FOSS - Microsoft: 1 ημίχρονο - ? τελικό

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

mits@kos

Death Knight

Το "λάθος" είναι επιεικής χαρακτηρισμός από μια εταιρεία που πολέμησε το ελεύθερο λογισμικό όσο κανείς άλλος, με ακραία μονοπωλιακές πρακτικές:

Balmer: "Linux contaminates all other software with hippie GPL rubbish"

Επειδή ωστόσο το χθες, το σήμερα και το αύριο χτίζονται στις πλάτες ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι ανεξαιρέτως καθημερινά, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, και το οποίο τρέχει σε ένα φάσμα συσκευών από καφετιέρες μέχρι τηλεσκόπια στο διάστημα, η Μικρομαλακή αναγκάστηκε να ρίξει επικοινωνιακά λευκή πετσέτα.

Τόσο η παρουσία της στο board του Linux Foundation, όσο και η αγορά των GitHub και NPM προσωπικά με έχει αγχώσει αρκετά. Το μόνο που με καθησυχάζει είναι πως η MS φαίνεται να αποτραβιέται σταθερά από τα release models του παρελθόντος της και να υιοθετεί παντού X as a Service πρακτικές (πχ Azure). Θεωρώ θέμα χρόνου την αποκαθήλωση των Windows από την ίδια και την κυκλοφορία δικού της Linux distro, πιθανότητα που μου φαίνεται η δυστοπικότερη όλων.

Θεωρώ θέμα χρόνου την αποκαθήλωση των Windows από την ίδια και την κυκλοφορία δικού της Linux distro, πιθανότητα που μου φαίνεται η δυστοπικότερη όλων.

Πολύ ενδιαφέρουσα η σκέψη σου! Υποθέτω οτι φοβάσαι για τυχον corruption της linux κοινότητας (ίσως με repos ανάλογα του G-store εκει εχει μεγαλο περιθώριο κέρδους) κάτι που έχει περάσει πολλές φορές απο το μυαλο μου, ειδικά οταν τα distros γίνονται όλο και ποιο user friendly με αποτέλεσμα να έχουν προσελκύσει κοινό που δεν ενδιαφέρεται -και ισως απορρίπτει- πολλές απο τις θεμελιώδεις ιδέες των FOSS.

Αλλά εδώ μπαίνει το ερώτημα:

Θέλουμε να μπει στο κλίμα ο κοσμος των FOSS με απαίδευτο κοσμο που έχοντας άλλη νοοτροπία διαλύει τις αξιες των FOSS, ή θέλουμε να μείνουμε πιστοί στις αξίες του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού με κίνδυνο το να θεωρηθεί γραφικό πιουρίστικο και ανευ σημασίας και σαν αποτέλεσμα να έχουμε την περιθωριοποίηση του;

Δε φοβάμαι corruption, φοβάμαι απόπειρα εφαρμογής του ΕΕΕ για hijacking Linux τεχνολογιών. Οι ανοιχτές άδειες μας προστατεύουν κι ένα fork μπορεί να λύσει τέτοια αδιέξοδα, αλλά ο συγκεντρωτισμός δεν είναι ποτέ θετικός.

Το ανοιχτό λογισμικό μόνο στο περιθώριο δεν είναι. Απεναντίας, είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται οτιδήποτε άλλο, ανοικτό ή κλειστό. Αν αφαιρέσουμε το open source infrastructure από το σημερινό software, θα μείνουμε με ένα Hello World, γραμμένο σε κάποια obsolete γλώσσα. Το desktop-grade λογισμικό δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας.

Όσον αφορά τα Linux distros, είναι εδώ και καιρό πιο user friendly από τα Windows, με σκαλιά ανώτερο UX και μακράν πιο σύγχρονα και νεωτεριστικά desktop environments. Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ένα λειτουργικό χωρίς streamlined updates, package manager και maintained software repositories θεωρείται φιλικότερο στο χρήστη, όταν για να κάνεις οτιδήποτε πρέπει να διασχίσεις το ναρκοπέδιο του www. Χώρια που πρακτικά δεν υπάρχει community, κι ας μιλάμε για 85+% των desktop users. Ο μέσος χρήστης θα παιδευτεί πολύ περισσότερο να λύσει ένα θέμα σε Windows απ' ότι σε ένα σύγχρονο και διαδεδομένο Linux distro, ακόμα και σε επίπεδο hardware.

