What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Αγορά καλού NAS

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
Μιας και από όσο έχω καταλάβει οι περισσότεροι στην παρέα έχετε στενή σχέση με το IT, θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθεια σας. <br><br>Όπως λέει και ο τίτλος με απασχολεί η εξεύρεση ενός αρκετά καλού NAS για να πάρω για τον πατέρα μου, που από ότι είδα έχει γεμίσει με εξωτερικούς σκληρούς δίσκους το γραφείο του και ο μινιμάλ χαρακτήρας μου έπαθε ένα σοκ.  :silly: <br><br>Ασχολείται πολύ με τη μουσική του συλλογή, μετατροπή και αρχειοθέτηση οικογενειακών φωτογραφιών και βίντεο και επιθυμώ να αγοράσω ένα NAS με πολλές διαθέσιμες θέσεις και υψηλές χωρητικότητες, 8ΤΒ ανά δίσκο και πάνω ώστε να μπορούν να κρατηθούν πολλαπλά αντίγραφα ασφαλείας. <br><br>Επίσης επιθυμώ να συνδέσω το ΝΑΣ με το οικογενειακό δίκτυο, σε 1η φάση αυστηρά internal, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα αρχεία και η υπόλοιπη οικογένεια και να μπορούν να προβληθούν από τηλεόραση, τάμπλετ, κτλ. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάτι ποιοτικό και τρομερά αξιόπιστο και με καλή υλικολογισμική υποστήριξη από την εταιρία και τρίτους. <br><br>Το μπάτζετ ξεκινάει από τα 500 ευρώ αλλά να μην φτάσει μέχρι το κόστος μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πλιζ.  Από αναζήτηση στο σκρουτζ δεν κατάφερα να βρω κάτι με τα χαρακτηριστικά που ψάχνω και με πολλές καλές κριτικές. Κάθε πρόταση ή υπόδειξη ευπρόσδεκτη!
 

Mogrey665

Lich
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism Order of Alucard
Joined
Feb 23, 2013
Messages
5,931
μια πολύ καλή λύση κατ εμε είναι (τουλ ήταν δεν ξερω αν έχουν γινει τρομερές αλλαγές) να χτίσεις ενα  μηχάνημα (όχι κάνα τέρας) και να του περάσεις http://www.freenas.org/  (προφανώς σε αυτή τη λυση η συντήρηση πέφτει καθαρά πανω σας.)
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
<blockquote><br>μια πολύ καλή λύση κατ εμε είναι (τουλ ήταν δεν ξερω αν έχουν γινει τρομερές αλλαγές) να χτίσεις ενα  μηχάνημα (όχι κάνα τέρας) και να του περάσεις http://www.freenas.org/  (προφανώς σε αυτή τη λυση η συντήρηση πέφτει καθαρά πανω σας.)<br></blockquote><br>To freeNAS, κατά την γνώμη μου, αν και έχει απλοποιηθεί πολύ, παραμένει ένα εργαλείο που προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις για να το χειριστείς αλλά κάποιες πολύ εξεζητημένες γνώσεις για να το "πας παραπέρα".<br>Δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι τόσο σύνθετο ο Cercaphus.<br><br>Τα 500€ budget είναι μόνο για το μηχάνημα ή συνυπολογίζεις και τους δίσκους?<br>Πόση χωρητικότητα θες?<br>Σε πόσους δίσκους θες να σπάει?
