arena revisited

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
στα μεσα του 2007 η nvidia διαθετει στο gaming κοινο την 8800 ultra...
blazing card....αν κ υπερβολικά λαίμαργη και...ζεστή...διαλύει τα πάντα ...
Η κόκκινη ομάδα...δεν έχει απάντηση..και για κάμποσους μηνες παραμένει πίσω...
Ο r680 πυρηνας είναι μία πολύ δυνατή πρόταση - απλά όχι αρκετά δυνατή για την 8800...
Η σειρα 4χχχ ακόμα απέχει από το να είναι έτοιμη οπότε...
Η ATI επαναλαμβάνει ένα κόλπo που έκανε στις αρχές του 2000 με τη rage fury maXX . Μία κάρτα που απέτυχε σε αυτό που προσπάθησε να κάνει - ένα stopgap .
Αυτή τη φορά όμως η υλοποίηση είναι καλή!Το κόλπο πιάνει κ η 3870χ2 γενιέται.
Και σε πολλά benchmarks είναι και καλύτερη της 8800!
Στο σύστημα μας...το seasonic δε μασάει και τη σηκώνει άνετα.
Παρόλα αυτά το σύστημα τρώει κάτι ανεξήγητα κολλήματα πάλι..
Αυτή τη φορά όμως μόνο σε φορτίο. Αρχικά θεώρησα πως το τροφοδοτικό δε τη σηκώνει τη κάρτα (500αρι γαρ) .
Όμως βάζοντας τα χέρια μου κοντά στη cpu...την παραένιωσα θερμή...
Βάζω το speccy και...99 βαθμους ο q8200!!!!
Συνηδητοποιώ πως ποτέ δεν έβαλα πάστα καινούργια στον επεξεργαστη!! - rookie's mistake . cpu/gpu...αλλάζουμε πάντα...
cop stalled.jpgcpu stalled (1).jpgcpu stalled (2).jpgdevil 4 3870x2.jpgsystem info (2).jpgsystem information.jpg
ενεργοποιούμε κ το crossfire kai....

crystal mark , 3dmark vantage , 3dmark2k1

crystal mark retro.jpg3dmark vantage (2).jpg3dmark vantage (1).jpg3dmark2k1 def (1).jpg3dmark2k1 def (2).jpg

to crystal mark δινει αλλους 400+ πόντους. πάμε για 80% αύξηση στην απόδοση του συστήματος σε σχέση με την 4650!
Το vantage δίνει άλλους 3000+ πόντους!! από την απλή 3870...σχεδον double! και 8 φορές μεγαλύτερο σκορ από την 4650 , ενώ το 2dmark2k1 δεν πολυενθουσιάζεται από τους 2 πυρήνες και δίνει μόλις 2000+ μαρκς σε σχέση με την απλή 3870 (+10% )

Στα παλαιότερα benchmark μας..
ούτε το quake 2 ενθουσιάζεται καθώς δίνει περίπου τα ίδια με την απλή 3870 - 560 fps , το SS όμως δίνει ένα άνετο 200αρι πλέον...
το unreal τα γνωστα λόγω vsync

q2.jpgss 1280 (1).jpgss 1280 (3).jpgunreal 1366 (2).jpg

Attachments

• ss 1280 (2).jpg
    ss 1280 (2).jpg
    840.7 KB · Views: 7
και τελειώνουμε με τα γνωστα quake 4 , CoP , Crysis 2
cop maxed (1).jpgcop maxed (2).jpgcop maxed (3).jpgcrysis 2 (2).jpgq4.jpg
πλέον μπορούμε και παίζουμε καλά..
Το CoP δίνει απο 54 έως κ 75 average...και με εξαιρετικές θερμοκρασίες
Crysis2 32.1 fps....definately playable...ενώ κ το quake4 (ultra quality ) στα 45+ fps είναι μια χαρά (αν κ πιο χαμηλά από την απλή 3870! )

Θα κλέισω με τα unigine benchmarks που ακόμα αποτελούν εφιάλτη για τις κάρτες μας...

heaven extreme (1).jpgheaven extreme (2).jpgvalley extreme (1).jpgvalley extreme (2).jpg

...κ κάπου εδώ θα κλέισω και εγώ.....αν κ με το συγκεκριμένο μηχανάκι έχω κάτι ακόμα να κάνω... ;) ;)
τα λέμε σύντομα...
see ya!

@devilride74 Μπράβο για το μεράκι σου φίλε, ευχαριστούμε πολύ για όλη τη δουλειά που ρίχνεις για τα tests και την παρουσίαση!

