What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

BIOS update

oxide

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
342
Τόσα χρόνια το ακούω και ποτέ δε μπήκα στον κόπο να μάθω ακριβώς τι είναι και πως το κάνεις.
Δώστε τα φώτα σας σε κάποιον άσχετο που πραγματικά δεν έχει ιδέα πως να κάνει το εν λόγο update,σε τι θα χρησιμεύσει,τι στραβό μπορεί να γίνει και γενικά όσα περισσότερα μπορείτε.
 

i-vtec

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 26, 2012
Messages
244
Τυχερός που δεν ασχολήθηκες τόσα χρόνια, όσοι το κάναμε έχουμε φάει μπόλικη ταλαιπωρία με δισκέτες... :pinch:

Πλέον είναι μια απλούστατη και fail-safe διαδικασία, συνήθως γίνεται περνώντας το BIOS σε ένα USB stick και bootάροντας με αυτό, μπαίνεις στο BIOS (με delete) και επιλέγεις το σχετικό "update bios" ή "flash bios" που θα βρείς κάπου εκεί ανάλογα με το μοντέλο της μητρικής. Εναλλακτικά μπορείς να το κάνεις και μέσω Windows αν κατεβάσεις το σχετικό utility που έχουν όλοι οι κατασκευαστές, απλώς μετά επιλέγεις το BIOS που εχεις αποθηκευσει στο σκληρό και το αφήνεις να το κάνει.

Περισσότερες πληροφορίες και το BIOS για κατέβασμα θα βρείς στο site του κατασκευαστή της μητρικής σου, στο "downloads" section γι'αυτήν.

Γενικά είναι καλό να κάνεις ένα update όταν βγαίνει (όχι αμέσως τη μέρα που βγαίνει, δίνε του 1-2 βδομάδες τουλάχιστον για τυχόν bugs) αφού λύνουν προβληματάκια που μπορεί να έχει το υπάρχον. Ο μόνος φόβος σου είναι να κοπεί το ρεύμα ή να κρασάρει το σύστημα την ώρα του update, αλλά και πάλι οι σύγχρονες μητρικές έχουν δεύτερο backup BIOS ή άλλα συστήματα επαναφοράς για να μη τρέχεις για μητρική. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι απλά να μη τρέχεις τίποτα άλλο την ωρα του update (αν το κάνεις μέσω Windows), να μη βγάλεις το στικακι την ωρα του update (αν το κάνεις εκτός Windows) κ.λπ.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,795
Το BIOS update είναι απαραίτητο? Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να το κάνουμε?
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,317
Απαραιτητο δεν ειναι με τιποτα, καθε αλλο. Bios update κανει κανεις μονο για συγκεκρημενο λογο, εξαιτιας των επιπλωκων που μπορει να προκυψουν.
Πιο προσφατη περιπτωση που χρειαστηκα αναβαθμηση ηταν σε μια am2+ socket για να δεχθει πιο συνχρονο επεξεργαστη. Μια αλλη φορα, μαλλον δεν έιχε γινει, για καποιο περιεργο λογο, σωστα ενα προιγουμενο update και εκανε διαφορα τρελα στο post οποτε χρειαστηκε επανεγκατασταση.

Πολλες φορες εταιριες ανακοινωνουν καλυτερα bios utilites ή ακομα και συμβατοτητες με hardware και οι δυο ειναι καλοι λογοι για αναβαθμηση αλλα κατ εμε μονο οταν ειναι απαραιτητο... Δεν αρκει μονο η υπαρξη καινουργιας εκδοσης για αναβαθμηση...

edit: ivtec απ οσο ξερω πολυ λιγες μητρικες εχουν 2 bios, αυτο που κυκλοφορει περισσοτερο ειναι το γνωστο clear_cmos πραγμα που δεν δουλευει σε πολλες περιπτωσεις. Το 2ο bios οντως σε εξασφαλιζει και οποιος το εχει στη mobo του μπορει να αναβαθμίζει με ασφαλεια αν οχι ομως.... Κατι καινουργιο που κυκλοφορει τωρα τελευταια(νομιζω) ειναι το flash bios backup, υπηρεσια που δεν την εχω χρησιμοποιησει ακομα για να την ξέρω...
 

