Χρονολόγιο

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
3,253
1969
- Ο άνθρωπος πατάει στην Σελήνη
- ARPANET
- Ξεκινά η δημιουργία τού UNIX
- Γενιέται ο Linus Torvalds

70s
- Εξελίσσονται οι πρώτοι μικροεπεξεργαστές και μικροϋπολογιστές

1972
- Γλώσσα προγραμματισμού C
1975
- Microsoft
1976
- Apple
1979
- Version 7 Unix
Για μένα η τελευταία έκδοση Unix. Όλα τα επόμενα είτε ονομάζονται Unix είτε όχι, είναι παράγωγα ή unix-οειδή.
Ακολουθεί η πλήρης επικράτηση τής ιδεολογίας τού κλειστού λογισμικού και η προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης τού Unix ουσιστικά το σκότωσε.

1981
- IBM PC, MS-DOS

Η ms-dos για την microsoft ήταν μια πρόχειρη/προσωρινή λύση που έπαιρνε χαρακτηριστικά από το CP/M και το Unix (ειδικά η έκδοση 2.0). Το σχέδιο τής microsoft στην πραγματικότητα ήταν να φέρει το Unix στο PC κάτι που ξεκίνησε με το Xenix και είχε σαν ιδέα να χρησιμοποιηθεί η XEDOS σαν μεταβατικό στάδιο. Αλλά στην IBM δεν άρεσαν αυτά τα σχέδια.

Μια σημαντική αντίδραση στο κλειστό λογισμικό ήρθε από τον Richard Stallman.
1983
- ανακοινώνεται το GNU
1984
- ξεκινά η ανάπτυξη τού GNU
1985
- ιδρύεται το Free Software Foundation (FSF)
1989
- δημιουργία τής GPL.

Πίσω στο PC και το Unix
1984
- X Window System
1985
- Microsoft Windows 1.0
1987
- OS/2
Ήταν το σχέδιο τής IBM για την εξέλιξη τού IBM PC. Από το σύστημα αυτό μας έχουν μείνει μόνο οι θύρες PS/2 για το πληκτρολόγιο που σιγά-σιγά εκλείπουν λόγω USB και wireless.

1988
- POSIX

1991
- Linux
Πολύ γρήγορα το ελεύθερο λογισμικό συγκεντρώνεται μαζί με το Linux.

1992
- Windows 3.1
Έχουν μια επιπλέον σημασία γιατί είναι η αρχή για το win32
- OpenGL

1993
- Windows NT
Τα windows ΝΤ (δεν θυμάμαι πια έκδοση, δεν έχει σημασία) με κάποιον τρόπο έπεισαν την επιτροπή ότι συμμορφώνονται με το POSIX. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο καθόλου δεν ισχύει. Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι η microsoft είχε κάνει μόνο τα ελάχιστα απαιτητά, αλλά η αλήθεια τελικά είναι πώς όχι. Μιλάμε για την απόλυτη απάτη, ούτε καν demo που να δουλεύει δεν είχε. Το OK τής επιτροπής ουσιαστικά κατήργησε το POSIX. Για πολλά χρόνια το πιο κοντινό που είχαν τα windows σε αυτό ήταν το cygwin που δεν δημιουργήθηκε από την microsoft και επίσης είναι πιο μετά (1995). Σήμερα βέβαια υπάρχει το windows subsystem for linux.

- Slackware, Debian
Το Slackware είναι η παλιότερη διανομή που συνεχίζει να υπάρχει 30 χρόνια μετά. Το 1993 το Linux έχει πια αναπτυχθεί σε ένα αρκετά σταθερό σύστημα που είναι ελεύθερο και τζάμπα POSIX σύστημα (και υποκατάστατο τού unix) και τρέχει καλά σε συνήθη PC (γενικά τα εμπορικά Unix συστήματα είχαν τεράστιο κόστος και σαν λογισμικό και σαν υλικό)

- Wine
Ξεκινά η υλοποίηση τού windows API για το Linux (και αργότερα και για άλλα συστήματα)

1994
- Linux 1.0
- Suse, Red Hat
Οι πρώτες εμπορικές διανομές.

Επίσης το 1994 μεταφέρεται στο Linux το DOOM. Τεχνικά είναι μάλλον το πρώτο εμπορικό παιχνίδι που μεταφέρθηκε στο Linux αν και η έκδοση δεν βγήκε εμπορικά. Αφού όμως άνοιξε ο κώδικας η έκδοση για Linux είναι η βάση για τις περισσότερες εκδόσεις που το Doom τρέχει σε κάθε λογής παράξενο σύστημα,

To 1994 η microsoft λέει ότι σκοπεύει να σταματήσει την υποστήριξη τής ms-dos θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα windows.