Νομίζω την αδικείς λίγο την 4650, μιας και την έχω την κάρτα και την είχα χρησιμοποιήσει και για gaming εκτός της εποχής της λίγο έπαιζα συγκεκριμένα το Rift μόλις είχε κυκλοφορήσει εκεί το 2011 στο σύστημα που είχα στήσει για την μάνα μου στο πατρικό μου (και είχε αντικαταστήσει μια 8600GT που μόλις είχε καεί) και στεκόταν πολύ καλά, αν και σε χαμηλότερη ανάλυση (CRT 1280X1024).
Βέβαια είναι η Gigabyte που είναι factory OC, αλλά πόση διαφορά να έκανε;

Επίσης η 8800 δεν ήταν σε καμία περίπτωση ανταγωνιστική της 4650, η 8600 ήταν και μετά η 9500. Ενώ η 4850 (που είχα εγώ στο δικό μου σύστημα τότε) έκανε τις nvidia να φαίνονται αστείες σε price performance, ειδικά έμπαινε στο παιχνίδι και το ΑΑ. Ήταν απέναντι στην 9800GTX ένα κλικ κάτω και 100€ φθηνότερη και ανάγκασε την nvidia λίγο μετά να βγάλει την GTX+ με =/- ίδια απόδοση και φθηνότερη, αλλά ακόμα πιο ακριβή από την 4850.

Θυμάμαι ειδικά πόσο μου έσπαγαν τις μπάλες οι nvidiάδες της εποχής με τις 8800 τους και τελικά η 4850 έκανε κύκλους γύρο τους... με την σουπερ πανάκριβη 8800 GTX να είναι στα ίδια κυβικά με την 4850.

Last edited:
μα δεν είπα αυτό! :):)
H 8800 κ η συγγενική σειρα 9800 ήταν αντιμέτωπες/ανταγωνιστικές με τις 4850/70/90 όπως σωστά είπες- αν κ οι τελευταίες κονταροχτυπήθηκαν με τις πρώτες gtx 2xx της nvidia κυρίως..
Δε σύγκρινα ποτέ την 4650 με κάρτες της nvidia...με κάρτες προηγούμενης σειράς της ίδιας της κόκκινης έκανα σύγκριση (είχε νεότερο feature set , διπλάσιο αριθμο texture units -αν κ με μισό bandwidth , διπλάσια μνήμη , κ ήταν mainstream oriented καρτα).
Απλά ήταν κατωτερη των προηγούμενων 38χχ gpu .
Έχω όμως κ 4850 / 4890 σε cf στο προγραμμα ...απλά σε άλλο μηχάνημα...
(προσπαθώ να φτιάξω ένα bench που θα μπορεί να τρέχει win7/10 k να δούμε απο πολύ παλιές ..μέχρι πολύ νεές κάρτες. - κ είναι σε καλό δρόμο....)

@devilride74 Μπράβο για το μεράκι σου φίλε, ευχαριστούμε πολύ για όλη τη δουλειά που ρίχνεις για τα tests και την παρουσίαση
εγώ ευχαριστώ πολύ!...
κ μόλις είναι έτοιμος ο πάγκος...εκεί εχει να γίνει...θα παρελάσουν άπειρες κάρτες....

όπως είπα..χρωστούσα κάτι...κάθε μηχάνημα που θα φτιάχνουμε θα
...το φτιαχνουμε..μέσα έξω...
τόση δουλειά για να πάει στο σαβουρο-case πάλι;;;
το μηχανάκι αυτό περίμενε υπομονετικά...10 χρόνια+ να το πιάσω στα χέρια μου...να το έβαζα πάλι στα ίδια;;
έτσι λοιπόν..devil 4 (2).jpgdescent farewell (1).jpg

φτάσαμε σε αυτό :):)
descent farewell (6).jpgdescent farewell (7).jpgdescent farewell (9).jpg
με την απλή 3870 πλέον μας αποχαιρετά ένδοξα καθώς γυρίζει στον όροφο του hardware...
( θέλω την 3870χ2 γιατι θα τη ντουμπλαρω με μια ιδια σε άλλο μηχανακι )

much much betterdescent farewell (10).jpgdescent farewell (12).jpgdescent farewell (11).jpgdescent farewell (13).jpg

Ένα τελευταίο goodbye folks and thank u :):)
see ya!