Οι περισσότεροι χρήστες δε γνωρίζουν καν τι εστί ανοικτός και κλειστός κώδικας, ούτε και τους απασχολεί, όπως είπες. Δεν καταπιάνονται με ιδεαλισμούς, θέλουν απλά να κάνουν τη δουλειά τους, Δεν με ενδιαφέρει να γίνει ποτέ το Linux πλειοψηφικό ρεύμα, με νοιάζει να μην αφανιστεί από γραβάτες, όπως και όλο το υπόλοιπο FOSS, γιατί θα γυρίσουμε στην εποχή του χαλκού, τεχνολογικά και σε επίπεδο ελευθεριών. Γιατί, πολύ απλά, η δουλειά μου θα γίνει εν μία νυκτί χαωδώς δυσκολότερη και οι συνθήκες της πιο δυσάρεστες.

Edit: Και για να ευθυμήσουμε λίγο:
[Bug] Name clash with Maui Linux and MauiKit
Και φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά:
GNOMEs beat Microsoft: Git Virtual File System to get a new name

Last edited:
Οκ ισως εγω δεν έθεσα τον προβληματισμό μου σωστά. Ας επαναπροσδιορίσω τι θέλω να πω:

Παίρνω σα δεδομένο οτι τα Linux distros είναι πλεον ΠΟΛΥ πιο user friendly απο τα Windows συμφωνώντας απόλυτα με τους λογους που ανέφερες, το έχω ανακαλύψει ιδιοις όμασσι οταν ξαναέβαλα dual boot τα mint 19,1 και τα manjaro και μου έκανε εντύπωση ποσο έχει προχωρήσει απο την εποχή του mint 12!

Παίρνω επίσης σαν δεδομένο οτι το ανοιχτό λογισμικό είναι τα θεμέλια οπου πάνω του χτίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών σήμερα.

Συμφωνούμε οτι οι περισσότεροι χρήστες απλά θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τους ενδιαφέρει τι γίνεται παραπάνω κάτι που μου φαίνεται πολύ λογικό (αλλά θα ήθελα να μην ήταν έτσι).

Οταν ανέφερα corruption εννοούσα το highjack που είπες και συ, μέσω συγκεντρωτισμού (πχ repos στυλ Gplay με Windows Store "αποκλειστικότητες" που θα καπηλευτούν διάφορα project και θα τα κλειδώσουν μέσω καποιας μελλοντικής παγίδας
(ξερω γω ανεπαίσθητες μικρές αλλαγές στους όρους χρήσης του GitHub που στο τέλος οτι προτζεκτ υπαρχει εκει να θωρακίζεται απο πολλά μικρά clauses και να είναι εφιάλτης για να γίνει forked, σε συνδυασμό τακτικές nintendo cease and desist))

Αυτή η διαδικασία δεν είναι εφικτό να γίνει εν μια νυκτί βέβαια, ίσως ξεκινήσει με τη μικροαπαλη με δικό της distro οπως ανέφερες και με τυράκι για ολιστικό linux gaming ισάξιο η και καλύτερο απο τα windows.

Ετσι επειδή οι χρήστες δεν ενδιαφερόμαστε για το τι γίνεται παραπάνω, το βλέπω σαν το παράδειγμα με τον βάτραχο που βράζει ζωντανός σε μια χύτρα χωρις να το καταλαβαίνει.

Η ερώτηση που ήθελα να διατυπώσω ομως είναι:

Πως προστατευόμαστε εμεις και το ελεύθερο λογισμικό απο τέτοιου είδους εξελίξεις, κρατώντας την θετικότατη μετάβαση των χρηστών σε περιβάλλον Linux αλλά χωρις να καταλήξουμε γραφικοί πιουρίστες καταστροφολόγοι στα μάτια της κοινής γνώμης;

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί η επαφή μου με το Linux είναι μικρή αλλά ενδιαφέρομαι πολύ για το θέμα που συζητάτε.

'Άσχετ0 / σχετικό

Να πω οτι το linux, ακόμα και στην μορφή Ubuntu, δεν είναι φιλικό. Έστησα σε έναν υπολογιστή φίλου με ubuntu που ήθελε να τρέχει remote με remina. Για να δουλέχει όλο αυτό μαζί με Shrew Soft VPN ipsec ήθελε κάμποση ώρα δουλειά. Σκέφτομαι κάποιον που απλά του είπαν από την δουλειά, τρέχουμε το Shrew Soft, πάρε preshared key και παίξε μπαλίτσα τρελό αγόρι. Βατερλό.

