FOSS και δημόσιο χρήμα

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Για το Μετσόβιο, από ότι κατάλαβα, κάτι έπαιρναν αυτοί οι έρμοι οι μηχανικοί, νομίζω κυρίως λογω αναγνωρισιμότητας και όχι λόγω κρατικής μέριμνας.
Στις σχολές λοιπόν προσωπικό και φοιτητές επιβίωναν με σπασμένα προγράμματα.

Μπορω να μιλησω για ΕΜΠ και μηχανολογους απο προσωπικη πειρα. Στα PC lab ειχαμε ο,τι προγραμμα χρειαζομασταν αυθεντικο με παν/κη αδεια, εκτος απο τα απλα Windows, Office ειχαμε Autocad, Solidworks, Ansys, Matlab, Visio, Visual Studio, Ms Project κλπ. Στο εργ/ριο Η/Υ (για ολη την πολυτεχνειουπολη οχι μονο για τους μηχανολογους ειχαμε και PC με linux.

Επιπλεον οι μηχανολογοι (και αλλες 3-4 σχολες του ΕΜΠ) ηταν μελοι στο προγραμμα Dreamspark Premium που εδινε επαγγελματικες αδειες σε φοιτητες, καθηγητες και προσωπικο για προσωπικη χρηση. Μονιμες ανεξαρτητα απο το αν παρεμεναν ακομα φοιτητες. Διναν μεγαλη γκαμα εκτος του Office. Απο εκει εχω παρει 2 windows (για διαφορετικα PC) και αδεια για Visual Studio 2017 pro.

Απο οσο γνωριζω και αλλες παν/κες σχολες ειχαν προσβαση στο Dreampark που εχει αλλαξει τουλαχιστον 2 ονοματα απο τοτε.

Καλά είμαστε εδώ τώρα, δώστε πόνο.

γιατι ρε παιδια? τι βερσιον win πρεπει να χει το επαρατο δημοσιο για να κανει τη δουλεια του?
τα xp ειναι υπεραρκετα για να φτιαχνεις docs και πινακες.
η ms εν γνωσει της ειδικα στο δημοσιο, που κατι παραπανω ξερω, τα αφηνε αβερτα ν αντιγραφονται. ειχαμε 3-4 δισκακια win98 και τα χαμε βαλει σε 60 πισιά. απλα δεν γινοταν ελεγχος γιατι θελανε να επικρατησουν τα παραθυρα και να γινουν απαραιτητα.

οταν αρχισαν οι στριμοκωλιές με προστιμα, ελεγχους κλπ γυρω στο 2005, καπου εκει νομιζω, το οφις τουλαχιστον οσο περναγε απ το χερι μου κοπηκε μαχαιρι. οπεν οφις και σ οποια κυριουλα αρεσε. χαμος ειχε γινει. και να πω οτι ηταν η μερα με τη νυχτα... σχεδον ιδια μενου.

αλλά ακομα και τωρα σε 2-3 υπουργεια που ξερω, για οφις δεν παιρνει ευρω η ms. open office και libre. μια χαρα.

@kara Και δεν μπορούσα να το θυμηθώ. και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας μέσω Dreamspark λειτουργούσε η διανομή των προγραμμάτων. Προσωπικά, αν και δεν σπούδαζα εκεί, δίνανε τρία κλειδιά για Windows, οπότε καβατζώθηκα με ένα το οποίο έπαψε να ισχύει μόλις άλλαξα μητρική.
Το θέμα όμως είναι ότι τουλάχιστον το Office, εφόσον τον πληρώσαμε χρυσό, θα έπρεπε να δίδεται δωρεάν, σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε καν για την διανομή λογισμικού σε φοιτητές και άτοαμ υπό εκπαίδευση.
Εμείς τα σχεδιαστικά/εξομοιωσεις τα κατεβάζαμε από το pirate bay και όποιος δεν μπορούσε να το κάνει αυτό, κανόνιζαν μία ώρα σε κάθε εργαστήριο και ο καθηγητής τους το έδινε σπασμένο καθώς και έδειχνε το πως γίνετια ιη όλη διαδικασία του cracking. Μιλάμε για κανονική σχολή πειρατών.
Λινουξ είχαμε μόνο σε ένα εργαστήριο ρομποτικής κι αυτό επειδή τα "ρομπότ" έτρεχαν πηγαίο κώδικα που είχαν ανατπύξει φοιτητές του τμήματος για μία πτυχιακή εργασία και επειδή εκεί πέρα δεν υπάρχει πειρατεία, όλα έγιναν με δωρεάν εργαλεία ανοιχτού κώδικα.