 

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
Έξυπνη λύση είναι και την έχω ακούσει, αλλά φοβάμαι θα μπλέξουν. Εδώ ήμουν σε έξοδο και δέχτηκα τηλεφώνημα ότι το media player δεν λειτουργούσε και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Οπότε ξεκίνησα από το πλέον βασικό, νιώθοντας ότι έπαιζα στο ΙΤ Crowd, με το να ρωτήσω εάν το καλώδιο του είναι όντως συνδεδεμένο στην πριζα (για την ιστορία δεν ήταν, παρότι έλεγαν το αντίθετο, διότι είχαν περάσει το άσπρο καλώδιο του έθερνετ για καλώδιο ρεύματος). Για τόσο κομπλικέ δεν είναι αφού δεν θα είμαι εγώ εκεί. Άμα δεν βρεθεί κάτι έτοιμο που να με καλύπτει θα το σκεφτώ, αλλά προς το παρόν επιθυμώ μόνο έτοιμη λύση από εδραιωμένο κατασκευαστή, που θα είναι κυριολεκτικά plug&#039;n&#039;play και το μόνο που θα χρειάζεται είναι να του βάλω τους σκληρούς και να στήσω το backup και το Plex ή κάτι ανάλογο.
 

Mogrey665

Lich
Φασαίος Larianός Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism Order of Alucard
Joined
Feb 23, 2013
Messages
5,931
νταξ το πρότεινα μιας και μπορείς να σώσεις λίγο budget για τις επόμενα αγαπημένα sales <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
<blockquote><br><blockquote><br>μια πολύ καλή λύση κατ εμε είναι (τουλ ήταν δεν ξερω αν έχουν γινει τρομερές αλλαγές) να χτίσεις ενα  μηχάνημα (όχι κάνα τέρας) και να του περάσεις http://www.freenas.org/  (προφανώς σε αυτή τη λυση η συντήρηση πέφτει καθαρά πανω σας.)<br></blockquote><br>To freeNAS, κατά την γνώμη μου, αν και έχει απλοποιηθεί πολύ, παραμένει ένα εργαλείο που προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις για να το χειριστείς αλλά κάποιες πολύ εξεζητημένες γνώσεις για να το "πας παραπέρα".<br>Δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι τόσο σύνθετο ο Cercaphus.<br><br>Τα 500€ budget είναι μόνο για το μηχάνημα ή συνυπολογίζεις και τους δίσκους?<br>Πόση χωρητικότητα θες?<br>Σε πόσους δίσκους θες να σπάει?<br></blockquote><br><br>Μόνο για το μηχάνημα. Άμα είναι πολύ χαμηλά ανέβα. Ο πατέρας μου πήρε πρόσφατα άλλον έναν εξωτερικό σκληρό των 8TB και του είπα ότι δεν θα τον χρησιμοποιήσει, εάν δεν τον βάλω μαζί με μερικούς ακόμα σε NAS. Ανησυχώ ότι με τόσους σκληρούς θα καεί και η μητρική και μετά θα πρέπει να στήσω και υπολογιστή....Τα Windows10 που έχει σέρνονται σε σύγκριση με τα δικά μου...<br><br><br><br>Εδιτ: Δεν έχεις άδικο μόγκρι για τα sales, αλλά μετά το Witcher3 ίσως να σταματήσω την gaming καριέρα μου...Πιστεύω θα νιώθω πολύ άδειος εάν ανταποκριθεί η εμπειρία στις προσδοκίες μου...
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Mηχάνημα ως file server. Δεν είναι ανάγκη να είναι FreeNAS. Στήσε οποιοδήποτε linux distro κι εγκατέστησε NFS Server ή Samba Server (καλύτερα, θα ασχοληθώ κι όλο το καλοκαίρι με ένα σχετικό project και μάλλον θα μπορώ να βοηθήσω, αν δε βιάζεσαι). Το καλό με τη Samba είναι ότι στήνεις linux file server για windows clients, οπότε δε χρειάζονται Linux τα υπόλοιπα μηχανήματα.<br><br>Δες εδώ:<br>https://www.youtube.com/watch?v=zTujwRSsIBw
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
Εγώ θα σου πρότεινα 2 εταιρίες που έχω δοκιμάσει με έτοιμες λύσεις.<br>Την Synology και την Thecus.<br><br><blockquote><br>Μόνο για το μηχάνημα. Άμα είναι πολύ χαμηλά ανέβα.</blockquote><br>Γκούγκλαρε τες και σκρούτζαρε τες.<br>Βρες κάποιο/α μοντέλο/α που είναι μέσα στο badget σου και έλα να το/α κουβεντιάσουμε τεχνικά, αν θες.