i-vtec

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 26, 2012
Messages
244
Oι περισσότερες σύγχρονες, ακόμα και οι οικονομικές μητρικές, έχουν dual BIOS. Και πραγματικά το 50-60 cents που μπορεί να κοστίζει περισσότερο στην εταιρεία το dual BIOS, τη γλιτώνουν από πολλά περιττά RMAs, αλλά και το χρήστη από ταλαιπωρία. Οπότε όλα γίνονται πιό ασφαλη. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,317
Για άλλη μια φορά, μάλλον είμαι πίσω από τις εξελίξεις... Έχω μείνει στην εποχή που dual bios είχαν μερικά high end μοντέλα :pinch:
 

oxide

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
342
Αν δηλαδή κάτι πάει στραβά πετάμε τη μητρική?Θέλω να δοκιμάσω να κάνω στο netbook μου ένα bios update γιατί έχω ένα θεματάκι με το linux και ίσως λυθεί έτσι.Βασικά μασάω να το κάνω αν δε μου πει κάποιος ακριβώς βήμα βήμα(πατάς δεξί κλίκ εκεί,μετά αριστερό εκει και ουγκ ουγκ ουγκ).
 

Tom G

Mind-flayer
Joined
Nov 30, 2012
Messages
1,736
Δεν είναι δύσκολο.Λίγο να το κατέχεις από pc θα τα πας μια χαρά και όταν το κάνεις θα λες : "Καλά,αυτό ήταν μόνο;".Στη τελική αν πάει κάτι τόσο στραβά,βγάζεις τη μπαταρία από τη μητρική,τη τοποθετείς πάλι και γυρνάει στις default ρυθμίσεις.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
οντως, το bios update ειναι πλεον ανωδυνο και ευκολο.
οδηγιες δεν μπορουμε να δωσουμε, η καθε εταιρια εχει τα δικα της γουστα.

μεσα απο τα windows
boot με usb stick
μεσα απο το bios

σε γενικες γραμμες δεν ειναι απαραιτητο.
η δικια μου εμπειρια ηταν οταν μετα απο το update εβλεπε την τοτε cpu (celleron) που ειχα, απο 266 σε 366.
 

tommas

Half-Ogre
Joined
Dec 2, 2012
Messages
737
Θα διαφωνήσω με τους περισσότερους και θα πω πως το BIOS update καλό είναι να γίνεται όσο το δυνατόν συχνότερα.

Πέρα από διόρθωση προβλημάτων (μερικές φορές πολύ σημαντικών) με BIOS update αποκτά η μητρική μας συνήθως υποστήριξη για μεταγενέστερο hardware και πολλές φορές επιπλέον επιλογές και λειτουργίες (ακόμα περισσότερο με τα νυν UEFI).

Γενικά, πιστεύω πως η αναβάθμιση BIOS πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πέρασμα καινούργιων drivers. Είναι αρκετά ασφαλής διαδικασία πια και παρέχει σημαντικές διορθώσεις προβλημάτων.
Όπως ακριβώς και οι drivers κάθε έκδοση συνοδεύεται από περιγραφές σχετικά με το τι διορθώνει και τι προσθέτει. Τέλος, να προσθέσω ότι καλό είναι να αποφεύγονται οι beta εκδόσεις (Ω ναι, υπάρχουν και τέτοιες).

