Basketball is Life

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Απο θέμα τακτικής, δεν μου έχει δείξει κάτι ο Σπανούλης. Κάτι κάνει καλά γιατί γενικά έχει καλά αποτελέσματα. Καλά τα πήγε με το Περιστέρι, πήγε την Μονακό τελικό γιουρολίγκ μάφια και πήρε και μετάλιο με την εθνική. Αλλά δεν ήξερε πως να αντιμετωπίσει την Φενέρ στον τελικό ούτε πως να σταματήσει την τουρκία. Γενικά δείχνει ότι έχει ταβάνι και μάλλον χαμηλό.

Τώρα, για την περίφημη δεξαμενή του ελληνικού μπάσκετ, έχω ξαναπεί την προσωπική μου άποψη. Νίκος Γκάλης. Εξαιτίας του μπήκαν μπασκέτες και στις παιδικές χαρές, συν τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία που έφερε πολύ κόσμο εδώ, προπονητές και ταλέντα. Όλοι ξαφνικά έπαιζαν μπάσκετ. Τα παιδάκια που πρωτόπιασαν μπάλα λόγω του 87, 20 χρόνια μετά πήρανε το Ευρωπαικό και πήγαν και στον τελικό του παγκόσμιου.

Απο κει και πέρα, δεν νομίζω ότι έχει γίνει κάτι σε επίπεδο ανάπτυξης και παιδείας. Με κίνδυνο να νευριάσω πάλι τον φίλο @Χειρομαλάχτης, ο Βαζελακόπουλος πρόεδρος Βασιλακόπουλος είχε στήσει ένα πασοκικό μαγαζάκι που οι ίδιοι άνθρωποι τρώγανε επιχορηγήσεις 4 δεκαετίες.

Δεν βλέπω αλλαγή με τον λιόλιο, τα ίδια σκατά, οι περισσότεροι Έλληνες προπονητές έχουν πάει εξωτερικό , όπως κάποτε οι Σέρβοι, κανένα παιδάκι δεν πάει μπάσκετ και όσα πάνε δεν μαθαίνουν να σουτάρουν. Είχε προβλεφθεί ότι κάποτε θα δίνουμε μάχη για να μπούμε και στα Ευρωμπάσκετ.

Απλά, είναι στάχτη στα μάτια το λαχείο Giannis και η κόντρα των αιωνίων που μας παραμυθιάζει ότι κατι είμαστε ακόμα.

Το ζήτημα "φυτώριο μπάσκετ" είναι πολύ πιο περίπλοκο δυστυχώς και επηρεάζεται άμεσα και από άλλους παράγοντες. Η αγορά είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία και τραβάνε πολύ ταλέντο στην Αμερική το οποίο το πληρώνουν αδρά κιόλας για να παίξει κολλεγιακό. Υπάρχει μετατόπιση από το "development" στο "performance" πολύ νωρίς. Τα πιτσιρίκια κοιτάνε την κάθε μλκ στο 1v1, και highlight reels στο Instagram και δεν θέλουν να δουλέψουν τα βασικά. Είναι ζόρικη η κατάσταση στις μικρές ηλικίες.

μαγκιμουσου, δεν θελω να σε στεναχωρησω, αλλά μου φαινεται τρομερα απλοικη η εξηγηση ειδαν τα παιδακια τον γκαλη και τρεξανε στις μπασκετες και γι αυτο βγηκαν καλα παιχτακια εκεινη την εποχη. δεν ξερω αν συνεβη αυτο που λες με το φαγοποτι, αυτο που ξερω ειναι οτι επι σωληνα (ειδες? ουτε βαζελακοπουλος, ουτε βασιλακοπουλος) ειχαμε σαρωσει πανευρωπαικα και παγκοσμια μεταλλια σε ολες τις ηλικιακες ομαδες μεχρι την ανδρων, γιατι βλεπω ανεφερες μονο των ανδρων τα μεταλλια ως επιτυχιες.

τι αλλο δηλαδη να κανει ενα φυτωριο? ο βαθμος επαρκειας του και αξιολογησης του ειν αυτος. σ εκεινες τις ηλικιες να τα παει καλα σε διοργανωσεις.
προφανως δεν κατεληξαν ολοι αυτοι στην εθνικη ανδρων, θα ηταν παραλογο να συμβει. αλλά τουλαχιστον υπηρχε πληθος επιλογων πισω απ τις πρωτοκλασατες. θελω να πω, μ εκεινα τα δεδομενα, δεν θα συζηταγαμε καν για νικες με ρουμανια και πορτογαλια.