Αυτό που θέλω να πω, είναι οτι αν πας να ξεφύγεις λίγο από τα πολύ στανταρ πράγματα (που αυτά θα χρησιμοποιεί ο μέσος χρήστης) αρχίζουν τα σκαμπανεβάσματα. Σκεφτείτε πχ να θέλει κάποιος να τρέξει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, να γκουγκλάρει και να του λέει ο άλλος "κανένα πρόβλημα. Τσακω αυτό και κάντο compile".

Εν τω μεταξύ, καλά το θυμόμουν, η Microlame είχε αγοράσει το Github.

Last edited:
Τα desktop environments στο Linux είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πιο φιλικά από Λαμπραντόρ δύο μηνών. Επίσης, με διαφορά πολύ πιο καλά σχεδιασμένα για να αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας. Η διανομή που χρησιμοποιώ έρχεται με Gnome και πρακτικά ποντίκι πιάνω μόνο εντός του browser.

Το Ubuntu πχ ερχεται επίσης by default με customized Gnome, αλλά υπάρχουν πολλά επίσημα και ανεπίσημα flavors, με διαφορετικά περιβάλλοντα, κάποια εκ των οποίων windowsίζουν υπερβολικά (LXQt, Cinnamon), άλλα macίζουν (Pantheon), άλλα τα κάνεις ότι θέλεις (XFCE. Plasma, MATE) και άλλα κάνουν κάτι παντελώς δικό τους (Budgie).

Είναι απλά κάτι διαφορετικό (και πάλι υπό προϋποθέσεις) από αυτό που έχει συνηθίσει ο χρήστης Windows. Πρέπει να μάθεις νέα πράγματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις νέο software. Αν δεν υπάρχει αυτή η παραδοχή ως αφετηρία, οποιαδήποτε σχετική συζήτηση είναι άτοπη και ως μη γενόμενη. Ούτε είναι δυνατόν να αξιώνουμε από το Linux να περιορίσει την ελευθερία και πληθώρα επιλογών για να γίνει χειρότερο ή για να ταυτιστεί η εμπειρία χρήσης με αυτή των Windows.

Σε θέματα software, στο Linux δεν εγκαθιστάς software με Windows λογική. Είτε θα το βρεις στα repositories, οποτε απλά θα τρέξεις μια εντολή χρησιμοποιώντας τον package manager της διανομής σου (ή το GUI software center προφανώς), είτε pre-packaged με όλα τα dependencies σε snap/flatpak/appimage, είτε στη χειρότερη σε κάποιο .deb ή .rpm πακέτο. Υπερσπάνιο το να χρειαστεί να εγκαταστήσεις κάτι με makefile. Που και πάλι, απλά διαβάζεις ένα readme. Δηλαδή πώς είναι λιγότερο φιλικό αυτό από το να περιπλανιέσαι σε σκοτεινές γωνίες του web για να βρεις το .exe/.msi/,zip, και μετά να κατεβάζεις τα όσα .NET redistributables σου λείπουν, αφού φας άκυρο τρέχοντας τον wizard για πρώτη φορά; Γιατί, όταν μιλάμε για obscure πράγματα, σε κάθε πλατφόρμα θα ξεφύγεις από την πεπατημένη.

Ακόμα και η μικρομαλακή πλέον προς τα εκεί κινείται:

Φίλε @tinapeis, σε αυτή την ερώτηση, η μόνη απάντηση που έχω είναι η "ποιος τη γ... την κοινή γνώμη". Προστατεύουμε το ελεύθερο λογισμικό χρησιμοποιώντας το και παρακινώντας κι άλλους να το χρησιμοποιήσουν. Απαιτώντας να μπει στη δημόσια διοίκηση και να αντικαταστήσει εμπορικό, κλειστού κώδικα, όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο. Public money = public code (Public Money, Public Code). Φεύγοντας από κλειστές πλατφόρμες. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο.

Προσωπικά πάντα θεωρώ το centralization αρνητικό. Ειδικά σε αποκεντρωμένα περιβάλλοντα όπως το git. Βέβαια 7.5 δις ήταν αυτά. Δύσκολο να έλεγε όχι η διαχειριστική ομάδα, δυστυχώς εκ του αποτελέσματος. Τα όργανα της κεντρικής εξουσίας άρχισαν αρκετά σύντομα, τους πήρε μόλις μερικούς μήνες για να διαλύσουν τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα... Ευτυχώς το internet είναι ακόμα αποκεντρωμένο και ίσως δούμε νέα repositories (hubs) na ξεπετάγονται.