 

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
@Μήτσο βάζεις δύσκολα και σε μένα τώρα με τα linux distros. Η πιο δύσκολη που έχω δουλέψει ήταν η Kubuntu και αυτή επιφανειακά...Άμα τραβήξει η υπόθεση και το καλοκαίρι και αυτό που προτείνεις ανταπεξέρχεται στις ανάγκες και προσδοκίες μου, θα ζητήσω τη βοήθεια σου. Σε ευχαριστώ!<br><br><br>@Νικόλα ευχαριστώ και σένα για τις προτάσεις σου. Θα τις ψάξω περισσότερο και θα επανέλθω το συντομότερο δυνατό με συγκεκριμένα μοντέλα.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
<blockquote><br>Mηχάνημα ως file server. Δεν είναι ανάγκη να είναι FreeNAS. Στήσε οποιοδήποτε linux distro κι εγκατέστησε NFS Server ή Samba Server (καλύτερα, θα ασχοληθώ κι όλο το καλοκαίρι με ένα σχετικό project και μάλλον θα μπορώ να βοηθήσω, αν δε βιάζεσαι). Το καλό με τη Samba είναι ότι στήνεις linux file server για windows clients, οπότε δε χρειάζονται Linux τα υπόλοιπα μηχανήματα.<br></blockquote><br>Με τον samba server, έχεις απλά επικοινωνία μηχανημάτων με διαφορετικά λειτουργικά. Δεν έχεις NAS...
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Δε χρειάζεται ΝAS για αυτό που θέλει να κάνει.<br><br>Δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο στο Linux. Απλά κάποια πράγματα θέλουν ψάξιμο, όπως άλλωστε και στα Windows.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
<blockquote><br>Δε χρειάζεται ΝAS για αυτό που θέλει να κάνει.<br></blockquote><br>Επειδή το λέει στον τίτλο του thread...<br><br><blockquote><br>Δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο στο Linux. Απλά κάποια πράγματα θέλουν ψάξιμο, όπως άλλωστε και στα Windows.<br></blockquote><br>Συμφωνώ μαζί σου. Και εγώ σε linux (Manjaro) είμαι, τα windows όμως είναι σχεδόν απαραίτητα για το gaming.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Χρησιμοποιώ Synology επαγγελματικά και ειναι πολύ εύκολο στη διαχείριση, με επεκτασιμότητα (καπακώνεις και δεύτερη-τρίτη μονάδα, βάζεις όσους δίσκους θέλεις όταν αρχίσει να γεμίζει) κτλ.<br><br>Παρόλα αυτά <u>νομίζω</u> ότι <strike>διαφεύγουν</strike> υποτιμόνται βασικές έννοιες στο ζήτημα της αποθήκευσης. Το κυριότερο είναι: για τι τύπο σκληρού δίσκου μιλάμε? Οι σκληροί δίσκοι που ενδείκνυνται για NAS είναι οι Red και οι Re, με τους δεύτερους να μην δικαιολογούν το κόστος τους για οικιακή χρήση (εμείς χρησιμοποιούμε τους Red στη δουλειά). <br><br>Επίσης εάν θέλεις να έχεις backup στην ίδια τη μονάδα θα πρέπει να στήσεις RAID στο ίδιο το NAS για να είσαι καλυμμένος. Στη δουλειά https://www.overclockers.co.uk/synology-diskstation-ds1817-2g-8-bay-network-attached-storage-hd-0a1-sy.html" class="bbcode_url">έχουμε αυτό, που ξεφεύγει από το budget σου, αλλά η Synology έχει και με λιγότερα bays για να κάνεις τη δουλειά σου.<br><br>Τέλος, για πολλούς το 500άρικο είναι η τιμή μεταχειρισμένου αμαξιού.<br>
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,420
Synology, Thecus, QNAP είναι γνωστές φίρμες όσον αφορά τα ετοιματζίδικα NAS.<br><br>Η iXSystems, η εταιρεία που αναπτύσσει το FreeNAS, βγάζει έτοιμα NAS με το FreeNAS περασμένο.<br><br>Πέρα από το FreeNAS, υπάρχει το OpenMediaVault και το NAS4Free για όποιον θέλει να δοκιμάσει την DIY οδό.
