Clair Obscur: Expedition 33

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Κάτσε. Δε κύλησε δάκρυ στο τέλος ?
Η μουσική? Οι σκηνές (ειδικά στη περίπτωση του Βερσο)

Καλά, τα δάκρυα είναι ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Σινεμάτικ και καημός, αλλά είπα να μη γίνω τέρμα γραφικός, έτσι, γι'αλλαγή.

Me gusta τότες.
Βtw, το όλο παιχνίδι μου θύμισε ολίγον Dark Tower. Το είδες και εσύ αυτό?

Koίταξε, το μοτίβο του Σκοτεινού Μονόλιθου, του Μεγάλου Ταξιδιού, των διαφορετικών/παράλληλων συμπάντων και η υπέροχη χρήση των ροδοπετάλων παντού, χτυπάγανε πολύ ως στιλιστικές αναφορές. Στην ουσία τους όμως, είναι πολύ διαφορετικά.

Το Dark Tower είναι εκ των πραγμάτων πιο 'βαρύ' ως αφήγημα, καθώς διακυβέυεται η μοίρα του πολυσύμπαντος. Εδώ έχουμε μια αρχαιοελληνική τραγωδία, μια αλληγορία για την καταστροφή μιας οικογένειας από τη θλίψη. Οι χαρακτήρες υπάρχουν και δεν υπάρχουν και αποκτούν μάλιστα και συνείδηση της 'χάρτινης' υποστάσής τους από ένα σημείο και μετά, οπότε φιλοσοφικά, πηγαίνει αλλού. Υπάρχει λιγότερη αντικειμενική αλήθεια και βαρύτητα και μεγαλύτερη έμφαση στην προσωπική τραγωδία.

Το Dark Tower είναι συλλογικό, το Clair Obscur είναι καθαρά ατομικό, για να το θέσω έτσι υπερ-απλουστευμένα.

Τώρα εντάξει, να χαζεύεις τα ροδοπέταλα να πέφτουν ενώ το Μαελλάκι δίνει τη χαριστική βολή στο Βέρσο με φόντο την Έκλειψη, εντάξει ΟΚ, σου φεύγει το κλαπέτο και χεχέμπλε γκαγκαμπίγκου μέχρι να κατορθώσεις να εκφράσεις δυο σκέψεις με συνοχή.

Δε θα μπορούσες να το θέσεις καλύτερα.
Επίσης
Όντας πατέρας. Πως σου φάνηκε ο χαρακτήρας του Ρενουάρ και των λοιπών;

Tίμιος, λογικός και γεμάτος αγάπη για τα παιδιά του.

Είδε τη γυναίκα του να καταστρέφεται από τη νοσταλγία για το Βέρσο και την πρέζα του Καμβά και προσπάθησε μέχρι τέλους να σώσει την κόρη του. Στο τέλος της μονομαχίας με τη Μαέλ, ξέρει πως του λέει ψέματα και πάλι, επιλέγει να την πιστέψει. Φεύγει από τον Καμβά γαληνεμένος. Έτσι πάει. Άνευ όρων τ'αγαπάς τ'άτιμα.

Πάντως σχετικά με το τέλος
Δεν υπήρχε το κλασικό "to be continued", το μεγάλο πάρτι ή κάτι που θα σε κάνει να αναφωνήσεις "WOW, ΤΙ ΕΙΔΑ, ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΡΙΑΞΙΟ".

Είχες να κάνεις με τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στην ουσία.
Στο τέλος της Μαέλ, την βλέπεις σε ασπρόμαυρο φόντο να παρακολουθεί την παράσταση του Βέρσο και να "μεταμορφώνεται", σχεδόν ανεπαίσθητα, σε μια εκδοχή της μητέρας της.
Στο φινάλε του Βέρσο, μια φαινομενικά “απλή” σκηνή. Όπου ο Ρενουάρ αγκαλιάζει τη γυναίκα του, εκεί το παιχνίδι καταφέρνει να γεννήσει ένα κύμα συναισθημάτων, δίχως πολλά πολλά και ολοκληρώνει το κρεσέντο με το αντίο των χαρακτήρων προς τη Μαέλ καθώς εκείνη κράτα τον λουτρινο Εσκε, πάνω από το τάφο του Βερσο

Νταξ, τι να λέμε.