επι καφετζη (εμ, ειπα τον αλλο σωληνα, δεν πιστευω να θες να φανω ευγενης σε τουτο δω το λαμογιο) δεν περναμε γυρο που λεει ο λογος σε τελικες φασεις των "μικρων" ομαδων. καμμια σχεση λοιπον.

@ νορθλατερ: δεν θεωρω αναγκαία κακο για τις εθνικες ομαδες το παιδομαζωμα στο αμερικα . νομιζω συνεβη κατι αναλογο μ αυτο που βλεπουμε τωρα στο μουντιαλ του φουτμπωλ. οταν πας και μαθαινεις από/ και συγχρωτιζεσαι με/ τους καλυτερους, ανεβαζεις επιπεδο, φτανεις να τους ανταγωνιζεσαι και να τους νικας, και σε τελικη αναλυση, βελτιωνεις το επιπεδο της εθνικης ομαδας σου. οπως η ευρωπη ειναι η μεκκα του ποδοσφαιρου και βλεπουμε ποσο εχουν εξελιχτει και προχωρησει αφρικανικες κυριως ομαδες που οι παικτες τους αγωνιζονται σε μεγαλες η μεσαιες ευρωωπαικες, ετσι και με την εισβολη των ξενων στο nba εχουν μικρυνει οι αποστασεις στα μεγαλα τουρνουα. οπως εγραψα στον γαμωπαναγια πιο πανω, σε λιγο δεν θα "χρειαζομαστε" πια μικρες εθνικες, θα αρκουν για την ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ (πωωωωω, μλκ μου παντα ηθελα να το γραψω αυτο) επιλογης παικτων για την ανδρων οσοι θα βρισκονται σε αμερικανικο πανεπιστημιο η στο nba. μη σου πω θα περισευουν κιολας. οκ, προφανως αυτο εχει το αρνητικο οτι η ελληνικη διαδικασια αναπτυξης παικτων θα σταματαει καπου στα 16 ετη, αλλά κατι κερδιζεις, κατι χανεις. εδω οι γαλλοι που εχουν εκεινο το διασημο σχολειο μπασκετ, δεν θυμαμαι πως το λεν, σχεδον τους διωχνουν απο κει στα 16 καιτους μαζευουν μετα απ το nba.

ας υπαρχει και ενας πινακας των επιτυχιων.

Screenshot 2026-07-06 120557.png

Τα μόνα σίγουρα πράγματα στην ζωή είναι όπως λένε ο θάνατος, οι φόροι και προσθέτω ένα κ εγώ, ότι ο Χάλαντ θα το καρφώσει. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι οι επιτυχίες ήρθαν λόγω του οτι μετά το 87 όλοι (ΜΑ ΟΛΟΙ) έπαιζαν μπάσκετ. Θα πω πάντως, ότι επιτυχίες σε εφήβους είχαμε 8-10 χρόνια μετά το 87 και 8-10 χρόνια μετά το 2005 (ευρωμπάσκετ) / 2006 (μουντομπάσκετ). Ο λιόλιος ανέλαβε πριν 4 χρόνια, φταίει που δεν έχουμε καλούς 18χρονους - 20χρονους; Ένα θα πω, για μένα, κανείς που ασχολείται με τα διοικητικά του μπάσκετ, δεν νοιάζεται για το μπάσκετ

Επιτυχίες είχαμε και πριν το 87, όχι σε εθνικό επίπεδο με ιστορικούς συλλόγους (ΑΕΚ, Άρης). Το άθλημα πήρε την ανιούσα στο κοινό με την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού, αλλά η τότε χρυσή γενιά από κάπου ξεπήδησε και αυτή, δεν ήρθε από το πουθενά.

Συμφωνώ σε αυτό που ειπώθηκε σε ατομικό επίπεδο και τον παραλληλισμό με το ποδόσφαιρο, αλλά θεωρώ ότι το δίκοπο μαχαίρι έχει πολύ πιο κοφτερή τη μία όψη, με καταστροφικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Όταν 17χρονος μπορεί να παίξει στην άλλη όχθη και να πάρει καλύτερο μισθό από την Ευρωλίγκα, θα το κάνει, διότι εξασφαλίζει τον εαυτό του. Ξαφνικά κοιτάμε να έχουμε εργοστάσιο παραγωγής υπεραθλητών, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν τα βασικά πράγματα γύρω από το άθλημα. Θα υπάρξει εξισορρόπηση σε κάποια στιγμή, αλλά αυτό που συμβαίνει με τον οικονομικό στραγγαλισμό είναι τραγωδία.