Με το παραπάνω λοιπόν, απαντάω στον νίτρο. Αν υπήρχε σοβαρή οργάνωση και δομή στο σύστημα παδιείας, για την εξέλιξη αυτού, τότε το κράτος θα χρησιμοποιούσε τους φοιτητές για να στήσει όλόκληρη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με δικά του εργαλεία. Πτυχιακές, μεταπτυχιακά και διδακτορικά θα μπορούσαν να στραφούν προς τα εκεί κα ιτα λεφ΄τα που δίνονται σε υποτροφίες να γυρίσουν πίσω μέσω εσωτερικών επενδύσεων.
Αλλά όχι, είναι προτιμότερο να μπουν οι ιδιωτες στις σχολές και να βγαίνει το προσωπικό έτοιμο για να καλύψει τις ανάγκες τους.

@kara στην Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ, πρακτικά τα μόνα πράγματα που παίρναμε ήταν Pro άδειες για Windows μέσω Dreamspark. Σε θέμα software, όλα τα "νευραλγικά" (βάσει αξιώσεων των καθηγητών σχετικά με τα παραδοτέα), όπως AutoCAD, 3DS Max, Matlab και όλα τα εξειδικευμένα για στατικές επιλύσεις, σπασμένα . Μην πιάσω καν κάτι "βίντατζ" DOS-based πραγματάκια που είχαμε συγκεκριμένα στον Υδραυλικό Τομέα των Πολ. Μηχ. στο 4ο και 5ο έτος. Δεν πέφτουν τα ίδια λεφτά παντού δυστυχώς.

Στο MSc στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα, γεγονός που αντικειμενικά δεν περίμενα.

Το θέμα είναι πως σε επίπεδο σπουδών, ούτε χρειαζόμαστε, ούτε θα έπρεπε να εγκλωβιζόμαστε σε τίποτα από αυτά. Μηχανικοί βγαίνουμε, το software δεν μπορεί να είναι τίποτα παραπάνω από ένα interchangeable εργαλείο. Δεν είναι ο στόχος του πανεπιστημίου να βγαίνουμε one-trick ponies με όνειρο το cubicle, ούτε χρησιμοποιούμε software μηχανικά, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι κάνει από πίσω.

Λόγοι για τους οποίους τρώμε proprietary στη μάπα:
  • Μπίζνες με megacorps και το απαραίτητο λάδι
  • Καθηγητές που δε σκαμπάζουν ιδιαίτερα από πληροφοριακά συστήματα (που θα έλεγαν και οι ίδιοι)
  • Φοιτητές που δε σκαμπάζουν ιδιαίτερα από κομπιούτερ (που θα έλεγαν και οι ίδιοι)
Λύση δεν είναι να πετάμε λεφτά σε proprietary μέχρι να σβήσει ο ήλιος, λύση είναι να εξωθήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο να βελτιωθεί ή να πάει σπίτι του. Είτε μιλάμε για καθηγητές, είτε για φοιτητές.

@Χειρομαλάχτης θα ήτο έγκλημα στη δημόσια διοίκηση να έχεις λειτουργικό που είναι 6 χρόνια χωρίς support. Linuxάκι και Libre, όπως είπες.

