What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Art in videogames

Joined
Dec 8, 2012
Messages
1,976
Με αφορμή το εξαιρετικό soundtrack του I am Setuna (βλ. σχετικό post), θα με ενδιέφερε να ακούσω για παιχνίδια τα οποία ανακαλύψατε επειδή ξεχώρισαν καλλιτεχνικά. Τα ερεθίσματα ποικίλουν, πχ κάποιο artwork ή το ευρύτερο εικαστικό κομμάτι, η μουσική, το συνολικό art direction, κάποια δυνατή συγγραφική πένα να υπογράφει το σενάριο κλπ. Δεν αναφέρομαι σε παιχνίδια των οποίων εν τέλει απολαύσατε και αυτή την πλευρά. αλλά παιχνίδια με τα οποία καταπιαστήκατε ελέω αυτής.

Αν και πιτσιρικάς τότε, στην 16-bit era θυμάμαι πως τα artworks μου ασκούσαν μια ιδιαίτερη μαγεία, καθώς αναλάμβαναν να "αναπληρώσουν" ως ένα βαθμό τους τεχνικούς περιορισμούς της εποχής και λειτουργούσαν εν πολλοίς όπως διαχρονικά λειτουργούν και τα εξώφυλλα στα μουσικά albums: σαν μια επιπρόσθετη διάσταση, σαν οργανικό τμήμα του συνόλου, αλλά και "τυράκι" που διεκδικούσε το χαρτζιλίκι μου.

Πλέον, εν μέσω και γενικότερου κορεσμού (και της βιομηχανίας, μα και -κακά τα ψέματα- προσωπικού) όλο και συχνότερα βρίσκω τον εαυτό μου να έλκεται από παιχνίδια που ξεχωρίζουν λόγω μιας τέτοιας πτυχής τους. Ως πιο πρόσφατα παραδείγματα, μπορώ να αναφέρω το Ni no Kuni II: Revenant Kingdom που παίζω τώρα, το Muramasa: The Demon Blade με το οποίο θα ασχοληθώ το πενθήμερο αργιών του Πάσχα (έπαθα μίνι-σοκ όταν το είδα, άρχισα να ψάχνω κόπια στιγμές αργότερα), ενώ για τα καλά στο radar μου έχει μπει το Astria Ascending, μετά από το σχετικό post του @Adhan.

Για πείτε, μπας και ξετρυπώσουμε διαμαντάκια!
 

Admiral

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
7,102
Μου αρέσει πολύ το αισθητικό αποτέλεσμα όταν το ποιοτικό pixel art συνδυάζεται με μοντέρνα εφέ και ιδίως με μοντέρνο φωτισμό. Κατά συνέπεια μπορώ να πω ότι ο βασικός λόγος που ασχολήθηκα με το Octopath Traveller ήταν αυτή ακριβώς η αισθητική:

 
Joined
Nov 26, 2012
Messages
6,906
χμ... σίγουρα Dear Esther, a story about my uncle και The Vanishing of Ethan Carter. Σίγουρα όχι τόσο artistic όσο άλλα που έχω στο μυαλό μου, αλλά το σύνολο του παιχνιδιού σίγουρα μου έβγαλαν μια ποιητική αίσθηση, σαν καλό βιβλίο.

Σε καθαρά εικαστικό κομμάτι έχω κάποια στο μάτι αλλά μιας και δεν τα έχω δοκιμάσει δεν νομίζω ότι αξίζει να τα γράψω ακόμα. Σίγουρα το Riven αν και πάμε πολύ πίσω και σίγουρα στις μέρες μας δεν λέει και πολλά.

Σίγουρα το Machinarioum kai Samorost 3 στον οπτικό εικαστικό τομέα και το Aquaria στον ακουστικό. Και το Four Travelers, πάλι σαν σύνολο, σίγουρα όχι οπτικό γιατί είναι ρετροπιξελούμπα, αλλά το σύνολο με καταρράκωσε ψυχολογικά, έπεσε ιμέρσιο.

Αυτά είναι παιχνίδια που είτε όταν τα έπαιζα είτε μόλις τελείωσαν είπα "ε αυτό είναι τέχνη", σίγουρα έχω αρκετά διαμαντάκια indy στην συλλογή μου που περιμένουν να τα ανακαλύψω.
 
Joined
Jan 22, 2020
Messages
960
Μαζί με το Journey που είπε και η kara παραπάνω, για τον ίδιο λόγο ασχολήθηκα με το Flower, το οποίο και λάτρεψα. Εϊναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία.
 

maladroid

Umber Hulk
Joined
Nov 27, 2012
Messages
956
Το puzzle/platformer Gris είναι ένα ιδιαίτερα αισθαντικό και ντελικάτο διαμαντάκι που επίσης έχει μια χαρά gameplay και κυρίως με τράβηξε λόγω εμφάνισης.

Προσωπικά λατρεύω το Prince of Persia 2018. Η cel-shaded storybook αισθητική του είναι για σεμινάριο, έχει ωραία παραμυθένια υπόθεση και σχετικά χαλαρό parkour gameplay (παραφωνία οι εκνευριστικές μάχες που έχουν σχεδιαστεί για να σου χαλάσουν πρόωρα το ποντίκι/χειριστήριο).

Το Hades και γενικά όλα τα παιχνίδια της Supergiant είναι πραγματικά έργα τέχνης σε εικαστικό/ακουστικό επίπεδο (και όχι μόνο). Ήταν ο κύριος λόγος που καταπιάστηκα με το Bastion κι έκτοτε κόλλησα με το στούντιο.

Μετά πάμε σε Kentucky Route Zero, τα παιχνίδια της Amanita που ανέφερε κι ο nitro (αν και ξέχασε το Botanicula που είναι ίσως το πιο χαριτωμένο τους), και το παραμυθένιο Child of Light.

Τέλος τα δύο Ori είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, με το που είδα trailer αποφάσισα ότι πρέπει να τα παίξω. Δυστυχώς αποδείχτηκαν και αρκετά μπελαλίδικα, οπότε δεν ενδείκνυνται για χαλαρό gaming που πλημμυρίζει γλυκά τις αισθήσεις.
Για τέτοια δουλειά νομίζω αυτά που πρότεινε η kara (+ το Flower που είπε ο Hank) αλλά και το Gris είναι ό,τι πρέπει.
 
Last edited:
Joined
Jan 22, 2020
Messages
960
+1 για το Gris που ήθελα να το γράψω εξ' αρχής αλλά θυμήθηκα το Flower και (ξανα)έπεσα σε νιρβάνα. Πανέμορφο όντως.

Δεν ξέρω αν σε αυτή την συζήτηση έχει θέση και το Deliver Us The Moon, για το οποίο είχε γράψει ο Admiral, κυρίως σε ότι αφορά την ατμόσφαιρα που δημιουργεί το σύνολο αν και μάλλον δεν είναι τόσο artistic όσο τα υπόλοιπα.

Σίγουρα στην λίστα έχει μια θέση το Where the water tastes like wine.
 

lucinos

Blackguard
Joined
Nov 16, 2015
Messages
1,261
παιχνίδια τα οποία ανακαλύψατε επειδή ξεχώρισαν καλλιτεχνικά.
Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που θέτεις το θέμα δεν ταιριάζει καθόλου στο πώς «ανακαλύπτω» παιχνίδια. Γενικά απλά προτιμώ να έχω πλήρη άγνοια για το παιχνίδι, ακόμη περισσότερο αν το δυνατό του σημείο είναι αν ξεχωρίζει καλλιτεχνικά.
 
Top Bottom