FOSS και δημόσιο χρήμα

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Το outsourcing γενικά, είναι μια τακτική που εφαρμόζουν οι εταιρίες για μείωση του κόστους. Όχι για καλύτερες ή πιο γρήγορες υπηρεσίες (αν και υπάρχουν περιπτώσεις που περιστασιακά πάντα εξυπηρετεί).

Την ποιοτικότερη δουλειά θα στην προσφέρει υπάλληλός σου, που θα τον εκπαιδεύσεις κατάλληλα, θα του προσφέρεις τα απαραίτητα εργαλεία και θα αναφέρεται αμέσως σε εσένα.

Ενας πρωην εργοδοτης μου, (μουντζα) ειχε βρει καποια ωραια πραγματακια στον ΟΑΕΔ και με εστειλε σε πολυμηνο σεμιναριο Cisco. Προνομιακη τιμη 5Κ€. Δεν το θυμαμαι το παρε-δωσε ομως θαρρω οτι τον πληρωσαν για να με στειλει να κανω upgrade.
Ναι μεν ειχαμε καποιο network υβριδιο ομως Cisco, ουτε καν σε μορφη μυρωδιας. Ετσι βγαινουν τα φραγκα.
Εκει μου "χαρισαν" και δυο-τρια προγραμματακια. (Eagle server, Wireshark) Ξοδευτηκατε.
Ερωτηση. το δημοσιο κανει τετοια upgrade στον εαυτο του ή μονο προσληψεις;

Εκεινη την περιοδο ενας συναδελφος ετρεχε να παρει το μη-δωρεαν και My Precious ECDL. επειδη ΑΣΕΠ.
Με την Access δεν εχω καποια ιδιαιτερη επαφη, απλα μισο-ξερω καποια πραγματα που μπορει να μου χρειαστουν. Ο συναδελφος ειχε φαει καποιο σκαλωμα και ζητησε τα φωτα μου. Ναι ρε μαν, κλικ κλικ κλικ done. Ο τυπος με κοιταξε με εκπληξη και μου ειπε οτι το συγκεκριμενο θεμα τους το ειχαν δειξει διαφορετικα και οτι αυτος ο τροπος ειναι πολυ καλυτερος. Δεν πας να δωσεις κατευθειαν εξετασεις; εισαι καλυτερος απο τον τυπο που μας κανει το μαθημα.
Ερωτηση. Γιατι το δημοσιο δεν θελει να κανει προσληψεις ανθρωπων που ξερουν ΚΑΙ Linux και περιοριζει το θεμα σε οσους ξερουν να γραφουν Hello World!!! στο word; Οι γραφειοκρατικοι δεινοσαυροι που ξερουν αψογο χειρισμο γραφομηχανης βγαινουν/βγηκαν στην συνταξη. Γιατι να μην αρχισει το πρωτο βασικο βημα, που ειναι η προσληψη ανθρωπων που το εχουν με το know how και στην πορεια να βρουν λυσεις στο open source;
Εαν εχεις προσωπικο που δεν την παλευει με την open source φαση του word, κατι εχεις κανει λαθος. Οι διαγωνισμοι σου ειναι αχρηστοι και αντι να εχουμε την elite να δουλευει στο δημοσιο, εχουμε την κυρα ουρανια που μπερδευει το power button με το reset.

Ηρθε επενδυση αλλα τι επενδυση ειναι αυτη; ποιες νομοθεσιες αλλαξαν και γιατι; Στα ματια μου ολα ειναι ενα θεατρακι, φεραμε την microsoft στην Ελλαδα!! θα βαλουμε και μπετο στις λακουβες.

Το αστείο είναι ότι στο Παν. της Πάτρας παίρναμε δωρεάν άδεια (for ever) για AutoCAD για να κάνουμε 2D σχέδιο σε ένα εξάμηνο μόνο, αλλά Matlab πχ (που μας ήταν όντως χρήσιμη από το εξάμηνο που την κάναμε κι έπειτα), έπρεπε να την έχουμε σπασμένη σπίτια μας. Αλλά τουλάχιστον μας έμεινε μια άδεια λίγων χιλιάδων ευρώ στον HDD.

Διαβάζω ότι πρόσφατα υπεγράφη απόφαση για δέσμευση αποκλειστικής χρήσης υπηρεσιών cloud από το δημόσιο...azure μυρίζομαι και ανησυχώ
Υποτίθεται ότι είχαμε αγοράσει άδειες χρήσης λειτουργικών και προγραμμάτων τύπου Office για το δημόσιο, τι είδα εγώ στην πράξη.
Το ΤΕΙ μου δεν μας έδινε ούτε καν άδεια για μαθητική έκδοση διαρκείας όσο οι σπουδές ή και λιγότερο για τίποτα.
Το διπλανό πανεπιστήμιο, μιλάμε για την Πάτρα, έδινε στους φοιτητές τα πάντα. Λειτουργικό, office, σχεδιαστικά προγράμματα και κάτι άλλα που δεν ασχολήθηκα να δω τι είναι
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ξάνθης και ΤΕΙ Ηρακλείου, ξέρω ότι επίσης δεν έδιναν τίποτα στους φοιτητές τους.
Για το Μετσόβιο, από ότι κατάλαβα, κάτι έπαιρναν αυτοί οι έρμοι οι μηχανικοί, νομίζω κυρίως λογω αναγνωρισιμότητας και όχι λόγω κρατικής μέριμνας.
Στις σχολές λοιπόν προσωπικό και φοιτητές επιβίωναν με σπασμένα προγράμματα.
Στο δημόσιο, όλα σπασμένα. Δεν ξέρω αν τους τα δίνουν και τα κρατάνε για παρτι τους ή δεν ξέρουν να τα ενεργοποιήσουν ή κάτι άλλο τέλος πάντων, αλλά πάει το σπασμένο σύννεφο, εκτός κι έχουμε υπολογιστές με ΧΡ όπου δεν πειράζουμε τίποτα γιατί ΑΣΤΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩςΣ ΕΙΝΑΙ, ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ
Στον στρατό, επίσης όλα σπασμένα.