Η Ελλάδα είναι διαχρονικά μια χώρα όπου τα πράγματα αλλάζουν είτε με πόλεμο, είτε με επανάσταση, είτε με εθνικές τραγωδίες ή θρηνώντας θύματα γενικά. Η γενικευμένη μετάβαση θεσμών όπως η παιδεία και οι δημόσιες υπηρεσίες σε open source λογισμικό είναι εξωπραγματική για τα δεδομένα ενός λαού που έχει εμβαπτιστεί σε αυτή τη νοοτροπία.

Ίσως να το σκεφτόμασταν αν λαθρομετανάστες χρησιμοποιούσαν υπολογιστές με Windows για να δολοφονήσουν Έλληνες πατριώτες.

@Chronomancy
Οπως εγραψα ο,τι ηταν απαραιτητο για τις σπουδες μας το ειχαμε στο PC lab καθημερινα απο τις 10 το πρωι εως τις 10 το βραδυ. Δεν χρειαζοσουν office η autocad (χλωμο αν θα ετρεχε) και στο προσωπικο σου pc αφου με μαθηματα και εργαστηρια ησουν μονιμα στη σχολη.

Το pc lab δεν ηταν προσβασιμο μονο σε περιοδους καταληψης απο τους ιδιους τους φοιτητες, κατι που ειναι εντελως διαφορετικη κουβεντα.

Οπως και να χει δεν εχω παραπονο απο τις υποδομες, μια χαρα εξυπηρετηθηκα και δεν χρησιμοποιησα τιποτα σπασμενο.

Last edited:
Αν είναι να διαλέξω που να εμπιστευτώ τα φορολογικά κτλ μου, προτιμάω την microsoft και το azure. Όχι ότι μου πέφτει λόγος.

Νίτρε δε σου πέφτει λόγος που πάει το δημόσιο χρήμα; Οι φόροι σου; Σε ποιον πέφτει δηλαδής;

@mits@kos

Στο MSc στο Uk, πρωτες μερες ρωτησε ενας τι IDE θα δουλεουμε. Ο καθηγητης απαντησε Visual Studio. Ο ιδιος φοιτητης ξαναρωτησε μα υπαρχουν κι αλλοι δε θα τους δουμε; Κι ο καθηγητης αποκριθηκε το προγραμμα που μετεχετε ειναι industry-based και οχι τοσο academic. Στη βιομηχανια χρησιμοποιουν VS αυτο θα κανουμε, τελος.

Flash forward στη δουλεια ειμαι ολη μερα μεσα στο VS και εμαθα και αλλες υπηρεσιες τις ΜS, azure dev ops.

Αν πήγες στο industry-focused πρόγραμμα, θα βγεις με συγκεκριμένο stack. Αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνεις εκεί, αλλά σε κάθε περίπτωση ο φοιτητής τον ξεβράκωσε κατ' εμέ τον καθηγητή και κατέδειξε πόσο στραβός είναι ο γιαλός όταν το industry καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών.

Έχω την τύχη στη δουλειά να εναλλάσσομαι μεταξύ PyCharm, VSCode, Android Studio. Από cloud providers, Azure και AWS. CI/CD από Jenkins μέχρι το Open Source προτζεκτάκι ενός φίλου. Ελευθερία, με τα καλά και τα κακά της.

@mits@kos

Στο MSc στο Uk, πρωτες μερες ρωτησε ενας τι IDE θα δουλεουμε. Ο καθηγητης απαντησε Visual Studio. Ο ιδιος φοιτητης ξαναρωτησε μα υπαρχουν κι αλλοι δε θα τους δουμε; Κι ο καθηγητης αποκριθηκε το προγραμμα που μετεχετε ειναι industry-based και οχι τοσο academic. Στη βιομηχανια χρησιμοποιουν VS αυτο θα κανουμε, τελος.

Flash forward στη δουλεια ειμαι ολη μερα μεσα στο VS και εμαθα και αλλες υπηρεσιες τις ΜS, azure dev ops.