TechCrunch ist jetzt Teil von Verizon Media

Το παραπάνω δεν είναι απαραίτητα ευθύνη της microsoft, αλλά άλλη μια αποτυχία των centralized μοντέλων imho.

Edit: Για να είμαι δίκαιος πάντα υπάρχει και το dark side of the moon: The rise of an “assassination marketplace” shows the dark side of decentralized networks -because ppls are frakin monkiez

Last edited:
Μητσο, θα χρησιμοποιήσεις εσύ νεο software, αλλά οι άλλοι γύρω σου μπορεί να μην είναι συμβατοί. Μην παρεξηγηθώ, κι εγώ υποστηρίζω ανοιχτό λογισμικό. απλά λέω οτι για κάποιον άπειρο μπορεί να ειναι τραυματικό. Για ένα διάστημα, πρότεινα σε κόσμο να του βάζω σε παλιά μηχανήματα διάφορες διανομές, manjaro, lubuntu κλπ. Πάντα, μα πάντα με παίρναν τηλέφωνο μετά για να με ρωτήσουν κάτι που εγώ το θεωρούσα δεδομένο ή εύκολο να λυθεί με ένα απλό ψαξιμο.

Δεν λεω να τα ινστωλάρουν μόνοι τους και να μην τους παίζει καμιά κάρτα ή να φαίνεται σκοτεινή η οθόνη τους, αλλά να το έχουν έτοιμο και να σε ρωτάνε π.χ. πως δουλεύει η αλλαγή γλώσσας στα ubuntu με alt - shift (επειδή ξέχασες να τους το σετάρεις)

μην μπερδεύετε την microsoft με τον παπάρα τον Μπάλμερ. Ο άνθρωπας ήταν ικανός μόνο για τηλεπωλήσεις και απλά έτυχε να είναι κολλητός του Βασιλάκη Πύλες.

Για το ότι εν τέλη τα windows θα γίνουν άλλο ένα Linux distro το έχω πει αρκετές φορές στο παρελθόν και θεωρώ ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί στο linux γενικότερα. Ο Σαντίγια έχει κάνει πολύ καλές κινήσεις που τοποθετούν την MS σε τέτοια θέση που δεν έχει ανάγκη από οποιασδήποτε μορφής πουστιάς απέναντι στο linux, το είδε, δουλεύει, έχει δει τα καλά του unix στο BSD bases MacOS, το θέλει.
Το είχα διαβάσει πρώτα σε ένα άρθρο άποψης σε κάποιο site και όταν διάβασα αναλυτικά τις κινήσεις που έχει κάνει η MS προς Linux πλευρά άρχισα και εγώ να θεωρώ πλέον ότι εκεί πάει.

Αλλά δεν είναι χαζός ο Σαντίγια, ο Μπάλμερ θα τσίμπαγε τον κώδικα και θα το έπαιζε ιστορία, ο Σαντίγια δίνει και παίρνει. Ξέρει την συλλογική δύναμη της κοινότητας και δεν θέλει τους λινουξάδες απέναντί του, τους θέλει μαζί του.
Θέλει να έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει κάτι που κατάφερε κάποιος άλλος, και για να μην τον πούνε γύφτο προσφέρει αυτή την στιγμή τα μεγαλύτερα contributions σε open source κώδικα από κάθε άλλο παίχτη.

Δεν ξέρω αν θέλει να κάνει walled garden linux distro, αλλά δύσκολο. Από την άλλη το να δουλεύουν όλες μου οι εφαρμογές στο ubuntu θα ήταν εξαιρετικό. Κάτι που θα γίνει αν βγει windows/linux.

Οι playitsafe εταιρίες θα παραμείνουν σε windows distro με 2-3 πράγματα ενσωματωμένα που φέρνουν λεφτά από συνδρομές (office, onedrive κτλ) και εγώ θα μπορώ να βάλω ubuntu και να κρατήσω μόνο ότι εφαρμογές της MS θέλω, μαζί με όλες τις άλλες που θα είναι πλέον συμβατές με ubuntu :D

Θα είναι μια τεράστια νίκη για το unix και όλους μας.

