το γκειμ. αν δεν εχω ομως λεφτα η θεωρω ληστεια τα 80€, θα περιμενω οσο χρειαστει να πεσει στα 10 η στα 5. να το παρω ντει ουάν, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. αρα δεν νομιζω οτι ειναι τοσο σημαντικα τα κερδη που "χανονται" λογω πειρατειας. αν ηταν, θα ειχαν βαλει κατω τον κωλο τους οι εταιριες και θα ειχαν βρει ΤΟ ασπαστο drm. το γεγονος οτι δεν εχει γινει αυτο, απλα δειχνει οτι δεν χανουν τοσα πολλα οσο νομιζουμε.
αυτο που συνεβη τωρα, ειναι απλα η πρωτη ενδειξη του εφιαλτικου σεναριου, ενα πρωινο (η παναγιάααα μου...) να συμβει το ιδιο με το στημ. οκ, εντελως απομακρο και θεωρητικο το σεναριο, αλλά θα εχεις την ιδια ηρεμη αντιμετωπιση με τωρα? δεν το νομί.