 

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
<blockquote><br>Χρησιμοποιώ Synology επαγγελματικά και ειναι πολύ εύκολο στη διαχείριση, με επεκτασιμότητα (καπακώνεις και δεύτερη-τρίτη μονάδα, βάζεις όσους δίσκους θέλεις όταν αρχίσει να γεμίζει) κτλ.<br><br>Παρόλα αυτά <u>νομίζω</u> ότι <strike>διαφεύγουν</strike> υποτιμόνται βασικές έννοιες στο ζήτημα της αποθήκευσης. Το κυριότερο είναι: για τι τύπο σκληρού δίσκου μιλάμε? Οι σκληροί δίσκοι που ενδείκνυνται για NAS είναι οι Red και οι Re, με τους δεύτερους να μην δικαιολογούν το κόστος τους για οικιακή χρήση (εμείς χρησιμοποιούμε τους Red στη δουλειά). <br><br>Επίσης εάν θέλεις να έχεις backup στην ίδια τη μονάδα θα πρέπει να στήσεις RAID στο ίδιο το NAS για να είσαι καλυμμένος. Στη δουλειά https://www.overclockers.co.uk/synology-diskstation-ds1817-2g-8-bay-network-attached-storage-hd-0a1-sy.html" class="bbcode_url">έχουμε αυτό, που ξεφεύγει από το budget σου, αλλά η Synology έχει και με λιγότερα bays για να κάνεις τη δουλειά σου.<br><br>Τέλος, για πολλούς το 500άρικο είναι η τιμή μεταχειρισμένου αμαξιού.<br><br></blockquote><br><br>!!!!!!!!<br><br>Το συγκεκριμένο μοντέλο που αναφέρεις το είχα σταμπάρει από την 1η μου διερευνητική αναζήτηση στο σκρουτζ μαζί με το αμέσως παρακάτω μοντέλο, το Synology DiskStation DS1815+. Θεωρούνται επαγγελματικά αυτά; Εγώ τα έκανα μέχρι για SOHO...<br><br>Από σκληρούς, θα πάω μάλλον στους Black, από προσωπική εμπειρία τους εμπιστεύομαι απόλυτα και έχουν 5 χρόνια εγγύηση. <br><br>Επίσης ποιος είναι ο πρακτικός αντίκτυπος της διαφοράς στη μνήμη μεταξύ των 2 μοντέλων; ΝΑΣ με λιγότερα bays δεν θα επαρκεί, βάσει πρόχειρης αναλογιστικής μελέτης για τις μελλοντικές ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων. Αυτό που θα πάρω θα το γεμίσω κυρίως με υπάρχοντες εξωτερικούς σκληρούς και Black θα είναι μάλλον 2-4 μεγάλης χωρητικότητας και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τα δεδομένα που θεωρούνται σημαντικά. Αποσκοπώ να κρατήσει 5 τουλάχιστον χρόνια χωρίς παρέμβαση ή προσθήκη εκ μέρους μου.<br><br>Επίσης αυτό που περιγράφεις το "piggybacking" με τις πρόσθετες μονάδες έχει ίδια απόδοση με τη μία μονάδα ΝΑΣ; Είναι μήπως αυτό που περιγράφεται στην παρακάτω σελίδα : https://forums.plex.tv/discussion/134673/can-you-combine-two-nases-together. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι ιδανική λύση.<br><br><br><br><br>@vtheofilis: Θενξ για τις έξτρα προτάσεις, θα κοιτάξω και αυτές! Πιο γνωστή μου ήταν η Synology