Πάνω σε αυτό... θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της έρευνας, από την καθαρά industry based εξειδίκευση. Γιατί η εξειδίκευση περιχαρακώνει επιλογές πάνω σε αυτά που χρησιμοποιεί η βιομηχανία

Edit: διάκριση όπως υπάρχει στην δευτεροβάθμια...επαγγελματικά λύκεια και γενικά

@kara Πολύ χρήσιμη αυτή η δυνατότητα δεν λέω, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση όπου πρέπει να παραδώσεις μία εργασία την οποία δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις εκεί; Επίσης, είναι αρκετά περιοριστικό όλο αυτό, γιατί αν εγώ έχω όρεξη να ασχοληθώ πέραν από τα της σχολής με ένα πρόγραμμα τι γίνεται; Soliworks/cam/assembly τα έκανα μάστερ παίζοντας στο σπίτι και όχι μέσω των εργασιών/πρότζεκτ που μας είχαν αναθέσει.

ΥΓ: Επειδή το ξέχασα προηγουμένως, αναφέρθηκα στο κύρος διότι θυμάμαι ότι το μακρινό 2012 η AutoDesk και κάποιες ακόμη εταιρείες, προσέφεραν μαθητική έκδοση αν ήσουν σε συγκεκριμένες σχολές. Για παράδειγμα απότο drop down που άνοιγε στα ελληνικά ιδρύματα είχε το ΕΜΠ, το ΑΠΘ το ΤΕΙ Πειραιά. Δεν γνωρίζω γιατί γινόταν αυτό, αλλά νομίζω ότι είχε να κάνει με το κατά πόσο είχαν κινηθεί οι διαδικασίες αναγνωρισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την εταιρεία.

Για αυτά που λέτε περί industry based, αντί λοιπόν να δίνει η εκάστοτε πολυεθνική κατευθυνση για το πρόγραμμα σπουδών ώστε να παίρνει έτοιμο προσωπικό, δεν θα ήταν καλύτερο να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό που βγαίνει από τις σχολές το κράτος για τις δικές του ανάγκες; Ναι είναι η άλλη όψη του νομίσματος, αλλά ποιος προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία και προσφέρει πίσω μέρος των χρημάτων που επενδύθηκαν πάνω του;
Γιατί το 90% των πτυχιακών εργασιών και των πρακτικών εξασκήσεων να γίνονται για τους τύπους κι όχι για να εξελιχθούν οι κρατικές δομές, πρωτίστως στην παιδεία;
Ξεφεύγω λίγο από το θέμα μας, αλλά νομίζω ότι η ανταποδοτική αυτή φιλοσοφία είναι κοινή, είτε αναφερόμαστε σε open source λύσεις, είτε σε εσωτερικές επενδύσεις του κράτους είτε σε κάτι τελείως νέο που θα ήθελε κάποιος να δημιουργήσει.

Νίτρε δε σου πέφτει λόγος που πάει το δημόσιο χρήμα; Οι φόροι σου; Σε ποιον πέφτει δηλαδής;
από ότι παρατηρώ, ότι και να ψηφίσω, όποιος και να βγει, χεσμένο με έχει. Για επανάσταση είμαι πολύ φλώρος, so...

Για την εξειδίκευση που λέτε, προσωπικά πιστεύω θα έπρεπε να καεί στην κόλαση, αλλά είναι το αν θα βρεις δουλειά ή όχι μετά τις σπουδές.
Άλλο να πω ξέρω graphic design και άλλο να πω ξέρω adobe CC suite.

Από εκεί και πέρα για μια ακόμα φορά θα το κατεβάσω στο επίπεδό μου το κρατικό θέμα. Ναι, αν θέλω κάποιον να γίνει μια δουλειά θα απευθυνθώ σε τρίτο και δεν θα προσλάβω προσωπικό για να την κάνω.

Δηλαδή γιατί να προσλάβω τεχνικό δικτύων για να στήσει ένα lan ως υπάλληλο μου και όχι να βρω έναν που να έρχεται όποτε τον χρειάζομαι;

Βέβαια για την χρήση open source είμαι 100% υπέρ, αλλά δεν μίλησα για windows/office αλλά για υποδομές δικτύου στο azure.