Ξεκινά ως εγχείρημα η FreeDOS.

- Netscape

1995
- Windows 95
- DirectX
- Internet Explorer

- LAMP
L = Linux
A = Apache
M = MySQL
P = php
Είναι το "killer app" για το Linux. Το Linux μετατρέπεται σε βασικό στοιχείο τού παγκόσμιου ιστού

1996
- DirectX 3, Direct3D

1998
- Windows 98
- DirectX 6
Κοιτώντας τα παιχνίδια τής εποχής παρατηρώ ότι μέχρι το 1997 η πλειοψηφία υποστήριζε ms-dos. Από το 1998 σχεδόν κανένα παιχνίδι δεν υποστηρίζει ms-dos
- Google

- KDE 1.0
- Mandrake Linux
- ALSA (Advanced Linux Sound Architecture)
- Fermi Linux
- Loki Software
- SDL (Simple DirectMedia Layer)
- Open Source Initiative
- Mozilla

Ίσως το original "Year of the Linux Desktop".

Το λίνουξ συνδέεται με την επιστημονική κοινότητα και επίσης αρχίζει να χρησιμοποιείται στούς υπερυπολογιστές.
Ακόμα αρχίζει να είναι αρκετά «κανονικό» desktop λειτουργικό με διανομές όπως το Mandrake και έχουμε και την Loki Software που αρχίζει να φέρνει εμπορικά παιχνίδια στο λίνουξ. Για τον σκοπό αυτό δημιουργεί και την SDL.

Για να γίνει πιο φιλικό ως ιδέα στον εμπορικό κόσμο δημιουργείται και η έννοια τού «ανοικτού κώδικα». Ουσιαστικά ταυτίζεται με το ελεύθερο λογισμικό με μόνη ουσιαστική διαφορά ότι το ελεύθερο λογισμικό καθορίζεται από το FSF και δίνει βάρος στο ιδεολογικό στοιχείο ενώ ο ανοικτός κώδικας από το OSI και δίνει βάρος στο τεχνικό μέρος.

1999
- Windows Refund Day
- Windows 2000 (γνωστά και ως Windows NT 5.0)

2001
- Windows XP

Η IBM εγκαταλείπει οριστικά το (αποτυχημένο) OS/2 και υποστηρίζει το Linux.

2002
- DirectX 9

- Arch Linux

2003
- Fedora Linux

2004
- Ubuntu
- Firefox
- OpenGL 2.0

2006
- Windows Vista
- DirectX 10

2008
- Android
- OpenGL 3.0
- Google Chrome

2009
- Windows 7
- DirectX 11

2010
- www.gamingonlinux.com
- Humble Bundle
- OpenGL 4.0

To 2010 το λίνουξ έχει γίνει λειτουργικό σύστημα με ιδιαίτερα "mainstream" χαρακτηριστικά, πολύ περισσότερο από όσο τού αναγνωρίζεται. Στον βαθμό που κάποιος θέλει συνήθεις χρήσεις είναι πολύ πιο απλή και βιώσιμη λύση από όσο τού έχει αναγνωριστεί, ασφαλέστερη χωρίς να ασχολείται κάποιος με αντιϊκά και με το λογισμικό να το παίρνει εύκολα με ένα κλικ από ένα κέντρο λογισμικού. Φυσικά υπάρχει το θέμα με την σχετικά πολύ μικρότερη υποστήριξη από το κλειστό λογισμικό αλλά κανονικά ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πραγματική ανάγκη το microsoft office, τού αρκεί ένα office, δεν έχει πραγματική ανάγκη το photoshop (σίγουρα κάποιοι επαγγελματίες το έχουν ανάγκη δεν μιλώ για αυτούς) κοκ. Η πιο "mainstream" δραστηριότητα που πάσχει στο λίνουξ είναι τα παιχνίδια. Στο λίνουξ υπάρχουν τα ελεύθερα παιχνίδια, οι εξομοιωτές και ειδικά εκείνη την εποχή ακόμα περισσότερο είναι συνηθισμένα τα παιχνίδια στον browser. Υπάρχουν και εμπορικά παιχνίδια αλλά είναι λίγα και ουσιαστικά η εξαίρεση στον κανόνα. Βεβαίως υπάρχει πάντα και το wine. To Humble Bundle ανανεώνει το ενδιαφέρον πληρώνοντας προγραμματιστές και φέρνοντας έτσι indie παιχνίδια στο λίνουξ.

