Απλοικη προσεγγιση στην αναβαθμιση

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!


MortisGR wrote:


vtheofilis wrote:
Κονσόλες με τιμή 600€, δύσκολα θα δούμε. Οπότε κρατώ μικρό καλάθι για το τι ισχύ θα έχουν.</blockquote>

Χεχε, αστειάκι; :rofl:

Κάθε νέα γενιά κονσόλων που βγαίνει, παίζει στο πεντακοσάρι-εξακοσάρι (ps2 θες; X360 θες; ) Γιατί να αλλάξει αυτό, αφού υπάρχουν day-1 buyers;</blockquote>

Βασικά ακόμα και από τις αρχικές τους τιμές οι κονσόλες πωλούνταν ΚΑΤΩ του κόστους (σίγουρα ίσχυσε για την τωρινή γενιά κονσολών).

Δεν αποβλέπουν από εκεί οι εταιρείες να βγάλουν κέρδος αλλά από τα διάφορα royalties σε τίτλους, συνδρομές, κλπ.



 
Είναι περίπου επίσημο ότι και το νέο PS αλλά και το νέο xbox θα χρησιμοποιούν πολυπύρηνους AMD επεξεργαστές (οκταπύρηνους jaguar ή piledriver) καθώς και ΑΜD GPU. Aν ισχύει αυτό που διάβασα, η gpu που θα φορούν οι κονσόλες θα βασίζεται πάνω στην 7970m (προσοχή στο "m") η οποία με την σειρά της βασίζεται στην desktop 7870, αλλά θα είναι τροποποιημένη και χρονισμένη ελαφρώς πιο χαμηλά. Άρα μιλάμε για κάρτα επιπέδου 7850.

There you have it. Διακινδυνεύω πρόβλεψη: σε δεκαοχτώ μήνες ,οι ΑΑΑ τίτλοι θα τρέχουν χάλια σε συστήματα με λιγότερους από τέσσερις πυρήνες. Πιθανότατα δε και οι κάρτες γενιάς 6000 της ΑΜD και 500 της nvidia θα είναι εντελώς ξεπερασμένες.
 


Kuivamaa wrote:
There you have it. Διακινδυνεύω πρόβλεψη: σε δεκαοχτώ μήνες ,οι ΑΑΑ τίτλοι θα τρέχουν χάλια σε συστήματα με λιγότερους από τέσσερις πυρήνες. Πιθανότατα δε και οι κάρτες γενιάς 6000 της ΑΜD και 500 της nvidia θα είναι εντελώς ξεπερασμένες.</blockquote>

Όχι απαραίτητα. Οι CPUs θα είναι μεν οκταπύρηνοι AMD αλλά jaguar, δηλαδή επεξεργαστές netbook-class και σε πολύ χαμηλή συχνότητα. Μια quad-core CPU της προκοπής (π.χ. Core i5-7) κομματιάζει τους Jaguar σε επιδόσεις ανεξαρτήτως αριθμού πυρήνων. Στις κάρτες γραφικών από την άλλη, γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά την τεχνολογία της σειράς 7xxx και δεν περιέχει κάτι επαναστατικό ώστε να σβήσει μονομιάς προηγούμενες κάρτες.

Εδώ αξίζει να θυμηθούμε τι συνέβη κατά την κυκλοφορία του 360. Η κονσόλα της Microsoft είχε τότε τεχνολογία αιχμής: Τριπύρηνο επεξεργαστή στα 3,2 Ghz και κάρτα γραφικών με unified shaders, χαρακτηριστικά που είτε δεν υπήρχαν καθόλου σε PC hardware ή ήταν ακόμη εξωφρενικά ακριβά. Αυτή τη φορά το hardware των Xbox 3 και PS4 είναι επιεικώς μέτριο.

