What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Fan Control

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Λέω να ρίξω λίγα λεφτά στο PC μου γιατί το έχω παραμελήσει τελευταία και κάνει παράπονα. Εφόσον από πλευράς "κυρίως" hardware είμαι καλά (με εξαίρεση τη GPU αλλά έχουμε ακόμα καιρό μέχρι την αλλαγή) και επειδή το καλοκαίρι πλησιάζει επικίνδυνα, είπα να ασχοληθώ με το airflow.

Το κουτί μου είναι το Bitfenix Shinobi και έχει τις εξής θέσεις για fan:
- 2 στο μπροστινό μέρος
- 1 στο πίστω
- 2 στο επάνω μέρος

Σκέφτομαι λοιπόν να κάνω το εξής:
- 2χ 120mm Static Pressure Μπροστά (Intake)
- 1χ 120mm Air Flow Πίσω (Exhaust)
- 2x 120mm Static Pressure Επάνω (Exhaust)

Όλα αυτά προφανώς θα πρέπει να μπουν σε κάποιο fan controller καθώς η μητρική μου αν δεν κάνω λάθος δεν έχει 5 3-pin connectors και φυσικά για να ποζεριάσω και λίγο.

Τα fans μάλλον θα είναι αυτά:
http://www.e-shop.gr/corsair-air-series-sp120-led-blue-high-static-pressure-120mm-fan-dual-pack-p-PER.814873" class="bbcode_url">Static Pressure
http://www.e-shop.gr/corsair-air-series-af120-led-purple-quiet-edition-high-airflow-120mm-fan-p-PER.641330" class="bbcode_url">Air Flow (σε μπλε χρώμα, στο eshop για κάποιο λόγο δεν τους έχει)

To Fan Controller μάλλον θα είναι: http://www.e-shop.gr/aerocool-cooltouch-e-525-fan-controller-black-edition-p-PER.811342
Σκεφτόμουν το αντίστοιχο της bitfenix: http://www.e-shop.gr/bitfenix-recon-525-inch-fan-control-black-p-PER.641041 αλλά από όσο διάβασα:
1. Μόνο 10W ανά fan
2. Δύσκολη θέαση της οθόνης υπο γωνία

To κακό είναι ότι της aerocool δεν έχει δικούς της αισθητήρες θερμοκρασίας, ενώ της bitfenix έχει (όχι ότι έχω ιδέα πως και που να τους τοποθετήσω αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)

Θα ήθελα ιδέες για διορθώσεις/αλλαγές/πρόταση κάποια εναλλακτικής ή απλά να μου πείτε αν θεωρείται πως το air flow θα είναι καλό (sp/af positioning κλπ)
 

zombiecow

Blackguard
Joined
Nov 26, 2013
Messages
1,358
Ομορφο κουτακι!

Λεεεεπον... Πριν μπουμε σε λεπτομερειες θα ηθελα να βαλεις φωτο απο το εσωτερικο του κουτιου σου <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
To απόγευμα που θα γυρίσω σπίτι θα βάλω. Θέλεις να δεις κάτι συγκεκριμένο π.χ. που είναι οι σκληροί μπροστά και τι απόσταση έχουν από το fan? (Για να ξέρω τι να βγάλω)
 

zombiecow

Blackguard
Joined
Nov 26, 2013
Messages
1,358
Γενικα το εσωτερικο του κουτιου αλλα και το που ειναι οι σκληροι στο μπροστινο μερος. <img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />

Αν εχεις πολλους σκληρους μπροστα, τοτε οι Static Pressure ανεμιστηρες ειναι η καλυτερη επιλογη. Αλλα αν εχεις εναν π.χ. , τοτε οι static pressure δεν εχουν νοημα και οι Air Flow ειναι καλυτερη επιλογη ως intake.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Ανεμιστήρες χρησιμοποιώ τους http://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f12.html" class="bbcode_url">Arctic F12.

Fan controller έχω http://www.e-shop.gr/scythe-km08-bk-kaze-master-flat-ii-fan-controller-black-p-PER.813056" class="bbcode_url">αυτό.
Χαρακτηριστικά:
1. 4 κανάλια των 36W (max 3A)
2. x4 fan cables
3. x6 sensor cables