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Και οι Red 5 χρόνια εγγύηση έχουν απ&#039; ότι ξέρω. Απλώς υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένοι γι&#039; αυτή τη δουλειά, όπως οι Purple είναι για χρήση 24/7 σε καταγραφικά.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επεξηγήσω/ακριβολογήσω κάποια πράγματα, για να μην παρερμηνευθούν. Καταρχήν όταν είσαι σε *εταιρεία* που σε ενδιαφέρει ο ισολογισμός και δεν έχεις την πολυτέλεια να ξοδεύεις αλόγιστα κοιτάς να πάρεις το μέγιστο της απόδοσης με το λιγότερο κόστος. Υπό αυτήν την άποψη, το Synology που πρότεινα δεν είναι "επαγγελματικό" (όπως δεν είπα ποτέ), αλλά του κάνουμε επαγγελματική χρήση και δεν το προορίζουμε για ψυχαγωγία. Μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους τα τελευταία χρόνια με WD Red δίσκους (χωρητικότητας 4TB o καθένας), χωρίς να είναι φορτωμένα όλα τα bays (5/<img src="/bigeyes.gif" width="" height="" alt="8)" title="8)" class="bbcode_smiley" />. Συνολικός χώρος 14.4ΤΒ, λόγω RAID. <br><br>Οι Black είναι αναμφισβήτητα οι πιο αποδοτικοί μηχανικοί δίσκοι με τις καλύτερες προδιαγραφές για <u>desktop χρήση</u>. Ζητάς κάτι αρκετά εξειδικευμένο και όχι συμβατικό desktop δίσκο. Οι Black για NAS δεν είναι ιδανικοί δίσκοι λόγω πλήρους απουσίας <strike>καλού </strike>TLER (Time Limited Error Recovery) που ενδείκνυται για καταστάσεις RAID και μείωσης απώλειας δεδομένων. Για αυτό συνιστόνται οι Red, παρότι έχουν 3 χρόνια εγγύηση αντί για 5 (κλάιν 3 χρόνια τώρα με καθημερινή ΒΑΡΙΑ χρήση μεταφοράς αρχείων μεγέθους 100 GB οι μονάδες δεν έχουν πάθει απολύτως τίποτα). Τι κάνει τους Red ιδανικούς για τέτοια setup?<br><br>Καλύτερο TLER για RAID (το είπαμε).<br>Καλύτερη λειτουργεία 27x4<br><br>Στο NAS δεν θέλεις ταχύτητα (δεν θα παίζεις παιχνίδια), αλλά cloud storage, χωρητικότητα, αντοχή στο χρόνο και ασφάλεια δεδομένων.<br><br>Πάμε λίγο και σε μερικά quotes, που μπορεί να διαφωτίσουν περισσότερο. Αυτή είναι προσωπική μου επικοινωνία με το λαμπρό παιδί από το ΙΤ που τον έβγαλαν σε διαθεσιμότητα από την *εταιρεία* επειδή α) ήταν πολύ καλός στη δουλειά του, β) έπρεπε να κάνουν outsourcing τα ΙΤ services για να μην πληρώνουν μισθούς τους εργαζόμενους που ήταν κόστος (αυτά τα λέω διότι πήγε κατά διαόλου η υποστήριξη για 1.5 χρόνο, παρότι η δικαιολογία ήταν βελτίωση υπηρεσιών...).<br><br><blockquote>You have also specified 4-5 drives for configuration as a RAID array.  Please advise whether your priority is on performance, maximum disk space or resilience.  Having reviewed the available RAID options on the device I would recommend RAID5 or RAID5+spare which delivers on performance and resilience but comes at a cost in terms of disk space available as a percentage of each disk within the array is reserved and used to store parity information to rebuild the array should a single disk fail.  The percentage of reserved space varies depending on the amount of disks in the array ( 1/3 parity across 3 disks, 1/4 for 4 disks, 1/5 for 5 disks etc.) </blockquote><br><br>Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να τα βάλεις σε rack. Οι WD Red παραμένουν η ιδανική λύση, αρκεί να μην χώσεις τα Synology σε καμπίνα.