Last edited:
χρόνια πολλά συμφορουμίτες μου..
με υγεία κ αγάπη..
άργησα πολύ...
αλλά η δουλειά δεν λέει να με αφήσει..
Τωρα όμως ξεσκάσαμε λίγο και οι μικρες πήγαν για λίγες μέρες στη γιαγιά...οπότε βρήκα κ έφερα πάλι επάνω τα κομμάτια για συναρμολόγηση)
... πήγα να ξεκινήσω...
μηχάνημα απο τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας...14 ή 28 πυρήνες;
δεν εχει σημασία..
η μεταλλική βάση...ΔΕΝ μπορει να πάρει τη μητρική!!!
δείτε λιγάκι...οι έξοδοι της μητρικής και το σημείο που βιδώνει το κάθετο μέρος του testbench....είναι ανάποδα!!! και δεν είναι πως έχει βίδες και από τις δύο μεριές οπότε λες οκ..το αλλάζω...
Όλα βιδώνουν απο μία μεριά μόνο!!
το κέρατο μου...bench (1)2.jpgbench (2).jpgbench (3).jpgbench (4).jpgbench (5).jpgbench (6).jpgbench (7).jpgbench (8).jpg

καταριέμαι τους @#$%#%# κινέζους και επιστρέφω όλα τα κομμάτια κάτω..
θέλουμε καινούργιο testbench

...οπότε φέρνω επάνω τα κομμάτια από αυτό που σχεδίαζα για ακόμα αργότερα...ενα μηχάνημα αρχών της προηγούμενης δεκαετίας..αλλά κατευθείαν σε pc case..
socket1366 με top tier gpu της εποχής...
και ξαφνικά τρώω μια φλασιά...βάλε ένα κομμάτι ανάποδα!
Και επειδή δε γίνεται να ειναι το πλαινό ανάποδα γιατί ούτε βίδες έχει να στηριχθεί , ούτε η μητρική θα είχε έξοδο για τις υποδοχές της..
μένει η βάση...

Attachments

• bench (10).jpg
    bench (10).jpg
    689.9 KB · Views: 9
  • bench (9).jpg
    bench (9).jpg
    392.5 KB · Views: 9
Η βάση ...γυρίζει ανάποδα..και αν βάλεις και τους υποδοχείς βίδες ανάποδα - βιδώνουν - και να βάλω κ τη καρτα γραφικών κ να τη στηρίξω;;;....(ήθελε λίγο σπρώξιμο παραπάνω...αλλά ήρθε!!bench (9).jpgbench (10).jpgbench (11).jpgbench (12).jpgbench (14).jpg

...βρήκαμε άκρη!!!!
τρέχω να φέρω τα πρώτα πάλι πίσω...
we r in business!!! :):):):)

Τελικά είναι λάθος του test bench ή έτσι μπαίνει; ρίχνεις λινκ από αυτό που πήρες; Έχω και εγώ στο μυαλό μου να πάρω ένα τέτοιο για να αναστήσω το hifi case project, αλλά αν μπει όπως δείχνεις δεν ξέρω αν με εξυπηρετεί αφού το θέλω για "βάση" να πατάει στο έπιπλο.

πωπω nvidia 8800 τι μου θύμησες. Η καρτα που με έβαλε στο PC gaming για τα καλά. Πράγματι ήταν πολύ ζεστή κάρτα, τότε δεν πρόσεχα και εν τέλει την έκαψα στην κυριολεξία.

atx open case

να ξερεις πως εγώ την είχα πάρει από άλλο κινέζο...τα μαγαζάκια αυτά μετα από λίγο καιρό εξαφανίζονται...για προφανείς λόγους κ αναζητάς το ίδιο προιόν από κάποιον άλλο..
δυστυχώς είναι κ λίγο τύχη...
εγώ απλά έφαγά τη φλασιά κ τα έβαλα ανάποδα τη βάση...κ με λίγο ζόρι ταιριάζει μια χαρά!
...
στα πρώτα τεστ δεν είχα αναγκη το πλάγιο κομμάτι γι αυτό κ δεν το είχα προσέξει . Τώρα όμως πως θα αφήσεις μεγάλες κάρτες χωρίς στήριγμα;...τη σκέφτεσαι την 6990 στον αέρα;;ή τις διπλές κάρτες??μπρρρρρρρ :eek::eek::eek::eek::eek::eek:

Last edited:
Thanks αλλά θέλω να είναι σαν case οπότε λογικά θα προχωρήσω με το πρώτο που πήρες.

αγαπητοι συμφορουμίτες...δυστυχως ο χρόνος είναι λιγος..κ η δουλεια κ η οικογένεια σου επιτρέπει να πηγαίνεις τόσο γρήγορα όσο μια χελώνα με αρθρίτιδα...
δεν εγκαταλείπουμε όμως...το bench είναι πλέον έτοιμο..σχεδόν..πρέπει να εγκατασταθουν Os.
Win 7 k win 10 στο πλάνο- dual boot.
Ένα πρώτο preview...