Με τους ανεμιστήρες που θες έχεις max 17.28W (4*12*0.26 + 1*12*0.4), οπότε και της Bitfenix επαρκεί.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Καλό φαίνεται το controller. Οι γωνίες θέασης πως είναι; Το case μου είναι στο πάτωμα οπότε θέλω να είναι αρκετά ευδιάκριτες οι τιμές. Επίσης, τα κουμπιά του (εφόσον δεν είναι touchscreen) είναι σε "καλά" σημεία;
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι τα static pressure fans έχουν νόημα όταν θέλεις να ψύξεις κάποιο ψυγείο ή κάποια παθητική ψύξη. Αν θέλεις να ψύχει το κουτί γενικά έχουν νόημα μόνο ανεμιστήρες που μετατοπίζουν μεγαλύτερο όγκο αέρα. (aka air flow)
 

zombiecow

Blackguard
Joined
Nov 26, 2013
Messages
1,358
Ισχυει αλλα αν στο HDD cage μπροστα εχει βαλει πολλους σκληρους, μονο οι static pressure ανεμιστηρες θα μπορεσουν να σπρωξουν αερα μεσα στο κουτι αναμεσα στους σκληρους και το HDD cage.
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Γενικώς SP θες όταν δεν έχει "ανοιχτό" χώρο. Δηλαδή, ανάμεσα στη μάσκα του κουτιού και τους σκληρούς, θέλεις κανονικά Static Pressure. Στο πίσω μέρος, εφόσον και από την εσωτερική πλευρά είναι ελεύθερος ο ανεμιστήρας αλλά και από την εξωτερική, βάζεις air flow. Στο εσωτερικό έτσι και αλλιώς είναι και ο ανεμιστήρας της CPU σε θέση push-pull οπότε ροή υπάρχει από εμπρος προς τα πίσω.

Δεν ξέρω αν το να βάλω στο επάνω μέρος 2 air flow ή sp (εφόσον δεν έχω radiator υδρόψυξης δεν με νοιάζει) θα βοηθήσει ή αν αντιθέτως θα χαλάσει τη ροή του αέρα. Ίσως τους αφήσω για αργότερα αυτούς, να δω και πως θα πηγαίνει από επίπεδα θορύβου το όλο σύστημα. Με το fan control βέβαια δε νομίζω να έχω ιδιαίτερο θέμα εφόσον δεν θα λειτουργούν διαρκώς στο 100% των RPM.

Από την άλλη, με τα μπλε led από τους δύο επάνω θα φαίνεται τόσο όμορφο... argghhh
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
Αυτό θα το καταλάβαινα αν οι ανεμιστήρες air flow στέλνανε τον αέρα ευθεία( ας φανταστούμε έναν κύλινδρο) αλλά στην πραγματικότητα η ροή έχει πιο πολύ σχήμα κώνου. Που σημαίνει ότι ο αέρας κυκλοφορεί γύρω από το cage και όχι από μέσα του ή έτσι νομίζω...

Pain μπορείς να βάλεις πιο ήσυχους ανεμιστήρες χωρίς led και μετά να χώσεις όσα χριστουγεννιάτικα φωτάκια extra τραβάει η ψυχή σου.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118


Pain wrote:
Καλό φαίνεται το controller. Οι γωνίες θέασης πως είναι; Το case μου είναι στο πάτωμα οπότε θέλω να είναι αρκετά ευδιάκριτες οι τιμές. Επίσης, τα κουμπιά του (εφόσον δεν είναι touchscreen) είναι σε "καλά" σημεία;</blockquote>
Λοιπόν κι εγώ στο πάτωμα το έχω. Η γωνία θέασης είναι πολύ καλή, αλλά από την καρέκλα σου δεν πρόκειται να δεις τους αριθμούς. Αυτό γιατί η οθόνη είναι λίγα χιλιοστά μέσα κι έτσι θα πρέπει να σκύψεις για να δεις κάτι.
<span class="bbcode_spoiler">
Hidden content
You need to reply to this thread in order to see this content.
</span>
Τα κουμπιά (δεν είναι touch) είναι σε καλή θέση πιστεύω. Γενικά το <u>προτείνω</u> (λόγω και των παραπάνω Watt που υποστηρίζει) αλλά από ποιότητα κατασκευής ίσως να υπάρχουν καλύτερα controllers.
Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι κάποια στιγμή κάηκε η οθόνη του (είναι η στιγμή που βλέπεις καπνούς να βγαίνουν από το PC και είσαι στα πρόθυρα του εγκεφαλικού :lol: ) αλλά μου το αντικατέστησαν από το eshop.

<span class="bbcode_spoiler">Με όλα αυτά μάλλον δεν έπρεπε να το αναφέρω καν ε; <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> </span>

 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Το PC μου σε λειτουργία (ναι, πρέπει να παραχώσω και τα SATA cables μαζί με 1-2 ακόμα καλώδια πίσω από τη μητρική , απλά βαριέμαι να το κάνω χωρίς κάποια άλλη αφορμή). Ελπίζω να σε διαφώτισε crow <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />

<img src="http://i.imgur.com/Vduvvng.jpg" alt="Vduvvng.jpg" class="bbcode_img" />
 

zombiecow

Blackguard
Joined
Nov 26, 2013
Messages
1,358
Ξεκιναω...

1) <b><span style="font-size:6">Cable management!!!!</span></b>

2) Βαλε τους σκληρους πιο χαμηλα αν γινεται και λιγο πιο πισω για να χωρεσει το δευτερο ανεμιστηρακι μπροστα.
2β) Τον SSD ουσιαστικα μπορεις να τον βγαλεις απο το bracket (που αν βλεπω καλα του εχεις βαλει) και να τον κουμπωσεις στη τελευταια θεση των 5.25".