<br><blockquote><br>With regards to your NAS requirements, I have no direct experience of Synology NAS solutions but I&#039;ve reviewed the associated documentation and I&#039;m happy to approve the DS1813+ for use on the network as an enterprise class device.  I would also agree with your suggested approach of purchasing the  enclosure and disks separately as I&#039;ve previously seen issues with bundled solutions where the enclosure fails but the manufacturer insists on the entire unit being returned for warranty repair with no guarantees on the security or return of the data.  WD Red drives are designed for use in NAS solutions and the Synology website lists the 4TB model (WD40EFRX) as tested and compatible with the following caveat - &#039;This drive has no vibration sensors and may not be suitable for 24/7 operation in a rack environment.&#039;</blockquote><br><br>jimmy<br>Οι Red είναι 3 χρόνια, οι Re είναι 5 χρόνια (για αυτό και ακριβότεροι).<br><br>Edit: Το https://global.download.synology.com/download/Document/DataSheet/DiskStation/13-year/DS1813+/Synology_DS1813+_Data_Sheet_enu.pdf" class="bbcode_url">πλήρες manual. Θα δω και την επεκτασιμότητα γιατί είμαι σίγουρος ότι μπορούν να ενωθούν άλλες 2 μικρότερες μονάδες στην κεντρική μονάδα, με 5 bays έκαστη.
 

cercaphus

Mind-flayer
Joined
Feb 26, 2015
Messages
1,804
Θενξ Βόρειε. Κατάλαβα τώρα τι ήθελες να πεις. Μου έκανε τεράστια εντύπωση η αρχική σου διατύπωση, γιατί από την δική μου εταιρική εμπειρία, ότι δεν είναι σε rack δεν είναι για επαγγελματική χρήση. Πόσοι κάνουν χρήση στο μηχάνημα ταυτόχρονα; Και αν επιτρέπεται πόσο προσωπικό έχει η εταιρία ώστε να προτιμήσουν αυτή τη λύση; Βάσει του 2ου quote, αντιλαμβάνομαι ότι το μηχάνημα αυτό δεν ήταν η αρχική πρόταση του συναδέλφου σου.<br><br><br>Για αυτό με τους δίσκους που λες. Επειδή η διαφορά ταχύτητας με τους SSD είναι χαώδης, ίσως κακοφανεί η διαφορά σε καθημερινή χρήση. Μπορώ λοιπόν να τοποθετήσω εφόσον ενδείκνυνται για αποθήκευση 2-4 Red αυστηρά για χρήση bqckup, και οι υπόλοιποι να είναι Black που θα χρησιμεύουν αποκλειστικά για multimedia; Μπορώ επίσης να θέσω τους Red σε Raid και τους υπόλοιπους αναξάρτητους;
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,420
Πολλές φορές ο SOHO εξοπλισμός δεν μπαίνει σε rack γιατί δεν είναι δεδομένο ότι μια μικρή επιχείρηση θα έχει racks.<br><br>ΒΤW, υπάρχουν μερακλήδες στο Youtube με rackmount εξοπλισμό για το σπιτικό δίκτυο.<br><br>Να ποντάρω στο ότι ο γνωστός του Βόρειου πρότεινε κάνα ξήγημένο setup με FreeNAS, ECC RAM και ZFS;