Attachments

• mid 2010s bench (2).jpg
    mid 2010s bench (2).jpg
    614 KB · Views: 12
  • mid 2010s bench (3).jpg
    mid 2010s bench (3).jpg
    891.9 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (4).jpg
    mid 2010s bench (4).jpg
    637 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (7).jpg
    mid 2010s bench (7).jpg
    876.9 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (8).jpg
    mid 2010s bench (8).jpg
    914.2 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (9).jpg
    mid 2010s bench (9).jpg
    833 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (11).jpg
    mid 2010s bench (11).jpg
    863.7 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (12).jpg
    mid 2010s bench (12).jpg
    724.2 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (13).jpg
    mid 2010s bench (13).jpg
    933.4 KB · Views: 11
  • mid 2010s bench (14).jpg
    mid 2010s bench (14).jpg
    791 KB · Views: 12
αγαπητοι συμφορουμίτες...δυστυχως ο χρόνος είναι λιγος..κ η δουλεια κ η οικογένεια σου επιτρέπει να πηγαίνεις τόσο γρήγορα όσο μια χελώνα με αρθρίτιδα...
δεν εγκαταλείπουμε όμως...το bench είναι πλέον έτοιμο..σχεδόν..πρέπει να εγκατασταθουν Os.
Win 7 k win 10 στο πλάνο- dual boot.
Ένα πρώτο preview...
δε φαντάζεσαι πως σε νιώθω από τότε που άρχισα να φτιάχνω την 90s γωνίτσα μου... η αλήθεια είναι ότι με ενέπνευσες με το παρόν thread.

Είναι άλλη φάση το ανακάτεμα με τα καλώδια και τα πυρίτια.
Σας ζηλεύω ρε γμτ...

Πρόσφατα έπαιξα το ράβε ξηλωνε επειδή την άκουσαν οι μνήμες ραμ και όσο κι αν με έλουζε κρύος ιδρώτας λόγω του κόστους σε πιθανή ζημιά, άλλο τόσο φτιαχνόμουν με το να παίζω με τα υλικά και το bios.

κ ψάχνοντας λίγο ακόμα...έβγαλα και δυο μητρικες για p3 k p4...όλες τυπικές μητρικές..εκτός από ένα πράγμα
...
...
έχουν universal agp (!) 🤟🤟🤟

...ο vtheo είναι αυτός που γελάει στο βάθος???;):coffee:

...και κάπως ‘έτσι φτάσαμε εδώ αγαπητοί συμφορουμίτες μου…

project0.jpg
Η εικόνα αυτή όμως κρύβει πόνο ... γκρίνια..αναποδιές...τόσες που η προσπάθεια κ η απελπισία του κυρ Στέφανου να πριονίσει το δράκο της MSI στην 970 πίσω στο παρελθόν μοιάζει με βόλτα στο πάρκο (γατάκι θείε εκεί στο βορρά ακούς;;;)

Που είμαστε λοιπόν;..α ναι!

Είχαμε μείνει εδώ.

project1.jpg
Όμως.. οι κόρες με έδιωξαν απο το δωμάτιο τους(και πολύ τα ανέχτηκαν όλα αυτά)

...οπότε έπρεπε να βρω άλλο χώρο.

Στο κανονικό γραφείο δε μπορούσα λόγω δουλειάς...αλλά τα βόλεψα!!
project2.jpgproject3.jpg

Επόμενο βήμα η επιλογή των πρώτων καρτών. Στη τύχη αποφάσισα να πάω με αυτές αν κ ομολογώ πως η σχεδίαση τους έπαιξε λίγο το ρόλο της.

Θεωρώ τις 690 από τα πιο ωραία σχέδια σε gpu. Κάνουν όμορφη εντύπωση στο μάτι και δεν δίνουν την εντύπωση καγκουροσχεδίασης..

πάμε λοιπόν να τις βάλουμε και αμέσως το πρώτο θέμα μας…

Οι 690 είναι τόσο μακριές που εμποδίζουν τα pins του on-off διακόπτη της μητρικής.