@ Oxide: Δυστυχώς, οι οδηγίες βήμα βήμα διαφέρουν από μητρική σε μητρική και ο ασφαλέστερος τρόπος να αναβαθμίσεις το BIOS σου είναι διαβάζοντας τις οδηγίες που είναι στο αντίστοιχο manual της κάθε μητρικής. Τώρα στην περίπτωσή σου που έχεις netbook, αν δεν υπάρχει αυτό το manual σε έντυπη μορφή θα πρέπει να το αναζητήσεις στην αντίστοιχη σελίδα με το λογισμικό για το netbook σου. Ελπίζω να βοήθησα.
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Ψιλοοφτόπικ ερώτηση: To BIOS είναι συγκεκριμένο για κάθε μητρική ή για όλο τον συνδυασμό του hardware στο Pc?
 

i-vtec

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 26, 2012
Messages
244
Όπως και με οποιουδήποτε είδους update, καλό είναι να μην τρέχουμε να το κάνουμε μόλις βγεί, tommas. Υπήρξαν στο παρελθόν δεκάδες, εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες ένα BIOS update, ένα driver update, ένα Windows update, ένα Firefox update (τυχαία παραδείγματα) έκαναν συστήματα άνω-κάτω και οι εταιρείες έτρεχαν να βγάλουν fix/νέο update μετά από μερικές μέρες. Οπότε πάντα δίνετε χρόνο στα updates πριν τα δοκιμάσετε. Άλλο λέει η λογική μερικές φορές και άλλο η εμπειρία.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,317
@tommas
Έκανα σε ένα pc γνωστού bios update σε Asus μητρική μέσω windows. Όσοι έχετε μητρικές asus ξέρετε ότι το utility της κάρτας έχει έναν πολύ user friendly τρόπο να αλλάζει bios. Απλώς πατάς update bios και σου βρίσκει τις τελευταίες εκδόσεις, διαλέγεις πια θες, πατάς install, βγάζει την παλιά μόνο του και σου εγκαθιστά αυτήν που έχεις διαλέξει. Όλα αυτά πολύ ασφαλώς και γρήγορα μέσα από τα windows... Την διαδικασία αυτή την έχω κάνει δεκάδες φορές χωρίς πρόβλημα. Έλα όμως που έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και εκείνη την φορά στον γνωστό μου, κόλλησε το utility την ώρα που έσβηνε το παλιό bios... Μετά το pc απλώς δεν άνοιγε(αφού έκλεισε μια φορά) και τρέχαμε για άλλα...

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, ναι οκ η διαδικασία αλλαγής είναι πολύ εύκολη πια και δεν χρειάζεται καμία ειδική γνώση, απλώς επειδή οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου λάθους είναι πολύ μεγαλύτερη(οκ ανάλογα την μητρική) σε σχέση με λάθος install driver ή os update ίσως πρέπει κανείς να το σκέφτεται λίγο παραπάνω. Αν δε βάλουμε τα οφέλη στην εξίσωση κατα την γνώμη μου δεν έχει καν νόημα παρα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως είπα και πιο πάνω

Κάποιος ανέφερε και για την μπαταρία, στο clear_cmos(βγάζουμε μπαταρία και μετακινούμε το π@π@ρ@κι ή με κουμπί ανάλογα την μητρική) δεν διορθώνει προβλήματα με corrupt install το μόνο που κάνει είναι να γυρνάει της ρυθμίσεις της υπάρχουσας installation στα default(αν κάνω λάθος διορθώστε με).

<blockquote>To BIOS είναι συγκεκριμένο για κάθε μητρική ή για όλο τον συνδυασμό του hardware στο Pc?</blockquote>

Όταν μιλάμε για bios αναφερόμαστε στο "firmware" της μητρικής η κάρτα γραφικών πχ έχει δικό της bios...
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437


ccwr wrote:
<blockquote>To BIOS είναι συγκεκριμένο για κάθε μητρική ή για όλο τον συνδυασμό του hardware στο Pc?</blockquote>

Όταν μιλάμε για bios αναφερόμαστε στο "firmware" της μητρικής η κάρτα γραφικών πχ έχει δικό της bios...</blockquote>