To Linux είναι επίσης κυρίαρχο στούς υπερυπολογιστές και με μεγάλη και αυξανόμενη παρουσία στα κινητά, κυρίως λόγω Android, αλλά και κάθε είδους «έξυπνη» συσκευή.

2011
- ChromeOS

2012
- Windows 8

2013
- Steam στο λίνουξ
- SDL 2.0

Η Valve φέρνει το steam στο λίνουξ δημιουργώντας ένα νέο ακόμα μεγαλύτερο κύμα ενδιαφέροντος. Ακόμα ανακοινώνει τα steam machines και βγάζει την δική της διανομή SteamOS. Τα steam machines υποτίθεται βγήκαν το 2015 αλλά μέχρι τότε το ενδιαφέρον είχε πέσει. Η Valve λογικά βρίσκεται πίσω και από την νέα έκδοση SDL 2.0.

Η κίνηση τής Valve στο λίνουξ παρουσιάζεται και σαν αντίδραση στα windows 8, αλλά λογικά έτρεχε έτσι και αλλιώς ανεξάρτητα.

- Mantle
API τής AMD, πάνω στο οποίο βασίζονται τα Vulkan (Khronos), D3D12 (Microsoft) και Metal (Apple).

2015
- Windows 10
- DirectX 12
- Microsoft Edge

2016
- Vulkan
Το εγχείρημα είχε παρουσιαστεί το 2014

2017
- Όλοι οι υπερυπολογιστές έχουν Linux.

2018
- DXVK
- Proton

Το DXVK μεταφράζει το D3D11 σε Vulkan με θαυμαστά αποτελέσματα. Η παλιά μετάφραση D3D -> OpenGL όσο νομίζω αναφέρεται σαν WineD3D. Ακόμα η Valve κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα για τον πολύ κόσμο διανέμοντας μέσα από το steam την δική της έκδοση Wine που την λέει Proton. Ολοένα και περισσότερα παιχνίδια που ως τότε ήταν προσβάσιμα μόνο στα windows παίζουν και μάλιστα όλο και καλύτερα στο λίνουξ. Επιπλέον οι ανοικτοί AMD οδηγοί αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα καλοί.

2021
- Παρουσιάζεται το Steam Deck.
Με νέο τελείως ανανεωμένο SteamOS. Το 2022-2023 θα έχει αρκετά πετυχημένη πορεία με τα στατιστικά να δείχνουν ότι πρακτικά το σύνολο τών χρηστών μένει στο SteamOS ανανεώνοντας έτσι το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά.
 
Last edited:
Eυαγγελιστής Λούσινος, Πρώτο Seed του GNU, Διαλεχτός του Linus, Άρχων των ALSA & SDL.
 
Ξέχασε την Amiga, όμως!!!
Δεν την ξέχασα, απλά αποφάσισα να το κρατήσω κοντά στα unix/linux/pc και δεν ανέφερα πολλά για υπολογιστές και επεξεργαστές. Παλιότερα είχα γράψει ένα χρονολόγιο που είχα βάλει πολύ περισσότερα τέτοια (και την amiga φυσικά).

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι σε συνεντεύξεις δημιουργών διαφόρων γραφικών περιβαλόντων συχνά αναφέρουν την Amiga, ποτέ τα windows και το mac. Η Amiga έχει πολύ περισσότερη επηρροή από όσο τής αναγνωρίζεται.
 
τράβα για καμιά βουτιά ρε
 
Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι σε συνεντεύξεις δημιουργών διαφόρων γραφικών περιβαλόντων συχνά αναφέρουν την Amiga, ποτέ τα windows και το mac. Η Amiga έχει πολύ περισσότερη επηρροή από όσο τής αναγνωρίζεται.,

H Amiga είχε και έχει fans, αφοσιωμένους και με χακεράδικη νοοτροπία!!

Κυκλοφορούν ένα κάρο open source hardware projects, μόνο και μόνο επειδή οι τιμές σε accelerators είχαν πάρει τραγικά τον ανήφορο!! Εγώ πρόσφατα έβαλα Pi 3 se 1200 και μου κόστησε γύρω στο κατοστάρικο!!!

Τα windows και το mac είχαν πάντα μπροστά την corporate εικόνα!! Ειδικά τα mac (που ακόμα την έχουν)!!!
 
Διαφήμιση Mandrake Linux, αντίδραση Brodie.


Δείχνει και κουτάτη λίνουξ έκδοση Quake II. Το οποίο είναι ενδιαφέρον γιατί όσο καταλαβαίνω έγινε από την ίδια την id software και όχι από την Loki Software που έκανε σχεδόν όλες τις κουτάτες εκδόσεις εκείνη την εποχή.
 
Back
Top