^^
Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς καὶ δῶρα φέροντας. Δεν ήταν ο Balmer το αρχέγονο κακό της MS, το corporatism είναι. Το ότι ο Nadella έχει αλλάξει τακτική, είναι πασιφανές. Τα κίνητρά του, θα παραμείνουν για πάντα άγνωστα έξω από τις πόρτες του ΔΣ, οπότε κανένας εφησυχασμός εκ μέρους μας Νίτρε.

Το "θα είναι μια τεράστια νίκη για το unix και όλους μας." το βλέπω να βγαίνει αληθινό μόνο αν το FOSS καπελώσει την MS, ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ αν η MS καπελώσει το FOSS. Για την ακρίβεια, εκείνη τη μέρα κιόλας το community θα αρχίσει να δουλεύει σε κάτι νέο.

Μητσο, θα χρησιμοποιήσεις εσύ νεο software, αλλά οι άλλοι γύρω σου μπορεί να μην είναι συμβατοί. Μην παρεξηγηθώ, κι εγώ υποστηρίζω ανοιχτό λογισμικό. απλά λέω οτι για κάποιον άπειρο μπορεί να ειναι τραυματικό. Για ένα διάστημα, πρότεινα σε κόσμο να του βάζω σε παλιά μηχανήματα διάφορες διανομές, manjaro, lubuntu κλπ. Πάντα, μα πάντα με παίρναν τηλέφωνο μετά για να με ρωτήσουν κάτι που εγώ το θεωρούσα δεδομένο ή εύκολο να λυθεί με ένα απλό ψαξιμο.

Δεν λεω να τα ινστωλάρουν μόνοι τους και να μην τους παίζει καμιά κάρτα ή να φαίνεται σκοτεινή η οθόνη τους, αλλά να το έχουν έτοιμο και να σε ρωτάνε π.χ. πως δουλεύει η αλλαγή γλώσσας στα ubuntu με alt - shift (επειδή ξέχασες να τους το σετάρεις)

Ναι φίλος, αυτοί αποτελούν μάστιγα. Γιατί δεν είναι θέμα απειρίας, αλλά κυρίως νοοτροπίας. Αυτό δεν καθιστά τα λειτουργικά εχθρικά στους χρήστες, καθιστά τους χρήστες τρομπέτες. Και δε μιλάμε για κόσμο που δεν έχει εκ των πραγμάτων επαφή με νέες τεχνολογίες, αλλά για αυτούς που δεν έχουν δικαιολογία. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για τον δέκα-toolbars-στο-browser-και-δώδεκα-popups-on-login, που έχει ταυτίσει το computing με τα Windows και τα δικά τους key bindings.

Last edited:
Σε αυτό το θέμα μπορώ να προσφέρω και εγώ κάτι στη συζήτηση ως αρχάριος που είχε συνηθίσει τον τρόπο λειτουργίας των Windows. Είχα γράψει και δύο άρθρα με τις εμπειρίες μου:

Η γενική μου εντύπωση είναι πως για τις περιπτώσεις νορμάλ χρήσης, το ίδιο το άτομο είναι πολύ μεγαλύτερος αρνητικός παράγοντας από το λειτουργικό και τις όποιες διαφορές του με τα Windows. Το να πελαγώνει κάποιος μπροστά σε κάτι έστω και ελαφρώς διαφορετικό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο γεγονός ότι πολύς κόσμος στην Ελλάδα έχει μάθει τους υπολογιστές "παπαγαλία". Μπορεί να ξέρουν να κάνουν κάτι στα Windows αλλά δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν, απλά αναπαράγουν κινήσεις.

Το ότι κάποιες διανομές λίνουξ είναι πιο απλές από windows νομίζω είναι πασιφανές.
πχ πριν καμιά 10αρια χρόνια γνώρισα στην μάνα μου τον μαγικό κόσμο των pc. Πρώτο λειτουργικό που γνώρισε? Ήταν Mint, ubuntu ή manjaro δεν θυμάμαι ακριβώς. Μόνο για σερφάρισμα και ταινίες και ενώ δεν είχε ιδέα από υπολογιστές μια χαρά έμαθε να το χειρίζεται για αυτά που το χρειαζόταν. Fast forward στο σήμερα πιο πολύ την βολεύει να είναι στο tablet οπότε και πάλι δεν χρησιμοποιεί windows