Χμμ κατάλαβα!! Εμένα, πριν κανένα δίμηνο, κάτι είχε γίνει και είχα στείλει για φτιάξιμο την μητρική στα e-shop και μου είχαν κάνει αυτοί BIOS update, αλλά όταν την ξαναέβαλα μετά που μου την επέστρεψαν δεν έμπαινε καν στα windows... Μετά που έκανα όμως restore το bios (νομίζω clear cmos ή κάπως έτσι λεγόταν η επιλογή που είχα πατήσει), έφτιαξε το πρόβλημα... Γι' αυτό ρώτησα, επειδή είχα υποθέσει ότι το BIOS σχετίζεται και με το υπόλοιπο hardware, και άρα έφταιγε το γεγονός ότι είχε γίνει το update σε διαφορετικό πισι απ' το δικό μου...

 

i-vtec

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 26, 2012
Messages
244
Το jumperάκι (clear cmos) απλά ξαναδίνει τα default values στο BIOS, ουσιαστικά το κάνει reset για περιπτώσεις όπως αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω...δεν έμπαινε στα windows γιατί προφανώς αυτοί στο κατάστημα σέταραν τη μητρική με άλλο hardware απ'το δικό σου, με αποτέλεσμα να μη δουλεύει μετά καλά με το δικό σου (π.χ. άλλη ταχύτητα στη RAM), οπότε χρειαζόταν clear cmos.
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Χμμ άρα τελικά εξαρτάται και απ' το υπόλοιπο hardware το bios.... Βέβαια εγώ πάτησα μια επιλογή μέσα απ' το ίδιο το bios αλλά υποθέτω θα κάνουν το ίδιο πράγμα με το clear cmos (το οποίο αν κατάλαβα καλά είναι κουμπί στην μητρική πάνω...)
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,317
Σε κάποιες μητρικές είναι κουμπί όπως σωστά κατάλαβες, σε άλλες όμως είναι με το λεγόμενο "jumper"...

<img src="http://img443.imageshack.us/img443/7151/49044bd0e547a9737.jpg" alt="49044bd0e547a9737.jpg" class="bbcode_img" />
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,489
εγω παντως δεν μπορω να βαλω στην ιδια κατηγορια το update στο bios με τους νεους οδηγους της καρτας γραφικων.
οσο απλη και να ειναι η μεθοδος, μιλαμε για φλασαρισμα ενος ολοκληρουμενου.δεν εχει καμια σχεση με την εγκατασταση ενος προγραμματος οπως ειναι ενας driver.
γνωμη μου ειναι οτι ριχνουμε μια ματια στις αλλαγες που θα επιφερει το update, και μονο αν πραγματι μας ειναι απαραιτητες να προχωρησουμε στο update.
σε μια διαδικασια φλασαρισματος, μπορουν να πανε πολλα πραγματα στραβα ή και κανενα.
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Άλλη ερώτηση (ελπίζω να μην αναφέρθηκε παραπάνω....): Το update στο bios εκτός από συμβατότητα με νεώτερο hardware, με τι άλλο μπορεί να έχει σχέση??

ΕΝΤΙΤ: Ίσως να διατυπωθεί καλύτερα η ερώτηση μου αν πω: Σε τι θα μου χρησιμεύσει το update στο bios, αν δεν έχω σκοπό να κάνω κάποια αναβάθμιση στο προσεχές μέλλον?
 

oxide

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
342
Ωραία,κάτι άλλο τώρα,για το netbook μου μπαίνω στο site της acer και στη καρτέλα bios μου έχει 4 release.Εγώ να κατεβάσω το τελευταίο ή όλα και να τα βάλω με τη σειρά?Δηλαδή τα updates αυτά είναι σαν πχ ένα patch σε παιχνίδι που και το τελευταίο μόνο να περάσεις έχει μέσα και τα προηγούμενα?
<img src="http://i1184.photobucket.com/albums/z323/oxide9/Screenshot-02112013-012131AM_zps9823ddbe.png" alt="Screenshot-02112013-012131AM_zps9823ddbe.png" class="bbcode_img" />
 
Top Bottom