Από σημαντικές περιοχές από πλευράς lore, μένουν The Reacher, Flying Manor και Renoir's Drafts, με αυτή τη σειρά.

Reacher τελείωσα πριν το φινάλε, τ'άλλα δυο ελπίζω να τα δω τούτο το χρόνο :)

Κάτι τελευταίο.
Θαρρείς πως το σάουντρακ του παιχνιδιού φτάνει (η έστω πλησιάζει) μεγαλεία Σνικαρου (ως προς το feeling) ?

Δύσκολη ερώτηση, σε κόβω γι'απόφοιτο της Ακαδημίας Σιμπέλιους νέε μου, εύγε.

Τα συναισθηματικά ύψη του Ferrari (Ντεητόνα Σουμάχερ το γκάζι ααααααΑααΑΑΑ) δεν τα πιάνει ούτε γι'αστείο, αλλά κάτι μεταγενέστερα Σόσα-Τραφικάντε τα 'χει άνετα.

Εντάξει τώρα, κιθάρες, οπερατικά φωνητικά, είναι για γέρους αυτά. Βάλε το μπιτ μπρό.

Θα βγω off topic, όμως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως βγαίνουν οι υποψηφιότητες στα Gamescom Awards; Πχ πως είναι υποψήφια για best gameplay παιχνίδια που δεν έχουν βγει ακόμη; Και το σημαντικότερο, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CLAIR OBSCUR;;;

Θα βγω off topic, όμως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως βγαίνουν οι υποψηφιότητες στα Gamescom Awards; Πχ πως είναι υποψήφια για best gameplay παιχνίδια που δεν έχουν βγει ακόμη;

Θεωρητικά:
An international jury of top games journalists and content creators has selected the most promising and creative titles of the year from a large number of submissions.

Τώρα πρακτικά, ο θεός και η ψυχή του.

Και το σημαντικότερο, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CLAIR OBSCUR;;;

Σας τα έλεγα εγώ, ξεκίνησε τα μαγειρέματα ο Τζοφ από τώρα. Θα βγάλουν στα Game Awards κανένα Bordelands 4 ή Donkey Kong για game of the year και θα πέσουν εντελώς οι μάσκες.

Κοιτάχτε, Gamescom Awards τ'αρχίδια μας κουνιούνται. BAFTA's, Game Awards, εκεί κάτι γίνεται κι αφού μάζεψε το AW2 όλο το χαρτί, περιμένουμε επανάληψη για το Εκλαιράκι.

Κοιτάχτε, Gamescom Awards τ'αρχίδια μας κουνιούνται. BAFTA's, Game Awards, εκεί κάτι γίνεται κι αφού μάζεψε το AW2 όλο το χαρτί, περιμένουμε επανάληψη για το Εκλαιράκι.

Εγώ βλέπω στον ύπνο μου εφιάλτη "and the award goes to... Mario Kart" και ξυπνάω κάθιδρος.

Μια φορά το λέμε. Bloodlines 2 για βραβείο της χρονιάς.

Στην καλύτερη να πάρει το "one of the games of all time" βραβείο.

Όσον αφορά τo Clair, θα πάρει 2 μπάλες κρεμ μπρουλέ παγωτό, καθώς όπως λέει και ο τίτλος είναι τόσο obscure, όσο οι λεπτομέρειες που κρύβονται στο βάθος σε πίνακα του Τσοκ Ροςς.

Κάτι θα πάρει λογικά αν δε βάλει τα μέσα ο Κοτζίλα.

^^
Αν έβγαινε από καμία Sony, το Clair Obscure θα είχε ήδη καπαρώσει την πρώτη θέση και όλοι θα έλεγαν πόσο καινοτόμα είναι η Sony, τρομερή έμπνευση κλπ.

Τώρα, το πολύ πολύ να πάρει καμιά εύφημο μνεία...

Back