Η ιδέα αλλαγής τού πυρήνα τών windows σε Linux είχε περάσει σε εργαζομένους στην microsoft από τότε που τα Vista ξεκινούσαν και τα XP ήταν καινούργια. Ταυτοχρόνως η Apple είχε κάνει ήδη κάτι ανάλογο με το Mac OS X, η microsoft είχε η ίδια κάνει κάτι όχι πολύ διαφορετικό με την αλλαγή από τον πυρήνα τών παλιών windows σε windows NT και υπήρχε ήδη το wine που έδειχνε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καν δύσκολο και το wine δεν χρησιμοποιεί καν κώδικα από την microsoft. Η microsoft αν έκανε κάτι τέτοιο μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον δικό της κώδικα. Θα μπορούσαν εύκολα τα windows να πατήσουν στο Linux και να πετύχουν πολύ γρηγορότερα τούς στόχους που είχαν για τα Vista αλλά με τον Balmer τότε εννοείται ότι δεν προχώρησε καθόλου η ιδέα.

με το windows subsystems for linux εγώ νομίζω ότι βλέπω τον δρόμο που θα μπορούσε να γίνει η μετάβαση ακόμα και καταλάθως. Το Linux είναι ήδη στα windows και τίποτα δεν το εμποδίζει να κλέβει ολοένα και περισσότερες λειτουργίες μέχρι να είναι άχρηστος ο πυρήνας τών windows. Είχα διαβάσει κάπου στο reddit ότι το Linux βρίσκεται μέσα στα windows σαν Άλιεν.

ρίχνω και αυτό το βίντεο που συζητάνε και σχετικά θέματα.

π.χ. πως δουλεύει η αλλαγή γλώσσας στα ubuntu με alt - shift (επειδή ξέχασες να τους το σετάρεις)
Διαφωνώ πολύ μαζί σου σε αυτό. Ναι είναι εύκολο και ναι δεν είναι δυσκολότερο από το να κάνεις το ανάλογο στα windows, μέχρις εδώ συμφωνούμε και θα έμενα στην αυτήν την συμφωνία αν το σχόλιο αφορούσε αυτούς που λένε ότι «το λίνουξ είναι δύσκολο», ωστόσο υποτιμάς δυσκολίες για κάποιον που δεν έχει επιλέξει να παιδευτεί λίγο παραπάνω. Ειδικά αυτό το θέμα με το πληκτρολόγιο θεωρώ ότι οπωσδήποτε όποιος εγκαθιστά λίνουξ σε φίλους δεν δικαιολογείται να το ξεχνάει και όχι δεν είναι τόσο τετριμμένο γιατί η ακριβής διαδικασία εξαρτάται από το γραφικό περιβάλλον (και όχι την «διανομή», τρέχα γύρευε τι σημαίνουν αυτά για τον άσχετο) και επίσης το κυρίαρχο γραφικό περιβάλλον (GNOME) είναι προβληματικότατο. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζει ο άσχετος και δεν ξέρει πώς και πού να τα ψάξει σωστά και αν δεν συνηθίσει πώς (δεν) πρέπει να πειράζει το σύστημα μπορεί να κάνει πολύ λάθος επιλογές.

Σκέφτομαι να γράψω κάποια πράγματα παραπάνω επειδή ο Admiral υπενθύμισε ότι είχε κάνει ειλικρινή και καλοπροαίρετη αποτύπωση για τις περιπέτειες που είχε με το λίνουξ το 2013 και 2015. (δεν θα συγχωρήσω ποτέ την Canonical για τον καταστροφικό της ρόλο). Θα ήταν σημαντικό να είχε υπάρξει μια συνέχεια τής προσπάθειας. Επιμένω ότι ο κόσμος ήδη από το 2013 θα έπρεπε να προετοιμάζεται για να έχει εναλλακτικές. αλλά ειδικά μετά το 2018 η κατάσταση έχει φτιάξει. Έχει πια επιτέλους στρώσει αρκετά το γραφικό περιβάλλον μετά την καταστροφή τού 2011. Το λίνουξ επιτέλους έχει πια ανταγωνιστικούς ανοικτούς οδηγούς για τις κάρτες γραφικών ακόμα και το DX11 έχει ανταγωνιστική υλοποίηση με το DXVK και για τον απλό χρήστη steam απλά θα τρέξει με proton. Είναι εντυπωσιακό ότι πολλά παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν λίνουξ όχι απλά τρέχουν αλλά έχουν και καλύτερες επιδόσεις πια στο λίνουξ!

Last edited:
Back