Αν δείτε στη φωτο , η ουρά της 690 ακουμπάει το διακόπτη του reset κ τα pins του on off είναι αμέσως αριστερά !!
project4.jpgproject5.jpgproject6.jpg

Άρα εφόσον έχω δύο gpu το άνοιξε κλείσε δουλεύει με ένα κατσαβιδάκι για να κλείνει κ να ανοίγει ο υπολογιστής..:(

Πράγμα εκνευριστικό...αλλά δε γίνεται αλλιώς…

Συνεχίζουμε απτόητοι λοιπόν...συνδέουμε τροφοδοτικό με hardware...καλώδια gpu , παροχές για τις υδροψύξεις , μητρική , 12volt eps 8πινο για τον πρώτο επεξεργαστή και για τον...δευτ..!!!!

δεν υπάρχει δεύτερο 8πινο για τη δεύτερη cpu!!!το κέρατο μου…

Θα μπορούσε να πει κάποιος να χρησιμοποιήσω ένα καλώδιο όπως της κάρτας γραφικών – ειναι ίδια..

κ θα κάνει ενα μεγαλο λαθος…

Η καλωδίωση των δυο είναι διαφορετική και αν και ταιριάζουν τα pins κ στις δύο πλευρές αυτό που θα καταφέρετε είναι να τα κάνετε όλα κάρβουνο.

Επιστροφή στον όροφο του hardware προς αναζήτηση καλωδίου modular για τον επεξεργαστή...μου πήρε 3 μέρες ψάξιμο και άπειρα curse spells randomly casted προς διάφορους σχετικούς και άσχετους...αλλά το βρήκα :)

Χαρά γεμάτος επιστρέφω στο μηχάνημα..βάζω το καλώδιο και επιτέλους POWER ON!!

Ανάβουν όλα , φωτίζει ο κόσμος , ανεμιστήρες δουλεύουν..όλα όλα!!

χαμόγελο…

μπιπ???...δεν ακούω μπιπ...η οθόνη μαύρη και άραχνη…

ξέρω πως λόγω του μεγέθους της μνήμης - 64 GB – και των πολλών πυρήνων των xeon , το post μπορεί να καθυστερήσει.

Μετά από ένα δύο λεπτά το χαμόγελο πέταξε μακριά…

τι έχεις καλό μου και δεν ανάβεις??

Διάβασμα στο internet...γιατί δυστυχώς οι τρισκατάρατοι κιτρινιάρηδες δεν έστειλαν κανένα manual να ξεστραβωθούμε..

Βρίσκουμε κάτι και ..μνήμη DDR4,ok...μέχρι 2800 mega transfers!!…

Αυτές που είχα ήταν 3200 unbuffered!!...η μητρική δεν τις σηκώνει... θέλει πιο αργές μνήμες!!!

Επίσης αυτές που είχα ήταν non registered .

Επίσης οι Ε5 xeons – που έχουμε εδώ, ΔΕΝ πολυθέλουν τις τελευταίες (προτείνονται μέχρι τους Ε3 )...πάλι ψάξιμο δηλαδή…

Θέλουμε DDR4...ποιο αργές..κ να ειναι RDDR4 ...ok...το έχουμε...έχω τέτοιες…

αλλά πάλι πρέπει να πάω να τις ψάξω..(άλλες δύο τρεις μέρες ανάμεσα στα κουτιά …)..
project7.jpg
Βρήκα όμως...απλά θα πάμε από τα 64 στα 40 γίγα.
Άλλος ένας γογλοθάς εδώ...Βλέπετε οι μητρικές αυτές είναι απελπιστικά περίεργες με το πως θα βάλετε τα ντιμακια..

Τα βάλατε όλα με τη μια??

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ..

τα βάζετε με βάση το χρώμα των υποδοχών να πιάσετε πρώτα το dual κ μετά το quad channel ??

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

.

Τις βάζετε συμμετρικα στις αντίστοιχες θέσεις του κάθε επεξεργαστη (πρώτη με πρώτη , δεύτερη με δεύτερη , κλπ ) ?

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΟΥΝ

Πρέπει να μπουν πρώτα μιά μνήμη στη θεση μηδέν της μιας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ cpu– ΜΟΝΗ ΤΗΣ .

O υπολογιστής θα ποσταρει με τα πρώτα 8 γιγα….και μετά θα προσθέτετε το ένα ντιμ δίπλα στο άλλο..ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ άλλο δεν θα δουλέψει-πιστέψτε με...πέρασα απο αυτή τη διαδικασία.

Και πάλι με αυτό τον τρόπο έβαλα 40 giga.

Τα άλλα η μητρική δεν λέει να τα δεχτεί (προς το παρών )

Από το να χάσω και άλλο χρόνο όμως...είπα να πάω στα λειτουργικά..
project8.jpgproject10.jpg

Last edited:
Back