 
Το XBOX 360 ήταν τριπύρηνο μόνο ονομαστικά, πρακτικά είχε έναν μεγάλο πυρήνα και δύο βοηθητικούς. Το δε PS3 είχε εναν εξαιρετικά πολύπλοκο επεξεργαστή στον προγρ0μματισμό, πολυπύρηνο μεν αλλά όχι με την έννοια που έχουν οι x86 επεξεργαστές (intel/AMD) ,δεν ήταν συμμετρικός όπως οι δικοί μας. Οι jaguar (αν είναι αυτοί τελικά) όμως είναι x86 επεξεργαστές που υποστηρίζουν παραλληλισμό.

To πρόβλημα εδώ είναι το εξής. Τοσο η Sony όσο και MS πάνε σε πολυπύρηνους επεξεργαστές άρα και οι game engines θα ακολουθήσουν. Όσο ισχυρότερος κι αν είναι ενας sandy/ivy pentium στο IPC από έναν παλιό C2Q ,o τελευταίος παράγει πολύ ομαλότερο gameplay στα Frostbite 2 games στα ίδια ρολογια γιατί η μηχανή απλά απαιτεί threads. Συν ότι οι κονσόλες δεν τρέχουν λειτουργικό με την έννοια που αυτό έχει στο PC ,άρα ο φόρτος είναι λιγότερος στην CPU.

Όσο για την κάρτα, στα PC χρησιμοποιούνται τα API πρωτόκολλα (DirectX,OpenGL) με τους drivers τους πράγμα που προκαλεί καθυστερήσεις οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές τώρα γιατί είμαστε έτη φωτός μπροστά. Οι κονσόλες δεν έχουν τέτοιο θέμα, οπότε σε ένα θεωρητικό σενάριο NextGen Console κάρτα vs PC 7850 και σε ένα πλήρως GPU bound παιχνίδι, η κονσόλα θα έχει καθαρά το πάνω χέρι. Πηγαίνοντας πιο πίσω (5x0,6xx0) ,οι διαφορές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Πραγματικά πιστεύω πως θα δούμε σε 18 μήνες κάρτες του επιπέδου 560ti και 6870/6950 να υποχρεώνονται να τρέχουν σε χαμηλές αναλύσεις. Θα πάρει περίπου δύο γενιές ακόμα για να αποκτήσουν οι mid range PC GPU καθαρά το πάνω χέρι στις επιδόσεις, χοντρικά γύρω στα χριστούγεννα του 2014 αν συνεχισει η nvidia και η AMD να αλλάζουν γενιά καθε 15-18 μηνες περίπου.
Στον τομέα των CPU τα πράγματα είναι καλύτερα, βέβαια. Ενας i7-2600k ούτε που θα ιδρώσει με τα νέα console ports, φαντάζομαι. Και υποψιάζομαι πως και οι FX της AMD θα αποδειχτούν πολυ αποτελεσματικοί αφού τώρα πια οι game developers ανα την υφηλιο θα μάθουν από την καλή και από την ανάποδη πως να εκμεταλλεύονται την αρχιτεκτονική των CPU/GPU της. H AMD δήλωσε πως τώρα πια το main focus της είναι οι gamers.
 
Οι επεξεργαστές με 4 ή παραπάνω πυρήνες θα είναι σίγουρα απαραίτητοι τα επόμενα χρόνια, όμως οι σύγχρονοι quad core επεξεργαστές είναι κατά πολύ ισχυρότεροι από τον Jaguar που θα μπει στις κονσόλες.

Για τις κάρτες γραφικών είναι νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις χωρίς να ξέρουμε ακριβή στοιχεία. Γι' αυτό επιμένω να μην προχωρήσει ο κόσμος σε αναβάθμιση αν έχει καλούτσικο σύστημα, για να δούμε σε ποιο επίπεδο θα κατασταλάξουμε.
 


Admiral wrote:
τον <u>Jaguar</u> που θα μπει στις κονσόλες </blockquote>

Χμμ... definitely not a good sign (for them)... :cheer:

 
Back
Top