What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Boot πάντα στο UEFI αντί για τα windows

Niris

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2013
Messages
277
Από το πουθενά ο υπολογιστής έχει εμφανίσει ένα πρόβλημα τώρα τελευταία.Όταν τον κλείνω και τον ξανά ανοίγω πάει από μόνο του το boot στο bios αντί για τα windows (χωρίς να πατήσω το κουμπί του)..μετά από random αριθμό restart μπαίνει κανονικά στα windows και τρέχει μια χαρά..

Λέω από το πουθενά γιατί τον υπολογιστή τον έχω φτιάξει κάτι μήνες τώρα και δεν έχω κάνει κανένα bios update ή κάτι παρόμοιο.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι το windows update που είχα κάνει πριν από κάνα δυο βδομάδες τρεις αλλά όσο ψάχνω στο ίντερνετ βλέπω ότι το πρόβλημα το έχουν άτομα που φτιάχνουν νέο pc και έχουν κάνει λάθος install τα windows.Αν είχα κάνει λάθος installation δεν θα το είχα δει το πρόβλημα νωρίτερα?Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει γιατί τα έχω βρει λίγο σκούρα.Η λύση που έχω δεί μόνο είναι bios update στην μητρική αλλά δεν έχω κάνει ποτέ uefi update είναι όσο εύκολο όσο το windows install ή έχει κάτι που μπορεί να μου crasharei όλο το σύστημα άμα κάνω λάθος?

Mobo Asrock fatal1ty b450 k4 ,windows έχω κάτι student που μου έδωσε τσάμπα η σχολή

Μιας και πόσταρα να κάνω και μια ακόμα ερώτηση,οι μνήμες ραμ μου υποτίθεται ότι είναι 3000mhz αλλά τρέχουν στα 2400 μπαίνω στο bios και διαλέγω το xmp profile 2.0 που θα τις βάλει "αυτόματα" στα 3Κ αλλά το pc κάνει 2-3 restart από μόνο του και τις ξαναβάζει στα 2,4Κ.Το πρόβλημα αυτό το έχει καιρό τώρα ,αλλά οι επιδόσεις στα παιχνίδια ήταν μια χαρά οπότε δεν σκοτίστηκα.
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,925
<ul>
<li>Όταν μπαίνει μόνο του στο bios, ακούγονται τίποτα "μπιπ"; Επίσης, όταν είσαι μέσα στο bios, δες μήπως δεν σου αναγνωρίζει τον boot hdd/ssd.</li>
<li>Σχετικά με τις μνήμες, ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξεις και την τάση των μνημών. Επίσης, υπάρχουν οι συγκεκριμένες μνήμες στη λίστα συμβατότητας μνημών της συγκεκριμένης μητρικής;</li>
</ul>
EDIT: Τσέκαρες τους πίνακες που αναφέρονται https://www.asrock.com/MB/AMD/Fatal1ty%20B450%20Gaming%20K4/index.asp#Specification">ΕΔΩ; Προκειμένου να εκμεταλλευτείς τα 2933 MHz των μνημών, πρέπει να έχεις Ryzen της σειράς Pinnacle Ridge και να έχεις τοποθετήσει τις μνήμες σου στις υποδοχές Α2 και Β2.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Όταν πέρασα το update του Φθινοπώρου, είχα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που αναφέρει το Bot, από πάνω. Για κάποιον λόγο δεν έβλεπε τον δίσκο σαν bootable. Τελικά ξήλωσα το λειτουργικό πέρασα φρέσκο το λειτουργικό και όλα έστρωσαν.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Εγώ πάλι έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον Grub. Αν δεν φταίνε άμεσα τα windows ή το uefi (εμέσως σίγουρα φταίνε και τα δύο), το οποίο μάλλον συμβαίνει αφού κάποιες φορές ξεκινάει. Απλά θα εγκαθιστούσα grub και θα άφηνα αυτόν να σηκώνει τα windows. Κατά προτίμηση σε ξεχωριστό δίσκο γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στα windows 10 ότι δεν θα πειράξουν τον grub.
 

Niris

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2013
Messages
277
Για τις μνημες: Τσέκαρα τώρα τον πίνακα.Εγώ έχω HX430C15PB3K2/8 και βλέπω υποστηρίζει HX430C15PB3K2/16.Υποστηρίζει μόνο τα 8 gigabyte dimms και όχι τα 4 gigabyte?

Όταν το έκανε το πρόβλημα θυμάμαι ότι στα boot devices κάπως έτσι δεν θυμάμαι ακριβώς πως το έλεγε είχε μόνη επιλογή "UEFI Shell κάτι" και δεν έβρισκε ούτε τον SSD ούτε τον HDD.Κάτι περίεργο σήμερα είχα δύο διακοπές ρεύματος από το πρωί και τις δύο φορές όταν μετά άνοιξα τον υπολογιστή μπήκε κανονικά στα windows όχι στο bios.Σκέφτομαι ότι δεν είχε ξεκινήσει το ίντερνετ ακόμα οπότε μήπως φταίει αυτό ή το πρόβλημα το προκαλούν τα windows όταν κάνει shut down ο υπολογιστής κανονικά και όχι άμεσα όπως με την διακοπή ρεύματος.

Δεν κάνει κανέναν ήχο,αν και νομίζω ότι πρέπει να το ενεργοποιήσω από το UEFI να κάνει ήχους γιατί κάπου θυμάμαι να έχει μια επιλογή "enable beep sounds", όπως έψαχνα χθες τις επιλογές του bios.

To grub δεν ξέρω τι είναι θα το κοιτάξω τώρα στο google :)
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
[quote quote=513714
To grub δεν ξέρω τι είναι θα το κοιτάξω τώρα στο google <img class="emoji" src="https://s.w.org/images/core/emoji/11.2.0/svg/1f642.svg" alt="?" />
[/quote]
O Grub https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUB σημαίνει "<b>GRand Unified Bootloader</b>" και είναι ένας από τούς άπειρους bootloader, δηλαδή το πρόγραμμα που τρέχει πριν τρέξει το λειτουργικό για να καλέσει το λειτουργικό. Το πλεονέκτημά του είναι ότι βλέπει όλα τα λειτουργικά (δηλαδή και windows και λίνουξ, και οποιοδήποτε άλλο) και η αξιοπιστία. Για αυτό και είναι ο κυρίαρχος στο λίνουξ (αν και χρησιμοποιούνται και πολλοί άλλοι)

Ο απλούστερος τρόπος να τον εγκαταστήσεις και να τον χειριστείς είναι μάλλον να εγκαταστήσεις μια διανομή λίνουξ (πχ ubuntu, mint, manjaro, antergos) και θα δει και τα windows (αυτό είναι το απλούστερο γιατί θα γίνουν όλα μόνα τους από την εγκατάσταση τής διανομής). Κατά προτίμιση σε ξεχωριστό σκληρό, ώστε αφενός να μην ακουμπήσεις καθόλου τον σκληρό τών windows και αφετέρου να μην κινδυνεύει να τον πειράξουν τα windows.
 
Top Bottom