Όσο το γιατί έχουν windows και μάλιστα αρχαία; Και δεν βάζουν τζάμπα κανένα linux στις ούτως ή άλλος glorified γραφομηχανές τους;
Μα γιατί τα προγράμματα του δημοσίου που έφτιαξε το δημόσιο για να δουλεύουν οι υπηρεσίες του, μόνο εκεί δουλεύουν.

Πήγα πρόσφατα στον ΕΦΚΑ που δουλεύει ο πατέρας μου για να του συνδέσω νέα οθόνη και με τρόμο διαπίστωσα ότι η υπολογιστής του είναι P4 με windows XP και το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί στην δουλειά του είναι εξίσου αρχαίο με το λειτουργικό.
Το κοίταζα και λέω ΟΚ σίγουρα στο internet μπαίνει με dial up... οπότε τι να αλλάξει; Ακόμα και αν το άλλαζα εγώ χωρίς κόστος... ε δεν...

@Χειρομαλάχτης καλά κάνεις και εγώ Libre έχω στο γραφείο αλλά ελπίζω να δίνεις doc και όχι odt στην θείτσα που σου ζητάει ένα αρχείο.

Δηλαδή γιατί να προσλάβω τεχνικό δικτύων για να στήσει ένα lan ως υπάλληλο μου και όχι να βρω έναν που να έρχεται όποτε τον χρειάζομαι;

Κατά αντιστοιχία και αναλογία, γιατί να έχω πολλά κρεβάτια ΜΕΘ όταν μόνο δέκα χρησιμοποιώ και μπορώ να ναυλωσω τα ιδιωτικά έτσι και τα έχω ανάγκη?

Διότι ο κόσμος και η τεχνολογία εξελίσσεται, διότι θέλεις να έχεις support που ακόμη και μακροπρόθεσμα θα σου έχει βγάλει κερδος ως δομή, υπόσταση και οντότητα (ακόμη και αυστηρά οικονομικά να το κάνεις υπόψιν). Και διότι ενισχύεις ο ίδιος την πρόοδο με το να αναπτύσσεις λύσεις βάσει ολιστικής μελέτης σε κάθε τυχούσα αναγκαιότητα.

Ναι αλλά αν δεν έχεις ούτε τα λεφτά, ούτε το προσωπικό για κάτι τέτοιο τι θα κάνεις; Και εγώ ήθελα hosting σε δικό μου σύστημα να γλιτώσω την παπάτζα των Ελληνικών hosts αλλά δεν έχω λεφτά για τέτοια υλοποίηση, ούτε το προσωπικό με τις γνώσεις για να το τρέξει.

Οπότε πληρώνω ένα σχετικά μικρό ποσό σε κάποιον τρίτο. Σαφώς με τα χρόνια θα έχω δώσει περισσότερα, αλλά δεν μπορώ να δώσω ντούκου για την άλλη λύση.

Προσπαθείς πάλι να κάνεις επαγωγικό συλλογισμό με βάση το δικό σου μαγαζί. Μιλάμε για εντελώς άλλα ποσά, άλλες κλίμακες. Η δική σου είναι κατάσταση υπαρκτή λόγω πολύ περισσότερων περιορισμών.

Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται εξέταση και επανασχεδιασμός στη μεγάλη κλίμακα. Περιμένουμε να μας κάνουν έφοδο οι καιρό με τους ΙΒΜ Windows μήπως και νιώσουμε, όπως είπε και ο Hellion.

Κουβέντα κάνουμε νίτρο. Συμφωνώ ότι είναι μια πραγματικότητα αυτή που ζεις και που υπάρχει στο κράτος. Επίσης είναι άκρως βιώσιμη λύση και εφαρμογή (φαίνεται άλλωστε). Το ερώτημα είναι για ποιον είναι ωφέλιμη και ποιος πληρώνει το λογαριασμό στο τέλος. Πάω καφενείο.

Back