Τι ντιλ έκλεσιε ο Σαμαράς λοιπόν; μπορείτε να μου πείτε κι εμένα; Για τα κυβερνητικά γραφεία; Τι ντιλ θα κλείσει τώρα ο Κούλης; Για τα τηλεφωνικά κέντρα;
και γιατί αφού μας ζαλίζει τα μέζεα για τις νέες τεχνολογίες, δεν έχει αναφέρει ούτε ένας το open source εκτός από τον Γιάνη;

Στο Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου μας τα έδινε όλα, μέσω Dreamspark, εκτός από Office 360. Μικρό το κακό, για εργασίες πήγαινες με Libre Office.

Για Υπηρεσίες/Οργανισμούς Δημοσίου, αν πάς σε Linux στην ουσία πρέπει να έχεις ένα team για έρευνα - εγκατάσταση, ένα team για εκπαίδευση του προσωπικού και ένα team για support. Οπότε στην πραγματικότητα, ένα team τα κάνει όλα και δουλειά σωστή δε γίνεται. Και αυτό εάν τρέχουν τα προγράμματα που χρησιμοποιείς!! (MatLab και ArcGIS σε Linux? Δε νομίζω!!) .

Το Linux είναι ιδεατό, για Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να το πειράξεις όσο θέλεις!! Για απλό εργαζόμενο - υπάλληλο, μακριά και αγαπημένοι!!

αλλά Matlab πχ (που μας ήταν όντως χρήσιμη από το εξάμηνο που την κάναμε κι έπειτα), έπρεπε να την έχουμε σπασμένη σπίτια μας.

Μαθητική άδεια Matlab κάνει κανα 60άρι με τρια τέσσερα κιτς (πως τα λένε). Η ιδιωτική 100 και για επιχειρήσεις κάνει τριχίλιαρο. (Το χρόνο, αλλά στην ουσία, με μία άδεια χαλαρά βγάζεις την πενταετία)!!!

My two pence!!! :p :p :p

ArcGIS σε Linux? Δε νομίζω!!

Το Linux είναι ιδεατό, για Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να το πειράξεις όσο θέλεις!! Για απλό εργαζόμενο - υπάλληλο, μακριά και αγαπημένοι!!

Σοβαρά δεν τρέχει ArcGIS σε linux; Τότε μιλάμε για πολύ μεγάλο κομμάτι στο οποίο δεν μπορεί να γίνει μετάβαση.

ArcGIS εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει αν δε θέλει η ESRI.

ΑΛΛΑ. Την κατουράμε (ρίχνω το επίπεδο).

Πέρισυ στο ΤΕΕ έκαναν και σχετικό workshop, δεν τους το 'χα.

Σοβαρά δεν τρέχει ArcGIS σε linux; Τότε μιλάμε για πολύ μεγάλο κομμάτι στο οποίο δεν μπορεί να γίνει μετάβαση.

Βασικά αυτά έτρεχα στο μεταπτυχιακό!! Και είχαμε τον άλλον, που ήταν linuxάς διαχειριστής δικτύου ο άνθρωπος, και προσπαθούσε να τα τρέξει σε διπύρινο λάπτοπ με Windows. Επειδή ήταν industry standard!! Πάντως έχω ακούσει και για το QGIS, που αρχίζουν να το χρησιμοποιοιούν σε κάποιες υπηρεσίες της Αμερικάνικης κυβέρνησης. Για όποιον ενδιαφέρεται.

Καπτεν, αντί να στα ξαναγράψω, διάβασε την απάντηση του κουνελιού. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, αν προσλαμβάνεις κόσμο που δεν μπορεί να κατανοήσει πως λειτουργεί το open/libre, χρησιμοποιεί internet explorer και bing κλαφτα χαραλαμπε

Καπτεν, αντί να στα ξαναγράψω, διάβασε την απάντηση του κουνελιού. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, αν προσλαμβάνεις κόσμο που δεν μπορεί να κατανοήσει πως λειτουργεί το open/libre, χρησιμοποιεί internet explorer και bing κλαφτα χαραλαμπε
το bing μια χαρά είναι, τι έχει; το google είναι λιγότερο φακέλωμα;

Καποιος να μαζεψει τον GreatoldOne. Εδω ειναι ιντερνετ ρε, τι το περασες; νομιζεις οτι μπορεις να εχεις ελευθερη αποψη και πετας X;

Επειδή είχα support σε τέτοιους θείους/θείες, γι' αυτό φωνάζω!!!

Back