What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Αξίζει να αλλάξω λάπτοπ;

Sketch

Half-Ogre
Joined
Mar 31, 2013
Messages
728
Χαιρετώ (μετά από μια κάποια απουσία, ελέω RL υποχρεώσεων) το φόρουμ! (Παρεμπιπτόντως, καλή χρονιά σε όλους <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /> )

Το λοιπον, έχω ένα λάπτοπ Turbo-X
<span class="bbcode_spoiler">Pls, μη βαράτε, ήμουν νέος και αδαής όταν το πήρα και https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=NZA96v1DxzQ#t=39" class="bbcode_url">δεν ήξερα <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> </span>
αγορασμένο το 2009.

Πέρα από την πλάκα, δεν αντιμετώπισα ποτέ σοβαρά προβλήματα με αυτό. Μόνο εδώ και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μου πετάει μήνυμα "consider changing your battery", η οποία μπαταρία όντως τα έχει παίξει, αφού με το ζόρι βγάζει 20' εκτός ρεύματος. Εκτός του ότι βεβαίως αυτή δεν είναι και η καλύτερη κατάσταση (ασύμφορο/αδύνατο να βρω άλλη μπαταρία), σκέφτομαι μήπως το λάπτοπ έχει αρχίσει να παλιώνει αφού το έχω από το 2009, και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Win 7 x32 bit
RAM 2 GB
Intel Core i7 Q720 @ 1,6 GHz (υποθέτω πρώτης γενιάς)
mobile Radeon 4750
HDD 500 GB

Αυτό που πάντα με ενοχλούσε ήταν ότι έβρισκα τη RAM πολύ λίγη, κι αυτό φαίνεται περισσότερο τώρα.


Η εναλλακτική -Μου έχουν χαρίσει αυτή τη στιγμή ένα καινούριο λάπτοπ (αξιόπιστο άτομο, btw, δεν παίζει να μου φόρτωσαν ελλατωματικό προἴόν), με τα εξής χαρακτηριστικά:

Win 8 x64 bit
RAM 4 GB
Intel Core i3 3110M @ 2,4 GHz
Intel HD4000
HDD 700 GB

Soooo.....I don't really know...

Παρόλο που θα έχω πλέον παραπάνω RAM που (ευελπιστώ) θα μειώσει τα lags και θα κατευνάσει τους αδηφάγους FIrefox/FlashPlayer, θα έχω έναν μάλλον χειρότερο επεξεργαστή (δεν ξέρω αν δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά επειδή ο ι7 ήταν παλιάς γενιάς και ο ι3 πιο καινούριος). Η 4750 gpu πλέον δε λέει και πολλά, είναι παλιά, αλλά απ'όσο ξέρω ούτε και η Ιντελ είναι τίποτα gpu περιωπής. Και δεν ξέρω ούτε πιο λειτουργικό "τρώει" περισσότερη RAM.

Να σημειώσω πώς η προβλεπόμενη χρήση είναι, πέρα από Office/browsing, και αρκετό Photoshop και Video Edting. To Photoshop CS6 μέχρι στιγμής έτρεχε ικανοποιητικά στο λάπτοπ μου (το πρώτο) χωρίς σημαντικά lags, θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο (πιθανώς) νέο λάπτοπ;

Ποιο θα με συμβούλεύατε να κρατήσω;

Πι Ες: Δε θα υπήρχε πρόβλημα αν μπορούσα να κρατήσω και τα δύο λάπτοπ, αλλά δυστυχώς μπορώ να κρατήσω μόνο ένα.
 

bspus

Awakened Shrub
Joined
Apr 26, 2013
Messages
4
Υπαρχει δυνατοτητα να αναβαθμισεις τη RAM στο πρωτο laptop? Στα μεταχειρισμενα θα βρεις φθηνη να βαλεις τουλαχιστον να το πας στα 4.
Μετα βεβαια θα πρεπει να βαλεις και 64bit λειτουργικο αλλιως δεν εχει πολυ νοημα. Μπορεις βεβαια να βαλεις μονο 1, να πας στα 3 και να το αφησεις εκει.
Κατεβασε το cpu-z για να δεις ποσα slots εχεις και τι τυπο μνημης χωρις να το ανοιξεις απο κατω.

Το 1.6 ghz μπορει να ειναι λιγο για τις εφαρμογες που δεν εκμεταλλευονται πολλα threads. Ο i3 στα 2.4 μπορει να ειναι καλυτερος all around. Ομως στο video editing που κανεις ο i7 μπορει και να τον ξεπερναει.

