Το αν τα κράτη και οι επιχειρήσεις παρανομούν στη συλλογή των δεδομένων μας, είναι δεδομένο.
Το ότι αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα και επίσημα ως μέσο καταστολής/καταπίεσης/ελέγχου είναι και αυτό δεδομένο, διότι αυτά τα δεδομένα είναι ανθρώπινο δικαίωμά μας.
Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το ότι γίνονται προσπάθειες απο διάφορα κράτη ώστε να καταστρατηγηθεί αυτό το δικαίωμα.
Σε αυτό χρειάζεται, σε πρώτο βαθμό, η ενημέρωση και επαγρύπνισή μας.
Υπάρχουν κράτη που είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα φυτεύοντας στοιχεία αξιοποιούν αυτά δεδομένα για να διώξουν ποινικά όποιον γουστάρουν. Όπως βλέπουμε δεν κινείται τίποτα και ο κόσμος σκρολλαρει στην επόμενη είδηση.
Τα λεγόμενα πειρατικά κόμματα που ασχολούνται έντονα με το θέμα δεν θυμάμαι να τα έχω δει ούτε μία φορά σε συστημικό μέσο ενημέρωσης. Ή μάλλον τα έχω δει σε διακωμώδηση αυτών.
Το μίστερ κασπερσκι ο οποίος κάνει λόγο για τον κίνδυνο της ανωνυμίας τον πληρώνουμε κάθε χρόνο για να μας παρέχει προστασία και εμμέσως δεν βλέπω τα μεγάλα ψάρια να διαφωνούν μαζί του.
Τον Ασανζ για σχετικά παρόμοιους λόγους τον τρώνε λάχανο. Μπουκιά μπουκιά κάθε μέρα. Επίσης δεν ενδιαφέρεται κανείς παρά μία μικρή μειοψηφία και μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος παραλίγο να αλλάξει τον κόσμο, ειδικά όταν παιζόταν ως πρώτο θέμα ακόμη και στον Σκάι.
Αυτά τα χοντροκομμένα σχόλια από μένα. Να με συμπαθατε για το στυλ μου. Η ουσία είναι ότι δεν βλέπω κανένα φως στο τούνελ και η μόνη διέξοδος θα είναι η δημιουργία κολλεκτίβας σε κάνα βουνό μιας που οι νόρμες θα έχουν επιβάλλει την χρήση του κινητού και των social media ακόμη και για είσοδο σε δημόσια τουαλέτα.