3) Πιστευω πως μπορεις να βαλεις δυο Air Flow μπροστα χωρις προβλημα. Δεν γινεται χαμος οσο πιστευα.

4) Δεν νομιζω να χρειαζονται ανεμιστηρακια πανω, βαλε τα μπροστα πρωτα και δες αν ειναι ολα οκ. Αν εχεις θεμα με θερμοκρασιες βαλε και τα αλλα δυο πανω. Air Flow θα εβαζα και ισως και outtake και τα δυο για negative air pressure.

5) Τον SSD θα μπορουσες να τον βιδωσεις και στον "πατο" του κουτιου, μπροστα απο το τροφοδοτικο.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Άμα σου δείξω το δικό μου προβλέπω το ξανθό σου μαλλάκι να πέφτει στο πάτωμα. Μακαρονάδες λέμε <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Εντάξει, είπαμε, τα SATA θέλουν μάζεμα. Το καλώδιο που περνάει μπροστά από την ψύκτρα θα αλλάξει θέση την επόμενη φορά που θα αλλάξω πάστα (πρέπει να γυρίσει όλη η ψύκτρα τα πάνω-κάτω για να αλλάξει ο ανεμιστήρα φορά ουσιαστικά). Τα υπόλοιπα απλά πρέπει να ανοίξω την "πλάτη" και να τα τραβήξω λίγο παραπάνω για να μαζέψουν.

Θέμα με θερμοκρασίες δεν έχω, ούτε είχα. Απλά να το κάνω πιο όμορφο θέλω και να προετοιμαστώ για τις ζέστες του καλοκαιριού (παίζει και έτσι να το αφήσω να μην έχει θέμα, τουλάχιστον κρίνοντας απο τα περσινά δεδομένα που ήταν πάνω-κάτω στα ίδια)
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Έκατσα και έκανα τη βρώμικη δουλειά, κάποια στιγμή θα παραγγείλω και τα fans/controller. Ευτυχώς τίποτα δεν ψώφησε κατά τη διαδικασία ανακατάταξης των καλωδίων...

Πιστεύω σαφώς καλύτερο απο πριν:
<img src="http://i.imgur.com/u1j9v7s.jpg" alt="u1j9v7s.jpg" class="bbcode_img" />
 

zombiecow

Blackguard
Joined
Nov 26, 2013
Messages
1,358
Ομορφα πραγματα!

Cable-gasm! <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Μόλις παρατήρησα ότι το ένα απο τα 2 ανεμιστήρια της GPU δεν λειτουργεί. Δεν ξέρω βέβαια αν προκλήθηκε τώρα αυτό (αμφιβάλω δεδομένης της προιστορίας της κάρτας). Αν κάνω restart το PC, με το που ξεκινάει πέρνει μερικές στροφές μετά σταματάει. Θερμοκρασία βέβαια προς το παρόν δεν βλέπω να ανεβάζει. Μάλλον η ώρα ήρθε πιο κοντά...

(Έλεγξα καλώδια, τα έβγαλα, τα ξαναέβαλα κλπ, αυτά εννοούνται)
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Έκανε ποτέ θόρυβο στο παρελθόν;
Από τα δικά μου τερτίπια θα έλεγα ότι έχει αστοχήσει κάνας άξονας ή έχει μαζέψει σκόνη στο ρουλεμάν. Δεν τον βγάζεις μια όξω να δεις;
 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,326
Λοιπόν μετά απο λίγο ψάξιμο, βλέπω ότι πολλοί άρχισαν τελευταία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την 7870, και συγκεκριμένα με το 2o fan της. Το περίεργο τώρα:

Αν ανεβάσω manually στο 86% τα fans, ξεκινάει και το δεύτερο κανονικότατα. Επομένως δεν πρέπει να είναι θέμα τροφοδοσίας. Λέτε να κάνω τόσο λάθος και να ήταν πάντα έτσι (να έπρεπε να φτάσει κάποια θερμοκρασία για να ξεκινήσει και ο 2ος ας πούμε<img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />

Update: Μπα, τα έπαιξε. Έφαγα και το πρώτο freeze με κάθετες ωραιότατες γραμμούλες ενώ έπαιζα ένα match warthunder. Θερμοκρασία 75 βαθμοί, δεν θα έπρεπε να κρασάρει καν, συνήθως τόσο έφτανε σε full load

Update2: Ναι, είμαι μόγγολος, άκυρο το κρας, είχα ξεχάσει το gpu overdrive ανοιχτό στο τέρμα. Μάλλον σε αυτό οφειλόταν. Warthunder έφτασε πάλι τους 72max αλλά συνέχισε ακάθεκτη. Τι να πω, μόνο ο καιρός θα δείξει... δεν παίζει και χρήμα για μια R9 290X ρε γμτ.
 
Top Bottom