Ένα θα πω, για μένα, κανείς που ασχολείται με τα διοικητικά του μπάσκετ, δεν νοιάζεται για το μπάσκετ
Πονεμένη ιστορία, ακόμη και σε χώρες/χώρους που έχουν ελάχιστη παράδοση στο άθλημα...

παντως ο πιναξ που παρεθεσε ο γκαμότο δειχνει οτι σχεδον καθε χρονο ειχαμε κι απο μια επιτυχια τουλαχιστον για ενα τεραστιο διαστημα.
βλεπω κι επι λιολιου 2 χαλκινα, να δουμε πως θα τα παει σ ενα μεγαλυτερο συνολικο διαστημα ξερω γω δεκαετιας. παντως ολοι λενε οτι αυτο το κομματι ειναι στις μερες μας τελειως παρατημενο, κι ειναι ενας απ τους λογους που γκρινιαζει ο εκλεκτωρ και δηλωνει οτι δεν μπορει πχια να τα κανει ολα εκεινος.

διαφωνω και στο αλλο, οτι ο σωληνας δεν ενδιαφεροταν για το μπασκετ. καταρχην, νομιζω το χω ξαναγραψει αλλά θα επαναληφθω, σαν προσωπικοτητες/επιπεδο, σωληνας και καφετζης δεν πρεπει καν οχι στην ιδια προταση, ουτε στην ιδια παραγραφο ν αναφερονται μαζι. αστο αυτο.
επι σωληνα, περα απ τις διακρισεις, ΟΛΕΣ οι ελληνικες ομαδες κατα κοινη ομολογια, ειχαν πολυ καλες κληρωσεις και αριστες διαιτησιες στας ευρωπας και επεφταν στα μαλακα στο θεμα των τιμωριων στα διαφορα βαρβαροσκηνικα που γινοσαντε στα ελληνικα γηπεδα μπασκετ. ας μην πω για διαιτησιες ομαδων επι καφετζη, γιατι θα γινω τοξικος.

Όταν 17χρονος μπορεί να παίξει στην άλλη όχθη και να πάρει καλύτερο μισθό από την Ευρωλίγκα, θα το κάνει, διότι εξασφαλίζει τον εαυτό του.
Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αυτό. Απο περιέργεια, κοιταγα τα roster των ομάδων στο march madness κ βλέπεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Ομάδες είχαν μέσα Βέλγους, Ολλανδούς Τσέχους κλπ Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να ματσάρουμε ποσοτικά κ ποιοτικά τους συνήθεις υπόπτους, Γαλλία, Σερβία, Τουρκία, Ισπανία κλπ. 'Οπου μας βρίσκουν στις μικρές εθνικές τρώμε 30ρες για πλάκα. Κάτι έχει χαθεί εδώ κ πολύ καιρό. Το να φύγει ένας μικρός να παίξει για αμερικάνικο κολλέγιο, οκ δεν θα τον έχουν Παναθηναικός Ολυμπιακός αλλά στην εθνική μπορεί να έρθει.

Επιμένω στην θέση μου ότι όλα είναι συμφέροντα κ κανείς δεν νοιάζεται για το μπάσκετ γενικότερα. Η αντιπαλότητα Ολυμπιακού Παναθηναικού έχει γίνει καρκίνωμα για όλο το οικοδόμημα.

Μιας και μιλάτε για Σπανούλη, ο Γιάνναρος παίρνει το 7 στο Miami:

φωτογραφια - Επος στο αποχαιρετιστηριο ποστ των μπακς για τον γιανναρο.

ενταξει, συγκινηθηκα. εκαμα μαυρους κυκλους στ αμυγδαλωτα μου ματια για παρτη του, αφου τα πιο πολλα απ αυτα τα στιγμιοτυπα τα χω δει λαιβ. καλα, θα μου πεις ουτε σταματησε το μπασκετ ο ανθρωπος, ουτε επαθε κατι. δοξα τω θεω ολα καλα. και οπως εγινα μιλγουώκης ελαφακος (ελπιζω χωρις τοσα πολλα κερατα) για χρονια, τωρα θα υποστηριξω τους χιτ που μ αρεσανε παντα ετσι κι αλλιως. αλλά ξερεις κατι? δεν θα ειναι το ιδιο. ακομα κι αν σηκωσει κι αλλα κατσαρολια, κι αν παρει κι αλλα mvp, η πόλη του, η ομαδα του, η καρδια του θα ειναι παντα το μιλγουωκη. και μαζι κι ενα κομματι της δικης μου.

Bucks in six, ρε. φορέβερ.

HMj12h6bAAAvZBl.jpg

Back