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Η δομή εξυπηρετεί το σκοπό (χρήση) όχι την ταμπέλα ("επαγγελματικός"). Υπό αυτό το πρίσμα ο ΙΤ έγραψε ξεκάθαρα ότι ήθελε να αποφύγει να φορτώσουμε το NAS με σκληρούς δίσκους που δεν έχουν αισθητήρα κραδασμών (οι Red/Re είναι πολύ ευαίσθητοι σε μηχανική καταπόνηση) σε rack καμπίνα (το ένα πάνω στο άλλο). Οπότε προειδοποίησε ότι δεν είναι ιδεατό να βάλουμε τις δύο μονάδες (είχαμε πάρει 2 bays, για να είναι το ένα ghost-sync backup του άλλου) σε στοίβες διότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι κραδασμοί στην καμπίνα λόγω λειτουργίας δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα. Δεν χρειάζεσαι αντικραδασμική τράπεζα με εξισορρόπηση πίεσης για να το τοποθετήσεις, αλλά δεν θα παίζεις και mini-μπάσκετ στο δωμάτιο όπου θα βρίσκονται.<br><br>Σε τέτοιες συστοιχίες οι ελλειπείς μου γνώσεις υπαγορεύουν ότι πάντα βάζεις ενός τύπου δίσκους και συνεχίζεις από εκεί. <br><br>Το παράδειγμα με τον SSD είναι ατυχές, διότι το bottleneck είναι η ταχύτητα δικτύου (το NAS το κάνεις mapping ως network drive). Υπό αυτήν την άποψη, έτσι και θελήσεις να ανοίξεις βίντεο από το NAS θα μπορέσεις χαλαρά και θα τρέξει. Θέλεις να ανοίξεις μεγάλο αρχείο εικόνας? Θα πάρει λίγο περισσότερη ώρα, αλλά θα τρέξει. Κάνουμε πολύ περιπλοκότερα πράγματα διαχείρισης και επεξεργασίας αρχείων και το δίκτυο είναι πάντα το bottleneck στο χρόνο απόκρισης (ταχύτητα 100 Mbps και περιμένουμε 2.5 χρόνια τώρα να κάνουν αναβάθμιση σε 1 Gbps). Η διαφορά ενός SSD μεταξύ 7200 rpm και 5400rpm δίσκου είναι ούτως ή άλλως μεγάλη για να μπορέσει να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των δύο τελευταίων, ακόμη και να μην είχες το δίκτυο να σε περιορίζει.<br><br>Με απλά λόγια, το NAS είναι cloud storage, που συνεισφέρει στην πρόσβαση δεδομένων, και πιθανώς στο backup (το καλύτερο είναι να έχεις τα αρχεία σου σε 2-3 διαφορετικούς δίσκους). Δεν είναι data centre Deep Blue, ειδικά στην τιμή που θέλεις. Υπάρχουν περιορισμοί στο budget και στο σκοπό τελικής χρήσης. Διαφορετικά παίρνεις ultra καινούργιο PC και στήνεις Linux server. Και ταχύτητα θα έχεις, και ο mits@kos θα είναι ευχαριστημένος, αλλά οι δικοί σου θα φοβούνται να πατήσουν το κουμπί μην γίνει έκρηξη, μόλις βγεις από το σπίτι. Στο NAS είναι σαν να ανοίγουν άλλον ένα φάκελο στο PC τους. <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" /><br><br>Φίλη, ο ΙΤ έκανε ακριβώς ότι το ζητήσα<strike>με</strike> διότι <strike>θέλαμε</strike> ήθελα ένα dummy friendly σύστημα για όλους τους tech ignorants στο εργαστήριο, ώστε όταν φύγω να μπορούν να το διαχειριστούν. Ότι εξακολουθώ να είμαι ο μόνος που καταλαβαίνω πώς λειτουργεί μετά από τρία χρόνια με ξεπερνάει (με κάποιον να είναι σε μεγαλύτερη βαθμίδα ευθύνης και να οφείλει να ξέρει τι τρέχει). Ευτυχώς που δεν πήγαμε σε άλλες λύσεις δηλαδή.<br><br>
 
Top Bottom