Αν δεν το εχεις κανει, δες και το δισκο στο παλιο μηχανημα σε τι κατασταση βρισκεται. Μονο και μονο επειδη ειναι 5ετιας (προγραμματα crystaldisk info, HD sentinel)

Δεν μπορεις να κανεις μια δοκιμη για λιγες μερες πριν αποφασισεις?
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Αν δεν γινεται να αναβαθμίσεις τη RAM στο παλιό να αλλάξεις. Κατά τα αλλα το νεο θα υστερεί σε multitasking και πολυνηματικη επεξεργασια μάλλον και σε μερικά παιχνίδια που οι drivers της intel είναι χάλια. Σε ολους τους αλλους τομείς (Single thread, cpu bound παιχνίδια, θερμότητα, μπαταρία κλπ) θα υπερέχει. Το video editing με προβληματιζει, εκει πιθανοτατα θα υπερέχει ο παλιός.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,519
Τι μάρκα είναι το άλλο;

Οι επεξεργαστές είναι στα ίδια http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=763&cmp[]=851 οπότε καλύτερος ο i3 γιατί θα μπορεί να αποδώσει το ίδιο σε renders αλλά καλύτερα σε άλλα πράγματα που περιορίζονται σε 2 πυρήνες.

Η κάρτα γραφικών σίγουρα δεν λέει πλέον πολλά, αλλά η 4000 ίσως δεν είναι καλύτερη.

Ανάλογα την μάρκα του άλλου laptop τώρα βέβαια, αν είναι πάλι τουρμπέξ καλύτερα βρες ram για το δικό σου <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

Sketch

Half-Ogre
Joined
Mar 31, 2013
Messages
728


bspus wrote:
Υπαρχει δυνατοτητα να αναβαθμισεις τη RAM στο πρωτο laptop?

Δεν μπορεις να κανεις μια δοκιμη για λιγες μερες πριν αποφασισεις?</blockquote>

Δυστυχώς η χρονική συγκυρία επιβάλλει να επιλέξω σήμερα κιόλας, δεν προλαβαίνω να δοκιμάσω πολλά. Ούτε θα μπορώ να συγκρίνω γιατί μέχρι τώρα ούτε στο παλιό λάπτοπ έχω κάνει video editing που θα με απασχολεί πιο πολύ.

Για την αλλαγή RAM, το ίδιο: δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ψάξω πχ dimmάκια στο ebay.

Επίσης κατέβασα το CrystalDiskInfo που πρότεινες. Έχω Health Status: Caution, temperature 35 <sup>o</sup>C, ενώ στη λίστα με τα χαρακτηριστικά από κάτω, ΟΛΑ τα Current είναι ισοφαρισμένα με τα Worst, ενώ σε μερικά το έχω ξεπεράσει κιόλας. Πρέπει να είναι χάλια, ε; <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

@nitro912gr To 2o laptop είναι hp

Είδα και τη σύγκριση των CPU που πόσταρες και όντως σε overall επιδόσεις είναι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, οπότε ίσως να με συμφέρει να πάω με τον πιο καινούριο.

Η κάρτα γραφικών με νοιάζει κυρίως στο βαθμό που επηρεάζει τα προγράμματα photo/video, γιατί στις λίγες φορές που παίζω, πρόκειται για αρκετά παλιά games, οπότε δεν με πολυαπασχολεί αυτό ο τομέας.

 

bspus

Awakened Shrub
Joined
Apr 26, 2013
Messages
4
Μαλλον πρεπει να αλλαξεις, και για το θεμα του δισκου. Πιο αξιοπιστο για τους δισκους βεβαια ειναι το HD sentinel. Το crystal το μονο που κανει ειναι να σου αναφερει τις τιμες που παιρνει απο το SMART.

Το video/photo editing δεν ενδιαφερεται για τις 3d δυνατοτητες οποτε δεν υπαρχει προβλημα. Και η σειρα 4000 ειναι και αρκετα αξιοπρεπης. Γενικως στους πιο προσφατους intel τα γραφικα ολο και βελτιωνονται.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,519


bspus wrote:
Μαλλον πρεπει να αλλαξεις, και για το θεμα του δισκου. Πιο αξιοπιστο για τους δισκους βεβαια ειναι το HD sentinel. Το crystal το μονο που κανει ειναι να σου αναφερει τις τιμες που παιρνει απο το SMART.

Το video/photo editing δεν ενδιαφερεται για τις 3d δυνατοτητες οποτε δεν υπαρχει προβλημα. Και η σειρα 4000 ειναι και αρκετα αξιοπρεπης. Γενικως στους πιο προσφατους intel τα γραφικα ολο και βελτιωνονται.</blockquote>

ευτυχώς και το video και το photo editing ενδιαφέρετε όλο και περισσότερο για τις GPU, γιατί ήταν εντελώς ηλίθιο να έχουμε τόσα TFLOP υπολογιστική ισχύ και να την δουλεύουμε μόνο για games <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

 

Sketch

Half-Ogre
Joined
Mar 31, 2013
Messages
728
Τελικά το να πάρω το πιο καινούριο λάπτοπ μου φαίνεται καλύτερη επιλογή. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!
 
Top Bottom